У нас уже 242733 рефератов, курсовых и дипломных работ
Заказать диплом, курсовую, диссертацию


Быстрый переход к готовым работам

Мнение посетителей:

Понравилось
Не понравилось





Книга жалоб
и предложений


 






Название БУХГАЛТЕРСЬКИЙ ОБЛІК І КОНТРОЛЬ ПРОЦЕСУ ВИРОБНИЦТВА ПРОДУКЦІЇ МОЛОЧНОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ: ОРГАНІЗАЦІЯ І МЕТОДИКА
Количество страниц 196
ВУЗ Житомирський державний технологічний університет
Год сдачи 2010
Содержание ВСТУП……………………………………………………………………......
РОЗДІЛ 1 ПОБУДОВА СИСТЕМИ БУХГАЛТЕРСЬКОГО ОБЛІКУ І КОНТРОЛЮ ПРОЦЕСУ ВИРОБНИЦТВА ПРОДУКЦІЇ МОЛОЧНОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ: ТЕОРЕТИКО-ОРГАНІЗАЦІЙНІ АСПЕКТИ……………..
1.1. Вплив технологічних особливостей підприємств молочної промисловості на організацію обліку процесу виробництва продукції………………………………………………………...
1.2. Визначення об’єктів обліку виробництва на основі класифікації витрат в молочній промисловості……………..
1.3. Особливості організації внутрішньогосподарського контролю процесу виробництва продукції молочної промисловості ……………………………………………….....
Висновки до першого розділу…………………………………
РОЗДІЛ 2 ОРГАНІЗАЦІЯ І МЕТОДИКА БУХГАЛТЕРСЬКОГО ОБЛІКУ І КОНТРОЛЮ ПРОЦЕСУ ВИРОБНИЦТВА ПРОДУКЦІЇ МОЛОЧНОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ………….
2.1. Центри відповідальності як передумова побудови бухгалтерського обліку і внутрішньогосподарського контролю процесу виробництва……………………………….
2.2. Методика бухгалтерського обліку витрат за центрами відповідальності в розрізі видів готової продукції …………..
2.3. Оцінка готової продукції на основі трансфертного ціноутворення як інструмент контролю.……………………..
Висновки до другого розділу………………………………….
РОЗДІЛ 3 УДОСКОНАЛЕННЯ БУХГАЛТЕРСЬКОГО ОБЛІКУ І КОНТРОЛЮ ПРОЦЕСУ ВИРОБНИЦТВА ПРОДУКЦІЇ МОЛОЧНОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ………………………….
3.1. Удосконалення організації і методики обліку процесу виробництва продукції молочної промисловості…………….
3.2. Удосконалення методики внутрішньогосподарського контролю процесу виробництва продукції молочної промисловості..............................................................................
Висновки до третього розділу…………………………………
ВИСНОВКИ…………………………………………………………………
ДОДАТКИ
СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ


ВСТУП
Актуальність теми. Кардинальні зміни в структурі та формах власності, в організації та управлінні виробництвом обумовлюють необхідність удосконалення інформаційної системи бухгалтерського обліку, яка є основою прийняття управлінських рішень.
Важливим завданням, яке постало перед вітчизняною наукою та практикою бухгалтерського обліку, є формування такої інформації про виробничий процес, яка б об’єктивно та оперативно відображала господарську ситуацію в межах підприємства, спрямовувала управлінський персонал на вибір найбільш ефективних шляхів розвитку підприємств, зокрема харчової промисловості, яка задовольняє першочергові потреби суспільства. Її розвиток визначає рівень життя населення країни, його продовольчу забезпеченість і соціальний клімат у суспільстві, стимулює розвиток суміжних галузей та підвищує рівень зайнятості населення.
На сучасному етапі харчова промисловість знаходиться в занедбаному стані. Зміни, що відбуваються в економіці України негативно впливають на роботу підприємств молочної промисловості: обсяги виробництва молока в галузі тваринництва в Автономній республіці Крим знизились з 890,4 тис. т в 1990 р. до 374,8 тис. т у 2006 р., що спричинило скорочення обсягів переробки в 2 рази (з 62944 т у 1990 р. до 32040 т у 2006 р.). Це призвело до спаду рівня споживання молока та молокопродуктів на 8 % і в 2006 р. становило 159,3 кг на душу населення за рік, що в 2,5 рази менше раціональної норми споживання. Лібералізація зовнішньоекономічної діяльності та імпорт продовольчих товарів викликали жорстку конкуренцію на вітчизняному ринку продовольчих товарів у цілому та у молочній промисловості зокрема.
Одним з факторів, який забезпечує успішне функціонування підприємств в умовах сучасного конкурентного середовища, є створення нової системи одержання інформації про процес виробництва молочної продукції‚ застосування нетради-ційних для вітчизняної практики бухгалтерського обліку підходів до обліку витрат і виходу продукції, що впливатиме на зростання ефективності виробничої та господарської діяльності підприємств молочної промисловості.
Проблеми обліку процесу виробництва постійно знаходяться у центрі уваги науковців. Вагомий внесок у їх дослідження зробили такі вітчизняні вчені: І.О. Белебеха [14], О.С. Бородкін [24], Ф.Ф. Бутинець [31, 32], Б.І. Валуєв [43, 44], М.Я. Дем’яненко [58, 59], М.Х. Жебрак [68], М.М. Коцупатрий [90, 91], М.В. Кужельний [94], Б.М. Литвин [99], Л.В. Нападовська [124, 125], В.В. Сопко [158], М.Г. Чумаченко [178]; зарубіжні вчені: Р.А. Алборов [3, 4], І.О. Басманов [10, 11], П.С. Безруких [12], К. Друрі [65], В.Б. Івашкевич [77], А.Ш. Маргуліс [113], Й.С. Мацкевічюс [114], С.А. Ніколаєва [130], В.Ф. Палій [140, 141, 142], В.К. Радостовець [149], Я.В. Соколов [155, 156].
З проблем обліку витрат виробництва в Україні захищено 72 дисертації, з яких дві – на прикладі підприємств молочної промисловості: К.Г. Юрченко (2002 р.) та О.В. Турій (2005 р.). У цих роботах знайшли вирішення питання удосконалення діючої організації й методики бухгалтерського обліку на базі комп’ютерної техніки, а також методики і організації управлінського обліку виробничих витрат.
Не применшуючи значення розробок вищезазначених вчених слід відмітити, що невирішеними залишаються питання теоретичного обґрунтування доцільності організації бухгалтерського обліку на підприємствах молочної промисловості за центрами відповідальності та методики встановлення внутрішніх трансфертних цін для оцінки результатів діяльності центрів відповідальності; вплив технологічних та організаційних особливостей підприємств молочної промисловості на організацію та методику бухгалтерського обліку і контролю процесу виробництва.
Дане наукове дослідження присвячене розробці та науковому обґрунтуванню теоретико-методичних і практичних рекомендацій з удосконалення бухгалтерського обліку та внутрішньогосподарського контролю виробництва продукції молочної промисловості, що підтверджує його актуальність
Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертація виконана відповідно до плану науково-дослідних робіт Житомирського державного технологічного університету № 317 “Професійна діяльність бухгалтера: організація, регулювання, ризики” (номер державної реєстрації 0107U001321). У межах наукової програми здобувач виконав дослідження змісту організації бухгалтерського обліку і контролю процесу виробництва з урахуванням економічних реформ в Україні протягом останніх років. Розроблено пропозиції щодо удосконалення організації і методики бухгалтерського обліку та внутрішньогосподарського контролю виробництва продукції молочної промисловості.
Мета і завдання дослідження. Метою дисертації є розробка та наукове обґрунтування теоретико-методичних і практичних рекомендацій з удосконалення організації і методики бухгалтерського обліку та внутрішньогосподарського контролю процесу виробництва продукції молочної промисловості.
Для досягнення поставленої мети в роботі сформульовано та вирішено такі завдання:
 визначити вплив організаційних і технологічних особливостей функціону-вання підприємств молочної промисловості на побудову обліку витрат і виходу продукції, що дозволить визначити особливості організації та ведення обліку процесу виробництва у зазначених підприємствах;
 дослідити і удосконалити існуючу класифікацію підприємств молочної промисловості з урахуванням особливостей їх діяльності;
 обґрунтувати необхідність створення центрів відповідальності на підприємствах молочної промисловості, для організації та розробки методики обліку за ними та з метою внутрішньогосподарського контролю за показниками господарської діяльності підрозділу і їх впливу на діяльність підприємства в цілому;
 удосконалити і теоретично обґрунтувати класифікацію витрат на виробництво підприємств молочної промисловості, на підставі аналізу переваг і недоліків вітчизняних і зарубіжних методів обліку витрат і методів калькулювання для чіткого визначення об’єктів калькулювання, об’єктів обліку та одиниць калькулювання;
