У нас уже 242733 рефератов, курсовых и дипломных работ
Заказать диплом, курсовую, диссертацию


Быстрый переход к готовым работам

Мнение посетителей:

Понравилось
Не понравилось





Книга жалоб
и предложений


 






Название ПІДВИЩЕННЯ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ ФЕРМЕРСЬКИХ ГОСПОДАРСТВ РЕГІОНАЛЬНОГО АПК
Количество страниц 195
ВУЗ ОДЕСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
Год сдачи 2010
Содержание ВСТУП.........................................................................................................
РОЗДІЛ 1. Теоретичні і методичні основи конкурентоспроможності фермерських господарств в умовах ринкових відносин ........................
1.1. Економічна сутність конкуренції і конкурентоспроможності....
1.2. Фактори конкурентоспроможності та їх особливості стосовно
фермерських господарств...............................................................
1.3. Методичні підходи до оцінки конкурентоспроможності
фермерських господарств...............................................................
Висновки до розділу 1...........................................................................
РОЗДІЛ 2. Ретроспектива економічного розвитку і конкурентоспро-можності фермерських господарств Одеської області..........................
2.1. Трансформація розвитку фермерських господарств в регіоні ....
2.2. Аналіз обсягів виробленої продукції та ефективності функціонування фермерських господарств.................................
2.3. Оцінка конкурентоспроможності фермерських господарств
Висновки до розділу 2...........................................................................
РОЗДІЛ 3. Основні напрямки підвищення конкурентоспроможності фермерських господарств регіону.............................................................
3.1. Оптимізація розміщення виробництва продукції фермерських господарств по природно-економічних зонах...........................
3.2. Подальша інтенсифікація виробництва і диверсифікація діяльності господарств..................................................................
3.3. Розвиток кооперативних та інтеграційних процесів .................
3.4. Удосконалення економічних відносин і державної підтримки фермерських господарств..............................................................
Висновки до розділу 3...........................................................................
ВИСНОВКИ.................................................................................................
СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ..................................................
ДОДАТКИ....................................................................................................


ВСТУП

Актуальність теми. В процесі реформування аграрного сектора економіки виникли нові організаційні форми виробництва, серед яких домінуючу роль і місце по кількості займають фермерські господарства. Фермерські господарства є однією з ефективних форм господарювання. Вони визнані на законодавчому рівні, існують поряд з іншими суб’єктами підприємницької діяльності в сфері АПК, конкурують з ними як рівноправні. Нині діяльність фермерських господарств відзначається нестабільністю. Дія негативних чинників призвела до того, що певна кількість господарств, основною метою яких стало виживання, опинилася в ситуації, коли їх заставою служить конкурентоспроможність.
Забезпечення ефективної діяльності фермерських господарств вимагає вирішення цілого комплексу питань з підвищення їх конкурентоспроможності, обґрунтування перспектив розвитку, удосконалення економічної стратегії, розробки відповідних заходів, які б дозволили їм пристосуватись до жорстких умов конкурентної боротьби.
Загальні проблеми конкуренції та конкурентоспроможності підприємств досить ґрунтовно розглянуті як у теоретичному, так і у практичному аспектах у роботах відомих зарубіжних та вітчизняних вчених-економістів різних часів: К. Макконелла, С. Брю, М. Портера, І. Ансоффа, Р. Фатхутдінова А. Юданова, Г. Азоєва та ін. Окремі питання конкурентної політики, забезпечення конкурентоспроможності підприємницьких структур аграрного сектора економіки, у т.ч. і фермерських господарств, знайшли відображення у працях В. Андріанова, В. Андрійчука, В. Амбросова, В. Месель-Веселяка, П. Саблука, Ю. Наумова, М. Маліка, В. Зіновчука, Л. Мармуль, О. Єрмакова, І. Червена, М. Долинської, А. Кредисова, А.Бідика та ін. Проте означена проблема залишається недостатньо дослідженою. Подальшого наукового обґрунтування вимагають питання щодо підвищення конкурентоспроможності фермерських господарств з урахуванням змін ринкового середовища. Особливої уваги слід надати аналізу впливу зовнішніх та внутрішніх факторів, які обумовлюють конкурентоспроможність фермерських господарств з метою визначення стратегії їх розвитку та підвищення позицій на ринку. Зазначене потребує подальшого як теоретичного, так і практичного осмислення, що й обумовило вибір теми дисертаційного дослідження.
Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційна робота виконана відповідно до плану Одеського державного економічного університету з теми “Економічно-технологічні аспекти формування сільськогосподарського ринку в регіоні” (номер ДР 0205U008966). Тема дисертації затверджена вченою Радою Одеського державного економічного університету (протокол № 7 від 27 травня 2003 року).
Мета і завдання дослідження. Метою дисертаційної роботи є розробка науково-методичних основ і обґрунтування комплексу організаційно-економічних заходів забезпечення конкурентоспроможності фермерських господарств в умовах ринкових відносин.
Для досягнення поставленої мети в дисертації вирішувались наступні завдання:
узагальнення теоретичних і методичних основ конкурентоспро-можності організаційних формувань аграрного сектора та їх особливостей стосовно фермерських господарств;
обґрунтування методики визначення конкурентоспроможності фермерських господарств з урахуванням економічних і природно-кліматичних умов їх функціонування в регіоні;
аналіз ретроспективи розвитку фермерських господарств та ефективності їх функціонування;
оцінка конкурентоспроможності фермерських господарств регіону та факторів, що впливають на неї;
визначення та обґрунтування основних напрямків підвищення конкурентоспроможності фермерських господарств регіону;
розробка стратегії розвитку фермерських господарств окремих природно-економічних зон Одеської області на перспективу.
Предметом дослідження є теоретичні, методичні та практичні аспекти забезпечення конкурентоспроможності фермерських господарств регіонального АПК.
Об'єктом дослідження є процеси функціонування і підвищення економічної ефективності виробничо-господарської діяльності суб’єктів АПК.
Методи дослідження. Методологічною основою дисертаційного дослідження є діалектичний метод пізнання і системний підхід до вивчення соціально-економічних явищ. У процесі дослідження використовувалися наступні методи: монографічний (вивчення вітчизняного та світового досвіду забезпечення конкурентоспроможності підприємств), абстрактно-логічний (теоретичні узагальнення і формування висновків), системного аналізу (аналіз соціально-економічного стану фермерських господарств), економіко-статистичні (аналіз факторів впливу на конкурентоспроможність фермерських господарств і оцінка рівня їх конкурентоспроможності), розрахунково-конструктивні та експериментальний (розробка моделі оптимального розміщення виробництва основних видів товарної продукції в фермерських господарствах окремих природно-економічних зон Одеської області) та інші.
Наукова новизна одержаних результатів. Результатами дослідження, які становлять наукову новизну і виносяться на захист є наступні:
Вперше одержано:
- обґрунтовано комплексний підхід до визначення рівня конкуренто-спроможності фермерських господарств, який базується на моделюванні залежності результативного показника (сум грошової виручки від реалізації продукції на одиницю земельної площі для великих господарств та рентабельності продаж – для дрібних) від наявності і ефективності використан-ня основних елементів ресурсного потенціалу, що дає можливість визначити ступінь впливу кожного фактору на конкурентоспроможність підприємства.

