У нас уже 242733 рефератов, курсовых и дипломных работ
Заказать диплом, курсовую, диссертацию


Быстрый переход к готовым работам

Мнение посетителей:

Понравилось
Не понравилось





Книга жалоб
и предложений


 


Критерії неплатоспроможності підприємств та причини її виникнення

Однією з центральних економічних проблем в галузі банкрутства є оцінка підприємства як майнового комплексу або майна організації. Більшість з передбачених законодавством заходів щодо відновлення платоспроможності боржника вимагає проведення незалежної оцінки його активів. Оскільки конкурсне виробництво передбачає продаж майна організації, то одним з вирішальних факторів ефективності його проведення є кваліфікована оцінка. Вона допомагає визначити ліквідність майна боржника для встановлення термінів його реалізації, а також вартість - для його продажу і складання проміжного ліквідаційного балансу. Зазначене завдання зважується спільними зусиллями незалежних оцінювачів і арбітражних керуючих. Оцінка в ситуації банкрутства має ряд особливостей, зумовлених, в основному, характером самої надзвичайної ситуації:

  1. Оцінка пов'язана зі здійсненням конкретних угод купівлі-продажу, тобто активний вид оцінки, коли на основі її результатів зацікавленими користувачами    приймаються  управлінські  рішення, на відміну від пасивної  оцінки (наприклад,   переоцінка  основних засобів), коли таких дій немає.
  2. Висока залежність третіх осіб від результатів оцінки.

Користувачами є кредитори, судові органи, інвестори, а замовником - арбітражний керуючий. Користувачі, не знаючи завдання  на оцінку і не маючи   контакту з експертом, можуть негативно інтерпретувати її результати.

  1. Підтвердження прав власності на підприємство чи його майно (наявність    правовстановлюючих документів). Наприклад, коли ціна дебіторської заборгованості, підтвердженої судовими рішеннями, безсумнівно, є вищою, ніж та, що основана на договірних зобов'язаннях, оскільки вищою є імовірність стягнення.

Важливим є встановлення дати оцінки. Обґрунтованою слід визначити пропозицію В.Григор'єва визначати дату оцінки виходячи з дат, яким Закон про банкрутство надає особливого юридичного значення: дату подання в суд заяви про визнання боржника банкрутом, дату прийняття судом рішення (визначення дати) про введення відповідної процедури. «Датою оцінки може бути і дата проведення інвентаризації, тому що саме її підсумковий акт по складу і стану майна стає основною інформаційною базою для оцінки фактично на всіх етапах арбітражного процесу» [85, 86, 148]. Буває, що дата оцінки визначається датою проведення зборів кредиторів чи безпосередньо призначається зборами кредиторів. Можливі ситуації проведення оцінки об'єктів на різні дати, оскільки відсутність майна може бути виявленою пізніше, ніж здійснюється основна оцінка.

В.Новодворский, Д.Назаров і В.Панків, В.Павлюченко пропонують оцінювати ринкову вартість майна. Під ринковою вартістю об'єкта оцінки розуміють найбільш ймовірну ціну, за якою даний об'єкт може бути відчужений на відкритому ринку в умовах конкуренції, коли сторони угоди діють розумно, розташовуючи всією необхідною інформацією, а на величину ціни угоди не впливають які-небудь надзвичайні обставини, тобто коли: одна із сторін угоди не зобов'язана відчужувати об'єкт оцінки, а інша не зобов'язана приймати до виконання; сторони угоди добре інформовані про предмет угоди і діють у своїх інтересах; об'єкт оцінки представлено на відкритому ринку у формі публічної оферти; ціна угоди представляє собою розумну винагороду за об'єкт оцінки, і примусу до здійснення угоди з будь-якого боку; плату за об'єкт оцінки виражено у грошовій формі; сторони інформовані про умови оподатковування [135, 141].

Очевидно, що оцінка в ситуації банкрутства не повинна обмежуватися обліком лише одних витрат на створення чи придбання оцінюваного об'єкта. Вона повинна в обов'язковому порядку враховувати сукупність ринкових факторів: часу, ризику, місця розташування, ринкової кон'юнктури, рівня і моделі конкуренції, економічних особливостей оцінюваного об'єкта, а також макро- і мікроекономічні умови діяльності.

Поточна ринкова ціна актива може вважатися найбільш прийнятною для оцінки вартості його дійсного продажу в недалекому майбутньому, коли цей актив реалізується на організованому ринку. «Поточна ціна вибуття припускає нормальну угоду з продажу і звичайно нормальний прибуток, а поточний грошовий еквівалент - принаймі, звичайну організовану ліквідацію».

У свою чергу «техніка фінансової оцінки активів на момент ліквідації, - на думку професора Жака Ришара, цілком відрізняється від аналогічної в період функціонування підприємства; у випадку ліквідації мова йде про демонтаж; елементи активу не мають внутрішнього зв'язку, вони продаються один за іншим». Ж.Ришар справедливо зазначає, що при ліквідації за продані активи переважно сплачується значно менше, ніж поточна ринкова ціна, оскільки «ліквідаційна комісія змушена продавати  цінності, і, як правило, з молотка» [157]. Таким чином, автор даного дослідження вважає, що в процедурах банкрутства більш точним буде визначення ліквідаційної вартості майна.

Ліквідаційна вартість - це чиста грошова сума, що може одержати власник при ліквідації підприємства і роздільного продажу його активів.

В українському законодавстві ліквідаційна вартість - вартість, за якою об'єкт оцінки міг би бути проданий на відкритому конкурентному ринку, якщо термін реалізації об'єкта був би коротшим за «розумно довгий» для цього типу об'єктів на певному ринку, також вартість, за якою активи (сума активів), що становлять об'єкт оцінки, могли бути реалізованими на відкритому ринку в обумовлений термін за умови, що продавцем у той чи інший спосіб, (залежно від умов замовлення на оцінку), є типовий або специфічний власник об'єкта оцінки. Іншими словами, ліквідаційна вартість - сума коштів або вартість інших активів, яку підприємство очікує отримати від реалізації (ліквідації) необоротних активів після закінчення строку їх корисного використання (експлуатації), за вирахуванням витрат, пов'язаних з продажем (ліквідацією).

Також існує таке поняття, як ліквідаційна вартість майна – вірогідна ціна, за якою майно можна продати на ринку на дату оцінювання з урахуванням терміну продажу, визначеного ліквідаційною комісією.

 

 

Вся работа доступна по ссылке https://mydisser.com/ru/catalog/view/411161.html

Найти готовую работу


ЗАКАЗАТЬ

Обратная связь:


Связаться

Доставка любой диссертации из России и Украины



Ссылки:

Выполнение и продажа диссертаций, бесплатный каталог статей и авторефератов

Счетчики:

Besucherzahler
счетчик посещений

© 2006-2022. Все права защищены.
Выполнение уникальных качественных работ - от эссе и реферата до диссертации. Заказ готовых, сдававшихся ранее работ.