У нас уже 242733 рефератов, курсовых и дипломных работ
Заказать диплом, курсовую, диссертацию


Быстрый переход к готовым работам

Мнение посетителей:

Понравилось
Не понравилось





Книга жалоб
и предложений


 


Загальна характеристика основних кримінологічних показників злочинності неповнолітніх та її регіональні особливості

Поглиблене вивчення злочинності неповнолітніх з метою запобігання цьому явищу, передбачає вимір і кількісно-якісну її характеристику за допомогою певних показників. У кримінологічній літературі до основних показників віднесено такі: стан, рівень, структура та динаміка, або рівень, коефіцієнт, структура та динаміка злочинності, або абсолютний та відносний рівень, структура та динаміка [25, c.400]. На жаль, у кримінології єдність у розумінні окремих понять (окрім структури та динаміки) зустрічається не завжди, не встановлено й єдиної термінології. У дисертаційному дослідженні ми будемо намагатись дотримуватись найбільш поширеної термінології та найбільш поширеного тлумачення понять головних показників злочинності неповнолітніх, що визначені більшістю авторів, але задля правильної та повної орієнтації у величезному інформаційному розмаїтті наводяться й інші назви тих самих понять, що зустрічаються у різних літературних джерелах.

Більшість авторів вважають стан злочинності не тільки кількісною, але й якісною характеристикою злочинності неповнолітніх, що має комплексний характер, визначається рівнем, структурою, динамікою, коефіцієнтом та іншими показниками злочинності і дозволяє комплексно характеризувати злочинність як у абсолютних, так і відносних одиницях виміру за певний період часу і на певній території чи у певному регіоні або державі [26, с.576; 27, c.240; 28; 29, c.110].

Інші автори під станом злочинності розуміють тільки кількісну величину, наприклад; абсолютну кількість злочинів і осіб, які їх вчинили, на певній території за певний період часу [30, с.125; 31, c.310; 32; 33, c.174; 34].

Під “станом” в етимолого-філологічному тлумаченні розуміється стан, положення чи становище, в якому опинилася злочинність у певний період часу і на певній території чи в регіоні, яке складається з певних частин чи характеризується певною кількістю показників [35; 36 с.750]. На наш погляд, найбільш вдалим і ємним вважається таке визначення стану злочинності, як комплексної кількісно-якісної характеристики стану злочинності неповнолітніх, що містить такі показники: рівень, коефіцієнт, структуру та динаміку. Досить вдалою схемою основних показників стану злочинності вважаємо таку, що запропонована у монографії О.Г. Фролової [12, c.22].

Поняття рівня злочинності у дисертаційному дослідженні ґрунтується на визначеннях, що зустрічаються у кримінологічній літературі та використовується такими відомими вченими, як Г.А. Аванесовим, І.М. Даньшиним, Н.Ф. Кузнєцовою, Г.М. Міньковським, М.О. Стручковим [28; 29, c.110; 31, c.310; 37;].

Рівень регіональної злочинності неповнолітніх – це загальна кількість злочинів, вчинених у певному регіоні за певний період часу, а також загальна кількість злочинців, визнаних такими, згідно з вироком суду, за вчинення злочинів у цьому ж регіоні за означений період часу. Таким чином, рівень злочинності неповнолітніх фактично виражається у двох вимірах: у злочинах та особах, які вчинили злочини. У загальному ці величини не збігаються, оскільки, одного боку, один злочин могли вчинити кілька осіб, з іншого – одна особа може вчинити кілька злочинів.

Складність кримінологічного дослідження злочинності неповнолітніх полягає не тільки у багатогранності цього явища та різноманітності поглядів кримінологів на показники злочинності та їх термінологічне визначення, але й у протиріччі, що спостерігається останнім часом у статистичних та аналітичних даних. Одні джерела вказують на стабілізацію ситуації та поступове зниження рівня злочинності неповнолітніх, інші навпаки, про її стрімке зростання [38; 39, с.68; 40, с.12]. Про останнє, до речі, свідчить і поширення негативних факторів у суспільстві.

Характеристика злочинності неповнолітніх останніми роками нами була проаналізована на підставі даних Державної судової адміністрації України за 2004-2008 рр., даних прокуратури Львівської області, Львівського міського управління УМВС у Львівській області за 2003-2008 роки.

 

 

Вся работа доступна по ссылке https://mydisser.com/ru/catalog/view/452297.html

Найти готовую работу


ЗАКАЗАТЬ

Обратная связь:


Связаться

Доставка любой диссертации из России и Украины



Ссылки:

Выполнение и продажа диссертаций, бесплатный каталог статей и авторефератов

Счетчики:

Besucherzahler
счетчик посещений

© 2006-2022. Все права защищены.
Выполнение уникальных качественных работ - от эссе и реферата до диссертации. Заказ готовых, сдававшихся ранее работ.