Удосконалено:
- класифікацію та систематизацію зовнішніх і внутрішніх факторів формування конкурентоспроможності фермерських господарств з урахуванням природно-економічних і соціальних особливостей кожної зони і регіону;
- систему моніторингу конкурентоспроможності фермерських господарств на рівні регіону. Обґрунтовано необхідність залучення до цього процесу державних та комерційних інституційних органів;
- механізм визначення пріоритетних напрямів інвестування фермерських господарств окремих природно-економічних зон з використанням коефіцієнтів еластичності за окремими факторами, що впливають на конкурентоспро-можність. Це дає можливість забезпечити, з одного боку, гарантію швидкого отримання віддачі цих інвестицій, а з іншого – посилити конкурентні переваги фермерських господарств на аграрному ринку.
Дістало подальший розвиток:
- визначення сутності конкурентоспроможності фермерського господарства як забезпечення оптимального співвідношення між обсягами виробництва і реалізації продукції та його ресурсним потенціалом, платоспроможності і інвестиційної привабливості підприємства, посилення стійкості до природних і економічних ризиків приватного господарювання;
- обґрунтування та визначення напрямків розміщення виробництва основних видів продукції по окремих природно-кліматичних зонах, спеціалізації фермерських господарств та диверсифікації їх виробничої діяльності з урахуванням регіональних особливостей, що сприятиме зростанню розмірів прибутків на одиницю залучених у виробництво земельних та інших ресурсів і підвищенню конкурентоспроможності цих формувань.
Практичне значення отриманих результатів полягає в обґрунтуванні та розробці пропозицій щодо підвищення конкурентоспроможності фермерських господарств на рівні регіону. Основні положення, висновки та пропозиції дисертаційної роботи доведені до рівня методичних та практичних рекомендацій і використовуються в практичній діяльності фермерських господарств Одеської області. Рекомендації щодо вдосконалення методики визначення конкурентоспроможності фермерських господарств та напрямів її підвищення впроваджено управліннями сільського господарства і продоволь-ства Балтського (довідка № 117 від 15.09.2004р.) і Арцизького (довідка № 173 від 14.10.2004р.) районів, а також прийняті Головним управлінням агропромислового розвитку при Одеській облдержадміністрації для застосування у практиці господарств (довідка № 16-6-04-960 від 12.10.2007р.).
Теоретичні результати проведеного наукового дослідження використовуються в навчальному процесі Одеського державного економічного університету при викладанні дисциплін “Економіка підприємств АПК”, “Організація агробізнесу”, “Стратегічне управління підприємством (довідка №01-17/988 від 10.10.2007р).
Особистий внесок здобувача. Основні положення, висновки та пропозиції дисертації розроблено і сформульовано автором особисто. У наукових працях, опублікованих у співавторстві (позиції 1, 2, 6, 7, 8, 10 за списком у авторефераті) використано ті ідеї, які є результатом особистих досліджень здобувача.
Апробація результатів дисертації. Основні положення і результати досліджень доповідалися автором та обговорювалися на 11 науково-практичних і науково-методичних конференціях: ІХ Міжнародній - “Удосконалення підготовки фахівців” (Одеса, травень 2004р.); Х Міжнародній – “Управління якістю підготовки фахівців” (Одеса, травень 2005р); Всеукраїнській - “Проблеми теорії і практики залучення інвестицій у розвиток економіки регіонів” (Одеса, жовтень 2002 р.) та щорічних підсумкових конференціях професорсько-викладацького складу Одеського державного економічного університету (Одеса, 2000 - 2007 рр.).
Публікації. За результатами дисертаційного дослідження опубліковано 14 наукових праць, підготованих самостійно та у співавторстві, загальним обсягом 5,3 ум. др. арк. (з них особисто автору належить 3,8 ум. др. арк.), у тому числі 11 статей – у наукових фахових виданнях.
Список литературы ВИСНОВКИ

