У нас уже 242733 рефератов, курсовых и дипломных работ
Заказать диплом, курсовую, диссертацию


Быстрый переход к готовым работам

Мнение посетителей:

Понравилось
Не понравилось





Книга жалоб
и предложений


 


Класифікація цифрових технологій та мета їх застосування у праві

В умовах глобального процесу інформатизації суспільства виникає необхідність запровадження цифрових технологій не тільки у приватний сектор суспільної діяльності, а й у сферу публічного управління та інші види юридичної діяльності. Застосування цифрових технологій у цій сфері дає змогу суттєво підвищити його ефективність, забезпечити автоматизацію окремих функцій та процесів публічного управління, зекономити час та інші ресурси, створити умови для доступності та прозорості діяльності суб’єктів публічного управління.

Однак широкомасштабне застосування цифрових технологій у праві пов’язане також із додатковими загрозами та ризиками, що несуть у собі можливості цих технологій. Зокрема, до них можна віднести: блокування роботи органів публічної влади, несанкціоноване використання персональних даних, що зберігають в електронних інформаційних ресурсах, інші прояви

 

 

кіберзлочинності, тому для уникнення несприятливих наслідків застосування цифрових технологій та підвищення ефективності публічного управління важливо дотримуватися певних умов.

Безперечним є факт, що забезпечення ефективності публічного управління та інших видів юридичної діяльності в сучасних умовах розвитку інформаційного суспільства не може бути досягнуто без упровадження цифрових технологій у цій сфері. На переваги функціонування електронного урядування як форми публічного управління, заснованої на застосуванні комп’ютерних та інших цифрових технологій, указує низка науковців; про це зазначається у програмних документах, а також міжнародних актах96.

Так, у Розпорядженні Кабінету Міністрів України «Про схвалення Концепції розвитку електронного урядування в Україні» зазначається, що реалізація Концепції дасть змогу: підвищити ефективність роботи органів влади і досягти якісно нового рівня управління державою, що базується на принципах результативності, ефективності, прозорості, відкритості, доступності, довіри та підзвітності; поліпшити якість надання публічних послуг фізичним та юридичним особам відповідно до європейських вимог, а також забезпечити необхідну мобільність і конкурентоспроможність громадян та суб’єктів господарювання в сучасних економічних умовах; мінімізувати корупційні ризики під час виконання владних повноважень; поліпшити інвестиційну привабливість, діловий клімат та конкурентоспроможність країни; стимулювати соціально-економічний розвиток в Україні97.

Отже, критеріями, за якими визначається ефективність публічного управління внаслідок застосування цифрових технологій, є: рівень відкритості та доступності діяльності органів публічної влади, рівень довіри громадян до цих органів, ступінь залучення громадськості до прийняття публічно-владних рішень, зниження рівня корумпованості органів публічної влади.

 

 
 
 

96 Берназюк О.О. Роль та місце цифрових технологій у сфері публічного управління. Підприємництво, господарство і право. 2017. № 10(260). С. 166.

97 Про схвалення Концепції розвитку електронного урядування в Україні : Розпорядження Кабінету Міністрів України від 20.09.2017 № 649-р. URL : http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/649-2017-%D1%80.

 

 

У науковій літературі висловлюються різні точки зору з приводу значення цифрових технологій у праві.

Так, на думку Н.Б. Новицької, розвиток електронного уряду в Україні дасть низку переваг щодо взаємодії громадянина, юридичної особи та держави. В обґрунтування цієї думки вчена вказує на той факт, що за умови використання цифрових технологій у публічному управлінні необхідність безпосереднього контакту з представниками владних структур буде зведена до мінімуму, що значно знизить рівень корумпованості державного апарату. Своєю чергою, деперсоналізація у відносинах між громадянином і державним службовцем дасть змогу уникнути персонального контакту та забезпечити більш якісне виконання службових зобов’язань представниками влади, адже їхня праця буде комп’ютеризована, більш ефективна та досить прозора, тобто її зможе проконтролювати не лише керівник державної установи, а й будь- який громадянин98.

У даному разі підкреслюється, що запровадження цифрових технологій сприятиме зведенню до мінімуму людського чинника у публічно- управлінській діяльності, що, своєю чергою: мінімізує кількість допущених помилок; забезпечить зниження рівня корумпованості серед службовців; сприятиме підвищенню прозорості роботи органів публічно-владних повноважень.

 

 

Вся работа доступна по ссылке https://mydisser.com/ru/catalog/view/539407.html

Найти готовую работу


ЗАКАЗАТЬ

Обратная связь:


Связаться

Доставка любой диссертации из России и Украины



Ссылки:

Выполнение и продажа диссертаций, бесплатный каталог статей и авторефератов

Счетчики:

Besucherzahler
счетчик посещений

© 2006-2022. Все права защищены.
Выполнение уникальных качественных работ - от эссе и реферата до диссертации. Заказ готовых, сдававшихся ранее работ.