У нас уже 242733 рефератов, курсовых и дипломных работ
Заказать диплом, курсовую, диссертацию


Быстрый переход к готовым работам

Мнение посетителей:

Понравилось
Не понравилось





Книга жалоб
и предложений


 


Психологічна декомпресія як перший етап у системі відновлення психофізіологічного стану комбатантів, що брали участь у проведенні ООС

Першим етапом психологічного відновлення у системі реадаптації комбатантів до мирних умов діяльності є психологічна декомпресія. Декомпресія (від латинського de, що означає видалення, рух вниз і compression - стискання) - зниження загального тиску навколишнього простору незалежно від того, в якому абсолютному діапазоні воно відбувається. У медицині термін «декомпресія» може трактуватися як зменшення чи усунення тиску на певний орган чи частину тіла [59].

О.  Грунтковський розуміє під «декомпресією» «першочерговий етап відновлення боєздатності підрозділів після повернення з передової» [112].

О.   Лесюк визначає психологічну декомпресію як «поступове зняття психологічної напруги з військовослужбовців, які перебували під постійним психологічним тиском загрози життю й очікування бойового зіткнення» [139].

Отже, під терміном «декомпресія» ми розуміємо структурований процес, спрямований на зниження тиску суб’єктивних та об’єктивних чинників, що впливають на суб’єктивне благополуччя особистості. У свою чергу, психологічна декомпресія - це система первинних заходів,

 

68

спрямованих на попередження психофізіологічного травмування особистості, поетапне повернення комбатанта до мирного життя, первинний етап його реадаптації як особистості.

Загалом явище психологічної декомпресії не є новим, його запозичено із системи психологічної роботи у збройних силах країн НАТО. Протягом кількох років термін «декомпресія» використовувався для опису психологічної концепції, що належить до процесу надання послуг особовому складу, який повертається з театрів бойових дій, що проводиться з метою зменшення неефективної психічної адаптації.

У більшості країн НАТО термін «декомпресія» використовують для визначення програми «третього місця розташування» (далі - TLD), під яким розуміється спокійне місце, яке надає можливість військовослужбовцям зробити перерву між перебуванням у зоні розгортання (ведення бойових дій) та відпусткою. У Бельгії зазначений процес перейменовано у «період адаптації» (від французького «sas adaptation», що буквально розуміється як «період блокування»), у Великобританії - «період нормалізації». Слід зауважити, що незалежно від назви програми у країнах НАТО процес «декомпресії», або програми TLD посилається на заходи (процедури), які надають можливість особовому складу «розкрутитися» або «змити місію» після довготривалого перебування у важких і небезпечних театрах. Метою декомпресії є досягнення «поступового зниження тиску» або «вивільнення» у «третьому місці». Це місце, де може бути реалізована комбінована програма відпочинку, релаксації і психологічного виховання та освіти [197].

Вся работа доступна по ссылке https://mydisser.com/ru/catalog/view/554382.html

Найти готовую работу


ЗАКАЗАТЬ

Обратная связь:


Связаться

Доставка любой диссертации из России и Украины



Ссылки:

Выполнение и продажа диссертаций, бесплатный каталог статей и авторефератов

Счетчики:

Besucherzahler
счетчик посещений

© 2006-2022. Все права защищены.
Выполнение уникальных качественных работ - от эссе и реферата до диссертации. Заказ готовых, сдававшихся ранее работ.