У дисертаційній роботі зроблено теоретичне узагальнення та наведено нове вирішення наукових завдань, що полягають у розробці практичних рекомендацій щодо методики визначення та заходів підвищення конкурентоспроможності фермерських господарств регіонального АПК. Це дозволило визначити основні стратегічні напрямки діяльності фермерських господарств відносно посилення їх конкурентних позицій на аграрному ринку. На основі узагальнення наукових матеріалів дослідження запропоновано наступні наукові та практичні результати роботи.
1. У процесі дослідження доведено, що на сучасному етапі розвитку фермерських господарств вони є рівноправними підприємствами і займають незалежне місце в структурі різних форм господарювання на селі.
2. Універсальним механізмом порівняння ефективності господарювання фермерських господарств та заохочення тих, хто працює краще, є конкуренція. Водночас більшість ринків монополізовано внаслідок високого рівня конкуренції, на інших ще далеко до створення рівних умов для суб’єктів господарювання. При цьому головними чинниками нерівних умов конкуренції фермерських та інших сільськогосподарських підприємств є різні рівні інтенсивності виробництва, ступеня кооперування, спеціалізації фермерських господарств регіону та дії державних органів, які надають одним господарствам субсидії або привілеї, одночасно створюючи іншим бар’єри для вступу на ринки.
3. В умовах реформування сільського господарства, коли значно збільшилась кількість товаровиробників (в першу чергу – фермерських господарств), гостро активізується між ними боротьба за покупця на основі підвищення їх конкурентоспроможності. Конкурентоспроможність фермерського господарства – це забезпечення оптимального співвідношення між обсягами виробництва і реалізації продукції та його ресурсним потенціалом, платоспроможності та інвестиційної привабливості підприємства, зменшення природних і економічних ризиків приватного господарювання.
4. Конкурентоспроможність фермерських господарств залежить від великої кількості факторів, які умовно можна поділити на внутрішні (земля та її якість, трудові ресурси, засоби виробництва, матеріалозабезпеченість, ступінь кооперування господарської діяльності) та зовнішні – селекційно-генетичний потенціал і природно-кліматичні умови регіону, державна підтримка фермерських господарств, кредитна система, умови реалізації продукції та матеріально-технічне забезпечення, діяльність господарств-конкурентів.
Результативними показниками оцінки конкурентоспроможності великих, за розмірами площі сільськогосподарських угідь і обсягами виробництва, фермерських господарств може бути відношення отриманої виручки від реалізації продукції до одиниці земельної площі. В невеликих фермерських господарствах, які досить різноманітні за площею сільськогосподарських угідь і дуже диференційовані за рівнем товарності продукції, таким показником може бути рівень рентабельності продажів продукції.
5. Вивчення і визначення конкурентоспроможності доцільно проводити окремо невеликих за розмірами площ сільськогосподарських угідь фермерських господарств (які не володіють засобами виробництва, використовують працю членів сім’ї і користуються послугами технологічного характеру) і окремо великих, що володіють повноцінним виробничо-ресурсним потенціалом. При цьому вплив внутрішніх факторів слід досліджувати за допомогою методів економіко-статистичного моделювання, а зовнішніх – за допомогою методів експертних оцінок, які разом дозволять найбільш об’єктивно оцінити конкурентоспроможність господарств.
6. Основними факторами, які найбільш впливають на конкурентоспро-можність фермерських господарств, є: площа сільськогосподарських угідь з урахуванням їх якості; власний виробничо-ресурсний потенціал господарства; рівень агротехніки виробництва; рівень концентрації виробництва; кооперація господарської діяльності фермерських господарств; вартість товарної продукції на одиницю земельної площі і рівні економічної та виробничої стійкості фермерських господарств. Інформація про ці показники доступна і її легко можна економічно інтерпретувати в економіко-статистичних моделях.
Дослідження показали, що серед великих за розмірами площ сільськогосподарських угідь найбільш конкурентоспроможними, наприклад, в зоні Лісостепу є фермерські господарства “Весна” і “Бобринецьке”, де фактичне виробництво товарної продукції на 1 га сільськогосподарських угідь перевищує можливий рівень на 20 і більше відсотків. Серед невеликих за розмірами фермерських господарств цієї ж зони найбільш конкурентоспромож-ними є “Колісне”, “Черкеське” і “Світанок”, в яких індекс рівня рентабельності продажів складає 1,3 і вище. В цих господарствах фактичний рівень рентабельності перевищує середній показник від 5 до 17 відсотко-пунктів.
7. Специфічність географічного розташування сільськогосподарського виробництва в Одеській області суттєво впливає на рівень конкурентоспро-можності фермерських господарств і вимагає особливих видів їх спеціалізації. Тому економічно доцільним є визначення оптимальної структури і розміщення по природно-економічних зонах виробництва в фермерських господарствах сільськогосподарської продукції, з точки зору її якості і ціни, з урахуванням максимуму обсягів виробництва і одержання прибутку при її реалізації. Розрахунки показали, що в перспективі 54% загального виробництва по області зернових доцільно зосередити в зоні Південного степу. Ця зона забезпечить 95% виробництва винограду і 61% овочів. Виробництво соняшнику і цукрових буряків буде зосереджено в зоні Лісостепу і Центрального степу.
Реалізація розробленого оптимального плану розміщення виробництва сільськогосподарської продукції в фермерських господарствах окремих природно-економічних зон дає можливість підвищити рентабельність виробництва в фермерських господарствах Лісостепу – на 13,8, в Центрального степу – на 52, в Південного степу – на 53 відсотко-пункти.
8. Значну роль у забезпеченні стабільної ефективності фермерського виробництва відіграє розвиток інтенсифікаційного процесу, який ґрунтується на інноваційних засадах і застосуванні досягнень науково-технічного процесу. Проведені дослідження впливу подальшої інтенсифікації на конкурентоспро-можність фермерських господарств показали, що в господарствах з досить високим рівнем інтенсифікації галузей рослинництва набагато вище натуральні і вартісні показники ефективності їх діяльності: урожайність зернових культур перевищує 50 ц з 1 га, цукрового буряка – 300 ц, соняшника – 16 ц; прибуток на 1 га посіву зернових складає 600-800 грн., цукрового буряка – більш як 1000 грн. і соняшника – 1200-1400 грн.; рентабельність виробництва зернових сягає до 80%, цукрового буряка – більше 70%, соняшника – понад 120%.
9. Одним із перспективних напрямків підвищення конкурентоспромо-жності фермерських господарств є диверсифікації виробничої діяльності підприємств відповідно до обґрунтованої спеціалізації по окремих природно-економічних зонах області. Запропоновано три моделі диверсифікації, найбільш пріоритетною з яких є створення виробничих, заготівельно-збутових, переробних кооперативів. На основі проведеного економіко-математичного аналізу визначено оптимальний план поглиблення спеціалізації СВК “Нива”, реалізація якого забезпечить підвищення рентабельності господарства до 70%.
10. Становлення фермерських господарств в умовах відкритого конкурентного середовища вимагатиме адекватної ринковим вимогам системи державного регулювання сільського господарства, створення умов для фінансової самодостатності фермерів. Надходження і використання коштів Укрдержфонду підтримки фермерських господарств не дають суттєвої допомоги. Тому основним завданням держави в забезпеченні стабільної конкурентоспроможності фермерських господарств є регулювання земельних відносин, розробка відповідних заходів щодо створення сприятливого інвестиційного клімату та механізмів кредитування фермерів. Відповідно до цього в роботі запропоновані пропозиції щодо залучення інвестицій і кредитів у розвиток фермерських господарств, реалізація яких, на наш погляд, сприятиме у подальшому зміцненню і підвищенню конкурентоспроможності фермерів.

