У нас уже 242733 рефератов, курсовых и дипломных работ
Заказать диплом, курсовую, диссертацию


Быстрый переход к готовым работам

Мнение посетителей:

Понравилось
Не понравилось





Книга жалоб
и предложений


 






Название ЕКОНОМІЧНІ ОСНОВИ ФОРМУВАННЯ РИНКУ МОЛОКА
Количество страниц 214
ВУЗ ЛЬВІВСЬКА НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ ВЕТЕРИНАРНОЇ МЕДИЦИНИ ІМЕНІ С.З. ҐЖИЦЬКОГО
Год сдачи 2010
Содержание ЗМІСТ

ВСТУП
РОЗДІЛ 1. ТЕОРЕТИЧНІ ОСНОВИ ФОРМУВАННЯ
І ФУНКЦІОНУВАННЯ РИНКУ МОЛОКА ТА МОЛОКОПРОДУКТІВ…12
1.1. Формування ринкових відносин в регіональному молокопродуктовому підкомплексі АПК ………………………………………........................................12
1.2. Роль державного регулювання в розвитку ринку молока і молокопродуктів………………………………………………................................26
1.3. Методика дослідження та обґрунтування принципів розвитку ринку молока і молокопродуктів........................................................................................36
Висновки до розділу 1.......................................................................................45
РОЗДІЛ 2. ОЦІНКА СУЧАСНОГО РОЗВИТКУ РЕГІОНАЛЬНОГО РИНКУ МОЛОКА І МОЛОКОПРОДУКТІВ....................................................48
2.1. Аналіз динаміки розвитку і розміщення молочного скотарства
та основних чинників, які їх визначають................................................................48
2.2. Оцінка основних економічних параметрів товаропросування
молока і молокопродуктів від виробника до споживача.......................................66
2.3. Оцінка рівня споживання молока і молочних продуктів різними
категоріями населення……………………………..................................................91
Висновки до розділу 2.....................................................................................102
РОЗДІЛ 3. ОБҐРУНТУВАННЯ ПЕРСПЕКТИВНИХ
ПАРАМЕТРІВ РОЗВИТКУ РЕГІОНАЛЬНОГО РИНКУ
МОЛОКА І МОЛОКОПРОДУКТІВ………………………………………….105
3.1. Прогнозні параметри розвитку молокопродуктового
підкомплексу і ринків молока та молочних продуктів.......................................105
3.2. Оптимізація обсягів виробництва, переробки молока та
асортименту молокопродуктів...............................................................................123
3.3. Вдосконалення економічних взаємовідносин між підприємствами
з виробництва, заготівлі, переробки та реалізації молока...................................139
Висновки до розділу 3.....................................................................................156
ВИСНОВКИ....................................................................................................160
ДОДАТКИ.......................................................................................................165
СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ...................................................195