 розробити теоретичні положення та обґрунтувати методику визначення показників господарської діяльності центру відповідальності на базі застосування трансфертних цін на підприємствах молочної промисловості;
 надати пропозиції щодо удосконалення організації і методики бухгалтерського обліку на підприємствах молочної промисловості з метою систематизації накопичення інформації на аналітичних рахунках;
 дослідити організацію і методику внутрішньогосподарського контролю з урахуванням особливостей діяльності підприємств молочної промисловості та надати пропозиції щодо їх удосконалення.
Об’єкт дослідження – сукупність господарських операцій, що складають процес виробництва продукції молочної промисловості.
Предмет дослідження – сукупність теоретичних і практичних питань організації та методики бухгалтерського обліку і внутрішньогосподарського контролю процесу виробництва продукції молочної промисловості.
Методи дослідження. При дослідженні теоретичних аспектів бухгалтерського обліку і внутрішньогосподарського контролю процесу виробництва продукції молочної промисловості застосовувалися методи індукції та дедукції, за допомогою яких визначено вплив організаційних і технологічних особливостей виробництва на організацію обліку і контролю процесу виробництва на підприємствах молочної промисловості. Методи спостереження, порівняння, групування, аналізу і синтезу використовувалися при розкритті сутності понять: “центри відповідальності”, “об’єкт обліку витрат”, “об’єкт калькулювання”, “метод обліку витрат”, “трансфертні ціни”, “внутрішньогосподарський контроль”. Використання методів групування, порівняння, конкретизації, історичного та системного підходу дозволили визначити складові організації бухгалтерського обліку процесу виробництва продукції молочної промисловості та фактори впливу на неї. Для удосконалення методики бухгалтерського обліку процесу виробництва використовувався абстрактно-логічний метод.
Інформаційною базою дослідження стали праці вітчизняних і зарубіжних вчених, нормативні документи України та інших країн з бухгалтерського обліку, матеріали науково-практичних конференцій, довідково-інформаційні видання, фінансова і статистична звітність підприємств молочній промисловості Автономної республіки Крим, результати проведеного автором анкетного опитування.
Наукова новизна одержаних результатів проведеного дослідження полягає в обґрунтуванні теоретичних положень і розробці рекомендацій з удосконалення організації та методики бухгалтерського обліку і внутрішньогосподарського контролю процесу виробництва продукції молочної промисловості, а саме:
вперше:
 теоретично обґрунтовано порядок організації і методики внутрішньо-господарського контролю процесу виробництва на підприємствах молочної промисловості на основі поділу підприємства на центри відповідальності, що сприяє одержанню достовірної, оперативної та своєчасної інформації про витрати на виробництво та вихід продукції молочної промисловості;(С. );
удосконалено:
 організацію процесу поділу центрів відповідальності на підприємствах молочної промисловості на основі виділення центрів витрат, доходів і управління з урахуванням завдань бухгалтерського обліку, що дало змогу удосконалити методику бухгалтерського обліку процесу виробництва в частині сприяння точному розподілу витрат на виробництво пропорційно кількості отриманої продукції (напівфабрикатів), перерахованої в однопроцентне молоко;
 теоретичні основи методики оцінки показників результатів господарської діяльності центрів відповідальності на основі запропонованої моделі вибору методів визначення трансфертних цін на прикладі виробничої діяльності підприємств молочної промисловості, що дозволяє формувати собівартість напівфабрикатів у кожному цеху і визначати ступінь впливу кожного центру відповідальності на фінансові результати діяльності підприємства;
 теоретичні основи методики бухгалтерського обліку процесу виробництва в частині розробки системи аналітичних рахунків за кожним видом продукції та переділом, з метою управління витратами, визначення причин перевитрат і можливих варіантів економії матеріальних ресурсів;
дістали подальший розвиток:
 класифікація підприємств молочної промисловості за розміром (поділ підприємств запропоновано здійснювати за нормативною потужністю), ступенем спеціалізації та комбінування, терміном роботи протягом року, ступенем механізації та автоматизації, що дозволило окреслити особливості організації та методики обліку процесу виробництва у зазначених підприємствах;
 виявлення організаційно-технологічних особливостей виробництва продукції молочної промисловості, що дозволило визначити напрями удосконалення методики та організації бухгалтерського обліку і внутрішньогосподарського контролю;
 класифікацію витрат на виробництво у підприємствах молочної промисловості, яка відповідає сучасним вимогам, завданням і функціям бухгалтерського обліку, планування, контролю, аналізу витрат і розрахунку собівартості продукції в системі управління ефективністю виробництва; така класифікація є основою для визначення об’єктів калькулювання, об’єктів обліку калькуляційних одиниць.
Практичне значення одержаних результатів полягає у тому‚ що впровадження розроблених рекомендацій на практиці надасть можливість удосконалити організацію та методику бухгалтерського обліку та внутрішньогосподарського контролю процесу виробництва, створити ефективну систему управління та контролю в структурних підрозділах підприємств молочної промисловості. Основні теоретичні та практичні розробки впроваджені у практичну діяльність: методика обліку витрат на виробництво згідно з розробленою системою аналітичних рахунків за кожним видом продукції молочної промисловості та переділами у ВАТ “Хмільницький завод СЗМ” (м. Хмільник, Вінницька обл.) (довідка № 344 від 30.04.07 р.); методика визначення показників результатів господарювання центрів відповідальності та їх впливу на ефективність діяльності підприємства в цілому в ЗАТ “Криммолоко” (м. Сімферополь) (довідка № 294/2 від 20.03.07 р.); методика внутрішньогосподарського контролю витрат на виробництво та виходу продукції за центрами відповідальності в частині використання звітів центрів відповідальності в Слав’янському ПС ОП “Шахта ім. О.Ф. Засядько” (м. Слов’янськ, Донецька обл.) (довідка № 289 від 15.05.07 р.); та у навчальний процес ЖДТУ при викладанні навчальних дисциплін (довідка № 44-45/620 от 25.04.07 р.).