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

1.Аграрна реформа в Україні: Монографія /за ред. академіка П.І. Гайдуцького. – К.: ННЦ ІАЕ, 2005. – 432с.
2.Агропромисловий комплекс України: стан, тенденції та перспективи розвитку: інформаційно-аналітичний збірник (випуск 4) / за ред. П.Т. Саблука та ін. – К.: ІАЕ – Вип. 4 – 2000. – 601 с.
3.Азгальдов Г.Г. Квалиметрия – один из инструментов адаптации к рынку //Экономика и коммерция (электронная техника, серия 9). 1992. Вып. 2. С.19-27.
4. Азоев Г.Л. Конкуренция: анализ, стратегия и практика. – М.: Центр экономики и маркетинга, 1996. – 208 с.
5. Андрійчук В.Г. Економіка аграрних підприємств: Підручник. – 2-ге вид., доп. і перероблене. К.: КНЕУ, 2002. – 624 с.
6. Андрианов В. Конкурентоспособность России в мировой экономике //Экономист. – 1997. - № 10. – С. 34-42.
1.Ансофф И. Стратегическое управление: Сокр. пер. с англ. /Науч. ред. и авт. предисл. Л.И. Евенко. – М.: Экономика, 1989. – 519 с.
2.Амбросов В. Маренич Т. Конкурентоспособность сельско-хозяйственных предприятий //Бизнес информ, № 7-8, 1999, - С. 80-82.
3.Амосов О.Ю. Інтеграція системи підприємництва АПК України в міжнародний ринок – тенденції і закономірності. – Б.Церква, 1996. – 115с.
4.Афанасьев В.Я. Стратегический менеджмент в рыночной экономике: Учебное пособие. - ГАУ, 1996.
5.Басовский Л.Е. Прогнозирование и планирование в условиях рынка. – М.: ИНФРА-М, 2002. – 260 с.
6. Бережная Е.В., Бережной В.И. Математические методы моделирования экономических систем: Уч. пособие. – М.: Финансы и статистика, 2002. – 368с.
7.Бидик А.Г. Визначення стратегічного потенціалу конкурентоспромож-ності сільськогосподарських підприємств //Економіка АПК. – 2002. – №4. – С.105-110.
8.Бидик А.Г. Підвищення конкурентоспроможності аграрного виробництва //Економіка АПК. – 2003. – № 6. – С.115-121.
9.Бобровский Г.Н. и др. Создание конкурентоспособности про-мышленной продукции: Учебное пособие. М.: АИХСССР, 1988. – 176 с.
10.Боринец С.Я., Чухно А.А. Регулирование рыночного хозяйства в странах Западной Европы. – К.: Укр. ИНТЭИ, 1992. – 48 с.
11.Борщевський П.П., Ушкаренко В.О., Чернюк Л.Г., Мармуль Л.О. Регіональні агропромислові комплекси України (теорія та практика розвитку). – К.: Наукова думка, 1996. – 263 с.
12.Браславец М.Е., Кравченко Р.Г. Математическое моделирование экономических процесов в сельском хозяйстве. - М.,“Колос”, 1972.- 589 с.
13.Бурдейний І.М., Збарський В.К. Кооперування та агропромислова інтеграція фермерського господарства //Бухгалтерія в сільському господарстві. – 2000. №5. – С.44-47.
14.Бурковський І.Д. Бурковська В. Розвивати технічне забезпечення фермерських господарств //Економіка АПК. – 2001. - №10. – С.3-5.
15.Бутко Н. Инвестиционные аспекты повышения конкурентоспо-собности экономики //Экономика Украины. – 2004. - №4. – С.40-46.
16.Варналій З.С. Мале підприємництво: основи теорії і практики. – 2-ге вид., випр. і доп. – К.: Т-во “Знання”, КОО, 2003 – 302 с.
17.Вітлінський В.В. Моделювання економіки: Навч. Посібник. – К.: КНЕУ, 2003. – 408 с.
18.Волощук С.С. Оцінка ресурсного потенціалу у розвитку підприємництва //Економіка АПК. – 2000. – №12. – С.47-53.
19.Гайдуцький А.П. До питання оцінки інвестиційної привабливості аграрного сектора економіки //Економіка АПК. – 2002. – №4.– С. 87-89.
20.Гайдуцький А. Інвестиційна конкурентоспроможність як мотиваційний чинник залучення іноземного капіталу //Конкуренція. – 2004. – №5. – С. 26-33.
21.Гайдуцький П.І., Лобас М.Г. Відродження МТС (організація машино-технологічних станцій в ринкових умовах). – Київ, 1997. – 508 с.
22.Гельвановский М.И. Проблемы конкурентоспособности и международные экономические сопоставления /Материалы Всесоюзного совещания “Конкуренция на мировых рынках” 9-10 сентября 1988 г. М.: ЛФЭИ, 1989. С. 52-59.
23.Гельвановский М.И., Жуковская В.М., Трофимова И.Н. Конкурентоспособность в микро-, мезо- и макроуровневом измерениях //Рос. экон. журн. 1998. № 9. С. 67-77.
24.Глібов Р.В. Резерви підвищення конкурентноздатності товаровиробників молока //Економіка України. – 2004. - №2. – С.122-129.
25.Гончаренко В.В. Кредитна кооперація. Форми економічної самодопомоги сільського і міського населення у світі та в Україні (теорія, методологія, практика). – Київ, 1998. – С. 43-44.
26.Гончаров В.Д. Комплексное изучение товарных рынков //Экономика сельскохозяйственных и перерабатывающих предприятий. –2002.-№2.–с. 52-54.
27. Градов Л.П. Экономическая стратегия фирмы. – СПБ.: Специальная литература, 1995 – 410 с.
28. Губський Б.В. Аграрний ринок. – К.: Нора-прінт, 1998. – 184 с.
