У нас уже 242733 рефератов, курсовых и дипломных работ
Заказать диплом, курсовую, диссертацию


Быстрый переход к готовым работам

Мнение посетителей:

Понравилось
Не понравилось





Книга жалоб
и предложений


 






Название ЕКОНОМІЧНА ЕФЕКТИВНІСТЬ СИСТЕМ УТРИМАННЯ М'ЯСНОЇ ХУДОБИ В ПОЛІССІ УКРАЇНИ
Количество страниц 212
ВУЗ УКРАЇНСЬКА АКАДЕМІЯ АГРАРНИХ НАУК
Год сдачи 2008
Содержание ВСТУП…………………………………………………………………….....
РОЗДІЛ 1. ТЕОРЕТИЧНІ ОСНОВИ ВИРОБНИЦТВА ЯЛОВИЧИНИ ІЗ ЗАСТОСУВАННЯМ РІЗНИХ СИСТЕМ УТРИМАННЯ М'ЯСНОЇ ХУДОБИ….........................................................................................................
1.1. Стан і тенденції виробництва яловичини в світі…….…………...
1.2. Організаційно-економічні умови та стан виробництва яловичини в Україні……………….…............................................
1.3. Системи утримання м'ясної худоби як складова підвищення ефективності виробництва яловичини….......................................
Висновки до розділу 1……………….…………………………....
РОЗДІЛ 2. АНАЛІЗ ЕФЕКТИВНОСТІ РІЗНИХ СИСТЕМ УТРИМАННЯ М'ЯСНОЇ ХУДОБИ В ПОЛІССІ УКРАЇНИ………..…
2.1. Методика досліджень……………………………………………..
2.2. Результати експериментальних досліджень………….………….

2.3. Економічна ефективність виробництва яловичини в умовах модульної ферми…………………………………………………...
Висновки до розділу 2……………….…………………………....
РОЗДІЛ 3. ПРОПОЗИЦІЇ ЩОДО ПІДВИЩЕННЯ ЕКОНОМІЧНОЇ ЕФЕКТИВНОСТІ ВИРОБНИЦТВА ЯЛОВИЧИНИ ...............................
3.1. Визначення умов максимізації прибутку для ферми на 400 м'ясних корів зі шлейфом методом співставлення загального доходу та загальних витрат………………………………………..
3.2. Визначення умов максимізації прибутку та мінімізації збитків на основі принципу MR=MC для ферми на 400 м'ясних корів зі шлейфом………................................................................................
3.3. Аналіз беззбитковості та цільових цін у ракурсі державної підтримки виробників м'яса великої рогатої худоби……………
Висновки до розділу 3……………….…………………………....
ВИСНОВКИ ТА ПРОПОЗИЦІЇ……………….…………………….
ПЕРЕЛІК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ…...……………..………..
ДОДАТКИ…………………………………………………………….

