У нас уже 242733 рефератов, курсовых и дипломных работ
Заказать диплом, курсовую, диссертацию


Быстрый переход к готовым работам

Мнение посетителей:

Понравилось
Не понравилось





Книга жалоб
и предложений


 






Название ОБЛІК І КОНТРОЛЬ ТОРГОВЕЛЬНИХ ВИТРАТ ПІДПРИЄМСТВ СПОЖИВЧОЇ КООПЕРАЦІЇ
Количество страниц 300
ВУЗ ПОЛТАВСЬКИЙ УНІВЕРСИТЕТ СПОЖИВЧОЇ КООПЕРАЦІЇ УКРАЇНИ
Год сдачи 2010
Содержание ВСТУП.....................................................................................................
РОЗДІЛ 1. ТЕОРЕТИЧНІ ОСНОВИ ОБЛІКУ І КОНТРОЛЮ ВИТРАТ ТОРГОВЕЛЬНИХ ПІДПРИЄМСТВ У СИСТЕМІ СПОЖИВЧОЇ КООПЕРАЦІЇ....................................................................
1.1. Економічна сутність торговельних витрат...................................
1.2. Класифікація торговельних витрат для потреб обліку і контролю в підприємствах споживчої кооперації................................
1.3. Вплив особливостей діяльності підприємств споживчої коопе-рації на формування системи обліку і контролю торговельних витрат..........................................................................................................
Висновки до розділу 1...........................................................................
РОЗДІЛ 2. МЕТОДИКА ОБЛІКУ ТОРГОВЕЛЬНИХ ВИТРАТ У СПОЖИВЧІЙ КООПЕРАЦІЇ....................................................................
2.1. Методика фінансового обліку витрат роздрібних торговель-них підприємств споживчої кооперації...................................................
2.2. Управлінський облік торговельних витрат у споживчій коопе-рації..............................................................................................................
2.3. Особливості обліку торговельних витрат у споживчій кооперації із застосуванням інформаційних систем та комп’ютерних технологій...................................................................................................
Висновки до розділу 2...........................................................................
РОЗДІЛ 3. КОНТРОЛЬ ТОРГОВЕЛЬНИХ ВИТРАТ ПІДПРИ-ЄМСТВ СПОЖИВЧОЇ КООПЕРАЦІЇ...................................................
3.1. Теоретичні засади здійснення контролю торговельних витрат
3.2. Організація і методика проведення внутрішньогосподар-ського контролю витрат підприємств роздрібної торгівлі споживчої кооперації....................................................................................................
3.3. Внутрішньовідомчий контроль витрат підприємств роздріб-ної торгівлі споживчої кооперації та шляхи його вдоско-налення......................................................................................................
Висновки до розділу 3..........................................................................
ВИСНОВКИ...........................................................................................
СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ..............................................
ДОДАТКИ..............................................................................................

ВСТУП
Актуальність теми дослідження. В умовах впровадження ринкових економічних відносин пріоритетним напрямом соціально-економічної політики України стає розвиток торгівлі, в тому числі у системі споживчої кооперації, яка покликана задовольняти споживчі потреби населення сільської місцевості. Під впливом конкурентного середовища споживчі товариства та їх спілки, які вже сформувалися як рівноправні суб’єкти ринкових відносин, змушені здійснювати торговельну діяльність більш ефективно. Однак низькі доходи сільського населення, економічна відсталість сільських районів, висока вартість матеріальних та енергетичних ресурсів не сприяють забезпеченню сталої прибутковості підприємств кооперативної торгівлі. Поряд із зовнішніми, незалежними від підприємств причинами спостерігаються внутрішні чинники, що спричиняють зниження ефективності їхньої діяльності. Серед них особливе місце посідають торговельні витрати, від рівня яких безпосередньо залежить, який результат буде отримано від торговельної діяльності системи споживчої кооперації.
Управління витратами значною мірою обумовлено надійністю інформаційного забезпечення, основу якого на рівні суб’єктів господарювання становлять дані обліку. З огляду на потреби управління у достовірній і об’єктивній інформації потребують дослідження теоретичні й організаційно-методичні аспекти обліку торговельних витрат у ринкових умовах господарювання підприємств споживчої кооперації. Набувають важливого значення вивчення й подальше вирішення проблем контролю торговельних витрат підприємств споживчої кооперації. Тому питання бухгалтерського обліку торговельних витрат та контролю за їх формуванням і відображенням у звітності підприємств є досить актуальними.
Проблеми обліку й контролю торговельних витрат досліджували вчені-кооператори ще дореволюційної Росії – С. А. Андрєєв, І. І. Василевський, А. М. Галаган, А. Ф. Ломовиський, Н. С. Лунський та ін. Вагомий внесок у вирішення цих проблем у подальші часи зробили вітчизняні вчені-економісти А. В. Алексєєва, М. Т. Білуха, О. С. Бородкін, Ф. Ф. Бутинець, Ю. А. Верига, С. Ф. Голов, Б. В. Гринів, Н. М. Грабова, С. М. Деньга, Л. В. Нападовська, В. О. Озеран, М. С. Пушкар, В. С. Рудницький, В. В. Сопко, Б. Ф. Усач, Н. В. Чебанова, М. Г. Чумаченко, а також зарубіжні науковці В. Д. Андрєєв, М. І. Баканов, Р. Я. Вейцман, Д. П. Гафанович, К. Друрі, С. М. Капелюш, М. М. Ряузов, Дж. Сигел, Я. В. Соколов, Дж. Фостер, Ч. М. Хорнгрен, Дж. Шим, А. Яругова. Разом із тим низка важливих питань щодо обліку і контролю торговельних витрат у споживчій кооперації залишилися не вирішеними і потребують подальших наукових досліджень та обґрунтування шляхів їх розв’язання .