ВСТУП

Актуальність теми. Формування та ефективне функціонування ринку молока і молокопродуктів у сучасних умовах тісно пов’язані з необхідністю удосконалення системи економічних відносин в АПК, створення інфраструктури ринку, утвердження ефективного і дієвого економічного механізму державного регулювання процесів виробництва і реалізації продукції, підтримки та захисту вітчизняних товаровиробників і розширеного відтворення у господарствах усіх форм власності.
На сучасному етапі реформування економіки України недостатньо вирішеним питанням залишається пошук способів ефективного розвитку ринкового господарства з метою регулювання обсягів виробництва продукції та її збуту. Особливо відчутно ця проблема позначається на функціонуванні продовольчого ринку, рівень розвитку якого впливає на забезпеченість населення продуктами харчування та соціально-економічний стан держави.
Молоко і молокопродукти є найпопулярнішими й найдоступнішими для населення продуктами харчування тваринного походження, які споживаються як безпосередньо, так і як додатки до різноманітних страв і напоїв. Від рівня споживання молока значною мірою залежить здоров’я нації, особливо у такій державі, як Україна, де склалися відповідні традиції в харчуванні населення, у структурі раціону якого вагому частку займають молокопродукти та молоко.
Проблема формування й розвитку ринку молока має багатогранний характер і потребує детального дослідження з урахуванням регіональних особливостей, її вирішення ускладнюється зі зміною форм власності та господарювання, структури виробництва і каналів збуту продукції. Недостатньо дослідженими залишаються питання оцінки економічних явищ і процесів під час формування й розвитку ринку молока і молочної продукції, впливу на ефективність його функціонування організаційно-економічних і правових важелів, які формують конкурентоспроможне виробництво молочної продукції, а також попит і рівень споживання. Окремі питання формування і розвитку ринку молока, вдосконалення економічних взаємовідносин між підприємствами АПК висвітлені у наукових працях В.Андрійчука, П.Березівського, В.Бойка, В.Галанеця, П.Гайдуцького, М.Долішнього, Т.Дудара, С.Дусановського, В.Зимовеця, М.Ільчука, М.Калінчика, В.Коткова, М.Коржинського, В.Месель-Веселяка, М.Пархомця, П.Саблука, А.Стельмащука, Г.Черевка, В.Шкільова, О.Шпичака та інші вітчизняних і зарубіжних учених. Проте сьогоднішня ситуація в молокопродуктовому підкомплексі, яка опосередковується ринком молока та молочної продукції, вимагає нових підходів до вирішення зазначеної проблеми – через розвиток взаємовигідних ринкових відносин у цьому секторі економіки, вивчення закордонного й кращого вітчизняного досвіду, його узагальнення і подальшого розповсюдження.
Теоретичною і прикладною економічною наукою опрацьовано низку підходів до формування ринкових відносин у молокопродуктовому підкомплексі АПК. Однак окремі питання досліджуваної проблеми розроблені недостатньо, зокрема потребують удосконалення міжгалузеві відносини у системі виробництва і переробки молока, питання раціонального ціноутворення й вихід вітчизняних товаровиробників на світовий ринок. Ефективний розвиток молокопродуктового підкомплексу можливий лише в умовах злагодженої роботи всіх підприємств, пов’язаних із виробництвом, заготівлею, переробкою і доведенням до споживачів молока і молокопродуктів.
Вирішення цих питань особливо важливе для Західного регіону України і Волинської області зокрема. Адже тут для виробництва і переробки молока створено науково-виробничий потенціал, за використання якого можна забезпечити власні потреби й попит інших регіонів країни. Значущість і новизна вивчення цих питань зумовили актуальність дослідження з даної теми. Вони визначили мету й завдання, очікувані практичні результати дослідження.
Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. У дисертаційній роботі представлено результати досліджень, виконаних відповідно до комплексної науково-дослідної теми Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій імені С.З. Ґжицького “Сучасний аграрний сектор економіки України та шляхи його розвитку за 2001-2005 роки” (номер державної реєстрації 0102U001334) й теми науково-дослідної роботи кафедри економіки і організації сільськогосподарського виробництва “Проблеми інтенсифікації сільськогосподарського виробництва в нових умовах”.
Мета і задачі дослідження. Мета дослідження полягає в розробці теоретичних, методичних і організаційних засад функціонування ринку молока і молочних продуктів та обґрунтуванні перспективних параметрів його розвитку. Для досягнення цієї мети передбачено виконання комплексу взаємозв’язаних завдань, основними з яких є:
- опрацювати й узагальнити результати наукових досліджень вітчизняних і зарубіжних вчених, дати їх критичну оцінку щодо суті, мети і завдань формування та функціонування ринку молока і молокопродуктів;
- з’ясувати особливості формування регіонального ринку молока і молокопродуктів у Волинській області в сучасних умовах та особливості взаємодії попиту і пропозиції;
- виявити й узагальнити тенденції розвитку виробництва й споживання молока і молокопродуктів;
- визначити чинники, які впливають на ефективність молочного скотарства, та особливості їх дії;
- обґрунтувати пропозиції щодо підвищення ролі держави у регулюванні ринку молока і молочної продукції;
- розробити й дослідити дію економіко-математичної моделі оптимізації параметрів виробничого і переробного підприємств регіонального молокопродуктового підкомплексу;
- обґрунтувати прогнозні параметри ринку молока та молокопродуктів і розвитку регіонального молокопродуктового підкомплексу;
- опрацювати основні напрями вдосконалення економічних взаємовідносин між підприємствами молокопродуктового підкомплексу з виробництва, заготівлі, переробки та реалізації молока.
Об'єктом дослідження є система економічних відносин, в яких функціонує ринок молока й молокопродуктів і відбувається розвиток регіонального молокопродуктового підкомплексу.
Предметом дослідження є сукупність проблем, умов і чинників формування та розвитку ринку молока, механізми його регулювання в сучасних умовах трансформації економічних відносин.
Методи дослідження. Методологічною основою дослідження є фундаментальні положення економічної теорії, закони економічного розвитку суспільства, нормативно-правові документи з питань функціонування господарюючих суб’єктів і реформування аграрного сектора економіки країни, наукові розробки вітчизняних і зарубіжних вчених стосовно дослідження теоретичних основ ринкових відносин і проблем формування й розвитку ринку молока та молокопродуктів.
Під час виконання поставлених у роботі завдань використовувались відповідні методи дослідження, положення економічної теорії, наукові праці вітчизняних і зарубіжних учених із питань формування й розвитку ринку молока. У процесі дослідження застосовано методи, прийняті в дослідженнях економічного спрямування: економіко-статистичні – для опрацювання масиву статистичних та емпіричних даних про розвиток ринку молока і молокопродуктів; монографічний – для детального вивчення окремих елементів досліджуваного явища на прикладі конкретних об’єктів (СВК “Самарівське” і ТзОВ “Торговий Дім Любарт”); графічний – для наочної ілюстрації досліджуваних явищ, процесів і закономірностей; економіко-математичні, математичного моделювання і розрахунково-конструктивний – у вивченні можливостей оптимізувати сировинну зону, виробництво і асортимент продукції підприємств молокопродуктового підкомплексу та оптимізації їх виробничих програм; аналізу і синтезу, порівнянь, метод єдності історичного та логічного в економічних дослідженнях – для вивчення наявного досвіду в молокопродуктовому підкомплексі АПК різних країн і виявлення можливостей застосування окремих позитивних елементів у досліджуваному регіоні; метод експертних оцінок, системно-діагностичного, структурно-логічного аналізу – для дослідження системи економічних взаємовідносин у молокопродуктовому підкомплексі АПК і можливостей їх удосконалення на регіональному рівні.
Інформаційною базою для написання дисертації стали нормативні й статистичні матеріали Міністерства аграрної політики України, Головного управління агропромислового розвитку Волинської облдержадміністрації, Головного управління статистики у Волинській області, розробки науково-дослідних установ, дані річних звітів підприємств і організацій, вибіркових монографічних і соціологічних обстежень.
Наукова новизна одержаних результатів. Основні наукові результати, які становлять особистий здобуток дисертанта і виносяться на захист:
уперше:
- запропоновано методику прогнозування оптимальних обсягів виробництва, попиту і пропозиції молока і молокопродуктів на перспективу та обґрунтовано параметри оптимізації обсягів переробки молока й асортименту виготовлення молокопродуктів переробними підприємствами регіону, яка базується на використанні нормативного методу та економіко-математичного моделювання;
удосконалено:
- методичні засади оцінки еластичності попиту на молоко і молокопродукти на основі аналізу структури грошових витрат міського населення у розрізі дохідних груп, за даними статистики домогосподарств;
- алгоритм економіко-математичного моделювання оптимізації структури кормовиробництва та виробництва молока в сільськогосподарських підприємствах регіону з метою максимізації отриманого прибутку як економічної основи відтворення галузі;
- існуючі наукові розробки з удосконалення взаємовідносин і взаєморозрахунків між сільськогосподарськими товаровиробниками, переробними і торговими підприємствами на основі створення неприбуткового молочного кооперативу, який, окрім ланок із виробництва, переробки і торгівлі охоплює племінне та комбікормове підприємства, машинно-тракторну й агросервісну станції, фінансово-кредитні установи;
отримали подальший розвиток:
- наукові підходи до концептуальної оцінки перспективних змін у функціональній структурі ринку молока і молочних продуктів, розміщенні поголів’я корів у господарствах різних організаційно-правових форм на регіональному рівні;
- методичні засади оцінки впливу визначених чинників на функціонування ринку молока та молокопродуктів і ринкової кон’юнктури на основі аналізу попиту, пропозиції і співвідношення між ними;
- економічні основи формування ринкових фондів молокосировини в адміністративних районах та їх перерозподілу відповідно до платоспроможності міського і сільського населення та виробничих потужностей молокопереробних підприємств.
Практичне значення одержаних результатів. Одержані в процесі дисертаційного дослідження наукові результати сприятимуть прискоренню формування ринку молока й вдосконаленню взаємовідносин між усіма його учасниками як у Волинській області, так і в інших регіонах країни. Вони можуть застосовуватися сільськогосподарськими та молокопереробними підприємствами з метою підвищення ефективності використання виробничого потенціалу, науково-дослідницькими установами та органами регіонального управління – на етапі розробки продовольчих програм і рекомендацій стосовно формування ринку молока та його функціонування в сучасних ринкових умовах.
Практична спрямованість одержаних результатів підтверджується довідками про використання розробок, виконаних у процесі дослідження: пропозиції щодо встановлення та досягнення рекомендованих (оптимальних) параметрів молокопереробного підприємства апробовані на прикладі ТзОВ “Торговий Дім Любарт”, м. Луцьк Волинської області (довідка № 76 від 08.06.07р.) та рекомендовані до впровадження Головним управлінням агропромислового розвитку Волинської обласної державної адміністрації у розробці продовольчої програми розвитку молокопродуктового підкомплексу АПК Волинської області (довідка № 1093/37.22/2-07 від 08.06.07р.); вживання заходів щодо оптимізації кормовиробництва і підвищення економічної ефективності використання кормів у молочному скотарстві в СВК “Самарівське” Ратнівського району Волинської області (довідка № 327 від 07.06.07р.), рекомендовані головним управлінням агропромислового розвитку Ратнівської районної державної адміністрації (довідка від 07.06.07р.).
Участь дисертанта у виконанні науково-дослідних робіт з даної тематики відображена у звітах кафедри, зокрема, підготовлено й опубліковано у співавторстві 4 методичних рекомендації (загальним обсягом 7,1 друк. арк., в т.ч. автора – 1,8 друк. арк.) для студентів денної і заочної форм навчання, в яких відображено питання планування діяльності тваринницьких підрозділів у ринкових умовах, розрахунок витрат і собівартості продукції, удосконалення економічних взаємовідносин виробників продукції тваринництва з партнерами з кооперації, методичні питання оцінки економічної ефективності галузей. Автор використовує результати своїх наукових досліджень у навчальному процесі під час проведення практичних і семінарських занять з студентами (довідка № 612-03 від 25.06.07р.).
Особистий внесок здобувача. Дисертаційна робота є самостійно виконаною науковою працею, в якій викладено авторський підхід до вирішення проблем підвищення ефективності ринку молока і молокопродуктів, формування регіональної стратегії розвитку молокопродуктового підкомплексу АПК. Наукові положення, висновки та рекомендації, що виносяться на захист, є особистими розробками й одержані дисертантом самостійно.
Апробація результатів дослідження. Основні теоретичні положення і практичні результати дослідження апробовані автором на Міжнародній науковій конференції “Актуальні проблеми розвитку тваринництва, ветеринарної медицини, харчових технологій, економіки та освіти” (м. Львів, 2004 р.); Міжнародній науково-практичній конференції молодих вчених та спеціалістів “Молоді вчені у вирішенні проблем аграрної науки і практики” (м. Львів, 2004 р.); Міжнародній науково-практичній конференції “Агромех – 2004” (м. Львів, 2004 р.); Міжнародній науково-практичній конференції студентів і молодих учених “Сталий розвиток аграрного сектора економіки” (м. Харків, 2004 р.); Міжнародній науково-практичній конференції “Молоді вчені у вирішенні проблем аграрної науки і практики” (м. Львів, 2006 р.); Міжнародній науково-практичній конференції “Аграрний форум – 2006” (м. Суми, 2006 р.); Третій міжнародній науково-практичній конференції “Формування і функціонування аграрних ринків та їх інфраструктури” (м. Мелітополь, 2007 р.); Міжнародній науково-практичній конференції “Молоді вчені у вирішенні проблем аграрної науки і практики” (м. Львів, 2007 р.).
Публікації. За результатами дисертаційного дослідження опубліковано 16 наукових праць (з них три у співавторстві), в тому числі 5 – у фахових виданнях. Загальний обсяг публікацій становить 3,54 друк. арк., з них належать автору особисто – 3,04 друк. арк., а у фахових виданнях – 1,27 друк. арк.
Список литературы ВИСНОВКИ