ВСТУП

Актуальність теми. Безсистемне реформування агропромислового комплексу України стало однією з основних причин різкого скорочення поголів'я худоби, спаду її продуктивності, зменшення виробництва яловичини та її споживання населенням.
На сьогоднішній день на фоні погіршення рівня та якості годівлі тварин реалізація худоби перевищує виробництво. Основними виробниками яловичини стали дрібні господарства населення замість великих державних підприємств, продовжує зростати собівартість продукції, збитковість виробництва стала звичайним явищем.
Спеціалізоване м'ясне скотарство опинилось у кризовому стані. Державна підтримка, спрямована на його відновлення занадто обмежена і не дає очікуваного ефекту. Залишаються незадіяними унікальні можливості худоби м'ясних порід щодо трансформування дешевих пасовищних кормів у високоякісний білок.
У країнах з розвинутим м'ясним скотарством значну кількість яловичини отримують шляхом застосування пасовищних систем утримання худоби. Частка пасовищ складає в цих країнах від 40 до 70% у структурі площ сільськогосподарських угідь (в європейських країнах широко використовують сіяні пасовища). В Україні даний показник становить лише 16,6 %.
На сьогоднішній день загальновизнаним фактом є те, що висока розораність земель і відсутність ефективних зональних технологічних розробок щодо використання пасовищних систем в Україні обмежує можливості отримання дешевої яловичини на природних і сіяних пасовищах.
Теоретико-методологічні та практичні проблеми розробки та використання різних систем утримання м'ясної худоби, економічного обґрунтування переваг та недоліків тієї чи іншої системи за конкретних зональних умов знайшли відображення в роботах таких учених, як Амбросов В. Я., Зось-Кіор М. В., Зубець М. В., Коваленко Ю. С., Левантін Д. Л., Наумов Ю. Ф., Саблук П. Т., Ткаченко В. Г., Чигринов Є. І., Шкурін Г. Т., Шпичак О. М. та ін.
Дослідження сучасних організаційно-економічних проблем скотарства та умов їх вирішення відображені в працях Кандиби В. М., Радченка В. В., Рижкова В. Г. та ін. Однак сучасний стан галузі, нові ринкові умови господарювання вимагають подальшого вивчення економічних проблем галузі, розробки та впровадження найбільш ефективних систем утримання, що саме в даній зоні забезпечать найбільший економічний ефект.
На нашу думку становлення галузі спеціалізованого м'ясного скотарства потребує невідкладної та детальної розробки економічно обґрунтованих систем утримання худоби з використанням пасовищ, що забезпечить рентабельне ведення м'ясного скотарства, збільшення виробництва якісної, екологічно чистої та конкурентоздатної в умовах ринкової економіки яловичини. Це і визначило напрямок та актуальність досліджень ефективності виробництва яловичини в умовах різних систем утримання худоби.
Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Робота виконана в лабораторії виробництва яловичини Інституту тваринництва УААН і є складовою частиною науково-технічної підпрограми УААН на 1996-2000 рр. «Технологія виробництва яловичини» розділу «Розробити по зонах України енерго- та ресурсозберігаючі конкурентоспроможні технології вирощування худоби на м'ясо, що забезпечить середньодобові прирости 1000-1200 г у підприємствах різних форм господарювання», підрозділ 3.1.2 «Розробити енергозберігаючі системи утримання м'ясної худоби з використанням пасовищ у поліській зоні», № держреєстрації 0196UО11387; науково-технічної програми УААН на 2001-2005 рр. «Технології в молочному і м'ясному скотарстві», підпрограми «Технології виробництва яловичини», підрозділу 01.02.06 «Розробити базову технологію виробництва яловичини та поопераційну технологічну документацію на 400 корів м'ясних порід зі шлейфом», № держреєстрації 0101U003312.
Мета і задачі дослідження. Метою проведених досліджень є визначення системи утримання м'ясної худоби, яка забезпечує найвищу економічну ефективність виробництва м'яса і на базі цього обґрунтування організаційно-економічних умов переходу галузі на більш високий рівень ефективності в умовах Полісся України.
Для досягнення поставленої мети передбачалося вирішення наступних задач:
- вивчити економічну ефективність виробництва м'яса великої рогатої худоби української м'ясної породи в залежності від стійлової, стійлово-пасовищної та пасовищної систем утримання худоби в Поліссі України;
- дати оцінку різних каналів збуту м'яса великої рогатої худоби;
- обґрунтувати напрямки беззбитковості виробництва м'яса великої рогатої худоби на Поліссі України;
- розробити прогноз поетапного підвищення економічної ефективності виробництва м'яса великої рогатої худоби в поліській зоні України;
- обґрунтувати параметри державної підтримки виробництва м'яса великої
рогатої худоби;
- визначити енергетичну ефективність виробництва і використання кормів при виробництві яловичини.
Об’єкт дослідження - ефективність застосування різних систем утримання м'ясної худоби в умовах реформування агропромислового комплексу України.
Предмет дослідження - теоретичні, методологічні та прикладні аспекти ефективності виробництва м'яса великої рогатої худоби в залежності від систем утримання в Поліссі України.
Методи дослідження. Теоретико-методологічною основою дослідження є положення економічної теорії з питань функціонування ринкової економіки, дії економічних законів та системний підхід до вивчення економічних явищ. Для реалізації поставлених задач використовувались наступні методи досліджень: монографічний (при узагальненні передового світового та вітчизняного досвіду), абстрактно-логічний (при моделюванні розрахункової ферми на 400 м'ясних корів зі шлейфом), статистично-економічний (для обробки та аналізу статистичних даних), розрахунково-конструктивний (при моделюванні розрахункової ферми на 400 м'ясних корів зі шлейфом), економіко-математичний, маржинальний (при визначенні умов максимізації прибутку, мінімізації збитків та закриття підприємства в умовах різних систем утримання худоби української м'ясної породи в Поліссі України), експериментальний (при порівнянні економічної ефективності різних систем утримання м'ясної худоби), графічний, а також метод верифікації (для верифікації даних по приростам різних статево-вікових груп тварин).
Інформаційною базою дослідження були дані Міністерства аграрної політики України, Державного комітету статистики України, дані Управління АПК, дані власних експериментальних досліджень, літературні джерела вітчизняних та зарубіжних авторів, первинні і зведені документи, облікові реєстри аналітичного та синтетичного обліку господарських операцій процесу виробництва зернофуражних і кормових культур та м'яса великої рогатої худоби, дані періодичної та річної звітності за період вирощування молодняку худоби, дані технологічних карт.
Наукова новизна одержаних результатів полягає в наступному:
■ вперше обґрунтовані параметри модульної ферми на 400 м'ясних корів зі шлейфом для умов Полісся;
■ виявлені умови максимізації прибутку, мінімізації збитків та закриття підприємства в умовах різних систем утримання худоби української м'ясної породи;
■ доповнено і удосконалено методику маржинального аналізу шляхом розробки шкали коефіцієнтів, що стала інструментом практичного застосування в наших розрахунках;
■ на основі експериментальних даних автором проведена комплексна оцінка економічної ефективності виробництва м'яса великої рогатої худоби в залежності від систем утримання в Поліссі України;
■ знайшло подальший розвиток вивчення економічної ефективності різних каналів збуту худоби на м’ясо та продуктів забою тварин української м'ясної породи;
■ встановлено напрямки беззбитковості виробництва м'яса великої рогатої худоби;
■ обґрунтовано оптимальний рівень цін та державних дотацій, спрямованих на підтримку виробництва м'яса великої рогатої худоби.
Практичне значення одержаних результатів. Результати проведених досліджень з вивчення економічної ефективності систем утримання худоби української м'ясної породи дають можливість більш раціонально використовувати наявні ресурси з метою рентабельного ведення галузі в сільськогосподарських підприємствах Полісся України, що підтверджено актами на впровадження результатів досліджень у виробництво.
Прогнозні розрахунки дають конкретний матеріал для прийняття господарських рішень у вигляді збільшення або скорочення обсягів виробництва, вибору найбільш прибуткових каналів збуту, пошуку такого поєднання ресурсів, яке максимізує прибуток та ін. Крім того, можливе прийняття рішень про перехід на більш ефективну ресурсозберігаючу систему утримання м'ясної худоби. Результати проведених досліджень включені у розробку науково-технічної програми УААН «Технології у м'ясному скотарстві» програма «Технології виробництва яловичини» (Харків, 1998), практичних та методичних рекомендацій: «Основні технологічні напрямки наукової концепції збереження ресурсів у молочному і м'ясному скотарстві» (Харків, 2001), «Методичні основи досліджень по технології м'ясного скотарства» (Харків, 2001), «Програма виробництва яловичини в Україні на 2005-2010 роки» (Харків, 2005). Результати досліджень впроваджені в ДПЗ «Головеньківський» Борзнянського району Чернігівської області, що підтверджується актом від 10 січня 2007 р., з економічним ефектом 32137 грн., а також використовуються в навчальному процесі у Харківській державній зооветеринарній академії.
Особистий внесок здобувача. Дисертаційна робота виконана здобувачем самостійно. Автором організовано і проведено науково-виробничий дослід тривалістю 610 днів з вивчення ефективності різних систем утримання м'ясної худоби в Поліссі України за участю старшого наукового співробітника лабораторії виробництва яловичини Інституту тваринництва УААН, кандидата сільськогосподарських наук Муравйова Л. Ф. Розроблені рекомендації щодо умов максимізації прибутку, мінімізації збитків, а також визначений рівень цільових цін і дотацій для підтримки виробників. Сумісно з науковим керівником складена схема і розроблена методика досліджень. Матеріали досліджень оброблені статистично, зроблені висновки і пропозиції виробництву.
У сумісних наукових публікаціях за згодою авторів використано лише свою частину. У публікації № 5 і 7 здобувачу належать результати підсисного методу вирощування телят на пасовищі, № 6 – результати запліднення телиць на пасовищах, № 8 – використання позаремонтних телиць на пасовищах, № 9 і 14 – ефективність пасовищної системи, № 10 – економіка пасовищного утримання м'ясної худоби, № 11 – економічна ефективність стійлової системи, № 12 – результати досліджень по пасовищному утриманню бугайців, № 13, 15 і 17 – підрозділ 3, 2, 1, № 16 – підрозділ 9.2.
Апробація результатів дисертації. Основні результати дисертації доповідались і одержали позитивну оцінку: на вчених радах інституту тваринництва УААН (1998-2006 рр.); на Міжнародній науково-практичній конференції «Научное наследие Н. В. Бельговского и современные проблемы зоотехнии и ветеринарии» (Харків, 1995 р.); на Міжнародній науково-практичній конференції «Генофонд пород животных и методы их использования» (Харків, 1995 р.); на Міжнародній науково-практичній конференції «Ефективність методів інтенсифікації виробництва продуктів тваринництва» (Харків, 1996 р.); на Міжнародній науково-практичній конференції «Методи створення порід і використання сільськогосподарських тварин» (Харків, 1998 р.); на Міжнародній науково-практичній конференції «Концептуальні напрямки стратегічного розвитку нової аграрної політики України» (Луганськ, 2006 р.).
Публікації. За результатами досліджень опубліковано 17 наукових праць, загальним обсягом 4,31 друк. арк., з них 3 статті обсягом 1,88 друк. арк. у наукових фахових виданнях, затверджених ВАК України.
Обсяг і структура дисертації. Матеріали дисертації викладені на 171 сторінках комп’ютерного тексту Times New Roman 14, містять 62 таблиць і 1 рисунок, 4 додатки. Робота складається з трьох розділів, до складу яких входять вступ, огляд літератури та методика наукових досліджень, власні експериментальні дослідження, висновки, список літератури, який налічує 185 джерел, з яких 17 іноземних.
Список литературы ВИСНОВКИ ТА ПРОПОЗИЦІЇ