Зокрема, недостатньо опрацьованими є поняття і класифікація торговельних витрат для цілей їх обліку та ефективного контролю, специфічні аспекти методики й організації фінансового і управлінського обліку торговельних витрат, складання адаптованих для потреб управління форм внутрішньовідомчої звітності, обґрунтування нових напрямів контролю торговельних витрат у системі споживчої кооперації.
Отже, актуальність, теоретична та практична значущість, недостатність наукових розробок з питань обліку і контролю торговельних витрат у системі споживчої кооперації зумовили вибір теми, мету й завдання дисертаційного дослідження.
Зв’язок роботи з науковими планами, програмами, темами. Дисертаційне дослідження проведено відповідно до планів науково-дослідних робіт кафедри бухгалтерського обліку і аудиту Полтавського університету споживчої кооперації України за темами «Бухгалтерський облік в управлінні підприємством» (державний реєстраційний номер 0105V008468); особистий внесок здобувача полягає в удосконаленні методики управлінського обліку торговельних витрат та розробці рекомендацій щодо його впровадження в споживчій кооперації; «Удосконалення бухгалтерського обліку та аудиту в умовах переходу до міжнародних і національних стандартів» (державний реєстраційний номер 0106V006562); особистий внесок здобувача полягає у розробці пропозицій, спрямованих на уточнення номенклатури статей витрат торговельних підприємств системи споживчої кооперації України і форм внутрішньовідомчої звітності.
Мета і завдання дослідження. Метою дисертаційної роботи є наукове обґрунтування та вдосконалення теоретичних і практичних аспектів організації й методики обліку та контролю торговельних витрат підприємств системи споживчої кооперації України. Відповідно до мети дисертації було поставлено і вирішено такі завдання:
• з’ясувати економічну сутність торговельних витрат у споживчій кооперації й уточнити зміст категорії «торговельні витрати»;
• вивчити вплив особливостей торговельної діяльності у системі споживчої кооперації на формування методики обліку та контролю торговельних витрат і на цій основі уточнити їх класифікацію;
• дослідити стан обліку торговельних витрат на підприємствах торгівлі споживчої кооперації та розробити рекомендації з удосконалення методики відображення торговельних витрат у системі рахунків фінансового обліку, облікових регістрах та у фінансовій звітності підприємств;
• критично оцінити чинні методики управлінського обліку торговельних витрат та обґрунтувати основні напрями вдосконалення його організації й методики, формування внутрішньовідомчої звітності;
• оцінити можливості й визначити напрями використання сучасних інформаційних технологій для цілей організації фінансового та управлінського обліку торговельних витрат у споживчій кооперації;
• розвинути основні теоретичні положення методики й організації контролю торговельних витрат у системі споживчої кооперації України;
• обґрунтувати основні аспекти вдосконалення організації й методики внутрішньогосподарського та внутрішньовідомчого контролю витрат підприємств роздрібної торгівлі споживчої кооперації;
• розробити рекомендації щодо організації внутрішнього аудиту на рівні Укоопспілки та облспоживспілок України.
Об’єктом дослідження є формування торговельних витрат підприємств споживчої кооперації України.
Предметом дослідження є теоретичні основи, методика, організація та практика обліку і контролю торговельних витрат підприємств роздрібної торгівлі споживчої кооперації.
Методи дослідження. У процесі дисертаційного дослідження було використано наукові методи, що ґрунтуються на системному аналізі економічних явищ і синтезі їх результатів. На основі діалектичного методу наукового пізнання й поєднання історичного та логічного в еволюції існуючих методик обліку і контролю торговельних витрат у системі споживчої кооперації здійснено їх вивчення та визначено напрями щодо вдосконалення обліку. Для вирішення завдань фінансового й управлінського обліку торговельних витрат і дослідження питань методики та організації їх внутрішньогосподарського і внутрішньовідомчого контролю на підприємствах роздрібної торгівлі споживчої кооперації застосовано методи порівняння, конкретизації, моделювання, аналогії, абстрагування, групування, аналізу бухгалтерських рахунків, спостереження, вибірки.
Інформаційною базою дослідження є законодавчі акти України та нормативно-інструктивні матеріали Центральної спілки споживчих товариств України (Укоопспілки), наукові праці вітчизняних і зарубіжних учених, статистичні дані Укоопспілки та Держкомстату України, періодичні видання, матеріали науково-практичних конференцій, а також облікові й звітні дані торговельних підприємств облспоживспілок України.
