У нас уже 242733 рефератов, курсовых и дипломных работ
Заказать диплом, курсовую, диссертацию


Быстрый переход к готовым работам

Мнение посетителей:

Понравилось
Не понравилось





Книга жалоб
и предложений


 


Поняття та ознаки цифрових технологій у праві

Новий спосіб організації та існування суспільних, державних та міждержавних відносин та зв’язків, який утвердився у багатьох розвинутих країнах Америки, Азії та Європи, отримав назву «інформаційне суспільство». В основі ідеї його формування знаходиться принцип загальної відкритості та доступності інформації для кожного члена суспільства, вільного та швидкого поширення такої інформації, а також автоматизації багатьох виробничих, управлінських та інших процесів.

За однією з версій запровадження поняття «інформаційне суспільство» приписується Ю. Хаяші, професору Токійського технологічного інституту, який у 1969 р. представив японському уряду звіти «Японське інформаційне суспільство: теми і підходи» і «Контури політики сприяння інформатизації японського суспільства». Ще однією поширеною думкою серед науковців є те, що першу науково обґрунтовану концепцію запропонував Д. Белл, який аргументував, що зміни в соціальній структурі, які відбуваються в середині XX ст., свідчать про те, що індустріальне суспільство еволюціонує до постіндустріального, яке й повинне стати визначальною соціальною формою XXI ст. [1].

Такий перехід від індустріального до інформаційного суспільства став можливим завдяки стрімкому розвитку науки та техніки, що призвело до масового запровадження спочатку у провідних бізнес-структурах та корпораціях, а згодом і в діяльності органів публічного управління новітніх інформаційних технологій.

 

1 Степанов В.Ю. Проблеми та перспективи інформаційного суспільства. Державне будівництво. 2012. № 2. URL : http://nbuv.gov.ua/UJRN/DeBu_2012_2_4.

 

 

В Україні процес формування інформаційного суспільства розпочався у 1998 р., коли було прийнято один із перших законодавчих актів у цій сфері – Закон України «Про Національну програму інформатизації» [2]. Пізніше було ухвалено ще низку важливих концептуальних документів, які визначили напрями та способи становлення інформаційного суспільства в Україні [3], порядок запровадження системи надання електронних адміністративних послуг [4], концепцію розвитку електронного урядування [5].

Таким чином, на шляху до формування інформаційного суспільства Україною зроблено певні кроки, досягнуто деякі позитивні результати, зокрема: запроваджено окремі елементи електронного урядування (електронну форму правових актів, надання деяких видів адміністративних послуг в електронній формі тощо), електронного правосуддя (створено та запроваджено Єдиний державний реєстр судових рішень (далі – ЄДРСР), Єдину судову інформаційну (автоматизовану) систему тощо) та ін.

Між тим за опублікованим Всесвітнім економічним форумом (World Economic Forum) Глобальним звітом про розвиток інформаційних технологій

– 2019 (The Global Information Technology Report) Україна за рівнем розвитку інформаційно-комунікаційних технологій у 2019 р. посіла 47-му рейтингову позицію серед 139 країн світу, знизивши порівняно з попереднім роком результати на чотири пункти, та суттєво поступається у розвитку інформаційно-комунікативних технологій деяким країнам СНД і Східної Європи [6].

 

 

 

 
 
 

2 Про Національну програму інформатизації : Закон України від 4 лютого 1998 р. Відомості Верховної Ради України. 1998. № 27–28. Ст. 181.

3 Про основні засади розвитку інформаційного суспільства в Україні на 2007 – 2015 рр. : Закон України від 09 січня 2007 р. Відомості Верховної Ради. 2007. № 12. Ст. 102 ; Стратегія розвитку інформаційного суспільства в Україні : Розпорядження Кабінету Міністрів України від 15 травня 2013 р. № 386-р. Офіційний вісник України. 2013. № 44. Ст. 1581.

4 Про схвалення Концепції Державної цільової програми створення та функціонування інформаційної системи надання адміністративних послуг на період до 2017 року : Розпорядження Кабінету Міністрів України від 24.07.2013 № 614-р. URL : http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/614-2013-р.

5 Про схвалення Концепції розвитку електронного урядування в Україні : Розпорядження Кабінету Міністрів України від 20.09.2017 № 649-р. URL : http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/649-2017-%D1%80.