1. Ринкові перетворення в агропромисловому комплексі України з початку 90-х років супроводжуються низкою негативних процесів, що призвели до скорочення поголів'я корів у сільськогосподарських підприємствах на початок 2007 р. до 12,3 %, загального поголів’я – до 10,9 %. Виробництво яловичини знизилось на 28,5 %, споживання зменшилось до 12,5 кг на душу населення. Виробництво перемістилось з великих товарних господарств до дрібних господарств населення, частка яких складала 71,9 %. Рівень збитковості галузі сягає (-44,3%). Назріла необхідність комплексної оцінки стану виробництва м'яса великої рогатої худоби і наукового обґрунтування системи заходів по забезпеченню прискореного її розвитку.
2. Формування ринкових відносин слід розглядати як багатовекторну інновацію, що створює умови для ефективного розвитку галузі м'ясного скотарства на основі впровадження новітніх ресурсозберігаючих технологій, як основи забезпечення населення України якісною та дешевою яловичиною. Споживання яловичини на рівні 16,7 кг (50 % від норми) вимагає 2856,7 тис. гол. м'ясної худоби, 770 г середньодобового приросту і 475 кг виробництва живої маси на 1 м'ясну корову на рік.
3. За результатами проведеного експерименту з вивчення ефективності стійлової, стійлово-пасовищної та пасовищної систем утримання м'ясної худоби встановлено, що бугайці в 20-міс. віці досягали живої маси відповідно: 558,0 кг; 546,0 кг; 553,7 кг. Середньодобові прирости за період вирощування становили 629-703 г. Різниця між групами статистично невірогідна. Витрати кормів при вирощуванні одного бугайця до 20-міс. віку і корови-годувальниці складали 64,74 ц корм. од. і в розрахунку на 1ц приросту були в усіх варіантах ферми практично однаковими в межах 12,23-12,54 ц. Аналогічні дослідження були проведені на телицях до 18-міс. віку.
4. Порівняльний аналіз ефективності систем утримання м'ясної худоби на модульній фермі на 400 м'ясних корів зі шлейфом свідчить про їх суттєвий вплив на ефективність використання виробничих ресурсів і в першу чергу кормів, які займають 40 % в структурі собівартості. Установлено, щоб задовольнити потребу в кормах ферми на 400 м'ясних корів зі шлейфом необхідно мати за стійлової системи - 860 га ріллі, за стійлово-пасовищної – 1058 га ріллі, з них пасовищ 555 га; за пасовищної – 1058 га, з них пасовищ 644 га. Загальна вартість кормів залежить від того, з яких угідь отримані зелені корми. За поживністю в структурі раціону вони складають у І, ІІ та ІІІ варіантах ферми відповідно: 51,4 %, 51,3 % та 51,2 %, а за вартістю відповідно: 34,8 %, 22,3 %, 19,9 %. Зелені корми з пасовища найдешевші. Вартість кормів по модульній фермі була найменшою за пасовищної системи (685,71 тис. грн.), за стійлової та стійлово-пасовищної вона була більшою відповідно на: 29,8 % та 3,6 %.
5. Витрати праці на 1ц приросту за стійлової, стійлово-пасовищної та пасовищної систем утримання худоби становили відповідно: 31,1 люд.-год., 30,0 люд-год., 30,1 люд.-год. Виробництво приросту живої маси на середньорічного працівника найбільшим було в умовах пасовищної системи і складали 87,9 ц, за стійлової та стійлово-пасовищної системи вони були менше відповідно на: 6,8 % та 0,3 %. Витрати пально-мастильних матеріалів суттєво відрізнялись за системами утримання. За стійлової системи їх вартість була найбільшою і становила 110,27 грн., за стійлово-пасовищної та пасовищної систем утримання вона була меншою відповідно на: 29,5 % та 43,2 %.
6. Повна собівартість приросту у І варіанті була 644,10 грн./ц, у ІІ та ІІІ варіантах вона була меншою відповідно на: 13,8 % та 16,3 %. В структурі собівартості корми займали у І, ІІ та ІІІ варіантах відповідно: 44,99 %, 42,82 %, 43,18 %. Оплата праці відповідно: 9,8 %, 10,8 %, 11,1%. Собівартість 1ц живої маси при реалізації з урахуванням вартості живої маси приплоду в І варіанті становила 779,95 грн., у ІІ та ІІІ варіантах вона була меншою відповідно на: 14,2 % та 16,5 %.
7. Дослідження показали, що основними партнерами виробників з закупівлі тварин живою масою були приватні заготівельники (близько 50 % продукції), підприємства споживчої кооперації та м’ясокомбінати. Найбільш ефективною була реалізація м'ясокомбінату, що забезпечило прибутковість у І, ІІ та ІІІ варіантах відповідно: 15,4 %, 34,4 %, 38,2 %. Збут тварин живою масою іншим заготівельникам за більш низькими цінами в межах 500-700 грн./ц живої маси є збитковим.
8.Подальший рух вирощеної худоби від закупівлі до реалізації продуктів забою на ринку та в спеціалізованих магазинах призводить до перерозподілу доходу між закупівельниками, переробниками та кінцевими реалізаторами. Найбільший дохід отримують приватні закупівельники в межах 526-576 грн./ц, підприємства споживчої кооперації в межах 270,1-333,3 грн./ц, м’ясокомбінати на межі беззбитковості, спеціалізовані магазини отримують прибуток у межах торгівельної надбавки. Встановлено, що сільськогосподарські виробники в основному несуть збитки через рівень монопольних цін закупівлі, на які вони не можуть впливати, та через рівень витрат, що залежать від систем утримання худоби. Все це веде до згортання галузі і вимагає активного втручання держави для суттєвої підтримки виробників.
9. Застосування елементів маржинального аналізу дало можливість змоделювати різні варіанти співвідношення та взаємодії обсягу виробництва, рівня витрат та цін реалізації, що зумовлюють максимізацію прибутків, мінімізацію збитків та умови закриття підприємства. Методом порівняння валового доходу (TR) та валових витрат (ТС) визначено рівень максимального прибутку в межах коливання ціни реалізації 7-9 грн./кг та обсягу виробництва 150-300 т. При ціні реалізації 9 грн./кг і обсязі виробництва 150-300 т можна отримати прибуток за стійлової, стійлово-пасовищної та пасовищної систем утримання відповідно: 434 тис. грн., 763 тис. грн. та 821 тис. грн.
10. За допомогою принципу MR=MC було визначено, що в умовах пасовищної системи при ціні 9 грн./кг та обсязі виробництва 300 т буде отримано прибуток 821 тис. грн. на рік, що на 7,6 % та 89,1 % більше порівняно з стійлово-пасовищною та стійловою системами відповідно. При обсязі виробництва 300 т визначено рівень цільових цін, що забезпечують рентабельність 30 %. За стійлової системи вони становлять 9,80 грн./кг, стійлово-пасовищної – 8,37 грн./кг, пасовищної – 8,15 грн./кг.
11. Порівняння цільових цін і цін беззбитковості дало можливість розрахувати рівень дотацій виробнику з боку держави для різних варіантів ферм. При обсязі виробництва 300 т рентабельність 30 % за стійлової, стійлово-пасовищної та пасовищної систем утримання можуть забезпечити дотації в розмірі відповідно: 2,25 грн./кг, 1,92 грн./кг, 1,89 грн./кг. Враховуючи ринковий характер відносин, дотації в розмірі 1,89 грн./кг доцільно ввести для всіх виробників незалежно від системи утримання худоби, що буде стимулом для поступового впровадження більш ефективної пасовищної системи.
12. Система утримання м'ясної худоби має суттєвий вплив на економічну ефективність виробництва яловичини. Встановлено, що собівартість 1 ц живої маси худоби становить за стійлової, стійлово-пасовищної та пасовищної систем утримання відповідно: 779,95 грн., 669,59 грн., 651,14 грн., а рентабельність з урахуванням державних дотацій складає відповідно: 15,39 %; 34,41 %; 38,21 %. Переваги пасовищної системи очевидні і її слід рекомендувати до широкого застосування в Поліссі України.
ПЕРЕЛІК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