Наукова новизна одержаних результатів дослідження полягає у тому, що:
вперше:
• розроблено номенклатуру субрахунків і аналітичних рахунків з обліку торговельних витрат для формування необхідних даних про їх склад за місцями зберігання товарів та їх видами, статтями витрат і відповідальними працівниками;
• розроблено форму внутрішньовідомчої звітності для підприємств системи Укоопспілки «Звіт про собівартість реалізованих товарів у роздрібній торгівлі», яка сприяє поліпшенню організації й техніки збору та надання інформації про витрати, що пов’язані із придбанням, зберіганням та реалізацією товарів, та наведено методику її заповнення;
удосконалено:
• класифікацію торговельних витрат у частині відокремлення груп витрат на товарозабезпечення й витрат обігу, що дало змогу уточнити номенклатуру статей торговельних витрат і визначити фінансовий результат від торговельної діяльності підприємств торгівлі у системі споживчої кооперації з урахуванням товарооборотності товарних груп;
• методику фінансового обліку торговельних витрат: уточнено порядок розподілу сум транспортно-заготівельних витрат для цілей калькулювання собівартості у розрізі товарних груп і визначення їх витратомісткості; уточнено перелік елементів торговельних витрат, запропоновано рахунки третього і четвертого порядків та внесено корективи до Звіту про фінансові результати для більш повного розкриття в обліку даних про витрати роздрібних торговельних підприємств споживчої кооперації;
• методику документальної ревізії витрат на збут товарів і адміністративних витрат підприємств роздрібної торгівлі: узагальнено й систематизовано найтиповіші порушення і факти зловживань та оцінено їх вплив на достовірність відображення даних про торговельні витрати у регістрах бухгалтерського обліку;
• окремі аспекти організації внутрішнього аудиту торговельних витрат у споживчій кооперації та розроблено посадову інструкцію внутрішнього аудитора;
отримали подальший розвиток:
• визначення економічної сутності категорії «торговельні витрати», що сприяє адекватному розумінню їх змісту з урахуванням особливостей торговельної діяльності підприємств споживчої кооперації;
• концепція побудови управлінського обліку торговельних витрат на підприємствах споживчої кооперації: сформовано бюджети торговельних витрат і визначено напрями підвищення ефективності управління ними;
• обґрунтування необхідності виокремлення центрів відповідальності з урахуванням ієрархії та організаційної структури управління торговельних підприємств, що дає змогу визначити персональну відповідальність за формування і зміну показників торговельних витрат у розрізі центрів фінансової відповідальності (ЦФВ) та етапів підготовки управлінських рішень, а також закріпити за кожним ЦФВ сфери контролю витрат;
• рекомендації з організації обліку торговельних витрат із застосуванням сучасних програмних продуктів, що сприяє зменшенню його трудомісткості, поліпшенню інформаційного забезпечення процесу управління витратами та підвищенню його оперативності;
• методика внутрішньогосподарського контролю торговельних витрат за операційними бюджетами: визначено склад підконтрольних суб’єктів і об’єктів, доведено доцільність створення у системі споживчої кооперації спеціального підрозділу для виконання функцій контролю за виконанням бюджетів торговельних витрат, структуру якого запропоновано в роботі;
• елементи методики й організації тематичних перевірок, що здійснюються Укоопспілкою та облспоживспілками в підприємствах роздрібної торгівлі (це дало змогу уточнити суб’єкти й об’єкти внутрішньовідомчого контролю торговельних витрат з урахуванням напрямів і специфіки проведення таких перевірок).
Практичне значення одержаних результатів полягає у розробці рекомендацій щодо вдосконалення чинної методики та організації обліку і контролю торговельних витрат у системі споживчої кооперації України. Застосування на практиці запропонованих рекомендацій забезпечить адекватне й достовірне відображення торговельних витрат в обліку, а також сприятиме підвищенню інформативності, оперативності й ефективності контролю цих витрат на рівні підприємств роздрібної торгівлі.
Основні результати дисертаційної роботи знайшли відображення і практичне застосування у діяльності роздрібних торговельних підприємств системи Укоопспілки (довідка № 03-13/26 від 15.02.2007р.), Полтавської облспоживспілки та Карлівської райспоживспілки (довідки № 65 від 20.12.2006 р.; №2 від 15.01.2007 р.; № 10-1/9 від 01.02.2007р.).
До результатів, які мають практичне значення та отримали позитивну оцінку, належать пропозиції щодо: уточнення номенклатури статей торговельних витрат і вдосконалення форм внутрішньовідомчої звітності («Звіт № 1-ФП про фінансові результати», «Звіт № 2-ФП про витрати, пов’язані з реалізацією та управлінням у галузях діяльності»); розробки системи аналітичних рахунків для інтегрованого обліку торговельних витрат; побудови адаптованих до специфіки торговельної діяльності у споживчій кооперації фінансових і операційних бюджетів; запровадження мережевих версій сучасних програм, які дають можливість об’єднувати дані про витрати торговельних підприємств у єдину інформаційну базу даних; розвитку аспектів організації й методики контролю торговельних витрат у системі споживчої кооперації.
Матеріали і результати дисертаційної роботи застосовують у навчальному процесі Полтавського університету споживчої кооперації України при викладанні навчальних дисциплін «Бухгалтерський облік в торгівлі», «Фінансовий облік», «Управлінський облік», «Контроль і ревізія» (довідка № 26/26 від 06. 02. 2007р.).
Особистий внесок здобувача. Дисертаційне дослідження є індивідуально виконаною науковою працею, в якій подано авторське бачення вирішення наукових питань економічної сутності, класифікації торговельних витрат та вдосконалення методики й організації обліку і контролю витрат у системі споживчої кооперації України.
