У нас уже 242733 рефератов, курсовых и дипломных работ
Заказать диплом, курсовую, диссертацию


Быстрый переход к готовым работам

Мнение посетителей:

Понравилось
Не понравилось





Книга жалоб
и предложений


 






Название Cтворення виробництва етилформіату та ромової есенції на його основі
Количество страниц 164
ВУЗ КНЕУ
Год сдачи 2010
Бесплатно скачать 20155.doc 
Содержание ВСТУП ..................................................................................................................... 6
1 ХАРАКТЕРИСТИКА ВИХІДНОЇ СИРОВИНИ, ДОПОМІЖНИХ МАТЕРІАЛІВ ТА ОСНОВНОГО ПРОДУКТУ ................................................. 26
1.1 Вихідна сировина ......................................................................................... 26
1.2 Допоміжні матеріали ................................................................................... 27
1.3 Основні продукти ......................................................................................... 28
2 МАТЕРІАЛЬНІ РОЗРАХУНКИ ....................................................................... 29
2.1 Хімізм одержання етилформіату та коефіцієнти виходу по стадіях ...... 29
2.2 Розрахунок витрати вихідного продукту мурашиної кислоти на 1т 100% етилформіату ...................................................................................................... 30
2.3 Стадія 1. Естерифікація ............................................................................... 31
2.4 Стадія 2. Відділення домішок ..................................................................... 39
2.5 Стадія 3. Фільтрування ................................................................................ 44
2.6 Стадія 4. Ректифікація етилформіату ......................................................... 50
2.7 Стадія 5. Змішування компонентів есенціїї .............................................. 53
3 ТЕХНОЛОГІЧНІ РОЗРАХУНКИ ..................................................................... 56
3.1 Норми технологічного режиму ................................................................... 56
3.2 Технологічні розрахунки обладнання ........................................................ 58
4 ТЕПЛОВІ РОЗРАХУНКИ ................................................................................. 73
4.1 Тепловий розрахунок І теплової підстадії ................................................. 74
4.2 Тепловий розрахунок ІІ теплової підстадії ............................................... 81
5 МЕХАНІЧНІ РОЗРАХУНКИ ............................................................................ 82
5.1 Визначення товщини стінки обичайки апарата ........................................ 83
5.2 Розрахунок товщини стінки оболонки ....................................................... 84
5.3 Розрахунок товщини стінки днища ............................................................ 84
5.4 Вибір опор ..................................................................................................... 86
5.5 Вибір фланців ............................................................................................... 86
5.6 Розрахунок мішалки .................................................................................... 87
6 ОПИС ТЕХНОЛОГІЧНОЇ СХЕМИ ................................................................. 89
7 АВТОМАТИЗАЦІЯ ........................................................................................... 92
5
7.1 Опис стадії естерифікації ............................................................................ 92
7.2 Технологічна карта процесу ....................................................................... 93
7.3 Обгрунтування і вибір точок контролю, регулювання, керування, сигналізації ......................................................................................................... 94
7.4 Специфікація приладів та засобів автоматизації ...................................... 96
7.5 Опис контурів автоматизації ...................................................................... 99
8 БУДІВЕЛЬНА ЧАСТИНА .............................................................................. 103
8.1 Опис об’ємно-планувальних та конструктивних рішень ...................... 103
8.2 Розрахунок побутових приміщень ........................................................... 105
9 ЕКОНОМІЧНА ЧАСТИНА ............................................................................ 112
9.1 Розрахунок виробничої потужності підприємства ................................. 112
9.2 Розрахунок фонду робочого часу обладнання ........................................ 113
9.3 Розрахунок чисельності працівників ....................................................... 114
9.4 Розрахунок фонду оплати праці ............................................................... 118
9.5 Розрахунок собівартості продукції .......................................................... 124
10 ОХОРОНА ПРАЦІ ......................................................................................... 131
10.1 Характеристика технологічного процесу .............................................. 131
10.2 Токсичні і вибухопожежні характеристики сировини, побічних та цільових продуктів, допоміжних матеріалів ................................................. 133
10.3 Заходи забезпечення безпеки експлуатації технологічного ................ 136
процесу і обладнання ....................................................................................... 136
10.4 Санітарно-гігієнічна характеристика виробництва .............................. 139
10.5 Розрахунок надлишкового тиску вибуху .............................................. 143
11 ЦИВІЛЬНА БЕЗПЕКА ................................................................................... 147
11.1 Вступ ......................................................................................................... 147
11.2 Оцінка вибухопожежної небезпеки ....................................................... 148