1 Авторханов А. Диспаритет цен - главный фактор укрепления интеграционных и инвестиционных связей с внешними партнёрами // Международный сельскохозяйственный журнал.-2006.-№3.-С. 21-24.
2 Агропромышленное производство и рынок продовольственных товаров государств-участников СНГ в 2003 году // Международный сельскохозяйственный журнал.-2004.-№5.-С. 56.
3 Амбросов В. Я., Маренич Т. Г. Наукові положення удосконалення економічного і господарського механізму розвитку сільського господарства // Економіка АПК.-2005.-№10.- С. 14.
4 Багрий Б. А. Производство качественной говядины // Зоотехния - 2001.-№2.-С.23-26.
5 Багрий Б. Опыт интенсивного мясного скотоводства Франции // Молочное и мясное скотоводство.-2002.-№7.-С.34-36.
6 Баранчик І. І. Стабільне вітчизняне виробництво - надійний фактор продовольчої безпеки України // Економіка АПК.-2001.-№1.-С. 10-14.
7 Бачурний Р. Низька собівартість кормів - головний фактор інтенсивного розвитку м'ясного скотарства // Тваринництво України.-2002.-№6.-С. 29.
8 Беренштейн Б., Комарницька О. Формування аграрного ринку // Економіка АПК.-2006.-№2.-С. 98-103.
9 Бобрушко Т. Стан галузі скотарства та шляхи виходу її з кризи // Тваринництво України.-2003.-№2.-С. 5-6.
10 Болотова Ю. Издержки сельскохозяйственных производителей в США // АПК: экономика, управление.-2004.-№1.-С. 18-25.
11 Бородин К. Финансирование общей сельскохозяйственной политики в Европейском Союзе // Международный сельскохозяйственный журнал.-2005.-№3.-С. 13-14.
12 Бужин О. А. Амортизація у відтворенні поголів'я великої рогатої худоби // Економіка АПК.-2005.-№1.-С. 70.
13 Бунин М., Эйдис А. Экономическая сущность понятия инновация // Международный сельскохозяйственный журнал.-2004.-№4.-С. 13.
14 Бутко М. П. Проблеми відтворення основних засобів сільського господарства Чернігівської області // Економіка АПК.-2005.-№8.- С. 45.
15 Валентинов В. Л. Визначення напрямів цінового регулювання в аграрному секторі // Економіка АПК.-2005.-№4.-С. 87.
16 Вантух В. П. Формування системи державної підтримки розвитку фермерства в зарубіжних країнах // Економіка АПК.-2005.-№12.-С. 123.
17 Вдовиченко М. Х., Тимошенко О. О. Ринок яловичини країни: стан і перспективи //Розведення і генетика тварин : Міжвід. тем.наук. зб. /Укр. акад. аграр. наук. Ін-т розвед. і генет. тварин.-К.: Аграрна наука , 2003.-Вип. 37.-С. 47-51.
18 Відомчі норми технологічного проектування: Скотарські підприємства: ВНТП-СГ; П-46-1,94.-К.:Ноосфера, 1994.-60с.
19 Вінничук Д. Щоб більше мати виручки від м'ясної худоби// Пропозиція.-2000.-№7.-С.79.
20 Власов В. І. Світове виробництва та споживання яловичини // Економіка АПК.-2004.-№6.-С. 141-145.
21 Временные нормы, нормативы времени и численности работников специализированных комплексов по выращиванию и откорму крупного рогатого скота мясных пород.-К.,1983.-35с.
22 Всеукраїнський інформаційний журнал "Агроогляд". http://www.apk-inform.com/ (20.02.2006 р.)