Апробація результатів дисертації. Основні теоретичні розробки та практичні результати дисертаційного дослідження доповідались і одержали позитивну оцінку на науково-практичних конференціях: регіональній науково-практичній конференції «Теорія і практика бухгалтерського обліку та аудиту: сучасний стан і напрями удосконалення» (м. Львів, 26–27 листопада 2004 р.); міжнародній науково-практичній конференції, присвяченій 140-річчю з дня народження М. І. Туган- Барановського «М. І. Туган- Барановський – видатний вчений-економіст. Спадщина та новації» (м. Донецьк, 20–21 січня 2005 р.); міжнародній науково-практичній конференції «Удосконалення інформаційного середовища прийняття рішень в обліку, аналізі та аудиті» (м. Мукачеве, 15–16 вересня 2005 р.); міжнародній науково-практичній конференції, присвяченій 175-річчю споживчої кооперації Росії та 50-річчю Сибірського університету споживчої кооперації (м. Новосибірськ, 7–8 квітня 2006 р.); всеукраїнській науково-методичній конференції «Проблеми теорії і практики обліку, аналізу і аудиту та шляхи їх вирішення» (м. Севастополь, 3–5 травня 2006 р.); міжнародній науково-практичній конференції, присвяченій 35-річчю кафедри бухгалтерського обліку та аудиту ПУСКУ «Обліково-аналітичні системи: глобальний і національний аспекти» (м. Полтава, 16–17 травня 2006 р.); V-й Міжнародній науковій конференції «Концепції розвитку бухгалтерської професії: теорія і практика» (м. Житомир, 18–19 травня 2006 р.); міжнародній науково-практичній конференції «Організаційно-економічні інструменти розвитку інтеграційних процесів в агропромисловому виробництві» (м. Тернопіль, 18–19 травня 2006 р.); міжнародній науково-практичній конференції «Проблеми та перспективи розвитку регіональної ринкової економіки» (м. Кременчук, 11–13 травня 2007 р.).
Публікації. Основні результати дисертаційного дослідження опубліковані у 16 наукових працях, серед яких 7 у наукових фахових виданнях (3,1 друк. арк.), 9 – в інших виданнях (1,9 друк арк.). Загальний обсяг публікацій – 5,50 друк. арк., з яких особисто здобувачеві належить 5,0 друк. арк.
Структура й обсяг дисертаційної роботи. Дисертація складається із переліку умовних позначень, вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел і додатків. Повний обсяг дисертаційної роботи становить 197 сторінок друкованого тексту, в тому числі 16 таблиць на 7 сторінках, 24 рисунки на 17 сторінках. Список використаних джерел складається із 195 найменувань, розміщених на 18 сторінках. Дисертація містить 13 додатків на 84 сторінках.
Список литературы ВИСНОВКИ
У дисертації здійснено теоретичне узагальнення й запропоновано нове вирішення наукового завдання, що полягає в дослідженні та розробці шляхів удосконалення методики й організації обліку та контролю торговельних витрат роздрібних торговельних підприємств системи споживчої кооперації України. Отримані результати свідчать про досягнення поставленої мети і дають можливість зробити такі висновки.
1. Ринкові умови господарювання підприємств споживчої кооперації обумовили зміну підходів до розуміння змісту й сутності торговельних витрат, рівень яких безпосередньо впливає на ефективність їх діяльності. Розкриття економічної сутності торговельних витрат має ґрунтуватися на формулюванні основних складових торговельного процесу з урахуванням альтернативності застосування економічних ресурсів у господарській діяльності та їх взаємозв’язку з витратами торговельного підприємства, виокремленні витрат обігу і витрат на товарозабезпечення, аналізі визначень торговельних витрат у різних економічних науках та встановленні моментів їх визнання в економічній теорії, бухгалтерському обліку і для цілей оподаткування.
2. Ефективне управління торговельними витратами неможливе без удосконалення їх класифікації з урахуванням різноманітних потреб планування, обліку, аналізу й контролю витрат. Систематизація ознак класифікації торговельних витрат має бути спрямованою на вирішення таких завдань: а) відображення логічного поділу витрат з огляду на можливість проведення їх повного і глибокого аналізу; б) організацію системи обліку та звітності для цілей ефективного управління витратами; в) визначення центрів персональної відповідальності за формуванням витрат в окремих підрозділах підприємства, тобто віднесення витрат на відповідні підрозділи, служби, функції або окремих осіб підприємства; г) прогнозування, планування і складання кошторису витрат на майбутній період з урахуванням особливостей діяльності підприємства; д) проведення безперервного контролю витрат на рівні підприємств торгівлі споживчої кооперації.
3. Облік і контроль торговельних витрат має здійснюватися із урахуванням особливостей технологічного процесу, організаційної структури, масштабів і специфіки діяльності підприємства та забезпечувати потреби його внутрішньогосподарських відносин. Серед об’єктів обліку витрат та калькулювання собівартості підприємств торгівлі у системі споживчої кооперації виокремлено: товарні групи; матеріально відповідальні особи; підрозділи та служби роздрібного торговельного підприємства; етапи торговельного процесу (товарозабезпечення, зберігання, збут товарів та управління підприємством).
4. Основну частку в складі торговельних витрат досліджуваних підприємств і організацій споживчої кооперації становлять прямі витрати, зокрема собівартість реалізованих товарів. Серед непрямих витрат найбільш вагомими є витрати на утримання матеріально-технічної бази торгівлі та адміністративні витрати. У цьому зв’язку потребують вирішення деякі проблеми обліку торговельних витрат, пов’язані із визначенням і розподілом сум транспортно-заготівельних витрат, отриманням даних про собівартість реалізованих товарів із форм внутрішньовідомчої звітності, уточненням номенклатури статей адміністративних витрат і витрат на збут та внесенням відповідних коректив до методики їх фінансового обліку.
5. З метою організації достовірного та своєчасного обліку витрат, пов’язаних з товарозабезпеченням і визначенням собівартості реалізованих товарів, розроблено форму “Звіту про собівартість реалізованих товарів” та запропоновано методику його складання у розрізі товарних груп, що дає можливість визначати витратомісткість кожної групи товарів,оскільки існуюча звітність такої інформації не несе. З огляду на те, що товари в підприємствах роздрібної торгівлі не тільки реалізуються, а й зберігаються, запропоновано витрати на зберігання товарів відображувати на відповідному субрахун№2) ці витрати доцільно відображувати окремим рядком.