Особистий внесок здобувача. Дисертація є особистою розробкою здобувача. Результати дослідження належать особисто здобувачу. Всі розробки та пропозиції, що містяться в роботі, виконані здобувачем особисто. З наукових праць, опублікованих у співавторстві, в дисертації використані лише ті ідеї та положення, що є результатом особистої роботи здобувача, яка полягає у дослідженні комплексу питань, пов’язаних з удосконаленням обліку та контролю процесу виробництва у молочній промисловості.
Апробація результатів дисертації. Основні результати дослідження, викладені в дисертації, доповідалися, обговорювалися та отримали позитивну оцінку на ІІІ Всеукраїнській науково-практичній конференції “Актуальные проблемы социальноэкономического развития регионов” (м. Сімферополь, Кримський інженерно-педагогічний університет, 19 квітня 2007 р.); Міжнародній науково-практичній конференції “Научное обеспечение процессов реформирования экономических отношений в условиях глобализации” (м. Сімферополь, Кримський інститут бізнесу, 20-22 квітня 2007 р.); науковій конференції “Научное обеспечение агропромышленного комплекса Крыма” (м. Сімферополь, Південна філія “Кримський агротехнологічний університет” Національного аграрного університету, 15-17 травня 2007 р.); VI-ій Міжнародній науковій конференції «Наукові дослідження в сфері бухгалтерського обліку. Контролю та аналізу: теоретико-практичне значення та напрями подальшого розвитку» (м. Житомир, Житомирський державний технологічний університет, 18-19 жовтня 2007 р.).
Публікації. За результатами дослідження опубліковано 12 наукових праць загальним обсягом 7,07 друк. арк., з них 8 статей у фахових виданнях обсягом 4,55 друк. арк., 4 матеріали конференцій обсягом 2,52 друк. арк.
Структура та обсяг дисертації. Дисертація складається зі вступу, трьох розділів, висновків, додатків, списку використаних джерел із 191 найменувань, з них іноземних 5. Робота містить 19 таблиць, 29 рисунків і 15 додатків. Основний зміст дисертації викладено на 166 сторінках друкованого тексту.
Список литературы ВИСНОВКИ
У дисертації наведено теоретичне узагальнення і вирішення наукового завдання, яке полягає в дослідженні організації та методики бухгалтерського обліку і внутрішньогосподарського контролю процесу виробництва продукції молочної промисловості, їх теоретичному обґрунтуванні та розробці практичних рекомен-дацій. Основні висновки, що підтверджують результати проведеного дослідження, мають таке трактування:
1. Відсутність внутрішньогосподарського контролю на підприємствах молочної промисловості зумовила необхідність розробки схеми організації системи внут-рішньогосподарського контролю витрат на виробництво. Ця схема містить детальний перелік основних елементів системи контролю для кожного центру відповідальності відповідно до технологічних особливостей виробництва молочної продукції. Застосування пропозиції дає змогу організувати паралельний контроль за процесом виробництва кожним центром відповідальності та розробити схему документо-обороту щодо забезпечення інформацією про витрати на виробництво молочної продукції між структурними підрозділами, які в ній зацікавлені.
2. В умовах ринкової економіки найбільш ефективним є поділ підприємства на центри відповідальності, що дозволяє оперативно отримувати достовірну інформа-цію про витрати на виробництво та вихід продукції кожного структурного підрозділу, виявляти відхилення від встановлених норм і нормативів, приймати відповідні управлінські рішення, контролювати основні показники діяльності центрів відповідальності та підприємства в цілому. На основі узагальнення переваг і недоліків існуючих класифікацій центрів відповідальності розроблено власну класифікацію центрів відповідальності для підприємств молочної промисловості (центри витрат, доходів, управління).
3. На підприємствах молочної промисловості облік процесу виробництва ведеться на одному аналітичному рахунку (в цілому по готовій продукції, а не за її видами), що значно ускладнює процес калькулювання та впливає на його точність. Виходячи з цього розроблено методику обліку процесу виробництва молочної продукції в кожному структурному підрозділі підприємства, яка передбачає чітке визначення норм і нормативів витрачання сировини та матеріалів, додаткових запасів, загальновиробничих витрат; вибір чіткого алгоритму визначення внутрішніх цін передачі напівфабрикатів між підрозділами підприємства; розробку аналітичних рахунків сировини та матеріалів, видів готової продукції та, що найбільш важливо, центрів відповідальності. На основі удосконаленої методики обліку процесу виробництва запропоновано порядок документообороту за розробленими первинними обліковими документами.
Запропонована методика обліку процесу виробництва надасть змогу чітко та оперативно визначати собівартість напівфабрикатів і готової продукції, виявляти відхилення від норм, причини їх виникнення та заходи з їх уникнення в майбутньому, впливати на показники фінансових результатів діяльності кожного центру відповідальності та підприємства в цілому.