23 Гаврилюк М. М. Агропромисовому виробництву - інноваційний шлях розвитку // Економіка АПК.-2005.-№8.-С. 19.
24 Газета агробизнеса "Крестьянские ведомости".http://www.agronews.ru/ (11.10.2006 р.)
25 Гнатюк С. А. Продовольча безпека та можливості її досягнення в Україні // Економіка АПК.-2005.-№7.-С.42.
26 Гузєв В. І., Дюран М. Ф. Політика дотаційної державної підтримки розвитку м'ясного скотарства в країнах ЄС // Розведення і генетика тварин: Міжвід. тем. наук. зб. / Укр. акад. аграр. наук. Ін-т розвед. і генет.тварин.-К.: Науковий світ, 2002.-Вип. 36.-С.53-55.
27 Данилевський О., Бацман Ю. Господарсько-корисні ознаки м'ясної худоби в умовах Чернігівщини // Тваринництво України.-2005.-№11.-С. 17-19.
28 Данкверт С. Развитие животноводства в условиях вступления в ВТО // АПК: экономика, управление.-2004.-№2.-С.17.
29 Демчак І. М. Ситуація в аграрному секторі економіки та заходи уряду щодо державної підтримки розвитку АПК // Економіка АПК.-2005.-№11.-С.12.
30 Денисенко П. А., Питулько В. О. Забезпеченість аграрного вирообництва паливно-мастильними матеріалами // Економіка АПК.-2005.-№8.-С. 52.
31 Дієсперов В. Дохідність праці у тваринництві // Тваринництво України.-2004.-№6.-С. 26-29.
32 Єрхов О., Геймор М. Тваринництво - високорентабельна галузь // Тваринництво України.-2002.-№6.-С. 2-4.
33 Желтякова И. А., Маховикова Г. А., Пузыня Н. Ю. Цены и ценообразование: СПб: Питер, 2001.-112с.
34 Зубець М. В., Пабат В. О., Буркат В. П. та ін. Програма розвитку галузі спеціалізованого м'ясного скотарства на 1997-2005 роки.-К., 1997.-119с.
35 Зубець М., Буркат В., Півторак В. та ін. Концептуальні положення розвитку м'ясного скотарства України на 2001-2010 роки // Тваринництво України.-2002.-№2.-С. 2-5.
36 Іваницька С. Д. Використання бюджетних коштів на підтримку с.-г. виробництва // Економіка АПК.-2003.-№6.-С. 89-95.
37 Іванишин В. В. Перспективні напрями енерго- і ресурсозбереження в сільськогосподарському виробництві // Економіка АПК.-2005.-№6.-С.26.
38 Ільків Л. А. Організаційні та технологічні особливості виробництва продукції скотарства // Економіка АПК.-2004.-№7.-С. 103-107.
39 Калашников В., Левахин В. Некоторые проблемы развития мясного скотоводства и пути их решения // Молочное и мясное скотоводство.-2006.-№1,-С.12.
40 Календарь кфх "ДИК". Выступление А. Давыдова на съезде зооветспециалистов. http://www/angus.org/ (4.05.2006 р.)