29. Дема Д.І. Оподаткування доходів фермерів у Сполучених Штатах Америки //Економіка АПК. – 2000. - №4. – С. 92-95.
30. Деречин В.В., Островський П.І., Добрунік Т.П. Моделювання конкурентоспроможності фермерських господарств //Вісник інженерної академії України №1, Київ, 2004, - С. 9-15.
31.Деречин В.В., Островський П.І., Добрунік Т.П. Математична модель забезпечення виробництва конкурентоспроможної продукції фермерськими господарствами Одеської області //Вісник інженерної академії України №1, Київ, 2005, - С. 42-51.
32.Добрунік Т.П., Дяченко С.Г., Чіклекчі Г.Г. Виробництво та споживання харчових продуктів Одеської області //Сучасні економічні системи та методи управління. Вип. №4, Одеса, “Принт Майстер”, 1999. – С.65-68.
33. Добрунік Т.П. Деякі проблеми розвитку молокопродуктового підкомплексу АПК Одещини //Вісник соціально-економічних досліджень. Вип. №12, Одеса: ОДЕУ, 2002. – С. 115-117.
34.Добрунік Т.П. До питання визначення конкурентоспроможності сільськогосподарських підприємств //Вісник соціально-економічних досліджень. Вип. №17, Одеса: ОДЕУ, 2004. – С. 299-301.
35.Добруник Т.Ф. Конкуренция и ее особенности на аграрном рынке //Збірник ОДУ “Ринкова економіка: сучасна теорія і практика управління”, т. 3, Одеса, “Астропринт”, 2000, - С. 413-417.
36.Добрунік Т.П. Конкуренція на ринку АПК //Проблеми ефективного функціонування АПК в умовах нових форм власності та господарювання: Кол. Монографія у двох томах. Т.2/ За ред. П.Т. Саблука, В.Я Амбросова, Г.Є. Мазнєва. – К.: ІАЕ, 2001. – С.277-278.
37.Добрунік Т.П. Методика визначення конкурентоспроможності фермерських господарств //Науковий вісник – Одеський державний економічний університет. Всеукраїнська асоціація молодих науковців. – Науки: економіка, політологія, історія. – 2007.
38.Добрунік Т.П. Розвиток конкурентоспроможності: світовий досвід і шляхи удосконалення українського АПК //Вісник соціально-економічних досліджень. Вип. №7, Одеса: ОДЕУ, 2000. – С.88-92.
39.Добрунік Т.П., Гострик О.М., Островський П.І. Конкурентоспро-можність і інвестиційна привабливість сільськогосподарських підприємств //Матеріали ІХ Міжнародної науково-методичної конференції “Удосконалення підготовки фахівців”. – Одеса, “Астропринт”, 2004, - С. 191-192.
40.Добрунік Т.П., Островський П.І. Діагностика конкурентоспроможності фермерських господарств //Матеріали Х Міжнародної науково-методичної конференції “Управління якістю підготовки фахівців”. – Одеса, “ОДАБА”, 2005, - С. 57-59.
41.Долан Э. Дж. Макроэкономика: АО Санк-Петербург, 1994. – 402с.
42.Долинская М.Г., Соловьев И.А. Маркетинг и конкурентоспособность промышленной продукции. М.: Изд-во стандартов, 1991. 128 с.
43. Дубовський С.М. Сельское хозяйство и крестьянство России в период империализма. – М.: Наука, 1975. – С. 82
44. Дяченко С.Г., Добрунік Т.П., Чіклекчі Г.Г. Регулювання ринкових відносин в АПК //Вісник соціально-економічних досліджень. Вип. №3, Одеса: АТЗТ ІРЕНТТ, 1998. – С. 179-184.
45.Єрмаков О.Ю. Методологія економічного дослідження організаційних форм виробництва. //Економіка АПК. – 2003. - № 1. – С.
46.Єрмаков О.Ю., Баранов О.Г., Олійник О.В. Економічний розвиток аграрних підприємств в умовах ринкових трансформацій. //Вісник аграрної науки Причорномор’я. – 2005. – Вип. 2 (30). – С.
47. Забезпечення конкурентоспроможності і економічного зростання в регіональному АПК /За ред. І.І. Червена, Л.А. Євчук. – Миколаїв, 2005. – 440 с.
48.Закон України “Про селянське (фермерське) господарство” від 22 червня 1993 р. – в кн.: Збірник нормативних актів з реформування власності /За ред. В.Д. Гревцова, К.: Урожай. – 1993.
49.Закон України “Про фіксований сільськогосподарський податок” від 18 грудня 1998 р. //Голос України. – 1999. - № 2, 6 січня С.3
50.Збарський В.К. Малі форми господарювання в Україні: теорія, методологія і практика /Монографія. – К.: НАУ – ДАКККіМ, 2005. – 434 с.
51.Збарський В.К. Земельні відносини – основа розвитку малих форм господарювання на селі /Монографія. – К.: НАУ, 2004. – 281 с.
58. Збарський В. Особливості функціонування малого підприємництва в сільських поселеннях //Бухгалтерія в сільському господарстві. – 2005. - №22. – С. 15-19.
59. Збарський В.К., Бурдейний І.М. Критерії оптимізації та важливість інвестування фермерських господарств //Бухгалтерія в сільському господарстві. – 2000. - №2. – С. 15-19.
60. Зозулев А. Об усилении конкурентных преимуществ предприятия //Экономика Украины. – 2003. - №8. – С.33-38
61. Зубець М.В. Напрями економічного зростання агропромислового підкомплексу України. – К.: Аграрна наука, 1999. – 56 с.