11.3 Розрахунок критеріїв вибухопожежної небезпеки ............................... 149
12 ВИКОРИСТАННЯ КОМП’ЮТЕРНОЇ ТЕХНІКИ ...................................... 153
ВИСНОВКИ ......................................................................................................... 154
СПИСОК ЛІТЕРАТУРИ ..................................................................................... 155
ДОДАТКИ ............................................................................................................ 158
6
ВСТУП
В кінці XX ст. виробництво харчових добавок стало потужною, постійно зростаючою галуззю багатотонажного виробництва. Щорічно виробництво харчових добавок збільшується в країнах Європи — на 2%, в США — на 4,4%, в Азії — на 10—15%. Кількість харчових добавок, які використовують у харчовому виробництві більшості країн світу, досягає 500 найменувань, в США перевищує 1500, в країнах ЄС досягає 1200, в Російській Федерації — 415, в ФРН — 350, в Україні — 221. Ароматизатори, за європейським законодавством, не вважають харчовими добавками. В ЄС діє окрема директива, що стосується ароматизаторів та регламентує виробництво, номенклатуру, дозування, етикетування продукції з використанням ароматизаторів. У кінці 2005 року Україна прийняла такі ж правила застосування подібних речовин у своєму виробництві, згідно з вимогами співпраці з Європейським Союзом. Перелік ароматизаторів, у якому є понад 2000 найменувань, затверджений Міжнародною асоціацією флейвористів. У світі виробництвом ароматичних речовин займаються як парфумерні так і хімічні фірми. Лідерами у розробці та виробництві ароматизаторів є компанії ―Etol‖ (Словенія) з представництвом ‖Етол-Україна‖ у нашій державі, Danisco, Degussa, Givaudan, Firmenich, Hasegawa, IFF, Mane, Quest, Symrise, Sensient, Takasago, які контролюють близько 65% світового ринку ароматизаторів для харчової промисловості. Сильні позиції на ринку займають російські компанії «Аромарос-М», «Балтийская группа», «Джей Элан», «Комбинат химико-пищевой ароматики», «Скорпио-Аромат», «Союзснаб», «Тереза Интер», «Фрутаром».
Ринок ароматизаторів вже сформований, але ще не насичений. Існує подальший попит, який буде зростати у зв’язку з постійною зміною і
7
вдосконаленням технологій, обладнання, зміною потреб та смаків споживачів. На даний час, сировину для ароматизаторів закуповують закордоном, в основному, у США, Європі, Китаї, оскільки продукція вітчизняної промисловості не задовольняє вимог якості. Це підвищує вартість готових ароматизаторів в середньому на 80-130 % у порівнянні з використанням власної сировини. Усе необхідне обладнання для виробництва поставляється вітчизняними виробниками. Це дозволяє зменшити капіталовкладення до 5 разів, у порівнянні з використанням обладнання закордонного виробництва. Метою проекту є створення виробництва етилформіату та ромової есенції на його основі. Застосування для синтезу етилформіату вихідної сировини та обладнання вітчизняного виробництва дозволить досягти меншої вартості готового продукту у порівнянні з імпортним. Застосування етилформіату власного виробництва для приготування ромової есенції та етилового спирту вітчизняного виробництва з мінімальним застосуванням імпортних компонентів теж дозволить досягти значного зменшення собівартості. Актуальність даного проекту визначається необхідністю створення в Україні виробництва ароматизаторів для харчової та косметичної промисловості з використанням вітчизняної сировини та обладання, оскільки на українському ринку зараз значно переважають ароматизатори закордонного виробництва. Концепцією проекту є створення нового для України виробництва із застосуванням сучасних науково-технологічних розробок, обладнання, матеріалів відповідно до вимог нових стандартів хімічної промисловості, екології, охорони праці та досягнення мінімальної собівартості готового продукту для забезпечення конкурентоздатності на національному ринку.
8
Сучасний стан галузі виробництва ароматизаторів та методів їх одержання розглянуто у наведеному нижче літературному огляді. Харчовий ароматизатор - суміш смакоароматичних речовин або індивідуальна смакоароматична речовина, що вводяться в харчові продукти з метою поліпшення їх органолептичних властивостей [1]. Аромат харчового продукту - інтегральний фактор, обумовлений вмістом у ньому складної суміші органічних сполук, присутніх раніше в сировині (I), що утворилися під впливом ряду факторів у ході технологічного потоку (II), спеціально внесених при його отриманні (II, III) [
Список литературы АНОТАЦІЯ Ключові слова: етилформіат, етерифікація, ромова есенція, ароматизатор. Дипломний проект виконано у вигляді пояснювальної записки, що містить 157 аркушів, 3 додатки, та графічної частини – 8 аркушів. Дипломний проект присвячений розробці відділення з виробництва етилформіату та ромової есенції на його основі. Описані науково-теоретичні основи та проведене техніко-економічне обгрунтування процесу виробництва. Запропонована технологічна схема виробництва, схема автоматизації, підібране обладнання, виконане об’ємно-планувальне вирішення процесу. Однією з переваг проекту є максимальне використання сировини та обладнання, виготовлених вітчизняною промисловістю. Це дозволило знизити вартість продукту у порівнянні з імпортними аналогами. SUMMARY Tags: ethylformate, etherification, rum essence, flavoring. The diploma project is made out in a way of an explanatory note containing 157 sheets, 3 appendixes, and a graphic part containing 8 sheets. The diploma project is devoted to development of an ethylformate production and a rum essence based on it. The scientific background of the process is enlightened and the feasibility report is made as well. The process flow lay-out, the automation chart, the selection and the arrangement of equipment are offered. The one of project’s advantages is a maximal employment of raw materials and equipment of Ukrainian production. It will reduce a self-cost of product in a comparison of an imported one.