41 Калюмов Ф., Сулейманов М. Экономические аспекты развития мясного скотоводства // Молочное и мясное скотоводство.-2005.-№6.-С.7-12.
42 Кваша С. М., Жемайдо О. В. Конкурентоспроможність виробництва яловичини на зовнішньому ринку // Економіка АПК.-2003.-№5.-С.121-126.
43 Кісіль М. І. , Ковальов С. М. Агорпромисловий комплекс України: стан, тенденції та перспективи розвитку. Інформаційно-аналітичний збірник /За ред. Саблука П. Г. та ін. -К. ІАЕ УААН, 2003.-Вип. 5.-647 с.
44 Кісіль М. І. Кропивко М. М. Прогноз потреби інвестицій у сільське господарство. Інформаційно-аналітичний збірник / За ред. Саблука П. Г. та ін. -К. ІАЕ УААН, 2002.-Вип. 5.- С.617-624.
45 Ковалёв Е. Новые аспекты мировой продовольственной проблемы // Мировая экономика и международные отношения.-2005.-№3.-С.3-9.
46 Коваленко В. М. Ринкові засади собівартості продукції тваринництва та результативність роботи галузі // Економіка АПК.-2002.-№11.-С.87-91.
47 Ковальчук О. Д. Перспективи розвитку м'ясного скотарства. Проблеми ефективного функціонування АПК в умовах нових форм власності та господарювання: кол. монографія у двох томах .-Т.1/За ред. П. Т. Саблука, В. Я. Амбросова, Г. Є. Мознєва.-К.:ІАЕ, 2001.-С.583-584.
48 Козаев И. Оптимизация кормовой базы - важный фактор экономического роста скотоводства // Международный сельскохозяйственный журнал.-2005.-№1.-С.43.
49 Козак В. Визначення вгодованості великої рогатої худоби та оцінка якості яловичини // Тваринництво України.-2005.-№6.-С. 9-11.
50 Кольчик Ю. А. Современные мировые тенденции развития совершенствования технологии и повышения экономической эффективности производства говядины.-М.,2002.-67с.
51 Комарницька О. П. Формування ринку великої рогатої худоби // Економіка АПК.-2002.-№12.-С.102-103.
52 Комарницька О. П. Економічна ефективність вирощування великої рогатої худоби в сільськогосподарських підприємствах та господарствах населення // Економіка АПК.-2002.-№10.-С.96.
53 Концепція розвитку м'ясного скотарства в Україні на період до 2010 року. / Ю. Ф. Мельник, М. Ф. Зубець, В. П. Буркат та ін / М-во АПК Укр. акад. аграр. наук. Ін-т розвед. і генет. тварин. , ін-т тваринництва.-К., 1999.-67с.
54 Левантин Д. Л. Использование // Молочное и мясное скотоводство.-1999.-№3.-С. 2-8.
55 Мазуренко В. Економічні відносини підприємств мясопродуктового підкомплексу // Економіка АПК.-2004.-№2.-С. 51.
56 Мазуренко О. В. Стан виробництва та споживання м'яса в Україні // Економіка АПК.-2005.-№2.-С.38.
57 Мазуренко О. В. Стан і напрямки розвитку мясопродуктового підкомплексу в Україні // Економіка АПК.-2002.-№8.-С.59-64.
58 Майн Клаус. Скотоводство в Германии и Европейском сообществе // Зоотехния.-2001.-№10.-С. 29-30.
59 Макконнелл К. Р. И Брю С. Л. Экономикс: принципы, проблемы и политика /Пер. с англ. 14-е изд. -М.: Инфра, 2002.-972с.
60 Малик М. І. Інноваційна діяльність як складова стратегії підвищення коркурентоспроможності агропромислового виробництва // Економіка АПК.-2005.-№5.-С. 155.
61 Маменко О. М., Рижков В. Г., Кандиба В. М. та ін. Науково-технічна програма «Технології в молочному і м'ясному скотарстві». (підпрограма «Технології виробництва яловичини»)/ ІТ УААН.-Х., 1998.-38с.
62 Месель-Веселяк В. Я., Мазуренко О. В. Розвиток м'ясопродуктового підкомплексу України / Під наук. ред. акад. УААН П. Т. Саблука .-К.: ННУ ІАЕ, 2004.-198с.
63 Методика биоэнергетической оценки технологий производства продукции растениеводства.-М.: ВАСХНИЛ, 1983.-С.19-28
64 Методика опытов по технологии мясного скотоводства: Методические рекомендации / ИЖ УААН - Харьков, 1998.-37с.
65 Методические рекомендации по биоэнергетической оценке севооборотов и технологий выращивания кормових культур.-М.: ВАСХНИЛ, 1989.-72с.
66 Методичні рекомендації з планування, обліку і калькулювання собівартості продукції (робіт та послуг) сільськогосподарських підприємств. Наказ Мін. агр. пол. України №132 від 18.05.2001 р.
67 Мирось В. В., Василець В. Г., Бабарика І. Г. та ін. Ефективність інтенсивного вирощування молодняку української м'ясної породи в залежності від технології утримання // Зооекологія, Вісник ДАУ.-2005.-№2.-С. 218-219.
68 Миценко І. М. Використання світового досвіду у вирішенні проблеми продовольчої безпеки в Україні // Проблеми ефективного функціонування АПК в умовах нових форм власності та господарювання: кол. монорафія у 2-х томах : - Т. 1 / За ред. П. Т. Саблука, В. Я. Амбросова, Г. Є. Мазанєва.- К.: ІАЕ, 2001.- С. 154-156.
69 Місюк М. В. Організація відродження скотарства в регіоні при формуванні ринку м'яса // Економіка АПК.-2002.-№8.-С.86-88.
70 Мысик А. Т. Животноводство стран мира на рубеже веков // Зоотехния.-2004.-№1.-С.2-8.
71 М'ясне скотарство: минуле, сучасне, майбутнє, 1950-2004: Бібліографічний покажчик літератури/ Уклад.: В. П. Бугай, І. С. Бородай; Наук. ред. Ю. Ф. Мельник.- К.: Аграрна наука, 2005.-328с.
72 Нагірняк Т. Оновлення низькопродуктивних пасовищ// Тваринництво України.-2000.-№1-2.-С.5-10.
73 Наукові основи агропромислового виробництва в зоні Полісся і Західного регіону України /за ред. М. В. Зубця/УААН.-К.:Урожай, 2004.
74 Науково-технічна програма «Технології в молочному і м'ясному скотарстві» Підпрограма: «Технології в м'ясному скотарстві» / ІТ УААН.-Харків,1997.-37 с.
75 Нацюк М., Топалов А. Відродження тваринництва - важливий резерв поліпшення харчування населення // Тваринництво України.-2005.-№5.-С. 4-6.
76 Нацюк М., Топалов А., Нацюк І. Збільшення виробництва м'яса - одне з головних завдань аграрників//Тваринництво України.-2005.-№10.-С. 2-4.
77 Нацюк М., Тополов А. Корми - запорука збільшення виробництва продукції тваринництва // Тваринництво України.-2004.-№2.-С. 28-29.
78 Нормативы времени на обслуживание сельскохозяйственных животных / Под ред. А. П. Калашникова.- М.: Агропромиздат, 1988.-56с.
79 Нормы и рационы кормления с.-х. животных / Под ред. Калашникова А. П. -М.- Агропромиздат, 1998.-С. 56.
80 Окопний О. М. Відродження тваринництва в Україні та напрями його розвитку // Економіка АПК.-2003.-№5.-С. 8-14.
81 Олег Фёдоров. В 2007 г. мировой рынок мяса стабилизируется / http:// www.olegfedorov.info/ (15.12.2007 р.)