4. Формування фінансових результатів господарювання у досліджуваних підприємствах здійснюється в кінці звітного періоду, що не дає можливості визначати, який виробничий підрозділ негативно впливає на нього. Для вирішення цієї проблеми запропоновано створити центри відповідальності з формуванням в них фінансових результатів на базі трансфертної ціни. На основі аналізу методів розрахунку трансфертних цін напівфабрикатів розроблено алгоритм їх вибору, який враховує цінову політику підприємства, систему обліку процесу виробництва, кількість виробничих центрів відповідальності, їх вплив на показники діяльності кожного центру відповідальності та підприємства в цілому.
5. Невизначеність впливу організаційних і технологічних особливостей функціонування підприємств молочної промисловості на побудову обліку витрат впливає на управління діяльністю підприємств в цілому, що зумовило необхідність удосконалити класифікацію підприємств за розміром (поділ підприємств запропоновано здійснювати за нормативною потужністю), ступенем спеціалізації та комбінування, терміном роботи протягом року, ступенем механізації та автоматизації. Запропонована класифікація дозволила визначити особливості побудови обліку процесу виробництва на кожному із виділених видів підприємств та основні проблемні питання, які виникають при організації та веденні обліку процесу виробництва молочної продукції для подальшого їх вирішення.
6. Виділення на підприємствах центрів відповідальності потребує удосконалення і теоретичного обґрунтування класифікації витрат на виробництво у підприємствах молочної промисловості, яка повинна відповідати сучасним вимогам, завданням і функціям обліку, планування, контролю, аналізу витрат і розрахунку собівартості продукції в системі управління ефективністю виробництва.
На основі проведеного аналізу запропонованих різними науковцями ознак класифікації витрат і з урахуванням технологічних особливостей підприємств молочної промисловості запропоновано класифікувати витрати за наступними ознаками: за економічним змістом, залежно від способу віднесення до собівартості, залежно від обсягу виробництва, за ступенем готовності, за ефективністю використання, за господарськими процесами, за функціями.
СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ
1. Аверчев И.В. Управленческий учет и отчетность. Постановка и внедрение / Игорь Аверчев. – М.: Вершина, 2006. – 512 с.
2. Аксененко А.Ф., Бобижонов М.С., Пиримбаев Ж.Ж. Управленческий учет на промышленных предприятиях в условиях формирования рыночных отношений. – М.: Финансы и статистика, 1994. – 127 с.
3. Алборов Р.А. Бухгалтерский управленческий учет (теория и практика) / Р.А.Алборов. – М.: Издательство “Дело и сервис”, 2005. – 224с.
4. Алборов Р.А. Выбор учетной политики предприятия в 1997 году. Принципы и практические рекомендации. Издание 2-е, дополненное и переработанное. – М.: ИКЦ “ДИС”, 1997. – 128 с.
5. Ананькина Е.А., Данилочкина Н.Г. Управление затратами. – М.: Изд-во ПРИОР ИВАКО Аналитик, 1998. – 64 с.
6. Андреев В.Д. Практический аудит (справочное пособие). М.: Экономика. 1994. – 366 с.
7. Аткинсон Э., Банкер Р.Д., Каплан Р.С., Янг М.С. Управленческий учет, 3-е издание.: Пер. с англ. – М.: Издательский дом “Вильямс”, 2005.
8. Бабич О.М. Особливості економічних відносин у молочному підкомплексі // Вісник ЖДТУ. – 2006. –№ 1 (35). – С. 120-126.
9. Барышев Г.А. Производство молочных продуктов. Качество и эффективность. – М.: “Пищевая промышленность”. – 1979. – 287 с.
10. Басманов И.А. Калькулирование себестоимости промышленной продукции. – Мн.: Вишайшая школа, 1973. – 295 с.
11. Басманов И.А. Теоретические основы учета и калькулирования себестоимости промышленной продукции / Под ред. проф. В.А. Новака. – М.: Финансы, 1974. – 167 с.
12. Безруких П.С. Учет и калькулирование себестоимости продукции. – М.: Финансы, 1974. – 320 с.
13. Безруких П.С., Кашаев А.Н., Комисарова И.П. Учет затрат и калькулирование в промышленности (Вопросы теории, методологии и организации). – М.: Финансы и статистика, 1989. – 223 с.
14. Белебеха И.А. Учет и калькуляция себестоимости сельскохозяйственной продукции. – Львов: Издательское объединение “Вища школа”, 1975. – 175 с.
15. Белобжецкий И.А. Финансово-хозяйственный контроль в управлении экономикой. М.: Финансы, 1979. – 160 с.
16. Белобжецкий И.А. Финансовый контроль и новый хозяйственный механизм. – М.: “Финансы и статистика”, 1989. – 256 с.
17. Белый И.Н. Калькуляция себестоимости продукции в сельском хозяйстве: Учеб. пос. для екон. вузов. – Мн.: Вишайшая школа, 1990. – 176 с.
18. Білуха М.Т. Теорія фінансово-господарського контролю і аудиту. – К.: “Влад і Влада”, 1996. – 320 с.
19. Блатов Н.А. Основы промышленного учета и калькуляции. – М.: ГОНТИ, 1939. – 371 с.
20. Бойко С.В. Облік і калькулювання на промислових підприємствах: організація і методика: Дис. канд. екон. наук: 08.06.04. – К., 2005.
21. Большой бухгалтерский словарь / Под ред. А.Н. Азрилияна. – М.: Институт новой экономики, 1999. – 574 с.
22. Бондаренко А.Д. Современная технология – теория и практика. – К., Донецк: Вища школа. Главное изд-во, 1985. – 171 с.
23. Борисов А.Б. Большой экономический словарь. – М.: Книжный мир, 2001. – 895 с.
24. Бородкин А. С. Учет издержек производства в системе хозяйственного расчета. – К.: «Вища школа», 1975. – 232 с.
25. Бороненкова С.А. Управленческий анализ: Учеб.пособие. – М.: Финансы и статистика, 2002. – 384 с.
26. Бужимська К.О. Вплив економічного механізму функціонування підрозділів підприємства на ціноутворення та формування прибутку // Вісник ЖДТУ. – 2004. – № 3 (29). – С. 205-209.
27. Бужимська К.О. Класифікація внутрішніх цін // Вісник ЖДТУ. – 2004. – № 2 (28). – С. 217-220.
28. Бужимська К.О. Нормування витрат підприємства та контроль якості норм в сучасних умовах господарювання // Вісник ЖІТІ. – 2001. – № 17. – С 54-60.
29. Бурцев В.В Внутренний контроль в организации: методологические и практические аспекты // Аудиторские ведомости – 2002. – № 8 – С. 41-50.
30. Бутинець Ф.Ф. Аудит: підручник для студентів спеціальності “Облік і аудит” вищих навчальних закладів. – 3-тє вид., доп. і перероб. – Житомир: ПП “Рута”, 2006. – 512 с.
31. Бутинець Ф.Ф. Бухгалтерський облік в Україні. Міфологія. – Житомир: ЖДТУ, 2003. – 524 с.