6. Для цілей управлінського обліку та його взаємозв'язку з рахунками фінансового обліку, запропоновано структуру субрахунків і аналітичних рахунків внутрішньогосподарського (управлінського) обліку торговельних витрат. Деталізація відомостей про торговельні витрати, яка стає можливою завдяки запровадженню на підприємствах споживчої кооперації рекомендованих рахунків, сприяє отриманню більш достовірної інформації про склад витрат (за місцями зберігання товарів та їх видами, статтями витрат і працівниками, що відповідають за їх формування). Крім того, з’являється можливість для акумулювання даних про витрати торговельної діяльності в розрізі центрів фінансової відповідальності на основі комп’ютеризації повного управлінського циклу і запровадження єдиного програмного продукту з метою зведення інформації про торговельні витрати в системі споживчої кооперації по вертикалі.
7. Для задоволення потреб управління торговельними витратами та їх мінімізації удосконалено форми внутрішньовідомчої звітності “Звіт №1-ФП про фінансові результати” та “Звіт №2-ФП про витрати, пов’язані з реалізацією та управлінням у галузях діяльності” шляхом розширення номенклатури статей витрат.
8. У складі системи контролю торговельних витрат у споживчій кооперації слід виділити такі елементи: підконтрольні об’єкти (торговельні витрати та/або інформація про них у системі обліку); підконтрольні суб’єкти (юридичні й фізичні особи, що обліковують і контролюють торговельні витрати або беруть участь у їх формуванні); суб’єкти контролю, що здійснюють контрольні дії (тобто операції порівняння реальних торговельних витрат та інформації про них в обліку з певними нормами для знаходження відхилень та їх коригування); зворотний зв’язок (заходи з регулювання) між суб’єктами контролю торговельних витрат і підконтрольними об’єктами та суб’єктами. Уточнено також предмет контролю торговельних витрат і ознаки його класифікації.
9. Внутрішній контроль щодо торговельних підприємств споживчої кооперації слід розділяти на внутрішньовідомчий та внутрішньо-господарський, який, у свою чергу, підрозділяють на види – адміністративний, бухгалтерський і бюджетний. Напрями вдосконалення окремих аспектів організації й методики внутрішньогосподарського контролю торговельних витрат на досліджуваних підприємствах споживчої кооперації мають враховувати, що різні види такого контролю відрізняються між собою суб’єктами контролю, а також складом підконтрольних об’єктів і суб’єктів та нормами контролю.
10. Функції контролю за виконанням бюджетів торговельних витрат у підприємствах споживчої кооперації доцільно покласти на спеціально створений підрозділ, до складу якого мають входити спеціалісти різних управлінь (відділів) споживспілок (фінансово-економічного, обліку і звітності, торговельного). ку. Підприємствам Укоопспілки у “Звіті про фінансові результати” (форма
11. Важливе місце у системі споживчої кооперації посідає внутрішньовідомчий контроль. Виходячи із напрямів і специфіки проведення підрозділами Укоопспілки тематичних перевірок і ревізій на досліджуваних підприємствах роздрібної торгівлі розроблено рекомендації щодо вдосконалення методики документальної ревізії витрат на збут товарів і адміністративних витрат роздрібних підприємств споживчої кооперації. Сформульовано види найтиповіших порушень і висвітлено факти зловживань та проаналізовано їх вплив на відображення даних про торговельні витрати у бухгалтерському обліку й звітності підприємств споживчої кооперації.
12. Доведено, що організація служб внутрішнього аудиту в підприємствах та в організаціях споживчої кооперації має відповідати вимогам повноти, мінімуму витрат і максимуму ефекту, обґрунтовано доцільність їх створення при обласних та районних споживспілках і розроблено посадову інструкцію внутрішнього аудитора. За умови дотримання таких вимог до організації внутрішнього аудиту він набуде ознак ефективного елемента управління торговельними витратами у системі споживчої кооперації.




СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ
1. Абдукаримов И.Т. Анализ издержек обращения в кооперативной торговле. – М.: Экономика, 1968. – 71с.
2. Абрютина М.С. Экономический анализ торговой деятельности. – М.: Дело и сервис, 2000. – 512с.
3. Аналіз торговельних витрат підприємств і організацій системи Полтавської облспоживспілки // Основні показники господарсько-фінансової діяльності підприємств і організацій системи споживчої кооперації Полтавської облспоживспілки за 2000 – 2006 роки. – Полтава: КІОЦ, 2007.–138с.
4. Аналіз торговельних витрат підприємств і організацій системи Укоопспілки // Основні показники господарсько-фінансової діяльності підприємств і організацій системи споживчої кооперації Укоопспілки за 2000 – 2006 роки. – К: НМЦ “Укоопосвіта”, 2007. – 132с.
5. Ананькина Е.А., Данилочкин С.В. Контроллинг как инструмент управления предприятием. – М.: Аудит, ЮНИТИ, 1998. – 278с.
6. Андреев Б.Ф. Системный курс экономической теории: Микроэконо-мика. Макроэкономика. Учеб. пособие / Под ред. акад. В.А. Петрицева. – СПб: Лениздат, 1998. – 574с.
7. Ансофф И. Стратегическое управление. – М.: Экономика, 1989. – 519с.
8. Аренс А., Лоббек Дж. Аудит: Пер. с англ. / Под ред. Я.В.Соколова. - М.: Финансы и статистика, 1995. – 560с.
9. Баканов М.И., Кашаев А.Н., Шеремет А.Д. Экономический анализ: теория, история, современное состояние, перспективы. – М.: Финансы, 1976. – 264с.
10. Бардаш С.В. Інвентаризація на підприємствах: питання методології і практики. Автореф. дис. канд. наук. (08.06.04) / С.В. Бардаш. – К.: КДТЕУ, 2000. – 20с.
