У нас уже 242733 рефератов, курсовых и дипломных работ
Заказать диплом, курсовую, диссертацию


Быстрый переход к готовым работам

Мнение посетителей:

Понравилось
Не понравилось





Книга жалоб
и предложений


 


Діагностика ресурсного потенціалу розвитку підприємства

Сучасні умови господарювання пов’язані із залученням значного кола ресурсів для задоволення суспільних потреб, що постійно розширюються. Рівень ефективності використання ресурсів, інтенсивність їх споживання у часі в значній мірі визначають обсяги виробництва, формують конкурентні позиції підприємства та обумовлюють спрямованість і темпи розвитку у майбутніх періодах господарювання. Така взаємозалежність між поточними та майбутніми станами господарської діяльності підприємства вимагає здійснення заходів з оцінювання можливостей розвитку підприємства при використанні ресурсної бази виробництва, моделювання можливих станів підприємства залежно від досягнутих та можливих темпах використання ресурсів. На цей час слід констатувати низьку ефективність використання ресурсів господарської діяльності підприємств. На підтвердження цього слугують офіційні статистичні дані, відповідно до яких співвідношення між обсягами ВВП та задіяними основними засобами для випуску ВВП на протязі 2000-2011 рр. має досить нестабільну динамку. Так, якщо у 2000 р. це співвідношення становило 0,205 грн./грн., то у 2005 р. цей показник сягнув значення 0,346 грн./грн. і значно зменшився у 2011 р. до значення 0,163 грн./грн. [116, c. 30, c. 87.]. Виявлена недостатня ефективність використання ресурсів в господарській діяльності підприємств обумовлена рядом факторів, серед яких переважне місце замає проблема відсутності єдиних підходів до оцінювання перспектив розвитку підприємства при різних рівнях використання ресурсного потенціалу.

Проблемам діагностики потенціалу підприємства, можливих варіантів розвитку підприємства залежно від рівня використання потенціалу та ресурсів, як його основи, присвячено ряд публікацій вітчизняних вчених-економістів. Серед пропонованих методів оцінювання значне розповсюдження отримали методи оцінки потенціалу підприємства, серед яких такі як матричні, індикаторні, логістичні, метод інтегрального критерію, методика Градова, метод порівнянь, теорія конкурентних переваг Портера, методика Ансоффа, метод визначення профілю об’єкта та ін. [137, с. 307]. Значну увагу дослідників приділяється використанню експертних оцінок в вимірюванні потенціалу, зокрема рекомендовано використання методики графоаналітичного методу «Квадрат потенціалу», основу якого становить рейтингова оцінка потенціалу підприємства [141]. Врахування особливостей руху ресурсів у формуванні потенціалу підприємства можливе при використання логістичних методів, зокрема, алгоритмізовані методи, засновані на логічних припущеннях: STEP-аналіз; SPACE-аналіз; GAP-аналіз; LOTS-аналіз; PIMS-аналіз [86, с. 194]. В представлених роботах авторами приділено увагу, переважно, проблемам оцінки потенціалу підприємства, його конкурентоспроможності, ресурсного забезпечення. Недостатньою мірою розроблений науково-методичний інструментарій оцінювання ресурсного потенціалу розвитку підприємства, що дозволить на практиці виявити резерви підвищення ефективності господарської діяльності.

Розроблення методики діагностики ресурсного потенціалу розвитку підприємства повинно бути засновано на визначенні його особливостей, структури та встановлення принципів, дотримання яких дозволить зробити процедуру оцінювання універсальним методом управління підприємством. Головна специфічна особливість діагностики ресурсного потенціалу розвитку полягає в забезпеченні інтегрального відображення причинно-наслідкових зв’язків між рівнем використання ресурсів, їх потенціалу як можливості трансформації ресурсів в економічні блага, спрямовані на задоволення потреб, та можливість подальшого розвитку за умови споживання таких благ, що проявляється у досягненні підприємством якісно нових фінансово-економічних станів. Визначена в такий спосіб специфіка процедури оцінювання дозволяє сформувати ряд принципів оцінювання. Передусім, будь-який ресурс може бути охарактеризований з боку потенціальної цінності. Це означає, що ресурси набувають статусу саме ресурсів за умови його безпосереднього використання в господарській діяльності підприємства [163]. Тому ресурси необхідно розглядати як умову формування потенціалу підприємства. Зміст наступного принципу діагностики полягає у тому, що підприємство має можливість впливати на рівень інтенсивності та обсяги використання ресурсів шляхом вибору комбінації ресурсів, необхідних для реалізації його місії, та вибору постачальників цих ресурсів. Наслідки цього вибору обумовлюють спрямованість розвитку підприємства, фінансово-економічні результати якого можуть мати як позитивні, так і негативні характеристики [164].

 

 

Вся работа доступна по ссылке https://mydisser.com/ru/catalog/view/38587.html   

Найти готовую работу


ЗАКАЗАТЬ

Обратная связь:


Связаться

Доставка любой диссертации из России и Украины



Ссылки:

Выполнение и продажа диссертаций, бесплатный каталог статей и авторефератов

Счетчики:

Besucherzahler
счетчик посещений

© 2006-2022. Все права защищены.
Выполнение уникальных качественных работ - от эссе и реферата до диссертации. Заказ готовых, сдававшихся ранее работ.