32. Бутинець Ф.Ф., Виговська Н.Г., Малюга Н.М., Петренко Н.І. Контроль і ревізія: Підручник для студентів спеціальності “Облік і аудит” вищих навчальних закладів./ за редакцією проф. Ф.Ф. Бутинця. – 3-є вид., доп. і перероб. – Житомир: ПП “Рута”, 2002. – 544 с.
33. Бутинець Ф.Ф., Давидюк Т.В., Малюга Н.М., Чижевська Л.В. Бухгалтерський управлінський облік: Підручник для студентів спеціальності 7.050106 “Облік і аудит” вищих навчальних закладів. За ред. проф. Ф.Ф. Бутинця; 2-ге вид., перероб. і доп. – Житомир: ПП “Рута”, 2002. – 480 с.
34. Бухгалтерский учет: Учебник / И.И.Бочкарева, В.А.Бычков и др.; Под ред. Я.В.Соколова. – М.: ТК Велби, Изд-во Проспект, 2004. – 768 с.
35. Бухгалтерський облік в мясній та молочній промисловості: Навч. пос. / Під заг. ред. М.Т.Зайцева. – М.: Агропромиздат, 1989. – 223 с.
36. Бухгалтерський облік на підприємствах АПК. Том І. Посібник для застосування нормативно-методичних документів з бухгалтерського обліку в Україні. / За ред.. В.М. Пархоменка та В.М. Жука. ¬ К.: ІАЕ, 2004. ¬ 826 с.
37. Бухгалтерський облік на підприємствах АПК. Том ІІІ. Посібник по застосуванню рекомендацій з управлінського обліку та визначення собівартості / За ред.. В.М.Жука, Г.І.Загоруй та І.В.Шоцької. – К.: ІАЕ, 2004. – 856 с.
38. Бухгалтерський облік на сільськогосподарських підприємствах: Підручник. – 2-ге вид., перероб. і допов. / М.Ф. Огійчук, В.Я. Плаксієнко, Л.Г.Панченко та ін.; За ред.. проф. М.Ф. Огійчука. – К.: Вища освіта, 2003. – 800 с.
39. Бухгалтерський облік у сільському господарстві: Навчальний посібник для студентів вищих навчальних закладів спеціальності 7.050106 «Облік і аудит». За ред. проф. Ф.Ф. Бутинця та к.е.н., доц. М.М. Коцупатрого. ¬ Житомир: ПП «Рута», 2003. ¬ 512 с.
40. Бухгалтерський облік: облікова політика і план рахунків, стандарти і кореспонденція рахунків, звітність. Автори: проф. Ф.Ф. Бутинець, доц. Н.М. Малюга. Навчальний посібник для студентів вузів. – Житомир: ЖІТІ, 2000. – 480 с.
41. Бухгалтерський фінансовий облік: Підручник для студентів спеціальності “Облік і аудит” вищих навчальних закладів / За ред. проф. Ф.Ф. Бутинця. – 7-е вид., доп. і перероб. – Житомир: ПП “Рута”, 2006. – 726 с.
42. Бухгалтерський фінансовий та внутрішньогосподарський облік в галузях системи переробної промисловості АПК (на основі національних стандартів). / За ред. проф., д-ра екон. наук В.В. Сопка та О.В. Бойка. – К.: “Фенікс”, 2001. – 468 с.
43. Валуев А.Н., Скороходов А.А. Бухгалтерский учет и анализ хозяйственной деятельности металлургического завода. – Свердловск: Металлургиздат, 1960. –- 448 с.
44. Валуев Б.И., Горлова Л. П., Муравская В. В. и др. Контроль в системе внутрипроизводственного хозрасчета. – М.: Финансы и статистика , 1987. – 239 с.
45. Ванштейн Э.Г. Ревизия и контроль в банках. – М.: Высш. Школа, 1974. – 336 с.
46. Васин Ф.П. Управленческий учет: Уч. пос. для вузов. – М.: Финансовая академия при Правительстве Российской Федерации, 1997. – 158 с.
47. Вахрушина М.А. Внутрипроизводственный учет и отчетность. – М.: АКДИ Экономика и жизнь, 2000. – 192 с.
48. Вейцман Р.Я. Фабрично-заводское счетоводство. Книгоиздательство "Библиотека комерческих знаний". - Одесса, 1912. - 396 с.
49. Врублевский И.Д. Управленческий учет издержек производства и себесто-имости продукции в отраслях экономики. – М.: Бухгалтерский учет, 2004. – 376 с.
50. Гаврись М.О., Гаврись О.О. Аналіз вітчизняних та зарубіжних методів класифікації витрат виробництва // Вестник национального технического университета “ХПИ”. – 2005. – №58. – С. 75-78.
51. Глібов Р.В. Напрями стабілізації ринку молока в сучасних еколого-економічних умовах господарювання // Вісник ЖДТУ. – 2003. – № 4 (26). –С. 298-303.
52. Гнавшись М.О., Гнавшись П.О. Управління витратами підприємства на основі методу цільових витрат // Вестник национального технического университета “ХПИ”. – 2005. – № 58. – С. 92-93.
53. Голов С.Ф. Управленческий бухгалтерский учет. – К.: Скарби, 1998. – 384 с.
54. Гончарук Я.А., Рудницький В.С. Аудит: Навч. посібник. – Львів: Світ, 2002. – 296 с.
55. Господарський кодекс України
56. Грещак М.Г. Внутрішній економічний механізм підприємства: Навч. посібник / М.Г. Грещак, О.М. Гребешкова, О.С. Коцюба; За ред. М.Г. Грещака. – К.: КНЕУ, 2001. – 228 с.
57. Грінчук М.С. Облік витрат виробництва та напрямки його удосконалення // Вестник национального технического университета “ХПИ”. – 2005. – №58. – С. 137-139.
58. Дем’яненко М.Я. Кредитування сільськогосподарських підприємств: теорія і практика. // Облік і фінанси АПК. ¬ 2005. ¬ № 7. ¬ С. 10.
59. Дем’яненко М.Я. Про співвідношення бухгалтерського та податкового обліку. // Облік і фінанси АПК. ¬ 2004. ¬ № 1. ¬ С. 10.
60. Дікань Л.В. Контроль і ревізія: Навчальний посібник. – Київ: Центр навчальної літератури, 2004. – 245 с.
61. Дмитровська Г.П. Перспективні напрямки удосконалення традиційних і сучасних технологій молочних продуктів // Молочное дело, 2006. – №5. – С. 36-38.
62. Добришев А.Д., Селезньов А.З., Слепухин В.Г. Внутрипроизводст-венный хозрасчет. – М.: Профиздат, 1990. – 176 с.
63. Додонов А.А. Проблемы бухгалтерского учета в промышленности СССР. – М.: Экономика, 1964. – 327 с.
64. Долинский А.А., Шурчкова Ю.А. Инновационные технологии для молочной промышленности // Молочное дело. – 2005. – №1. – С. 5-7.
65. Друри К. Управленческий и производственный учет: Пер.с англ.; Учебник. – М.: ЮНИТИ-ДАНА, 2005. – 1071 с.
66. Енциклопедичний словник бізнесмена: менеджмент, маркетинг, інформатика. – К.: Техніка, 1993. – 856 с.
67. Євдощак В.І. Особливості обліку витрат виробництва та калькулювання собівартості продукції // Вестник национального технического университета “ХПИ”. – 2005. – №58. – С. 139-143.
68. Жебрак М.Х. Производственная калькуляция // Спутник конторщика и счетовода. – 1927. – № 9.
69. Жедь А.А. Повышение эффективности производства на предприятиях молочной промышленности. – М.: “Пищевая промышленность”. – 1978. – 143 с.