1. Ринок молока і молокопродуктів – це система господарюючих суб’єктів (виробників, посередників, споживачів) та економічних відносин між ними, які забезпечують товаропросування від виробника до споживача на основі вільного ціноутворення і підприємництва, економічної самостійності, рівноправності й конкуренції. Він є невід’ємною частиною агропродовольчого ринку і відзначається певними особливостями функціонування, пов’язаними зі специфічністю галузі молочного скотарства та просування продукції від виробника до споживача.
2. Ринок молока і молокопродуктів у досліджуваному регіоні, як і в усій країні, характеризується такими негативними явищами: скороченням обсягів виробництва сільськогосподарської сировини і продукції; збільшенням кількості й частки дрібних і низькотоварних суб’єктів ринку; низькою платоспроможністю споживачів; звуженням контингенту споживачів внаслідок самозабезпечення сільських жителів; низьким рівнем споживання продуктів харчування; недостатнім рівнем розвитку ринкової інфраструктури; локалізацією регіональних ринків у зв’язку з контролем місцевими органами влади товаропотоків сільськогосподарської сировини та готової продукції; значною різницею між роздрібними і закупівельними цінами на сільськогосподарську продукцію; регіональним і місцевим монополізмом переробників сільськогосподарської продукції; недовикористанням потужностей молокопереробних підприємств; значними обсягами неконтрольованого імпорту молокопродуктів; надмірною залежністю від ринкової кон’юнктури в сусідніх країнах.
3. В умовах загального економічного зростання на регіональному ринку молока і молочних продуктів відбувається процес поглиблення негативних тенденцій на всіх ланках продуктових ланцюжків. Чисельність поголів’я корів у всіх категоріях господарств протягом 1995-2006 рр. скоротилася з 279,5 до 153,0 тис. голів, а валовий надій молока – з 564,1 до 545,8 тис. т. Переважна більшість поголів’я (76,5%) розміщена у дрібних натуральних особистих селянських господарствах, що унеможливлює процес інтенсифікації виробництва через залучення інвестицій. Виробництво молока у більшості сільськогосподарських підприємств упродовж багатьох років залишається збитковим. Виробничі потужності переробних підприємств використовуються менше ніж наполовину, що призводить до значного здорожчання молокопродуктів. Скорочення грошових доходів населення призвело до звуження попиту на них. Більшість сільських жителів купує молочні вироби епізодично і фактично перебуває за межами ринкового процесу. Недостатньо розвинутою залишається ринкова інфраструктура. Однак поряд із негативними процесами на ринку молока і молокопродуктів спостерігаються відчутні позитивні тенденції. Усе більше підприємств демонструє підвищення адаптаційних можливостей до вимог ринкової економіки Розширяється асортимент молокопродуктів і поліпшується їх якість.
4. Попит на молоко і молокопродукти формується під впливом рівня платоспроможності населення, цін, а також якості продукції, її споживчих властивостей, ефективності реклами тощо. Грошові доходи населення області протягом 2003-2006 рр. зростали значно вищими темпами порівняно з темпами зростання роздрібних цін. Купівельна спроможність населення зростала високими темпами. У разі збереження існуючих тенденцій ринок молока і молочних продуктів має великий потенціал розширення.
5. Обсяг пропозиції молока у Волинській області формують насамперед особисті селянські господарства, а вони неспроможні повністю задовольнити потреби і потужності молокопереробних підприємств. Тому першочергову увагу слід приділяти розвитку скотарства в сільськогосподарських підприємствах, які мають більший виробничий потенціал і перспективу залишитись на ринку одним з основних постачальників молокосировини.
6. Першочерговою проблемою у діяльності молокопереробних підприємств є рівень забезпечення їх молокосировиною для повного й ефективного використання виробничих потужностей. За останні роки в області спостерігається гостра конкурентна боротьба за сировинні зони, наслідком чого є стрімке скорочення кількості переробних підприємств. Виживають крупніші, інтегрованіші підприємства, які можуть виробляти високоякісну, конкурентоспроможну продукцію з широким асортиментом і за найменших витрат. При цьому особливої уваги заслуговує проблема сезонності у надходженні сировини та взаємовідносин між виробниками останньої та переробниками. Важливу роль відіграють закупівельні ціни, які є основою налагодження взаємовідносин між цими суб’єктами.
7. Перспективи розвитку регіонального ринку молока і молочних продуктів тісно пов’язані з розвитком молокопродуктового підкомплексу АПК. У прогнозуванні обсягів виробництва, переробки, реалізації, споживання продукції, а також її просування від виробника до споживача слід виходити з концепції самозабезпечення регіону молоком і молочними продуктами.
8. Попит на молоко і молочні продукти малоеластичний. Зростання середньодушового грошового доходу на 1% призводить до збільшення попиту на них на 0,8%. У разі збереження існуючої тенденції щодо зростання реальних грошових доходів населення на 10% щорічно до 2010 р. його платоспроможність досягне такого рівня, за якого за рахунок придбання молока і молочних продуктів у закладах торгівлі міським жителям області вдасться досягти рекомендованого вченими рівня їх споживання – 380 кг на одну особу за рік. Сільське населення і надалі орієнтуватиметься на самозабезпечення молоком і молочними продуктами за рахунок виробництва в особистих селянських господарствах.
9. Прогнозні розрахунки показують, що до 2010 р. чисельність поголів’я корів в особистих селянських господарствах Волинської області становитиме 85,8 тис. голів, що 31,2 тис. голів менше, ніж на кінець 2006 р. Подальше його скорочення відбуватиметься значно нижчими темпами. У сільськогосподарських підприємствах поголів’я корів повинно зрости з 36,0 до 78,5 тис. голів, тобто у 2,18 раза. Лише в такому разі реалізовуватиметься концепція самозабезпечення міського і сільського населення регіону молоком і молочними продуктами. Загальна чисельність поголів’я корів у всіх категоріях господарств Волинської області повинна зрости з 153,0 до 164,3 тис. голів.
10. Забезпечити таке зростання чисельності поголів’я можна, вміло організувавши процес його відтворення й проведення селекційно-племінної роботи. Величезних ресурсів потребує відновлення старих чи будівництво нових тваринницьких приміщень, зруйнованих у процесі роздержавлення і приватизації майна колишніх колгоспів і радгоспів. Для вирішення цієї проблеми уряду країни необхідно розробити програму залучення коштів, зароблених трудовими мігрантами за кордоном, у виробничу сферу. Гроші трудових мігрантів з міських поселень могли б успішно вкладатися в розвиток малого та середнього бізнесу, а сільських мігрантів – в розвиток аграрного бізнесу, зокрема сільського господарства, у тому числі тваринництва.
11. Поряд із розробкою науково обґрунтованих показників розвитку молокопродуктового підкомплексу та регіонального ринку молока і молокопродуктів слід забезпечити оптимальне використання виробничих ресурсів на кожному підприємстві. З цією метою в дисертаційній роботі використано метод економіко-математичного моделювання розвитку скотарства в СВК “Самарівське” Ратнівського району. У результаті оптимізації кормовиробництва у господарстві уже в найближчій перспективі є змога збільшити поголів’я в 1,45 раза, тобто довести чисельність корів до 300 голів, виробництво молока збільшити до 9000 ц, або в 1,71 раза.
12. Для досягнення прогнозних показників розвитку регіонального ринку молока і молокопродуктів необхідне вдосконалення економічних взаємовідносин між товаровиробниками, переробними і торговельними підприємствами. Одним із напрямів є міжгосподарська кооперація на основі поглиблення спеціалізації і концентрації, зокрема формування неприбуткових сільськогосподарських кооперативів. Удосконалення економічних взаємовідносин у кооперативних структурах має відбуватися на основі вертикальної інтеграції різних сфер і галузей АПК, що забезпечить просування сировини з єдиним технологічним процесом з однієї фази виробництва до іншої, зменшення витрат, підвищення ефективності виробництва, якості і конкурентоспроможності продукції та розширення її асортименту. Основою неприбуткового молочного кооперативу повинно виступати молокопереробне підприємство, яке має врахувати витрати усіх ланок маркетингового ланцюга у визначенні ціни на кінцеву продукцію і тим самим забезпечити відповідний рівень доходу й високу ефективність діяльності всього кооперативу.