1.Иванов Ю.Б. Конкурентоспособность предприятия в условиях формирования рыночной экономики. - Харьков: РИО ХГЭУ, 1997. - 246 с.
2.Ігнатов В.Д., Голодников Ю.С., Факас М.Д. Розвиток Фермерства на Одещині //Економіка АПК. – 1997. - № 4-5. – С.16-18.
3. Ільчук М.М. Конкуренція та сегментація ринку молока в Україні //Економіка АПК. – 2002. - №11. – С. 62-69.
4.Інфраструктурне забезпечення конкурентної економіки регіонів (мето-дологія і механізми) /НАН України Інститут регіональних досліджень. Ред. кол.: науковий редактор д.е.н., проф.. П.Ю.Бєлєнький. – Львів, 2002. – 308с.
5. Калінчик М.В. Наукові основи економічної адаптації сільського госпо- дарства до навколишнього середовища. – К.: Агропромсистема, 1997. – 263 с.
6.Касянова Н.Л. Методичні підходи до структуризації та формування регіональних ринків агропродовольчої продукції //Економіка АПК. – 2000. - №8. – с. 89-94.
7.Кваша С. Лука О. Конкурентоспособность отечественной аграрной продукции в условиях вступления Украины в ВТО //Экономика Украины. – 2003. - №10. – С.79-85.
8.Кігель В.Р. Методи і моделі підтримки прийняття рішень у ринковій економіці: Монографія. К: ЦУЛ, 2003. – 202 с.
9.Кісіль М.І. Критерій і показники економічної ефективності малого та середнього бізнесу на селі // Економіка АПК. - 2001. - №8. – с. 59-64.
10.Клочко Ю., Черняк Т. Проблемы малого бизнеса в Украине //Экономика Украины. – 1998. - № 1. – с. 57-64.
11.Ковтун В.П. Роль малого бізнесу у ринковій економіці //Економічні проблеми теорії і практики. – 2004. Випуск 188, с. 331-341.
12.Козакбаев Р. Факторы, обусловившие место фермерства в обществе и пути кооперации фермерских хозяйств //Международный сельскохозяйствен-ный журнал. – 1999. - №5. – С.8-11.
13.Колесник І.А. Ефективність використання земельних ресурсів //Економіка АПК. – 2001. - №5. – С.47-49.
14.Колокольчикова І.В. Інвестиційне забезпечення фермерських господарств //Економіка АПК – 2005. - №2. – С.69-72.
15.Колосов А. Современная инвестиционная политика Украины. Макроэкономические аспекты. //Бизнес Информ. – 1997. - № 14. – с.35-37.
16.Колузанов К.В., Ермакова Т.Л. Повышение эффективности сельскохозяйственного производства в Украине //Экономика АПК. – 2003. - №4. – С.68-72.
17.Концепция развития крестьянских (фермерских) хозяйств. – М.: Информагротех, 1995. – 23 с.
18.Коныгин А.А. Фермерское хозяйство США. – М.: Агропромиздат, 1989. – 207 с.
19.Косенюк А. Иностранные инвестиции и украинская экономика //Бизнес Информ. – 1998. - № 7. – С.37-39.
20.Коршунов В.И., Курбатов К.Е. Маркетинговые исследования рынка. Х.: Бизнес Информ, 1997. 120 с.
21.Кредисов А., Деревянко О. Конкурентоспособность страны и стратегия продвижения ее экспорта на мировом рынке //Экономика Украины. – 1997. - №5. – С. 54-61.
22.Кропивко М.М. Розвиток матеріально-технічної бази селянських (фермерських) господарств //Економіка АПК. – 2003. - № 1.– С. 69-75.
23.Кулинич В.М. Особливості діяльності фермерських господарств як підприємницької форми господарювання //Економіка АПК. – 2005. - №7 – С. 45-47.
24.Литвиненко А.Н., Татьянченко М.А. Методологические вопросы оценки экономических аспектов конкурентоспособности машиностроительной продукции //Бюллетень иностранной коммерческой информации. – 1981. – Приложение. № 1. – С. 36-69.
25.Лобас М.П., Македонский А.В., Беляєв Д.Є., Гришенко О.В. Організація селянських (фермерських) господарств. – К.: 1998. – 288с.
26.Лука О.Ф. Міжнародна конкурентоспроможність сільськогосподар-ського виробництва в Україні //Економіка України. –2004. - №5. – С.131-138.
27.Мазур Н.А., Місюк М.В. Конкурентоспроможність виробництва сільськогосподарської продукції та основні напрями її підвищення. //Економіка АПК. – 2007. - № 2. – С. 123-127.
28.Макаренко П.Н. Организация и экономический механизм адаптации аграрного хозяйствования к рыночно предпринимательской среде: Монография. – К.: Наукова думка, 1999. – 621 с.
29.Макконелл К., Брю С. Экономикс. Принципы, проблемы и политика: Учебник в 2 т.: Пер. с англ. Т. 1. – М.: Республика, 1992. – 329 с.
30. Макконелл К., Брю С. Экономикс. Принципы, проблемы и политика: Учебник в 2 т.: Пер. с англ. Т. 2. – М.: Республика, 1992. – 400 с.
31.Малік М.Й., Зіновчук В.В., Луценко Ю.Ю. та ін. Основи аграрного підприємництва /За ред. М.Й. Маліка. – К.: Інститут аграрної економіки, 2001. – 582 с.
32.Малік М.Й., Орлатій М.К., Федієнко П.М. Інтеграція – як фактор підвищення ефективності реформованих сільськогосподарських підприємств. К.: ІАЕ УААН, 2000. – 40 с.
33.Маренич А., Астахова И. Управление конкурентоспособностью предприятия //Бизнес Инорм. – 1996. - № 5. – С. 22-27.