ВИСНОВКИ
1. Виконано дипломний проект з відділення виробництва етилформіату потужністю 50 т/рік та ромової есенції потужністю 20 т/рік, діючих аналогів якого на даний час в Україні немає.
2. Розглянуто сучасний стан галузі виробництва харчових ароматичних есенцій та сировини для них.
3. Висвітлено науково-теоретичні основи процесу естерифікації та їх взаємозв’язок з технологією виробництва етилформіату.
4. Наведено основні сучасні промислові методи виробництва етилформіату та основні варіанти оформлення технологічного процесу.
5. Запропоновано технологічну схему виробництва етилформіату та ромової есенції на його основі.
6. Розроблено рецептуру ромової есенції, наведений перелік харчових продуктів, для яких дозволене її використання. Встановлене дозування ромової есенції – 1мл/кг готового продукту.
7. Проведено матеріальні, технологічні, механічні та теплові розрахунки, на основі яких вибрано обладнання для виробництва.
8. Розроблена схема автоматизації основної стадії.
9. Запропоновано об’ємно-планувальне вирішення виробництва та запроектовано виробничу та адміністративно-допоміжну будівлю, враховуючи вимоги з охорони праці.
10. Вирішено питання безпечної організації праці, побутового забезпечення виробництва. Розроблено план дій у випадку виникнення на виробництві надзвичайної ситуації (пожежа, вибух та ін.).
11. Проведено розрахунок основних економічних показників. Показано, що виробництво етилформіату є рентабельним (рентабельність 16,5 %), термін окупності виробництва становить 6 років. Ціна етилформіату становить 76,34 тис. грн за 1т, що, на даний час, менше ринкової ціни етилформіату закордонного виробництва (81,5 – 85 тис. грн/т).
155
СПИСОК ЛІТЕРАТУРИ
1. Булдаков А.С. Пищевые добавки. Справочник. – Санкт-Петербург, ―Ut‖, 1996. – 240 с.
2. Нечаев А.П., Кочеткова А.А., Зайцев А.Н. Пищевые добавки: учебник для студентов высших учебных заведений – Москва ―Колос‖, ‖Колос-Прес‖, 2002. – 239с.
3. Сарафонова Л. А. Пищевые добавки: Энциклопедия. – 2-е узд., испр. и доп. – СПб: ГИОРД, 2004. – 808 с.
4. Закон України № 771/97-ВР ―Про безпечність та якість харчових продуктів‖ від 23.12.1997
5. Наказ МОЗ України від 09.10.2000р. № 247
6. Наказ МОЗ № 222 від 23.07.96
7. Мерори Дж. Вкусовые вещества и пряности – перевод с английского под. редакцией А. Ф. Наместникова – Москва, Издательство ―Пищевая промышленность‖, 1964 – 337 с.
8. Войткевич С.А. 865 Душистих веществ для парфюмерии и бытовой химии, 1994. – 594 с.
9. Шулов Л.М., Хейфиц Л.А. Душистые вещества и полупродукты парфюмерно-косметического производства: Справочник – под. ред. канд. хим. наук Войткевич С.А. – Москва, ВО ―Агропромиздат‖, 1990 – 209с.
10. Елизарова Е.В., Зиновьева М.Е., Гамаюрова В.С. ―Ферментативная этерификация органических кислот алифатическими спиртами‖ // Успехи химии. 1981. Вып. 8.С.1376-1702.
11. Лебедев Н.Н. Химия и технология основного органического синтеза. Учебник для вузов, 4-е изд., перераб. и доп.-М.: Химия, 1988-592 с.
12. Инголд.К. Теоретические основы органической химии. – Мир – 1973 – 1056с.
156
13. Ластухін Ю.О., Воронов С.А. Органічна хімія.-Львів: Центр Європи, 2000.-. 864 с.
14. Капкин В.Д., Савинецкая Г.А., Чапурин В.И. Технология органического синтеза. М.: Химия, 1987 г.- 769 c.