11. Башнянин Г.І. та ін. Політична економія: Ч.1. Загальна економічна теорія. Ч.2. Спеціальна економічна теорія.: Підручник / Г.Башнянин, П.Лазур, В.Медведєв. – К.: Ніка – Центр; К.: Ельга, 2000. – 527с.
12. Белобжецкий И.А. Бухгалтерская отчетность и методы ее контроля. – М.: Финансы, 1985. – 160с.
13. Белобжецкий И.А. Ревизия и контроль в промышленности. – М.: Финансы и статистика, 1987. – 294с.
14. Белобжецкий И.А. Финансово-хозяйственный контроль в управлении экономикой. – М.: Финансы, 1979.- 160с.
15. Белов Н.Г. Контроль и ревизия в сельскохозяйственных предприятиях. – М.: Статистика, 1976. – 359с.
16. Белуха Н.Т. Ревизия и контроль в торговле. – М.: Экономика, 1988.– 255с.
17. Белявцева В.В. Організація управлінського обліку в торгово-виробничих підприємствах. Автореф. дис. канд. наук. (08.06.04) / В.В. Белявцева. – Харків.: ХДУХТ, 2006. – 17с.
18. Білуха М.Т. Судово-бухгалтерська експертиза. – К.: Вища школа, 1992.– 48с.
19. Бурцев В.В. Организация системы внутреннего контроля коммерческой организации. – М.: Экзамен, 2000. – 320с.
20. Бутинець Ф.Ф. Теорія бухгалтерського обліку: Підручник для студентів. – 2-е вид., доп. та перероб. – Житомир: ЖІТІ, 2000. – 604с.
21. Бутинець Ф.Ф. та ін. Бухгалтерський управлінський облік: Навчальний посібник. / Бутинець Ф.Ф., Чижевський Л.В., Герасимчук Н.В. – Житомир: ЖІТІ, 2000. – 448с.
22. Бутинець Ф.Ф., Бардаш С.В., Малюга Н.М., Петренко Н.І. Контроль і ревізія. – 2-ге вид., доп. і перероб.: Підручник для студентів вузів спеціальності 7.050106 “Облік і аудит”. – Житомир: ЖІТІ, 2000. – 512с.
23. Бутынец Ф.Ф. Предмет и объекты контроля в сельскохозяйственных предприятиях. – К.: УСХА, 1976. – 108с.
24. Бутинець Ф.Ф. Організація бухгалтерського обліку: Підруч. для студ. спец. “Облік і аудит” вищих навч. закл. – 3-є вид., доп. і перороб. – Житомир: ПП “Рута”, 2002. – 592с.
25. Бухгалтерський облік: Навч.-метод. посіб. для самост. вивч. дисц./
Л.Г. Ловінська, Л.В. Жилкіна, О.М. Голенко та ін. – К.: КНЕУ,2002. – 370с.
26. Бухгалтерський облік на підприємствах роздрібної торгівлі та громадського харчування споживчої кооперації: Навч. посібник / За ред. В.О. Озерана. – К: НМЦ “Укоопосвіта”, 2003. – 188с.
27. Бухгалтерський облік на сільськогосподарських підприємствах: Підручник / За ред. .проф. М.Ф. Огійчука. – К.: Аграрна освіта, 2001. – 605с.
28. Бухгалтерский учёт в потребительской кооперации (альбом наглядных пособий): Учеб. пособие для студентов кооп. вузов. – М.: Экономика, 1968. – 240с.
29. Валевич Р.П., Давыдова Г.А. Экономика торгового предприятия: Учеб. пособие. – Мн.: Вышэйш. шк., 1996. – 368с.
30. Василевский И. Торговая калькуляция. – 3-е изд., испр. и значительно доп. – М.; Л.: Гос. торг. изд-во, 1930. – 152с.
31. Ващенко І.В. Державний фінансовий контроль та його вдосконалення у трансформаційній економіці України. Автореф. дис. канд. наук. (08.04.01) / І.В. Ващенко. – К.: Київський національний університет ім. Т.Шевченка, 2005. – 22с.
32. Введение в философию: Учебник для вузов. В 2-х ч. – Ч.2. / Фролов И.Т., Араб-оглы Э.А., Арефьева Г.С. и др. – М.: Политиздат, 1990. – 639с.
33. Верига Ю.А., Волошин А.М. Бухгалтерська фінансова звітність підприємства: Навчальний посібник. – К.: НМЦ “Укоопосвіта”, 2002. – 320с.
34. Верига Ю.А., Деньга С.М. Еккаунтинг ефективності вкладення капіталу в торговельну сферу. Ч. 1. Теоретичні аспекти системи еккаунтингу: Монографія. – Полтава: ПУСКУ, 2002. – 355с.
35. Верига Ю.А., Деньга С.М. Захист інформації в комп’ютерних інформаційних системах бухгалтерського обліку // Бухгалтерський облік і аудит. – 2004. – № 5. – С. 59 – 65.
36. Верига Ю.А., Фірсова Н.В. Особливості фінансового обліку витрат в торгівельних підприємствах споживчої кооперації // Фінанси, облік і аудит: Зб. наук. праць. Спец. випуск / Відп. ред. В.Г. Лінник. – К.: КНЕУ, 2006. – С. 105-112.
37. Виханский О.С. Стратегическое управление: Учебник. – 2-е изд.,
перераб. и доп. – М.: Гардарика, 1999. – 296с.
38. Виханский О.С., Наумов А.И. Менеджмент: Учебник. – М.: Гардарика, 1988. – 528с.
39. Вознесенский Э.А. Внутрихозяйственный контроль на предприятии. – Л.: Знание, 1967. – 40с.