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

1. Агропродовольчий ринок: Зб. наук. пр.– К.: ІЕ НАНУ, 1995.–215 с.
2. Агропромисловий комплекс України: стан, тенденції та перспективи розвитку. Інформаційно-аналітичний збірник. – К.: ІАЕ, 2000. – 601 с.
3. Азізов С. Структурні зміни та досвід створення нових організаційних формувань в АПК і шляхи стабілізації та розвитку тваринницьких галузей / Нац. аграр. ун-т. – К., 2001. – 100 с.
4. Алексеєнко Л.М., Олексієнко В.М., Юркевич А.І. Економічний словник: банківська справа, фондовий ринок (українсько-англійсько-російський тлумачний словник). – К.: ВБ “Максимум”; Тернопіль: Економічна думка, 2000. – 183 с.
5. Амбросов В. Трансформаційні процеси в аграрній сфері регіону // Економіка України. – 2003. – № 8. – С. 66-70.
6. Андрійчук В.Г. Економіка аграрних підприємств: Підручник. – К.: ІЗМН, 1996. – 512 с.
7. Андрійчук В.Г. Ефективність діяльності аграрних підприємств: теорія, методика, аналіз: Моногр. – К.: КНЕУ, 2005. – 289 с.
8. Бадик А.Г. Підвищення конкурентоспроможності аграрного виробництва // Економіка АПК. – 2003. – № 6. – С. 115-120.
9. Бей Н.О. Удосконалення організаційно-економічного механізму підвищення конкурентоспроможності продукції скотарства // Економіка АПК. – 2002. – № 1. – С. 103-107.
10. Березівський П. Економічна ефективність скотарства та шляхи її підвищення. – Львів: Укр. технології, 1998. – 156 с.
11. Березівський П.С., Більський Б.В., Дудаш Я.Я., Березівський З.П. Організаційно-економічні параметри ресурсоощадних технологій виробництва продукції рослинництва і тваринництва. – Львів: Укр. технології, 2000. – 223 с.
12. Березівський П.С. Ефективність виробництва і формування ринку продукції скотарства в Карпатському регіоні. – Львів: Укр. технології, 1998. – 256 с.
13. Білик Ю.Д. Економічні проблеми АПК України в умовах фор-мування ринкових відносин. – К.: Наукова думка, 1998. – 199 с.
14. Блок Р., Пантелеймоненко А. Управління сільськогосподарським обслуговуючим кооперативом // Проект Tacis: сприяння розвитку сільськогосподарських кооперативних організацій в Україні. – К., 1999. – 31 с.
15. Бойко В.І., Коржинський М.П., Козак О.А. Молочне скотарство: проблеми і напрями його подальшого відродження // Економіка АПК. – 2004. – № 12. – С. 32-35.
16. Бойко Л.М. Кормовиробництво Полтавщини: стан і шляхи його розвитку // Економіка АПК. – 2004. – № 1. – С. 69-72.
17. Борщевський П.П., Чернюк М.О., Заремба В.М., Коренюк П.І., Князьков О.П. Підвищення ефективності використання, відтворення і охорони земельних ресурсів регіону. – К.: Аграрна наука, 1998. – 240 с.
18. Бушуева И.Г., Рожкова Т.В. Пути повышения эффективности производства молочной продукции // Молочная промышленность. – 2005. – № 12. – С. 59-66.
19. Бюлетень про реалізацію сільськогосподарської продукції за 2005 рік // Головне управління статистики у Волинській області. – Луцьк, 2006. – 53 с.
20. Важинський Ф., Колодійчук В. Економічні взаємовідносини між сферами виробництва і переробки сільськогосподарського продукту // Регіональна економіка. – 1998. – №4. – С.174-178.
21. Васильчак С.В. Формування та розвиток регіонального ринку молока і молочних продуктів: Монографія. – Львів: Укр. технології, 2005. – 256 с.
22. Габор С.С. та ін. Економічна ефективність виробництва продукції тваринництва. – К.: Урожай, 1978. – 126 с.
23. Гайдуцький П.І. Аналіз і контроль економічних взаємовідносин в АПК. – М.: Агропромвидав, 1989. – 16 с.
24. Гарасим А.П. Формування і ефективність інтегрованих виробництв в молокопродуктовому підкомплексі АПК: Дисер. к.е.н. – Львів, 2002. – 174 с.
25. Ґенеза ринкової економіки: (Політекономія, мікроекономіка, макроекономіка, економічний аналіз, економіка підприємства, менеджмент, маркетинг, фінанси, банки, інвестиції, біржова діяльність, планування): Терміни. Поняття. Персоналії: Навч. економічний словник-довідник для студ. вищ. закл. освіти усіх рівнів акредитації / Уклад. В.С. Іфтемічук та ін.; За наук. ред.
Г.І. Башнянина, В.С. Іфтемічука. – Львів: Магнолія плюс, 2004. – 466 с.
26. Глібов Р.В. Маркетингова діяльність вітчизняних товаро-виробників на ринку молока // Економіка АПК. – 2004. – № 10. – С. 125-131.
27. Глібов Р.В. Молочарська асоціація в розвитку регіонального ринку молока // Економіка АПК. – 2004. – № 6. – С. 111-118.
28. Глібов Р.В. Резерви підвищення конкурентноздатності товаро-виробників молока // Економіка АПК. – 2004. – № 2. – С. 122-129.
29. Голомша Н.Є. Маркетингове дослідження ринку молока та молокопродукції // Економіка АПК. – 2004. – № 6. – С. 108-111.
30. Голомша Н.Є. Організаційно-економічні основи формування ринку молока та молочної продукції (на прикладі Тернопільської області): Автореф. дисер. к.е.н. – Тернопіль, 2001. – 20 с.
31. Голомша Н.Є. Організаційно-економічні основи формування ринку молока та молочної продукції (на прикладі Тернопільської області): Дисер. к.е.н. – Тернопіль, 2001. – 178 с.
32. Горобей М.Ф., Хмара Н.В. Проблеми міжгалузевого паритету цін // Вісник аграрної науки. – 1997. – №11. – С. 57-59.
33. Дієсперов В. На фермі чи у власному хліві ? // Тваринництво України. – 2000. – № 5. – С. 2-4.
34. Доброзорова О.В., Соловйов А.І. Основні напрями розвитку молочного підкомплексу Херсонської області // Економіка АПК. – 2004. – № 10. – С. 67-72.
35. Довганчин Г.В. Роль державного регулювання економічних відносин в агропромисловому виробництві // Економіка АПК. – 2000. – № 5. – С. 3-7.
36. Довганчин Г.В., Шморгун Л.Г. Ціновий механізм у системі економічних відносин в агропромисловому комплексі // Економіка АПК. – 2000. – № 4. – С. 65-69.
37. Дробот В.І., Толкач М.І. Прогнозування і планування агропромислового виробництва в ринкових умовах // Економіка АПК. – 2002. – № 6. – С. 11-15.
38. Дудар Т.Г., Голомша Н.Є. Перспективи розвитку регіонального ринку молока і молокопродуктів // Економіка АПК. – 2002. – № 9. – С. 126-131.
39. Дусановський С.Л., Стельмащук А.М., Дудар Т.Г. Економічні проблеми розвитку молокопродуктового підкомплексу в Україні // Економіка АПК. – 2002. – № 9. – С. 141-142.
40. Душка В.І. Аналіз діяльності особистих підсобних господарств населення на ринку молока і молочної продукції Волинської області // Науковий вісник Львівської національної академії ветеринарної медицини ім. С.З. Ґжицького. – Т. 8, (№2), Ч. 5. – Львів, 2006. – С. 96-104.
41. Душка В.І. Аналіз розвитку ринку молока (на прикладі Волинської області) // Вісник Львівської комерційної академії: Сер. економічна. – Вип. 22. – Львів: Вид-во Львівської комерційної академії, 2006. – С. 150-153.
42. Душка В.І., Брик М.В. Аграрна реформа: молочне скотарство і проблеми його розвитку // Сільський господар. – Львів, 2004. – № 5-6. – С. 7-9.
43. Душка В.І., Брик М.В. Проблеми формування ринку молока у Волинській області // Науковий вісник Львівської національної академії ветеринарної медицини ім. С.З. Ґжицького. Т. 5, (№3), Ч. 2. – Львів, 2003. – С. 113-117.
44. Душка В.І. Використання економіко-математичного моделювання для прогнозування виробництва і ринку молока // Вісник Львівського ДАУ: Економіка АПК. – 2006. – №13. – С. 500-505.
45. Душка В.І. Економічна ефективність виробництва молока в умовах Волинської області // Науковий вісник Львівської національної академії ветеринарної медицини ім. С.З. Ґжицького. Т. 6, (№4), Ч. 1. – Львів, 2004. – С. 27-32.