34.Мармуль Л.О., Скрипник С.В. Умови, закономірності і тенденції розвитку фермерських господарств. //Зб. наук. праць Луганського національ-ного аграрного університету. Серія “Економічні науки”. – № 37 (49). – Луганськ, ЛНАУ. – 2004. – С. 222-226.
35.Методика оценки уровня конкурентоспособности промышленной продукции. М.: Изд-во стандартов, 1984. – 24 с.
36.Мойса М.Я., Крюкова І.О. Ресурсний потенціал аграрних підприємств та економічний механізм його раціонального використання //Економіка АПК. – 2004. - №2. – С. 39-43.
37.Наливайко А.П. Теорія стратегії підприємства. Сучасний стан та напрямки розвитку: Монографія. – К.: КНЕУ, 2001. – 227 с.
38.Наумов Ю.Ф., Лотохова І.Г. Про конкурентоспроможність аграрних підприємств у сучасних ринкових умовах //Економіка АПК. – 2003. - № 8. – С. 124-127.
39. Національні економіки в глобальному конкурентному середовищі /Ю.М. Пахомов, Д.Г. Лук’яненко, Б.В. Губський. –К.: Україна, 1997.–237 с.
40. Нечаев С.Ю., Дехтерева В.К., Лобанов В.Б. Конкурентоспособность и технический уровень тракторов на капиталистическом рынке. М.: УНИИТЭИ тракторсельмаш, 1987. С.44.
41. Онисько С.М. Адаптація сільськогосподарських товаровиробників до ринкового середовища //Экономика АПК - 2003. - № 8. – с. 128-132.
42.Островський П.І., Добрунік Т.П. Розвиток іпотеки землі як один із факторів інвестиційної привабливості сільського господарства //Вісник соціаль-но-економічних досліджень. Вип. №13, Одеса: ОДЕУ, 2002. – С. 299-301.
43. Островський П.І., Добрунік Т.П. Стратегія діяльності сільськогоспо-дарських підприємств в умовах ринкового середовища //Вісник соціально-економічних досліджень. Вип. №15, Одеса: ОДЕУ, 2003. – С. 239-243.
44. Павленко Ф., Якубовский Н. Повышение конкурентоспособности производства в странах с переходной экономикой //Экономика Украины – 1998. - № 11. – С. 42-51.
45. Пасхавер Б. Рентабельность агросферы: проблемы стабильности //Экономика Украины. – 2004. - №2. – С.73-82.
46. Петрович И., Катаев А. Определение конкурентоспособности товаров производственного назначения в системе маркетинга //Экономика Украины. – 1997. - №10. – С.30-37.
47.Портер М. Международная конкуренция /Пер. с англ.; Под ред и с предисл. В.Д. Щетинина. – М.: Междунар. Отношения, 1993. – 896 с.
48.Програма “Україна – 2010” Стратегія політичного, соціального та економічного розвитку (проект) //Економіст – 1998. – № 12. – с.14-31.
49.Пушкин В. Эффективность использования ресурсов в предприятиях различных форм собственности //АПК: экономика и управление. – 2003. - №7. – С.52-57.
50.Реформування та розвиток підприємств агропромислового виробництва (посібник у питаннях та відповідях) /за ред. П.Т. Саблука. – К.: ІАЕ, 1999. – 532с.
51.Розвиток господарських формувань і організація виробництва аграрної сфери АПК. – К.: УААН ІАЕ, 1999. – 296 с.
52.Россоха В.В. Використання виробничого потенціалу в організаційно-правових структурах //Економіка АПК. – 2004. - №8. – С.25-31.
53.Саблук П.Т. Аграрна реформа: стан і напрями розвитку //Економіка АПК. – 2000. - №4. – С.3-10.
54.Саблук П.Т., Месель-Веселяк В.Я. та інші. Рекомендації по орга-нізації селянських (фермерських) хазяйств. – Київ. 1993. – Ч. 1-2. – 356 с.
55.Саблук П.Т. Стабільні економічні умови як фактор послідовного підвищення ефективності сільськогосподарського виробництва //Економіка АПК. – 2003. - №1. – С.12-17.
56.Саблук П.Т., Ситник В.П., Дем’яненко М.Я., Шпичак О.М. та ін. Посібник по реформуванню ринкового середовища підприємств АПК. – К.: ІАЕ, 1997. – 587 с.
57.Серова Е.В. Аграрная экономика: Учебник для студентов эконо-мических вузов, факультетов и специальностей. –М.: ГУ ВШЭ, 1999. - 480с.
58.Статистичний матеріал “Сельськое хазяйство Украины”. – Харьков: Издательский отдел Н.К.З., 1923. – С.24.
59.Степаненко С.І. Про визначення рівня конкурентоспроможності переробних підприємств //Економіка АПК. – 2001. - №5. – С.56-60.
60.Строкова А. Адаптация сельских товаропроизводителей к рынку //АПК: экономика и управление. – 2002 .- №11. – С.51-59.
61.Татьянченко М.А., Литвиненко Л.Н. Методологические вопросы оценки экономических аспектов конкурентоспособности товара машинотехнической продукции. БИКИ, 1981.
62.Тихонов Р.М. Конкурентоспособность промышленной продукции. М.: Изд-во стандартов, 1995.- 176 с.
63.Ткаченко В.Г., Наумов Ю.Ф. Региональные аспекты стратегии развития сельского хозяйства //Економіка АПК. – 2001. - №4. – С.43-48.
64.Том’юк Т. Аналіз природно-ресурсного потенціалу та інноваційної діяльності регіону //Регіональна економіка. – 2003. - №2. – С.195-201.
65. Трубилин А. Конкурентоспособность – главный фактор эффектив-ности производства //АПК: экономика и управление. – 2002. - №12. – С. 39-46.