40. Вознесенский Э.А. Финансовый контроль в СССР. – М.: Юрид. лит., 1973. – 134с.
41. Галаган А.М. Торговое счетоводство. – М.: Экономическая жизнь, 1926. – 168с.
42. Галіцин В.К. Моделі та технології систем моніторингу в економіці. Автореф. дис. докт. наук. (08.03.02) / В.К. Галіцин. – К.: КНЕУ, 2001. – 30с.
43. Гальперин В.М. и др. Микроэкономика: В 2-х т. – Т.1 / В. Гальперин,
С. Игнатьев, В. Моргунов. – СПб.: Экономическая шк., 1996. – 349с.
44. Голов С.Ф. Управлінський облік: Підручник. – К.: Лібра, 2003. – 704 с.
45. Голов С.Ф., Єфіменко В.І. Фінансовий та управлінський облік. – К.: Автоінтерсервіс, 1996. – 544с.
46. Голов С.Ф., Костюченко В.М. Бухгалтерський облік за міжнародними стандартами: приклади та коментарі. Практичний посібник. – К.: Лібра, 2001.– 840с.
47. Гордієнко І.В. Інформаційні системи в менеджменті: Навч.-метод. посіб. для самост. вивч. дисц. – К.: КНЕУ, 1999. – 128с.
48. Гринів Б.В. Аналіз витрат обігу та шляхи його вдосконалення. //Вісник Львівської комерційної академії. Серія Економічна. Випуск 16. – Львів: ЛКА. – 2004. – С.175 – 180.
49. Деньга С.М. Облік і аналіз затрат, доходів і фінансових результатів торгових підприємств. Дисертація канд.наук. На правах рукопису (08.06.04) / С.М. Деньга. – К.: КНЕУ,1997. – 189с.
50. Деньга С.М. Еккаунтинг ефективності вкладення капіталу в торго-вельну сферу. Ч. 2. Категорії та методологія оцінювання. – Полтава: РВЦ ПУСКУ, 2005. – 301с.
51. Деньга С.М., Фірсова Н.В. Еволюція торговельних витрат // Торгівля і ринок України: Темат. зб. наук. праць. Вип. 17 – Т. ІІ / Голов. ред. О.О. Шубін. – Донецьк: ДонДУЕТ, 2004. – С. 157 – 170.
52. Деньга С.М., Фірсова Н.В. Сутність і класифікація витрат // Матеріали міжнародної наук.-практ. конференції “М.І. Туган-Барановський – видатний вчений-економіст. Спадщина та новації.” 20 – 21 січня 2005 р./ Голов. ред. О.О. Шубін. – Донецьк: ДонДУЕТ, 2005. – Т.ІІІ. – С.31 – 34.
53. Дорош Н.І. Методологічні та організаційні аспекти аудиту. Автореф. дис. докт. наук. (08.06.04) / Н.І. Дорош. – К.: Національний науковий центр “Інститут аграрної економіки”. – 2004. – 39 с.
54. Друри К. Введение в управленческий и производственный учет. – М.: Аудит, 1994. – 557с.
55. Друри К. Управленческий и производственный учет. / Пер. с англ.: Учебник. – М.: ЮНИТИ-ДАНА, 2003. – 1071с.
56. Думинець О.С. Використання аналітичної інформації для прийняття управлінських рішень // Вісник Львівської комерційної академії. Серія економічна. Випуск 16. – Львів: ЛКА. – 2004. – С.189-194.
57. Економіка підприємств. Т.1 / За ред. С.Ф. Покропивного. – К.: Хвиля-Прес, 1995. – 680 с.
58. Економіка торговельного підприємства: Підручник / А. Мазаракі, Л. Лігоненко, Н. Ушакова. – К.: Хрещатик, 1999. – 800 с.
59. Економічна енциклопедія: У 3-х т. / Б. Гаврилишин, О. Устенко та ін.; Відп. ред. С. Мочерний. – К: Академія, 1999. – 592 с.
60. Емельянова Т.В. Сущность и содержание процесса общего планирования деятельности предприятия / Матеріали наукової конференції за результатами досліджень професорсько-викладацького складу, аспірантів та студентів за 1996 – 1998 рр. – Полтава: РВВ ПКІ, 1996. – 249 с.
61. Ентони Роберт Н. Основы бухгалтерского учёта. – М.: Триада НТТ, 1992. – 318с.
62. Завгородній В.П. Автоматизація бухгалтерського обліку, контролю, аналізу та аудиту. – К.: А.С.К., 1998. – 768с.
63. Завгородній В.П. Бухгалтерський облік і аудит в умовах автоматизованих систем обробки інформації: Автореф. дис. докт. наук. (08.06.04) / В.П. Завгородній. – К.: КНЕУ, 1998. – 32с.
64. Загорський В.С. Основні напрямки фінансово-економічного оздоровлення в споживчій кооперації / Національний кооперативний рух та структурні зміни в економіці України ХХІ століття: Зб. наук. праць учасників конференції. – К.: Укоопосвіта, 2001. – С. 333 – 337.
65. Закон України “Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні” від 16.07.99 р. № 996-ХІV зі змінами та доповненнями // В.М.Пархоменко. Бухгалтерський облік в Україні. Нормативи. Коментарі. Ч.9. – Луганськ: Футура, – 2006. – 672с.
66. Закон України “Про державну контрольно-ревізійну службу в Україні” від 26.01.93 р. № 2939-ХІІ // Закони України: В 11 т. – Верховна Рада України: Ін-т законодавства. – К., 1996. – Т. 5. – С. 13 – 20.