46. Душка В.І. Ефективність ведення молочного скотарства у сільськогосподарських підприємствах Волинської області // Науковий вісник: Збірник науково-технічних праць. – Львів: УкрДЛТУ, 2005. – Вип. 15.2. – С. 38-42.
47. Душка В.І. Зовнішня діяльність Волинської області на ринку молокопродукції // Науковий вісник Львівської національної академії ветеринарної медицини ім. С.З. Ґжицького. Т. 6, (№2), Ч. 1. – Львів, 2004. – С. 169-173.
48. Душка В.І. Основні напрямки вдосконалення економічних взаємовідносин між суб’єктами молокопродуктового підкомплексу АПК // Вісник ХНАУ: Сер. Економіка АПК і природокористування. – 2007. – №2. – С. 69-74.
49. Душка В.І. Попит на молоко і молочну продукцію у Волинській області // Науковий вісник: Збірник науково-технічних праць. – Львів: Укр.ДЛТУ, 2006. – Вип. 16.2. – С.167-173.
50. Душка В.І. Проблеми розвитку молочного скотарства (на прикладі Волинської області) // Агромех – 2004: Матеріали міжнародної науково-практичної конференції, 22-24 вересня 2004. – Львів: Львівський державний аграрний університет, 2004. – С. 89-96.
51. Душка В.І. Розвиток фермерства у Волинській області // Сталий розвиток аграрного сектора економіки: Матеріали міжнар. наук.-практ. конф. студ. і молодих вчених. – Харків: ХНАУ, 2004. –
С. 85-88.
52. Душка В.І. Стан та перспективи розвитку молокопереробних підприємств Волинської області // Вісник СНАУ: Сер. Економіка та менеджмент. – Вип. 5-6. – Суми: Сумський національний аграрний університет, 2006. – С. 262-267.
53. Душка В.І. Стан та перспективи розвитку молочного підкомплексу Волинської області // Економіка АПК. – 2006. – №3. – С. 69-73.
54. Душка В.І. Сучасний стан і проблеми розвитку молочного скотарства в сільськогосподарських підприємствах Волинської області // Науковий вісник Львівської національної академії ветеринарної медицини ім. С.З. Ґжицького. – Т. 9, (№2 (33), Ч. 2. – Львів, 2007. – С. 216-221.
55. Економічний словник-довідник / За ред. С.В. Мочерного. – К.: Феміна, 1995. – 430 с.
56. Економічні проблеми розвитку АПК в умовах ринкової трансформації. Матеріали наук.-практ. конф. – К., 2000. – 80 с.
57. Ефективність сільськогосподарського виробництва в особистих господарствах громадян (за матеріалами обстеження). – К., 2001. – 376 с.
58. Євчук Л.А. Стан та розвиток взаємовідносин сільсько-господарських і переробних підприємств в умовах переходу до ринку // Вісник аграрної науки. – 1996. – №4. – С. 78.
59. Зимовець В.Н., Ільчук М.М. Економічне регулювання молочного виробництва в країнах Європейського Союзу // Економіка АПК. – 2001. – № 6. – С. 124-128.
60. Зіновчук В.В. Місце і роль кооперативів в агробізнесі країн Європейського Союзу // Економіка АПК. – 2000. – № 2. – С. 80-86.
61. Зіновчук В.В. Організаційні основи сільськогосподарського кооперативу. – 2-ге вид., доп. і перероб. – К.: Логос, 2001. – 380 с.
62. Зовнішня торгівля товарами і послугами у Волинській області за 2006 рік // Cтатистичний бюлетень ГУС у Волинській області. – Луцьк, 2006. – 25 с.
63. Ільчук М.М. Економічний стан розвитку молочного скотарства // Економіка АПК. – 2003. – № 5. – С. 73-81.
64. Ільчук М.М. Ефективне функціонування молоко продуктового під комплексу України. – К.: Ніч лава, 2004. – 312с.
65. Ільчук М.М. Зовнішня діяльність України на ринку молочної продукції // Економіка АПК. – 2003. – № 9. – С. 90-96.
66. Ільчук М.М. Конкуренція та сегментація ринку молокопродуктового підкомплексу в Україні // Економіка АПК. – 2002. – № 11. – С. 62-69.
67. Ільчук М. Ринок молока: проблеми сільськогосподарських товаровиробників // Агроінком. – 2003. – № 5-8. – С. 40-43.
68. Інфраструктура товарного ринку: Навч. посібник для студ. вузів. – К.: Студцентр, 2002. – 607 с.
69. Кадюк З.С., Галак Т.В. Оптимізація обсягу і структури виробництва продукції молокопереробних підприємств // Вісник Львівського державного аграрного університету: Економіка АПК. – 2000. – № 7. – С. 287-290.
70. Кадюк З.С. Економіко-математичне моделювання спеціалізації і поєднання галузей у сільськогосподарських підприємствах. Навчальний посібник. – Львів, 1997. – 137 с.
71. Кадюк З., Сибаль Я. Математичне формулювання задач виробництва і використання кормів з врахуванням вимог до годівлі тварин // Вісник Львівського державного аграрного університету: Економіка АПК. – 1999. – № 6. – С. 278-280.
72. Калінчик М.В., Шовкалюк В.С., Ільчук М.М., Дробот В.І. Прогнозування розвитку АПК на основі еластичності попиту на продукти харчування // Наукові праці Національного аграрного університету. – 2002. – Вип. 50. – С. 294-308.
73. Камілова С.Р. Генезис спільної аграрної політики на ринку молокопродукції в Європейському Союзі // Економіка АПК. – 2003. – № 4. – С. 129-133.
74. Камілова С.Р. Система управління ринку молочної продукції в Європейському Союзі // Економіка АПК. – 2003. – № 8. – С. 156-160.
75. Касл Э., Бекер М., Нелсон А. Эффективное фермерское хозяйствование / Пер. с. англ. – М.: Агропромиздат, 1991. – 496 с.
76. Касьянова Н.Л. Фактори формування платіжоспроможного попиту на продовольство // Економіка АПК. – 1997. – № 6. – С. 49-52.
77. Касьянов Л.І. Основні напрямки спеціалізації тваринництва і їх економічна ефективність. – К.: Урожай, 1971. – 222 с.
78. Кафлевська С.Г. Економічна ефективність переробки молока в умовах стабілізації галузі тваринництва // Науковий вісник Львівської національної академії ветеринарної медицини імені С.З. Ґжицького. – 2005. – Т. 7, № 4 (27), Ч. 1. – С. 249.
79. Кирилейза В., Галанець В. Формування ринку продовольства // Вісник Львів. держ. аграр. ун-ту: Економіка сільського господарства. – 1997. – № 3. – С. 160-164.
80. Коденська М.Ю. Інтеграція як фактор активізації інвестиційної діяльності // Економіка АПК. – 2006. – № 6. – С. 24-31.
81. Кононенко В.И. Функции цен в условиях формирования рынковой экономики. – К.: Наукова думка, 1994. – 157 с.
82. Конституція України: Прийнята на V сесії Верховної Ради України 28 червня 1996 р. – К.: Феміна, 1996. – 64 с.
83. Копитець Н.Г. Передумови формування ринкової системи збуту та реалізації сільськогосподарської продукції // Економіка АПК. – 2004. – № 6. – С. 118-125.
84. Коржинський М.П., Макаренко Ю.М. Молочнопромисловий підкомплекс України: стан і напрями розвитку. – К.: ІАЕ, 1998. – 82 с.
85. Костина Н.І., Алексєєв Л.А., Василик О.Д. Фінанси: система моделей і прогнозів. – К.: Четверта хвиля, 1998. – 228 с.
86. Котков В.П. Основні методичні положення розробки моделі розвитку регіонального молокопродуктового підкомплексу // Економіка АПК. – 2000. – № 5. – С. 11-15.
87. Кудлай В.Г. Розвиток конкуренції на ринку молочної продукції в Україні // Економіка АПК. – 2006. – № 6. – С. 110-115.
88. Кудлай В.Г. Розвиток ринку молока і молочних продуктів в Україні // Економіка АПК. – 2003. – № 9. – С. 97-102.
89. Липчук В.В. Селянські (фермерські) господарства: оцінка і проблеми становлення та розвитку. – Львів: Вільна Україна, 1997. – 182 с.
90. Лисенко А.М. Формування та розвиток ринку молока і молочної продукції: Дисер. к.е.н. – К., 2002. – 228 с.
91. Майовець Є.Й. Теорія аграрних відносин. – Львів: ВЦ Львівського національного університету ім. Івана Франка, 2004. – 282 с.
92. Марцин В.С. Економічна кон’юнктура як складова стабілізації ринкового механізму // Регіональна економіка. – 1999. – №4. –
С. 152-161.