82 Опыт венгерских скотоводов // Молочное и мясное скотоводство.-2002.-№6.-С.36-38.
83 Офіційний Веб-сервер Міністерства аграрної політики України/статистика.http://www.minagro.kiev.ua/stat/tvar/viewstat/ (7.12.2007 р.)
84 Пабат В. Годівля тварин: сьогодення і перспектива // Тваринництво України.-2005.-№8.-С.2-5.
85 Пабат В., Корінько М. Шляхи використання наявного протеціалу розвитку тваринництва в сучасних умовах // Тваринництво України.-1999.-№1-2.-С. 9-18.
86 Пабат В.,Вінничук Д., Гончаренко І. Тваринництво Польщі // Тваринництво України.-2005.-№9.-С. 2-3.
87 Первый украинский мясной портал.http://www.meat/net/ua/ (12.12.2006 р.)
88 Плохинский Н. А. Математические методы в биологии: Учеб.-метод. пособ.- М., 1978.-256 с.
89 Положення (стандарт) бухгалтерського обліку "Витрати" // Бухгалтерський облік і аудит.-2000.-№11 (436).-С.93-97.
90 Положення (стандарт) бухгалтерського обліку "Дохід" // Бухгалтерський облік і аудит.-1999.-№12.-С.40-42.
91 Положення про визначення нормативних витрат на виробництво сільськогосподарської продукції. Наказ Мін. агр. пол. Україниь №135 від 20.05.2002 р. // Агрокомпас.-2002.-№10,-С. 40-42.
92 Пономаренко О. В. Економічна ефективність використання кормів при різних системах утримання м'ясної худоби // Підвищення продуктивності сільськогосподарських тварин: Збірник наук. праць/ ХДЗВА.- Х., 2006.-Т.16.- С. 115-122.
93 Пономаренко О. В. Ефективність використання виробничих фондів при різних системах утримання м'ясної худоби// Збірник наукових праць Луганського національного аграрного університету/ За ред.. В, Г. Ткаченко .-Луганськ: Вид-во ЛНАУ.- 2006.-№60 (83).-532с. (Серія «Економічні науки»).- С. 328-331.
94 Пономаренко О. В. Ефективність використання трудових ресурсів при різних системах утримання м'ясної худоби // Збірник наукових праць Луганського національного аграрного університету / За ред. В, Г. Ткаченко .-Луганськ: Вид-во ЛНАУ.- 2006.-№61 (84).- С. 386-390.
95 Пономаренко О. В. Прогноз максимізації прибутку при різних системах утримання м'ясної худоби // Економіка АПК.-К.: 2007.-№3.-С.86-91.
96 Посунько А., Посунько В. Мясной подкомплекс России и мировой рынок // Международный сельскохозяйственный журнал.-2005.-№3.-С.33-37.
97 Прищак Г. Розведення м'ясної худоби на Поліссі // Тваринництво України.-1999.-№1-2.
98 "Про бухгалтерський облік і фінансову звітність": Закон України // Бухгалтерський облік і аудит.-1999.-№6.-С.9-13.
99 Програма розвитку галузі спеціалізованого м'ясного скотарства України на 1997-2005 роки. / М. В. Зубець, В. О. Пабат, В. П. Буркат та ін. –К., 1997.-119с.
100 Прогресивна технологія вирощування спеціалізованої м'ясної худоби // Тваринництво України.-2003.-№6.-С.7-9.
101 Про затвердження Державної цільової програми розвитку українського села на період до 2015 року / Постанова Кабінету Міністрів України від 19 вересня 2007 р. / Кабінет Міністрів України .- Київ.- 2007р.-33 с.
102 Рахункова палата України. Офіційний сайт.http://www.ac-rada/gov/ua/achamber/control/uk/publish/ (4.10.2006 р.)
103 Рудницький В., Коханевич В., Геймор М. Майбуьнє тваринництва на Поліссі - м'ясне скотарство // Твариництво України.-2003.-№6.-С. 2-3.
104 Саблук П. Т. Направления реформ и инновационных процессов в АПК Украины // Економіка АПК.-2003.-№5.-С. 150-155.
105 Савенко В. Проблемы формирования системы освоения инноваций в сельском хозяйстве // Международный сельскохозяйственный журнал.-2005.-№6.-С.14.
106 Савицкая Г. В. Анализ хозяйственной деятельности предприятий АПК: Учеб. пособие/ Г. В. Савицкая.-5- изд., испр. и доп.-МН.: Новое знание, 2005.-652 с.
107 Сайт "Аграрний сектор України". http://www.agroua.net/ (7.09.2006 р.)

