У нас уже 242733 рефератов, курсовых и дипломных работ
Заказать диплом, курсовую, диссертацию


Быстрый переход к готовым работам

Мнение посетителей:

Понравилось
Не понравилось





Книга жалоб
и предложений


 


Діагностика продовольчої безпеки регіонів за економічною складовою

Оскільки необхідною передумовою забезпечення продовольчої безпеки є наявність достатньої кількості вітчизняних продуктів харчування на ринку для задоволення фізіологічних потреб споживачів, тому особливої уваги набуває дослідження агропромислового комплексу регіонів. Економічна складова продовольчої безпеки охоплює агропромислове виробництво, сільське господарство, забезпечення їх розширеного відтворення визначає можливості формування продовольчих ресурсів в регіоні, що відповідають за формування пропозиції достатніх обсягів продуктів харчування, експортного потенціалу та продовольчої незалежності країни від імпорту.

У більшості регіонах існують сприятливі природні умови для досягнення високих обсягів виробництва продуктів харчування. Інтенсивність розвитку АПК та розгалуженість структури сільського господарства обумовлена різноманітністю природних умов у зв’язку з наявністю трьох природних зон: Полісся, Лісостепу, Степу та гірських масивів Карпат і Криму. Саме агрокліматичні, ґрунтові та водні ресурси є провідними факторами розміщення і спеціалізації сільського господарства.

Як було з’ясовано раніше, діагностика продовольчої безпеки за економічною складовою має на меті оцінити чи достатньо вироблених обсягів власної продукції регіонів для забезпечення фізіологічних потреб населення регіонів відповідно до раціональних норм харчування. Наявність у регіонах власних виробничих потужностей для формування достатніх обсягів продуктів харчування – запорука його продовольчої безпеки та продовольчої незалежності країни від імпорту.

Відповідно до запропонованої методики розрахунку індикаторів продовольчої безпеки за економічною складовою можливо оцінити кожен регіон із точки зору самозабезпеченості продуктами харчування тваринного та рослинного походження. Розглянемо в динаміці достатність вироблених основних продуктів харчування, проаналізувавши та здійснивши їх оцінку.

Протягом 2008 – 2012 років спостерігалась негативна тенденція в виробництві молока. Так, за результатами 2012 року  було вироблено 11 378 тис. тонн, що на 383  тонн або на 3,3 % менше, ніж у 2008 році. В 2011 році в порівнянні з 2008 роком об’єми продукту  скоротились із 11 761 тис. тонн на 11 086 тис. тонн або на 5,7 %. Зокрема суттєве скорочення обсягів молока за період 2008 – 2012 роки переважно спостерігалось у східних та південних регіонах: АР Крим (- 14,6 %), Дніпропетровська обл. (- 10 %), Донецька обл. (- 10,5 %),  Запорізька обл.(- 15,8 %), Кіровоградська обл. (- 10,7 %), Луганська обл. (- 11,6 %), Львівська обл. (-  15 %) (додаток Д.1). Негативні показники зменшення обсягів виробництва даного продукту в східних та південних регіонах свідчать про занепад даної галузі сільського господарства. Впродовж тривалого періоду займатися виробництвом молока вважалося економічно невигідно через його високу збитковість та низьку окупність витрат. Якщо в 1990 році виробляли 24 508 тис. тонн молока, то в 2012 році лише 11 378 тис. тонн, тобто на 54 % скоротились обсяги молока за 12 років.

Позитивною динамікою відзначались Тернопільська обл. (8 %), Харківська обл. (5 %), Закарпатська обл. (2 %), Вінницька обл. (1 %), Черкаська обл. (1 %). Високих показників досягла Полтавська обл., якій вдалося збільшити обсяг власної продукції в досліджений період на 19 %, з 656 тис. тонн до 778 тис. тонн. Для аналізу продовольчої безпеки за рівнем пропозиції необхідно дослідити рівень виробництва молока у розрахунку на душу населення, згідно з закріпленими в споживчому кошику та рекомендованими раціональними харчовими нормами. В середньому по Україні на початок 2008 року на душу населення вироблено 259 кг, на кінець 2012 року – 250 кг. В промислових регіонах України зафіксовано низькі показники вироблених обсягів молока: Дніпропетровська обл. (103 кг), Донецька обл. (76 кг), Запорізька обл. (143 кг), Луганська обл. (125 кг). Високих результатів досягли переважно центральні регіони країни: Вінницька (522 кг), Волинська (450 кг), Житомирська (468 кг), Полтавська (532 кг), Хмельницька (455 кг), Чернігівська (542 кг) області.

 

 

Вся работа доступна по ссылке https://mydisser.com/ru/catalog/view/39455.html

Найти готовую работу


ЗАКАЗАТЬ

Обратная связь:


Связаться

Доставка любой диссертации из России и Украины



Ссылки:

Выполнение и продажа диссертаций, бесплатный каталог статей и авторефератов

Счетчики:

Besucherzahler
счетчик посещений

© 2006-2022. Все права защищены.
Выполнение уникальных качественных работ - от эссе и реферата до диссертации. Заказ готовых, сдававшихся ранее работ.