93. Марцин В.С. та ін. Економіка споживчої кооперації: Підручник для студентів кооперативних вузів. – К.: Либідь, 1996. – 399 с.
94. Мелещеня А.В. Молочная промышленность Республики Белорусь // Молочная промышленность. – 2006. – № 1. – С. 23.
95. Мельник І.О. Сучасний стан молочного скотарства в Миколаївській області // Економіка АПК. – 2002. – № 10. – С. 69-70.
96. Мельник Л.Ю., Макаренко П.М. Структура форм господарювання в агросфері економічно високорозвинених країн // Економіка АПК. – 2003. – № 9. – С. 28-37.
97. Месель-Веселяк В.Я., Мазуренко О.В. Розвиток м’ясо-продуктового підкомплексу України. – К.: ННЦ ІАЕ, 2004. – 198 с.
98. Михайленко О. Методичні аспекти структурування національної економіки і національного ринку // Економіка України. – 2003. – № 5. – С. 60-66.
99. Мостенська Т.Л. Проблеми розвитку молочного виробництва в Україні // Економіка АПК. – 2001. – № 6. – С. 40-45.
100. Новаковский А.Г. Молочная промышленность Краснодарского края // Молочная промышленность. – 2006. – № 1. – С. 14-16
101. Норт К., Дуглас Р. Інституції, інституційна зміна та функ-ціонування економіки / Пер. з англ. – К.: Основи, 2000. – 198 с.
102. Огороднік Л. Український холдинг підкорив Лондонську фондову біржу // Сільський час. – 2005. – 16 лютого.
103. Окопний О.М. Відродження тваринництва в Україні та напрями його розвитку // Економіка АПК. – 2003. – № 5. – С. 8-14.
104. Олійник М.М., Касьянова Н.Л. Реструктуризація регіонального агропромислового виробництва України. – К.: ІАЕ УААН, 1999. – 40 с.
105. Олійник М.М. Методологічні аспекти прогнозування регіональної потреби продукції // Економіка АПК. – 1998. – № 4. – С. 21-24.
106. Оляднічук Н.В. Причини занепаду тваринництва та проблеми його відродження // Економіка АПК. – 2004. – № 11. – С. 70-75.
107. Онищенко О. Особисті селянські господарства у пореформеному розвитку аграрного сектора // Економіка України. – 2003. – № 6. – С. 57- 69.
108. Основи економічної теорії / С.В. Мочерний, С.А. Шохін,
Л.О. Каніщенко та ін.; За ред. С.В. Мочерного. – К.: ВЦ Академія, 1997. – 464 с.
109. Основи сільськогосподарської обслуговуючої кооперації: Навч. посібник / В.В. Зіновчук, Л.В. Молдаван, В.Б. Моссаковський та ін.; За ред. В.В. Зіновчука. – К.: Вища освіта, 2001. – 464 с.
110. Основні економічні показники діяльності сільськогосподарських підприємств // Статистичний збірник ГУС у Волинській області. – Луцьк, 2007. – 24 с.
111. Основні показники агропромислового виробництва: Статистичний збірник. – Львів: ЛОУС, 2007. – 136 с.
112. Павлов В.І., Павлюк В.М. Регіональний агросервісний комплекс в умовах становлення ринкових відносин: Монографія. – Луцьк: Надстир’я, 1995. – 96 с.
113. Парсяк В.Н., Рогов Г.К.. Маркетинговые исследования. – К.: Наукова думка, 1995. – 144 с.
114. Пархомець М.К. Аналіз та прогнозування ринку молокопродуктів у західному регіоні України // Економіка АПК. – 2003. – № 7. –
С. 132-140.
115. Пархомець М.К. Економічний механізм розвитку молокопродуктового підкомплексу АПК Західного регіону України. – Тернопіль: Економічна думка, 2001. – 328 с.
116. Пащенко О.В. Соціально-економічні аспекти формування ринку молочної продукції в Київській області // Економіка АПК. – 2004. – № 6. – С. 125-128.
117. Перестройка аграрного сектора экономики: пособие для экономического всеобуча в АПК / Под ред. Р.И. Тонконога. – М.: Агропромиздат, 1990. – 448 с.
118. Пилипенко І.І. Шляхи підвищення економічної ефективності тваринництва: На прикладі плем. господарств ВРХ. – К., 1986. – 48 с.
119. Підлужна Н.Й. Розвиток виробництва молокосировини на Львівщині // Економіка АПК. – 2002. – № 10. – С. 59-63.
120. Пластинин С.А. Государство и молоко // Молочная промышленность. – 2006. – № 1. – С. 17.
121. Пол Гейк, Томас Джексон. Вчись аналізувати ринок.: Перекл. з англ. – К.: Сейбр-Світло, 1995. – 270 с.
122. Політика регіонального розвитку – Луцьк: Надстир’я, 1999. –
117 с.
123. Полтавський Ю.А., Калита В.Г., Супрун О.М. Поєднання ринкових підойм і державного управління в ціновій політиці на ринку молока // Економіка АПК. – 2003. – № 5. – С. 36-41.
124. Порядок нарахування, виплат та використання грошових коштів, направлених на виплати дотацій сільськогосподарським товаровиробникам за продані ними переробним підприємствам молоко і м’ясо в живій вазі: затверджений постановою Кабінету Міністрів України, 12 травня 1999 р. // Урядовий кур’єр. – 1999. – 20 травня.
125. Поточна кон’юнктура і прогноз ринків с.-г. продукції та продовольства в Україні на маркетинговий рік. – К., 2002. – Вип. № 8 – 128 с.; № 9 – 170 с.
126. Пошкус Б.И. Роль цены в рыночном механизме агропромышленного комплекса // Економіка АПК. – 2003. – № 11. – С. 148-151.
127. Про внесення змін в Закон України “Про податок на додану вартість”: Закон України // Урядовий кур’єр. – 2001. – 10 лютого.
128. Про внесення змін в постанову Кабінету Міністрів України від 26 лютого 1999 р.: Постанова Кабінету Міністрів України, 23 квітня 2001 р. // Зібрання законодавства України. – 2001 р. – № 6. –
С. 283.
129. Про внесення змін до деяких законів України щодо оподаткування сільськогосподарських підприємств та підтримки соціальних стандартів їх працівників: Закон України // http://www.rada.gov.ua.
130. Про внесення змін до Закону України “Про оподаткування прибутку підприємств”: Закон України // http://www.rada.gov.ua.
131. Про внесення змін і доповнень до Закону України “Про пріоритетність соціального розвитку села та агропромислового комплексу в народному господарстві України”: Закон України // Голос України. – 1992. – 12 червня.
132. Про господарські товариства: Закон України // Відомості Верховної Ради України – 1991. – № 49. – С. 1403-1424.
133. Про державну підтримку сільського господарства України: Закон України // http://www.rada.gov.ua.
134. Про загальнодержавну програму селекції у тваринництві на період до 2010 року: Закон України // http://www.rada.gov.ua.
135. Про затвердження порядку визначення критерію, за яким на сільськогосподарських товаровиробників поширюється спеціальний режим обкладання податком на додану вартість та фіксованим сільськогосподарським податком: Постанова Кабінету Міністрів України, 1 березня 2002 р. // Урядовий кур’єр. – 2002. – 12 березня.
136. Про захист економічної конкуренції: Закон України // Відомості Верховної Ради України – 2001. – № 12. – С. 244-264.
137. Про заходи щодо стабілізації ситуації на споживчому ринку та розвитку тваринництва в 2001-2002 роках: Указ Президента України, 17 лютого 2001 р. // Урядовий кур’єр. – 2001. – 3 березня.
138. Про колективне сільськогосподарське підприємство: Закон України // Відомості Верховної Ради України – 1992. – № 20. –
С. 570-579.
139. Про кооперацію: Закон України // Відомості Верховної Ради України. – 2004 р. – № 5. – С. 35.
140. Про молоко і молокопродукти: Закон України // http://www.rada.gov.ua.
141. Про невідкладні заходи щодо прискорення реформування аграрного сектора економіки: Указ Президента України, 3 грудня 1999 р. // Офіційний вісник України. – 1999. – № 49. – С. 240.
142. Про оподаткування доходів підприємств: Закон України // http://www.rada.gov.ua.
143 Про особисте селянське господарство: Закон України // Офіційний вісник України. – 2003. – № 23. – http://www. gdo.kiev.ua.
144. Про підприємництво: Закон України // Відомості Верховної Ради України – 1991. – № 14. – С. 354-360.