70. Животноводство Крыма. Экономический доклад. – Симферополь: из-во ГУС в АРК, 2006. – 46 с.
71. Жила В.Г. Ревизия и аудит. – К.: МАУП, 1998. – 96 с.
72. Загородній А.Г., Вознюк Г.Л., Партин Г.О. Облік і аудит: Термінологічний словник. – Львів: “Центр Європи”, 2002. – 671 с.
73. Закон України “Про бухгалтерський облік і фінансову звітність в Україні” від 16 липня 1999р. № 996-ХІV
74. Закон України “Про молоко та молочні продукти” // Молочное дело. – 2004. – №10. – С. 8-12.
75. Захарченко Л.А., Спільна Н.П., Унгурян Т.В. Методи обліку витрат та їх вплив на прибуток // Вестник национального технического университета “ХПИ”. – 2005. – № 58. – С. 146-149.
76. Звітність підприємства: Навчальний посібник для студентів вищих навчальних закладів спеціальності 7.050106 “Облік і аудит”. За ред. проф. Ф.Ф.Бутинця та Н.А.Остап’юк. – Житомир: ЖДТУ, 2005. – 428 с.
77. Ивашкевич В.Б. Бухгалтерский управленческий учет: Учеб. для вузов. – М.: Юристь, 2003. – 618 с.
78. Ільчук М.М. Розвиток молокопродуктового підкомплексу в Україні // Науковий вісник Національного аграрного університету. – 2001. – № 43. – С. 37-39.
79. Ісай О.В. Особливості обліку придбання виробничих запасів на підприємствах молочної промисловості // Науковий вісник Національного аграрного університету. – 2001. – № 43. – С. 130-132.
80. Калькуляция себестоимости в промышленности. Под. ред. проф. А.Ш. Маргулиса. – М.: “Финансы”, 1975. – 295 с.
81. Калюга Є.В. Фінансово-господарський. контроль у системі управління: Монографія. – К.: Ельга, Ніка-Центр, 2002. – 360 с.
82. Карпова Т.П. Управленческий учет для ВУЗов. – М.: Аудит, ЮНИТИ, 1998. – 160 с.
83. Карпова Т.П. Управленческий учет: Учебник для вузов. Изд. 2-е, перераб., доп. – М.: ЮНИТИ, 2003. – 351 с.
84. Кафка С.М. Особливості обліку витрат на нафтовидобувних підприємствах // Вісник ЖДТУ. – 2004. – №4(30). – С. 86-93.
85. Керимов В.Е. Управленческий учет: Учебник. – М.: Издательско-книготорговый центр “Маркетинг”, 2001. – 268 с.
86. Керимов В.Э. Управленческий учет: Учебник. Изд. 2-е изм. и доп. – М.: Издательско-торговая корпорация “Дашков и К”, 2003. – 416 с.
87. Ковальчук Т.М. Управлінський облік – інтегрована система інформації оперативного економічного аналізу і управління // Вісник ЖІТІ. – 2002. – №12. – С. 183.
88. Кондраков Н.П. Бухгалтерский учет: Учебное пособие. – М.: ИНФРА-М, 1997. – 560 с.
89. Костюк П.А. Калькуляция себестоимости продукции сельского хозяйства: Учеб.пос. – Мн.: Вишайшая школа, 1976. – 175с.
90. Коцупатрий М.М. Комітет з організації звітності АПК. // Облік і фінанси АПК. ¬ 2004. ¬ № 1. ¬ С. 150.
91. Коцупатрий М., Знайко Ю. Облік ПДВ у сільськогосподарських підприємствах // Все про бухгалтерський облік. ¬ 2000. ¬ № 66 (491). ¬ С. 4.
92. Крамаровский Л.М. Ревизия и контроль. – М.: Финансы, 1970. – 312 с.
93. Криницкий Р.И. Контроль и ревизия в условиях автоматизации бухгалтерского учета. – М.: “Финансы и статистика”, 1990. – 118 с.
94. Кужельний Н.В. Бухгалтерський облік та його контрольні функції. Практичний посібник. – М.: Фінанси і статистика, 1985. – 143 с.
95. Кузнецова С.А. Реформування бухгалтерського обліку в аспекті обліку та калькулювання витрат // Вісник ЖДТУ. – 2003. – №3 (25). – С.112-115.
96. Кулинич М.Б. Актуальні проблеми впливу на витрати в системі управління підприємством // Вестник национального технического университета “ХПИ”. – 2005. – № 58. – С. 165-167.
97. Лесных О.В. Учет молока и молочной продукции // Молочная промышленность. – 2006. – № 5. – С. 20-24.
98. Лисенко А.М. Раціональна годівля корів – основний чинник підвищення ефективності виробництва молока // Наукові праці Кіровоградського державного технічного університету. Економічні науки. Ч.2. – 2003. – № 4. – С. 190-195.
99. Литвин Б.М. Аналіз господарської діяльності в будівництві. Львів "Світ" - 1992 р.
100. Лобкова З.С. Современные технологии молочных и молокосодержащих продуктов // Молочная промышленность. – 2004. – №12. – С. 12-20.
101. Луговой В.А. Учет затрат на производство и реализацию продукции (работ, услуг): Методика и практикум. – М.: Финансы и статистика, 1995. – 144 с.
102. Лучко М.Р. Бухгалтерський облік в управлінні бізнесом: зарубіжний досвід. – К.: “Облікінформ”, 1997. – 144 с.
103. Майданевич Ю.П. Організація внутрішньогосподарського контролю на підприємствах молочної промисловості // Вісник Житомирського державного технологічного університету. Економічні науки. – 2007. – 2 (40). – С. 211-
104. Майданевич Ю.П. Аналіз методів обліку витрат і методів калькулювання: перспективи застосування на підприємствах молочної промисловості // Культура народов Причерноморья. – 2006. – № 93. – С.
105. Майданевич Ю.П. Вплив внутрішніх трансфертних цін на собівартість молочної продукції // Экономика и управление. – 2007. – № 2. – С. 48-54.
106. Майданевич Ю.П. Документування операцій, пов’язаних з виробництвом молочної продукції // Теорія та методологія бухгалтерського обліку, контролю і аналізу. Міжнародний збірник наукових праць. / Серія: Бухгалтерський облік, контроль і аналіз. Випуск 7. / Відповідальний редактор д.е.н., проф. Ф.Ф. Бутинець. – Житомир: ЖДТУ, 2007. – 304 с. – С. 100-111.
107. Майданевич Ю.П. Методика обліку витрат на виробництво продукції молочної промисловості // Научная конференция “Научное обеспечение агропромышленного комплекса Крыма”. – Симферополь, 2007. – С.
108. Майданевич Ю.П. Особливості технології та організації виробництва молочної продукції та їх вплив на побудову обліку витрат і калькулювання // Вісник Житомирського державного технологічного університету. Економічні науки. – 2007. – 1(39). – С. 211-
109. Майданевич Ю.П. Перспективи застосування методів обліку витрат і методів калькулювання на молокопереробних підприємствах // 3-я Всеукраинская научно-практическая конференция “Актуальные проблемы социально-экономического развития регионов”. – Симферополь, 2007. – С.
110. Майданевич Ю.П. Проблеми обліку, аналізу і звітності в умовах застосування автоматизованої системи управління // Вісник Житомирського інженерно-технологічного інституту. Економічні науки. – 2002. – № 18. – С. 65-67.