6 Глобальный инновационный индекс 2019: Глобальний звіт про розвиток інформаційних технологій – 2019. URL : https://www.globalinnovationindex.org/gii-2019-report#.

 

 

У зв’язку із цим слід констатувати, що подальший розвиток цифрових технологій у праві є однією з важливих умов виходу України на принципово нові позиції у міжнародних відносинах, а також необхідною умовою демократизації суспільних процесів та державних інститутів.

Завдання щодо розвитку цифрових технологій у праві отримало нову актуалізацію з підписанням Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони (далі – Угода про асоціацію з ЄС), де зазначено, що одним із напрямів співробітництва є сприяння широкому доступу, поліпшенню безпеки мереж та широкому використанню інформаційно-телекомунікаційних технологій приватними особами, бізнесом та адміністративними органами шляхом розвитку локальних ресурсів Інтернет і впровадження онлайн-послуг, зокрема електронного бізнесу, електронного уряду, електронної охорони здоров’я і електронного навчання [7]. Подібні завдання визначено у національних програмних документах, якими заплановано провадження низки реформ у цій сфері (реформа телекомунікаційної інфраструктури; програма електронного урядування; розвиток інформаційного суспільства та медіа тощо) [8].

Огляд інформаційних джерел9 дає підстави дійти висновку, що питання інтеграції цифрових технологій у всі сфери суспільного життя та вирішення проблем, які у цьому зв’язку виникають або можуть виникнути, сьогодні знаходяться у центрі уваги світових лідерів. Цифровізація розглядається як

 

 
 
 

7 Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони : Міжнародний документ від 27.06.2014. URL : http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/984_011.

8 Про Стратегію сталого розвитку "Україна - 2020": Указ Президента України від 12.01.2015 № 5/2015. URL

: http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/5/2015 ; Про внутрішнє та зовнішнє становище України в 2017 році : Щорічне послання Президента України. URL : http://www.president.gov.ua/videos/poslannya-prezidenta- ukrayini-do-verhovnoyi-radi-ukrayini-pr-430.

9 Лідери G7 обговорюють Іран та прагнуть прориву в економіці. Європейська правда. 2019. URL : https://www.eurointegration.com.ua/news/2019/08/26/7100065/ ; У Франції розпочався саміт G7: які теми обговорюватимуть посли країн «великої сімки». Прямий. 2019. URL : https://prm.ua/u-frantsiyi-rozpochavsya- samit-g7-yaki-temi-obgovoryuvatimut-posli-krayin-velikoyi-simki/ ; У Франції розпочався саміт Великої сімки, де            країни              обговорять       Україну,         Африку  і                         боротьбу   з                  нерівністю.      Укрінформ.           2019.                URL      : https://ua.sbu.ua/polityka/u-frantsii-rozpochavsia-samit-velykoi-simky-de-krainy-obhovoriat-ukrainu-afryku-i- borotbu-z-nerivnistiu-12417.html ; Дацюк С. Кінець Європи. Українська правда. Блоги. 2019. URL : https://blogs.pravda.com.ua/authors/datsuk/5c7f9013b54f0/view_print/.

 

 

глобальна мета подальшого розвитку людства. При цьому найбільш обговорюваними є питання адаптації держави (органів державної влади) та бізнесу до нових умов діяльності, до суспільних потреб, оскільки в протилежному разі відставання у технологіях матиме негативні наслідки для інших сфер державного розвитку.

Не є винятком і Україна, яка за останні роки зробила суттєві кроки у напрямі розвитку та інтеграції цифрових технологій у всі сфери суспільного життя. Як зазначає із цього приводу міністр цифрових трансформацій, нині цифровізація є невід’ємною частиною кожної галузі та сфери життєдіяльності, однак гальмівним чинником у стримуванні розвитку таких сфер, як e-Health, e-education, e-transport, були неефективні моделі управління процесом цифровізації [10].

 

 

Вся работа доступна по ссылке https://mydisser.com/ru/catalog/view/539407.html

Найти готовую работу


ЗАКАЗАТЬ

Обратная связь:


Связаться

Доставка любой диссертации из России и Украины



Ссылки:

Выполнение и продажа диссертаций, бесплатный каталог статей и авторефератов

Счетчики:

Besucherzahler
счетчик посещений

© 2006-2022. Все права защищены.
Выполнение уникальных качественных работ - от эссе и реферата до диссертации. Заказ готовых, сдававшихся ранее работ.