145. Про податок з доходів фізичних осіб: Закон України // http://www.rada.gov.ua.
146. Про сільськогосподарську кооперацію: Закон України // Урядовий кур’єр. – 1997. – 14 серпня.
147. Про списання заборгованості зі сплати податків і зборів (обов’язкових платежів) платників податків у зв’язку з рефор-муванням сільськогосподарських підприємств: Закон України // Відомості Верховної Ради України – 2000. – № 21. – С. 364.
148. Про стимулювання розвитку сільського господарства на період 2001-2004 років: Закон України // Сільський час. – 2001. –18 січня.
149. Про фермерське господарство: Закон України // Офіційний вісник України. – 2003. - № 29. – http://www. gdo.kiev.ua.
150. Про фіксований сільськогосподарський податок: Указ Президента України, 18 червня 1998 р. // Урядовий кур’єр. – 1998. – 20 червня.
151. Пути повышения эффективности хранения и переработки сельскохозяйственной продукции: Сборник научных статей. – Одесса, 1999. – 160 с.
152. Реформування та розвиток агропромислового виробництва: Посібник у питаннях і відповідях / В.М. Алексійчук, Л.О. Артикульний, В.Ю.Белінський та ін. / За ред. П.Т. Саблука. – К.: ІАЕ, 1999. – 362 с.
153. Ринок продовольства: проблеми формування і розвитку / За ред. П.Т.Саблука, В.І.Бойка, М.Г.Лобаса. – К.: УкрІНТЕІ, 1993. – 236 с.
154. Розвиток секторів і товарних ринків України. – К., 2001. – 398 с.
155. Романів О.В. Аналіз розвитку ринку молока та молокопродуктів у Львівській області // Економіка АПК. – 2004. – № 11. – С. 117-123.
156. Саблук П. Аграрна економіка і політика в Україні: підсумки минулого та погляд у майбутнє. Науково-популярні нариси у 3-х т. – Т. 2. Аграрна економіка в умовах демократичного державотворення. – К.: ІАЕ, 2001. – 484 с.
157. Саблук П.Т. Невідкладні завдання аграрної політики держави // Проблеми формування ринкової економіки: Спец. вип. Реструктуризація аграрних підприємств і земельна реформа: стан, проблеми, перспективи. – К.: КНЕУ, 2000. – С. 17.
158. Саблук П.Т. та ін. Основи організації сільськогосподарського ринку. – К., 2002. – 188 с.
159. Саблук П.Т. та ін. Основи організації сільськогосподарського ринку: Науково-практичне видання. – К.: ДОП Інституту аграрної економіки УААН, 1997. – 325 с.
160. Саблук П.Т. Формування та функціонування ринку агропромислової продукції: Практичний посібник. – К.: ІАЕ, 2000. – 556 с.
161. Саблук П.Т., Карич Д.Я., Коваленко Ю.С. Основи організації сільськогосподарського ринку. – К.: ІАЕ УААН, 1997. – 140 с.
162. Саблук П.Т., Ситник В.П., Шпичак О.М. Ціноутворення в умовах формування ринкових відносин в АПК. – К.: ІАЕ УААН, 1997. – 501 с.
163. Савицька В.Г. Маркетинг у формуванні ринку молока і молочних продуктів // Економіка АПК. – 2000. – № 12. – С. 75-76.
164. Савченко Г.А. Организация заготовок молока и молочных продуктов. – М.: Колос, 1980. – 112 с.
165. Семенда Д.К. Стан і напрямки розвитку молочного скотарства в Україні // Економіка АПК. – 2004. – № 5. – С. 39-43.
166. Середні ціни реалізації сільськогосподарської продукції у 1996, 2000-2006 роках // Статистичний збірник ГУС у Волинській області. – Луцьк, 2007. – 16 с.
167. Сибаль Я. Оптимізація кормової бази в аграрних формуваннях // Вісник Львівського державного аграрного університету: Економіка АПК. – 2000. – № 7. – С. 291-296.
168. Симоненко О.І. Прогнозування результативних показників тваринництва // Економіка АПК. – 2005. – № 8. – С. 62-67.
169. Сільське господарство Волині у 2006 році // Статистичний збірник ГУС у Волинській області. – Луцьк, 2007. – 169 с.
170. Сільськогосподарська діяльність господарств населення Волині // Статистичний збірник ГУС у Волинській області. – Луцьк, 2007. – 104 с.
171. Сільськогосподарська кооперація: суть та проблеми розвитку в Україні. – К.: ІАЕ УААН, 1999. – 166 с.
172. Словник-довідник фінансиста АПК / За ред. П.Т. Саблука,
М.Я. Дем’яненка. – К.: ІАЕ УААН, 1997. – 185 с.
173. Стан та перспективи розвитку молокопродуктового підкомплексу / За ред. О.М. Шпичака. – К.: ІАЕ, 1999. – 156 с.
174. Статистичний щорічник Волинської області за 2006 рік. – Луцьк, 2007. – 176 с.
175. Статистичний щорічник України за 2006 рік. – К., 2007. – 713с.
176. Статистичний щорічник: Основні показники по виробництву, закупівлі та якості сільськогосподарської продукції // Інспекція якості та формування ресурсів сільськогосподарської продукції Волинської обдержадміністрації. – Луцьк, 2000-2007.
177. Товарна політика і маркетинг. – Луцьк: Надстир’я, 1999. – Вип. № 4 – С. 12; № 5 – С. 15.
178. Торгівля і ринок України / Відп. ред. О.О. Шубін. – Донецьк – 2001. – 349 с.
179. Трейси М. Сельское хозяйство и продовольствие в экономике развитых стран: Введение в теорию, практику и политику / Пер. с англ. – СПб.: Экономическая школа, 1995. – 431 с.
180. Трончук И., Трончук А. Прогнозирование производства рентабельного молока // Молочное и мясное скотоводство. – 2001. – № 1. – С. 13-14.
181. Туган-Барановский М. Социальные основы кооперации. – М.: Экономика, 1989. – 496 с.
182. Федоренко В. Правові основи створення та діяльності сільсько-господарських кооперативів в Україні. – Львів, 1998. – 144 с.
183. Федосенко Г.Г., Соколова И.В., Карпенко И.Н. Зарубежный опыт организации рынка молочной продукции // Молочная и мясная промышленность. – 1991. – № 1. – С. 10-11.
184. Фермери Волині. – Луцьк, 2003. – 18 с.
185. Фінансовий і ціновий механізм АПК в умовах переходу до ринку / За ред. П.Т. Саблука, М.Я. Дем’яненка, О.М. Шпичака та ін. – К.: Урожай, 1993. – 352 с.
186. Формування міжгалузевих відносин: проблеми теорії та методології / П.Т. Саблук, М.Й. Малік, В.Л. Валентинов. – К., 2002. – 293 с.
187. Харчишина О.В. Напрями підвищення економічної ефективності галузі скотарства // Економіка АПК. – 2002. – № 11. – С. 112-118.
188. Хэджес Т. Организация хозяйств на фермах АПК: экономика, управление. – 1991. – № 4. – С. 89-102.
189. Царенко О. Економічний механізм забезпечення якості продукції АПК. – Суми: Університетська книга, 1999. – 42 с.
190. Цинков М.Ю. Экономика и организация производства молока на промышленной основе. – М.: Колос, 1973. – 296 с.
191. Ціни, витрати, прибутки агровиробництва та інфраструктура продовольчих ринків / О.М. Шпичак, П.Т. Саблук, В.П. Ситник та ін. / За ред. О.М. Шпичака. – К.: ІАЕ, 2000. – 585 с.
192. Чабан Г.В. Молочна промисловість: стан, проблеми і перспективи // Економіка АПК. – 2003. – № 5. – С. 51-55.
193. Чаянов А.В. Крестьянское хазяйство: Избр. тр. – М.: Экономика, 1989. – 492 с.
194. Черевко Г.В., Березівський П.С. Держава і ринок. – Львів: Укр. технології, 1998. – 116 с.
195. Чухно А.А. Ринок. – К.: Знания, 1991. – 48 с.
196. Шваб П.В. Економічна ефективність виробництва молока на сімейних фермах Данії // Економіка АПК. – 2003. – № 11. – С. 137-141.
197. Шевельова С.О. Розвиток конкуренції в молокопродуктовому підкомплексі західного регіону // Економіка АПК. – 2002. – № 6. – С. 97-99.
198. Шкарадюк В., Васильківський С. За нетелями на Волинь // Пропозиція. – 2003. – № 8-9. – С. 73.
199. Школьний О. До проблеми формування Україною конкурентної стратегії експортоорієнтованих галузей АПК // Економіка України. – 2003. – № 5. – С. 54-59.
200. Шолудько О.В., Біттер О.А., Березівський З.П. Ринок продукції скотарства: проблеми і перспективи. – Львів: Укр. технології, 2004. – 208 с.