66.Туган-Барановский М.И. Социальные основы кооперации. – М.: Экономика, 1989 – С.94
67.Указ Президента України “Про основні напрями розвитку агропромислового комплексу України”. – Голос України. – 1998. – 5 травня.
68.Указ Президента України “Про невідкладні заходи щодо прискорення реформування аграрного сектора економіки”. – Голос України. – 1999. – 7 грудня.
69.Фатхутдинов Р.А. Конкурентоспособность: экономика, стратегия, управление: Учебное пособие. – М.: ИНФРА-М., 2000. – 312 с.
70.Фатхутдинов Р.А. Управление конкурентоспособностью организации: эксклюзивные технологии: Учебное пособие /Р.А. Фатхутдинов – М.: ЭКСМО. 2004 – 542с.
71.Фатхутдинов Р.А. Управленческие решения: Учебник для вузов. – 5-е изд., перераб. и доп. – М.: ИНФРА –М, 2002. – 313с.
72.Формування високоефективного виробництва та ринку продукції в агропромисловому комплексі південного регіону України /Авторський колектив: О.М. Гаркуша, Л.А. Євчук, В.А. Зозуля та ін.; За ред. М.Ю. Куліша, І.І. Червена. – Миколаїв, 2000. – 240 с.
73.Формування та функціонування ринку агропромислової продукції (практичний посібник) /За ред. П.Т. Саблука. – К.: ІАЕ, 2000. – 555 с.
74.Хорунжий М.Й. Організація агропромислового комплексу: Підручник. – К.: КНЕУ, 2001. – 382 с.
75.Ціноутворення в умовах формування ринкових відносин в АПК /П.Т. Саблук, В.П. Ситник, О.М. Шпичак та ін. /За ред П.Т. Саблука, В.П. Ситника, О.М. Шпичака. – К.: Віпол, 1997. – 501 с.
76. Цогла О.О. Формування конкурентних переваг підприємства шляхом диверсифікації його діяльності. //Актуальні проблеми економіки. – № 4(58) - 2006. – С. 104 – 109.
77.Чаянов А.В. Кратний курс кооперации (репринтное воспроизведение издания 1925г). – М., 1989.
78.Червен І.І. Розвиток орендних відносин – важливий напрям підвищення ефективності виробництва у фермерських господарствах //Економіка АПК. – 2003. - № 11. – С.13-16.
79.Шампрай Ф.Ф., Табуния Г.В. и др. Конкурентоспоосбность ведущих капиталистических стран в международной торговле /БИКИ Приложение. М.: ВНИКИ. 1981. № 11, 100с.
80.Швец В.Е. Об управлении конкурентоспособностью продукции на предприятии.– Л.: Об-во «Знание» РСФСР. ЛО.–ЛДНТП.– 1990.– 32 с.
81.Шевчук О.О. Розвиток та діяльність селянських (фермерських) господарств України //Економіка АПК. – 1995. - № 3. – с. 24-27.
82.Шморгун Л.Г. Еластичність попиту і пропозиції на основні види сільськогосподарської продукції на сучасному аграрному ринку України //Вісник аграрної науки. – 2003. - №8. – с.70-73.
83.Шпичак О.М. Проблеми ціноутворення АПК України в умовах формування ринкових відносин //Економіка АПК.–1995. - № 10. – С. 25-29
84.Экономико-математические методы и прикладные модели /Под ред. В.В. Федосеева. – М.: ЮНИТИ, 1999. – 391 с.
85.Юданов А.Ю. Конкуренция: теория и практика: Учеб.-практ. пособ. – 2-е изд., исп. и доп. – М.: Ассоциация авторов и издателей “Тандем”, изд-во “ГНОМ-ПРЕСС”, 1998. – 384 с.
86.Янковой О.Г. Моделювання парних зв’язків в економіці /Навч. посібник. – Одеса: Оптимум, 2001. – 198 с.
87.Яновский А. Конкурентоспособность товара и товаропроизводителя. //Бизнес Информ. – 1996. - № 5. – С. 21-23.
88.Agrobonus. – 1995. - № 5. S. 23.
89.An introduction to the flow of information in Dutch agricultural //Ministry of agriculture, Natare Management and Fisheries. – 1992. – p. 42.
90.Blum A. Confederate agricultural knowledge System //European jour-nal of agricultural education and extension. – 1994. Vol. 1. - № 1/ p. 103-117.
91.Census of agriculture United States, 1970 – 1993
92. Current Industrial Records. USA. 1970-1993.
93.Die Landtchnische Zeitschrift. – 1994. №2. P. 137-138.
94.Farmes Weekiy. 1988. – Vol. 108, № 14, P. 354.
95.Landbouwmechanisatie. – 1993. - № 7. P. 54-55; № 31. P. 30-31.
96.Praktische Landtechnik. – 1993. - № 9. P. 20-21.
97.Pizeglad techniki rolniczej i lesnej. – 1993. № 5. P. 12-13.
98.The world economic forum. The world competitiveness report. 1991.
99.World investment report 2003 // UNS – TAD. United Nations. – NY and Geneva, 2003. – P. 250-251.
Стоимость доставки работы, в гривнах:

(при оплате в другой валюте, пересчет по курсу центрального банка на день оплаты)
50





Найти готовую работу


ЗАКАЗАТЬ

Обратная связь:


Связаться

Доставка любой диссертации из России и Украины



Ссылки:

Выполнение и продажа диссертаций, бесплатный каталог статей и авторефератов

Счетчики:

Besucherzahler
счетчик посещений

© 2006-2022. Все права защищены.
Выполнение уникальных качественных работ - от эссе и реферата до диссертации. Заказ готовых, сдававшихся ранее работ.