15. Хайлов В., Брандт Б., Введение в технологию основного органического синтеза.М: Химия, 1967г.- 256 c.
16. Павлов К.Ф., Романков П.Г., Носков А.А., «Примеры и задачи по курсу процессов и аппаратов химической технологии». – Ленинград: Химия, 1987. – 576 с.
17. Справочник химика. Т. 1-5. – М. – Л.: Госхимиздат, 1963. – 1072 с.
18. Гороновский И.Т., Назаренко Ю.П., Некреч Е.Ф. Краткий справочник по химии. К.:Наукова думка, 1973, - С.306, 510.
19. Соколов В. И. Основы расчета и конструирования машин и аппаратов пищевых производств: Учебник для втузов. – М.: Машиностроение, 1983. – 447с., ил.
20. Термодинамічні властивості речовин: Методичні вказівки до практичних занять з курсу ―Фізична хімія‖ для студентів ІІ і ІІІ курсів хіміко-технологічних спеціальностей. Укл.: Ю.Я. Ван-Чин-Сян, Н.С. Качуріна, М.І. Шередько. – ЛПІ, 1991. – 64 с.
21. Иоффе И. Л. Проектирование процессов и аппаратов химической технологи: Учебник для техникумов. – Л.: Химия, 1991. – 352 с., ил.
22. Альперт Л. З. Основы проектирования химических установок. – М. – Высшая школа, 1989. – 305 с.
23. Тюрин Ю. Н. Расчеты по технологи органических веществ: Учебное пособие. Кемерово: ГУ КузГТУ, 2004. – 232 с.
24. Процеси і апарати мікробіологічної та фармацевтичної промисловості. Ю.І. Сидоров, Р.Й. Влязло. Львів, « Інтелект-Захід» 2008.-734с.
157
25. Голубятников В.А., Шувалов В.В. ―Автоматизация процесов в химической промышлености‖, М.: Химия, 1972.
26. Голубятников В.А., Шувалов В.В. ―Автоматизация производственных процесов и АСУ ТП в химической промышлености‖, М.: Химия, 1978.
27. Казаков А.В., Кулаков М.В., Мелюшев Ю.К. ―Основы автоматики и автоматизации химических производств. – М.: Машиностроение, 1987.
28. Макаревич В.А. ―Строительное проектирование химических предприятий.‖ – М.: Высш.Шк., 1977.
29. Софинский И.Д. ―Основы промышленного строительства и санитарной техники‖. – М.: Стройизат, 1985
30. Макаров Г.В. и др. ―Охрана труда в химической промышлености‖. – М.: Химия, 1989.
31. ―Пожарная опасность веществ и материалов, применяемых в химической промышленности‖, Справочник (Под ред. И.В. Рябова. – Химия, 1970)
32. Методичні вказівки до виконання курсової роботи з курсу "Організація, планування та виробничий менеджмент" для студентів спеціальності "ТПП, ТВС" ІХХТ/ Укл. В.О. Лаганін, Л.Р.Іванишин. – Львів: Видавництво Національного університету "Львівська політехніка", 2002. – 20с.
33. Лаганін В.О. Економіка і управління підприємством: Конспект лекцій з дисципліни "Економіка і управління підприємством" для спеціалістів і магістрів спеціальностей 7.091605, 8.091605 "Хімічна технологія високомолекулярних сполук", 7.091612, 8.091612 "Технологія переробки полімерів". – Львів: Видавництво Національного університету "Львівська політехніка", 2005. – 136с.
Стоимость доставки работы, в гривнах:

(при оплате в другой валюте, пересчет по курсу центрального банка на день оплаты)
800
Скачать бесплатно 20155.doc 





Найти готовую работу


ЗАКАЗАТЬ

Обратная связь:


Связаться

Доставка любой диссертации из России и Украины



Ссылки:

Выполнение и продажа диссертаций, бесплатный каталог статей и авторефератов

Счетчики:

Besucherzahler
счетчик посещений

© 2006-2022. Все права защищены.
Выполнение уникальных качественных работ - от эссе и реферата до диссертации. Заказ готовых, сдававшихся ранее работ.