201. Шпичак О.М. Економічні проблеми АПК України в умовах переходу до ринкових відносин // Агроінком. – 1998. – № 6. –
С. 35-36.
202. Экономический механизм развития сельскохозяйственного производства. – Кишинев: Штиинца, 1987. – 243 с.
203. Юрченко К.Г. Стан та перспективи розвитку молокопереробної промисловості України // Економіка АПК. – 2002. – № 10. – С. 55-58.
204. Янків М.Д., Майовець Є.Й., Реверчук С.К. Попит, пропозиція та ціни на ринку сільськогосподарської продукції: Навчальний посібник / За ред. С.К. Реверчука. – Львів: Діалог, 1998. – 128 с.
205. Ярошенко В.Д. Шляхи відтворення молочного стада. – К.: Урожай, 1967. – 59 с.
206. Ячник Р., Кругляк А., Чередарик М. Кормозабезпечення та селекція – складові успіху молочного скотарства // Пропозиція. – 2003. – № 12. – С. 82-83.
207. Babuchowski K. Jakoњc mleka i produktуw mleczarskich. – Warszawa, 1993.
208. Gorton, M., Guba, F. Foreign direct investments and restructuring of the Hungarian dairy processing sector // Journal of East-West Business. – 2001. – № 7, (4). – p. 5-28.
209. Happ K. (PhD) Agricultural policies and farm structures – agent-based modeling and application to EU-policy reform // IAMO. – 2004. – Vol. 30. – 291 p.
210. Kwotowanie produkcji mleka. – Warszawa: Agencja Rynku Rolnego, 2004. – 28 s.
211. Petrick M. (PhD) Credit rationing of Polish farm Households – A Theoretical and empirical analysis // IAMO. – 2004. – Vol. 26. – 254 p.
212. Popp J. Agricultural markets in CEE – An overview. How Effective is the Invisible Hand? Agricultural and Food Markets in Central and Eastern Europe / Ed. by S. Brosig, H. Hockmann. // IAMO. – 2005. – Vol. 31. – 361 p.
213. Rynek mleka. Stan i perspektywy // Analizy rynkowe. – 2003. – № 25. – 32 s.
214. Wilkin J., Juchniewicz M., Milczarek D. Regoverning markets in the Hungarian dairy sector. How Effective is the Invisible Hand? Agricultural and Food Markets in Central and Eastern Europe / Ed. by S. Brosig, H. Hockmann. // IAMO, 2005. – Vol. 31. – p. 40-56.




Стоимость доставки работы, в гривнах:

(при оплате в другой валюте, пересчет по курсу центрального банка на день оплаты)
50





Найти готовую работу


ЗАКАЗАТЬ

Обратная связь:


Связаться

Доставка любой диссертации из России и Украины



Ссылки:

Выполнение и продажа диссертаций, бесплатный каталог статей и авторефератов

Счетчики:

Besucherzahler
счетчик посещений

© 2006-2022. Все права защищены.
Выполнение уникальных качественных работ - от эссе и реферата до диссертации. Заказ готовых, сдававшихся ранее работ.