108 Сайт "Олімпік-Агро" .http://www.ukragroportal.com/ (7.09.2006 р.)
109 Салоїд М. М. Пасовищний конвейєр для м'ясної худоби // Матер. конф.молод. вчен. та асп., 10 квітня 2003 року / Укр.акад. аграр. наук. Ін-т розвед. і генет. тварин.-Чубинське, 2003.-С.51-52.
110 Свиноус І. В. Реалізація великої рогатої худоби господарствами населення // Економіка АПК.-2006.-№4.-С.106-109.
111 Северов В. И., Смирнов Д. А., Насыпбулин И. И. Производство говядины в свете внутренних и мировых закупочных цен // Аграрная наука.-2003.-№6.-С. 2-4.
112 Ситник В. П. Формування і реалізація державної політики розвитку матеріально-технічної бази АПК в Україні // Економіка АПК.-2003.-№2, С.19-20.
113 Славов В., Шуст П., Салоїд М. Відродити нагул великої рогатої худоби // Тваринництво України.-2002.-№6.-С.6-11.
114 Слепнёва Т. А., Яркин Е. В. Цены и ценообразование.-М.: Инфра-М, 2001.-240 с.
115 Смирнов Д. А., Жарикова И. А. Мясное скотоводство Чехии // Зоотехния.-2003.-№6.-С.31-32.
116 Смирнов Д. А. Использование мясных пород для производства говядины во Франции // Сельское хозяйство за рубежом. Сер. животноводство.-1983.-№1.-С. 44-50.
117 Спека С. М'ясне скотарство в Україні - перспективна галузь // Тваринництво України.-2003.-№9.-С.13-15.
118 Спека С. Особливості продовольчого процесу в м'ясному скотарстві Полісся України // Тваринництво України.-2003.-№5.-С.25-27.
119 Спека С. Створення галузі м'ясного скотарства на Поліссі України // Агроекологічний журнал / Укр. Акад. наук. Ін-т агроекол. та біотехн. Ін-т с.-г. мікробіол. - 2002.-№2.-С.55-69.
120 Спека С. Технологія в м'ясному скотарстві // Вісник аграрної науки.-2004.-№7.-С. 41-44.
121 Спеціалізована цільова програма "М'ясне скотарство" на 2003-2012 рр./ Міністерство аграрної політики України.-2003 р.
122 Статистична збірка "Сільське господарство України за 2006 р./ Державний комітет статистики України, під керівництвом Ю. М. Остапчука; Відп. за випуск Прокопенко О. М.-К., 2003.-319с.
123 Стратегія розвитку м'ясного скотарства в Україні у контексті національної продовольчої безпеки /За ред. М. В. Зубця, І. В. Гузєєва.-К.: Агр. наука, 2005.-176 с.
124 Технология пастбищного содержания мясных коров с телятами на подсосе / В. С. Ярмак, В. У. Бойко, В. С. Лень и др. // НТБ №23 / Юн. отд-ние ВАСХНИЛ. НИИ животноводства Лесостепи и Полесья УССР.-Х., 1978.- с. 18-21.
125 Технологія м'ясного скотарства на Поліссі України. Рекомендації / М. В. Зубець, В. П. Буркат, С. С. Спека та ін./ Укр. акад. аграр. наук. Вироб.-наук. асоціація по впровадженню нау.-техн. прогресу в тваринництві «Україна».-К., 1992.-22 с.
126 Тивончук С. О., Тивончук С. В. Методичні підходи щодо управління інноваційною діяльністю // Економіка АПК.-2005.-№12.-С. 67.
127 Ткаченко В. Г., Наумов Ю. Ф., Зось-Киор Н. В. Экономические аспекты повышения эффективности производства мяса крупного рогатого скота в новых условиях хозяйствования. - Луганск: ЭЛТОН-2, 2005.-256с.
128 ТкаченкоВ., Шпичка В. Комплексное развитие АПК регионов и обеспечение продовольственной безопасности // Економіка АПК.-2006.-№5.-С.16-23.
129 Топіха І., Шелест Л. Порівняльна економічна оцінка стійлового та пасовищно-стійлового утримання м'ясної худоби // Тваринництво України.-2001.-№1.-С. 8-9.
130 Тормоса Ю. Г. Ціни та цінова політика: навч. посібник для самост. вивч.дисц.-К., КНЕУ, 2003.-91 с.
131 Труш В. Оцінка різних технологій вирощування молодняку великої рогатої худоби на м'ясо в умовах промислового комплексу // Тваринництво України.-2005.-№6.-С. 8-11.
132 Угнівенко А. Діловий вихід потомків до відлучення і собівартість приросту м'ясної худоби // Тваринництво України.-2002.-№4.-С. 13-14.
133 Україна в цифрах у 2006 році. Стат. довідник./ За ред. П. Осадця– К.: Вид-во «Консультант», 2007.- 551 с.
134 Харламов А., Ирсултанов А. Совершенствование технологии выращивания телят на подсосе // Молочное и мясное скотоводство.-2006.-№1.-С. 5.
135 Харчишина О. В. Напрямки підвищення економічної ефективності галузі скотарства // Економіка АПК.-2002.-№11.-С.8-13.
136 Хорунжий М. Й. Продовольча безпека : соціально-економічна суть, стан і показники//Економіка АПК.-2003.-№6.-С.9-16.
137 Цены и ценообразование: учебник /И. К. Салимжанов, О. В. Португалова, В. Е. Новиков и др.; Под ред. И. К. Салимжанова.-М.: ТК Велби, Изд-во Проспект, 2003.-360с.
138 Ціни, витрати, прибутки агровиробництва та інфраструктура продовольчих ринків / За ред. О. М. Шпичака.-К.:ІАЕ, 2000.-585с.
139 Ціноутворення в процесі реформування агропромислового комплексу України (1990-2001рр.) За ред. Шпичака О. М. - Київ:ІАЕ, 2002.-499с.
140 Черекаев А. В. , Черекаева И. А. Технология специализированного мясного скотоводства, М.: Агропромиздат, 1988.-270с.
141 Черекаев А., Бельков Г. Состояние мясного скотоводства и перспективы его развития // Молочное и мясное скотоводство.-2001.-№3.-С. 3-5.
142 Черпаков Ю. Д. Организационно-экономическое обеспечение развития животноводства в рыночных условиях // Экономика с.-х. и перерабатывающих предприятийй.-2005.-№3.-С. 11-20.
143 Чигринов Е. И. , Юрченко С. Г., Марченко В. А. Эффективность разных способов содержания мясных коров с телятами // Молочное и мясное скотоводство: Межвед. тем. науч. сб.-К.:"Урожай", 1991.-Вып. 79.-С. 14-17.
144 Чигринов Е. И. Совершенствование типовых проектов ферм доращивания и откорма молодняка крупного рогатого скота // Аналитический обзор/ХЦНТИ. -Харьков, 1984.-АО-28-84.-26 с.
Стоимость доставки работы, в гривнах:

(при оплате в другой валюте, пересчет по курсу центрального банка на день оплаты)
50





Найти готовую работу


ЗАКАЗАТЬ

Обратная связь:


Связаться

Доставка любой диссертации из России и Украины



Ссылки:

Выполнение и продажа диссертаций, бесплатный каталог статей и авторефератов

Счетчики:

Besucherzahler
счетчик посещений

© 2006-2022. Все права защищены.
Выполнение уникальных качественных работ - от эссе и реферата до диссертации. Заказ готовых, сдававшихся ранее работ.