У нас уже 242733 рефератов, курсовых и дипломных работ
Заказать диплом, курсовую, диссертацию


Быстрый переход к готовым работам

Мнение посетителей:

Понравилось
Не понравилось





Книга жалоб
и предложений


 


Особливості формування стратегічного потенціалу підприємств деревообробної промисловості

Хоча стратегічний потенціал промислових підприємств є універсальною економічною категорією, специфіка його формування відрізняється залежно від галузі економіки. Зокрема, різняться ключові фактори формування потенціалу для підприємств сфери послуг та для галузей виробничої сфери. Існує також велика група галузей промисловості, які мають чітку ресурсну орієнтацію, – серед них гірничодобувна, паливна, лісова і деревообробна, а також майже увесь агропромисловий комплекс. Наявність сировини для цих галузей виступає основною передумовою їх розвитку у певних регіонах. Хоча нестача сировини може компенсуватися шляхом імпорту, однак часто такий імпорт є економічно невигідним. Саме тому першоосновою формування стратегічного потенціалу підприємств переробної промисловості є ресурсний фактор. Власне така специфіка характерна і для деревообробної промисловості. Варто зауважити, що у цьому відношенні суттєво відрізняється від деревообробної інша споріднена галузь – меблева промисловість, що більше тяжіє до споживача продукції.

Враховуючи суттєву ресурсозалежність деревообробної промисловості, ключову роль у формуванні стратегічного потенціалу відіграє ефективне управління ресурсами. Водночас менеджмент підприємств деревообробної промисловості також є важливим напрямком застосування організаційно-економічних механізмів формування стратегічного потенціалу. Особливе значення також має кадрова політика підприємства. Отже, сировинний фактор визначає як територіальне розміщення, так і перспективи розвитку підприємств деревообробної промисловості. Відповідно, пріоритетний розвиток лісова і деревообробна промисловість одержали на півночі та заході країни, де сконцентровані значні лісосировинні ресурси – Карпати та Полісся. До складу Карпатського економічного району входять чотири області: Закарпатська, Івано-Франківська, Львівська і Чернівецька. Прикордонне розташування, специфічні природні умови значною мірою вплинули на формування народногосподарського комплексу як Карпатського регіону в цілому, так і Чернівецької області зокрема.

Cаме на оцінці лісоресурсного потенціалу регіону має базуватися оцінка стратегічного потенціалу підприємств галузі. Загальна лісистість, досягнута у 2012 р. в Чернівецькій області, на рівні 31,9% [134] є достатньою для ефективного розвитку лісового господарства і забезпечення повноцінної сировинної бази для деревообробної промисловості. Варто зазначити, що лісистість в Україні в цілому становить 15,6%, а запаси деревини на душу населення в Чернівецькій області в чотири-шість разів вищі, ніж у середньому по країні [136]. Безперечно, це в сукупності з достатньо потужною матеріальною базою створює необхідні передумови для розвитку галузі.

Однак лісистість Чернівецької області суттєво диференціюється за територією регіону (табл. 2.2). Зокрема, найвищою вона є у Путильському (67,8%), Вижницькому (58,2%) та Сторожинецькому (47,7%) районах. Найнижча лісистість характерна для Кельменецького (8,9%) та Новоселицького (5,1%) районів. Саме велика лісовкрита площа зумовлює інтенсивний розвиток деревообробної промисловості у Путильському, Вижницькому та Сторожинецькому районах. Площа рубок лісів є найвищою знову ж таки у Сторожинецькому (4702 га), Вижницькому (3148 га) та Путильському (1665 га) районах. Практично відсутні вирубки лісу в 2012 р. у                    м. Чернівці, м. Новодністровську та Герцаївському і Кельменецькому районах. Лісовідтворення у Чернівецькій області протягом 2012 р. найбільш інтенсивно велося у Сторожинецькому (872 га), Вижницькому (695 га) та Путильському (654 га) районах. Відповідно, найбільш перспективними з точки зору формування стратегічного потенціалу підприємств деревообробної промисловості є Путильський, Вижницький та Сторожинецький райони. Власне на прикладі підприємств, розташованих на території зазначених вище районів, ми проаналізуємо організаційно-економічні та фінансові особливості формування стратегічного потенціалу підприємств деревообробної промисловості.

 

 

Вся работа доступна по ссылке https://mydisser.com/ru/catalog/view/38575.html

Найти готовую работу


ЗАКАЗАТЬ

Обратная связь:


Связаться

Доставка любой диссертации из России и Украины



Ссылки:

Выполнение и продажа диссертаций, бесплатный каталог статей и авторефератов

Счетчики:

Besucherzahler
счетчик посещений

© 2006-2022. Все права защищены.
Выполнение уникальных качественных работ - от эссе и реферата до диссертации. Заказ готовых, сдававшихся ранее работ.