111. Майданевич Ю.П. Состояние производства молока и его переработки в Крыму // Ученые записки Таврического национального университета им. В.И. Вернадского. Научный журнал Том 19 (58). – № 1. – 2006.– С. 129-135.
112. Майданевич Ю.П. Трансфертне ціноутворення на підприємствах молочної промисловості // Международная научно-практическая конференция “Научное обеспечение процессов реформирования экономических отношений в условиях глобализации”. – Симферополь, 2007. – С. 102-105.
113. Маргулис А.Ш. Калькулирование себестоимости в промышленности. – М.: Финансы, 1980. – 249 с.
114. Мацкевичюс И.С. Организация бухгалтерского учета в странах-членах СЭВ. М.: "Финансы и статистика" - 1984 г. - 158 с.
115. Мельник М.В., Пантелеев А.С., Звездин А.Л. Ревизия и контроль: Учебное пособие / Под ред. проф. М.В.Мельник. – М.: ИД ФБК-ПРЕСС, 2004. – 520 с.
116. Методичні рекомендації з планування, обліку і калькулювання собівартості продукції (робіт, послуг) сільськогосподарських підприємств // Управління методологією обліку в агропромисловому виробництві. За ред. П.Т.Саблука. – К.: ІАЕ, 2002. – С. 45-90.
117. Мидлтон Д. Бухгалтерский учет и принятие финансовых решений: Пер.с англ.под ред. И.И.Елисеевой. – М.: Аудит, ЮНИТИ, 1997. – 108с.
118. Мизиковский И.Е. Генезис управленческого учета на отечественных предприятиях. – М.: Экономистъ, 2006. – 199 с.
119. Михалкевич А.П., Белый И.Н. Калькуляция себестоимости продукции в АПК: Учеб. для вузов. – Мн.: Мисанта, 1999. – 199 с.
120. Мишин Ю.А. Управленческий учет: управление затратами и результатами производственной деятельности: Монография. – М.: Изд-во “Дело и Сервис”, 2002. – 176 с.
121. Мошковська О.А. Аналіз сучасного стану і перспективи застосування нормативного методу обліку витрат на молокопереробних підприємствах України // Наукові праці Кіровоградського національного технологічного університету: Економічні науки, вип. 10, ч. ІІ. – Кіровоград: КНТУ, 2006. – С. 210-214.
122. Мошковська О.А. Шляхи вдосконалення обліку витрат та калькулювання собівартості продукції на молокопереробних підприємствах України // Збірник наукових праць Кіровоградського національного технічного університету. Економічні науки. – 2005. – № 7. – С. 186-190.
123. Мюллендорф Р., Корренбауэр М. Производственный учет. Снижение и контроль издержек. Обеспечение их рациональной структуры: Пер. с. нем. М.И.Корсакова. – М.: ЗАО “ФБК-ПРЕСС”, 1996. – 158 с.
124. Нападовська Л.В. Внутрішньогосподарський контроль в ринковій економіці: Монографія. – Дніпропетровськ. Наука і освіта, 2000. – 224 с.
125. Нападовська Л.В. Управлінський облік: Монографія. – Дніпропетровськ: Наука і освіта, 2000. – 450 с.
126. Наринский А.С., Гаджиэв Н.Г. Контроль в условиях рыночной экономики. – М.: “Финансы и статистика”, 1994. – 175 с.
127. Нежинская Л.А. Хозрасчет на предприятиях и в производственных объединениях. – К.: Техника, 1979. – 264 с.
128. Нидлз Б., Андерсон Х., Кондуэлл Д. Принципы бухгалтерского учета: Пер. с англ. / Под ред. Я.В.Соколова. – М.: Финансы и статистика, 1993. – 496 с.
129. Николаев В.А. Что такое управленческий учет. – М.: Эдиториал УРСС, 2002. – 316 с.
130. Николаева С.А. Особенности учета затрат в условиях рынка: система “директ-костинг”. – М.: Финансы и статистика, 1993. – 128 с.
131. Николаенко А.Ф. Организация безотходного производства в молочной промышленности / А.Ф.Николаенко, А.Д.Макаренко. – К.: Урожай, 1988. – 104 с.
132. Новейший философский словарь: 3-е изд., исправл. – Мн.: Книжный Дом. 2003. – 1280 с.
133. Новиченко П.П., Рендухов И.М. Учет затрат и калькулирование себестоимости продукции в промышленности: Учебник. – М.: Финансы и статистика, 1992. – 224 с.
134. Новодворська В.В. Удосконалення методики контролю витрат в підприємствах громадського харчування // Матеріали Міжнародної науково-практичної конференції “Обліково-аналітичні системи: глобальний і національний аспекти”, 16-17 травня 2006. – Полтава: РВУ ПУСКУ, 2006. – 156 с.
135. Облік у селянському (фермерському) господарстві (посібник). За ред. М.Я. Дем’яненка. ¬ К.: ІАЕ, 2001. ¬ 403 с.
136. Олійник О.В. Витрати в системі бухгалтерського обліку: теорія, методика, практика (на приклад підприємств промисловості нерудних матеріалів): Дис.канд.екон.наук: 08.06.04. – Тернопіль, 2002.
137. Олійник О.В., Бойко С.В. Проблеми співвідношення і класифікації “методів обліку витрат” і “методів калькулювання” // Вісник ЖДТУ. – 2003. – №3 (25). – С. 158-167.
138. Організація бухгалтерського обліку. Навчальний посібник для студентів вузів спеціальності 7.050106 “Облік і аудит” / Ф.Ф. Бутинець, О.В. Олійник, М.М. Шигун, С.М. Шулепова; 2-ге вид., доп. і перероб. – Житомир: ЖІТІ, 2001. – 576 с.
139. Остапчук Т.П. Організація внутрішньогосподарського контролю операцій з капітальними інвестиціями // Вісник ЖДТУ. – 2004. – №1 (27). – С. 24.
140. Палий В.Ф. Организация управленческого учета. – М.: Бератор-Пресс, 2003. –224 с.
141. Палий В.Ф. Основы калькулирования. – М.: Финансы и статистика, 1987. – 288 с.
142. Палий В.Ф., Палий В.В. Финансовый учет: Учебное пособие. – 2-е изд., перераб. и доп. – М.: ИД ФБК-ПРЕСС, 2001. – 672 с.
143. Папковская П.Я. Производственный учет в АПК: теория и методология. – Мн.: ООО “Информпресс”, 2001. – 216 с.
144. Подсоленко О.А. Менеджмент: теорія і практика. – К.: ЦУЛ, 2003. – 370 с.
Стоимость доставки работы, в гривнах:

(при оплате в другой валюте, пересчет по курсу центрального банка на день оплаты)
50





Найти готовую работу


ЗАКАЗАТЬ

Обратная связь:


Связаться

Доставка любой диссертации из России и Украины



Ссылки:

Выполнение и продажа диссертаций, бесплатный каталог статей и авторефератов

Счетчики:

Besucherzahler
счетчик посещений

© 2006-2022. Все права защищены.
Выполнение уникальных качественных работ - от эссе и реферата до диссертации. Заказ готовых, сдававшихся ранее работ.