67. Закон України “Про інформацію” від 02.10.92 р. № 1642-ІІІ // Галицькі контракти. – 1996. – № 47 – С. 44-50.
68. Закон України “Про оподаткування прибутку підприємств” (у редакції Закону від 22.05.97 р. № 283/97-ВР зі змінами та доповненнями) // Все про бухгалтерський облік. – 2005. – № 86 – С. 2 – 44.
69. Закон України “Про споживчу кооперацію” від 10.04.1992 р. №.2265-ХІІ – К: ВРО “Укоопреклама”, 1992. – 15с.
70. Іванюта П.В. Внутрішньогосподарський облік у виробничих підрозділах сільськогосподарських підприємств. Автореф. дис. канд. наук. (08.06.04) / П.В. Іванюта. – К.: НАУ, 2005. – 20с.
71. Івахненков С.В. Інформаційні технології в організації бухгалтеского обліку: історія, теорія, перспективи. Наукове видання. – Житомир: АСА, 2001. – 416с.
72. Івахненков С.В. Організація бухгалтерського обліку в умовах застосування комп'ютерної техніки: Дис. канд. екон. наук. 08.06.04.– К.: НАУ, 1999. – 169с.
73. Ильин Н.И. Бухгалтерский учет в советской торговле. – М.: Госторгиздат, 1956. – 452с.
74. Ільченко Л.Б. Облік та аналіз витрат на виробництво (на матеріалах підприємств харчової промисловості України): Дис. канд. екон. наук. 08.06.04. – К.: КНЕУ,2006. – 19с.
75. Інструкція про застосування книжково-журнальної форми бухгалтерського обліку в організаціях і підприємствах споживчої кооперації – К.: ДІЯ, 2002. – 214с.
76. Инталев: Корпоративные финансы 2004. Руководство пользователя. –СПб.: КВФ «Инталев», 2005. – 272с.
77. Інформаційні системи бухгалтерського обліку: Підручник. / Ф.Ф. Бутинець, С.В. Івахненков, Т.В. Давидюк, Т.В. Шахрайчук / За ред. проф. Ф.Ф. Бутинця. – 2-е вид., перероб. і доп. – Житомир: ПП “Рута”, 2002. – 254с.
78. Ильина О.П. Информационные технологии бухгалтерского учета. – СПб: Питер, 2001. – 688с.
79. Казанцев К.А., Пермяков В.Г. Автоматизация бюджетирования ОАО “Свердловскоблгаз” // http://www.intalev.ru.
80. Калюга Є. В. Фінансово-господарський контроль у системі управління: Монографія. – К.: Ельга, Ніка-Центр, 2002. – 360с.
81. Kaplan R.S., Norton D.P. The Balanced Scorecard – Measures then drive Performance // Harvard Business Review. – 1992. – Vol. 70. – № 1. – P. 71 – 79.
82. Kaplan R.S., Norton D.P. The Balanced Scorecard Translating Strategy Action. – Cambridge Mass. – 1996. – Vol. 74. – № 1. – P. 72 – 81.
83. Kaplan R.S., Norton D.P. Using the Balanced Scorecard as a Strategic Management System // Harvard Business Review. – 1996. – Vol. 74. – № 1. –
P. 75 – 85.
84. Козырева Т.В. Учет издержек в туризме: Учебное пособие. – М.: Финансы и статистика, 2001. – 224с.
85. Контроль і ревізія. Навчальний посібник. Нормативний посібник. Нормативно-практичні матеріали. Станом на 15.03.2001 р. – Львів: Національний університет “Львівська політехніка” (Інформаційно-обчислювальний центр “ІНТЕЛЕКТ+” Інститут підвищення кваліфікації та перепідготовки кадрів), “Інтелект-Захід”, 2001. – 200с.
86. Кошевецька Г.С. Облік витрат в системі управління операційною діяльністю підприємства. Автореф. дис. канд. наук. (08.06.04) / Г.С. Кошевецька. – К.: ДАСОА, 2005. – 23с.
87. Крамаровский Л.М. Ревизия и контроль. – М.: Финансы и статистика, 1988. – 124с.
88. Кузик Н.П. Система внутрішнього контролю в акціонерному товаристві. Автореф. дис. канд. наук. (08.06.04) / Н.П. Кузик. –К.: НАУ, – 2004. – 24с.
89. Кузьмінський А., Сопко В., Єфіменко В., Голов С., Вімані Е. Концепція національного Плану рахунків бухгалтерського обліку в Україні // Бухгалтерський облік і аудит. – 1994. – № 1. – С. 4 – 9.
90. Кужельный Н.В. Бухгалтерский учет и его контрольные функции: Практическое руководство. – М.: Финансы и статистика, 1985. – 143с.
91. Кужельний М.В., Калюга Є.В., Калюга О.В. Контроль фінансової звітності та правильності її складання: Навч.-метод. посібник. – К.: Ельга; Ніка-Центр, 2001. – 240с.
92. Кужельний М.В., Лінник В.Г. Теорія бухгалтерського обліку: Підручник. – К.: КНЕУ, 2001. – 334с.
93. Ластовецький В.О. Галузевий бухгалтерський облік: проблеми теорії і практики: Монографія. – Чернівці: Прут, 2005. – 200с.
94. Ластовецкий В.Е. Учет затрат по факторам производства и центрам ответственности. – М.: Финансы и статистика, 1998. – 76с.
95. Леонтьев В. Исследование структуры американской экономики: теоретический и эмпирический анализ по схеме затраты – выпуск. – М.: Госторгиздат, 1958. – 640с.
96. Ломовисский А.Ф. Курс коммерческих вычислений (Теория и практика). – 5-е изд., испр. и доп. – М.; Л.: Снабкоопгиз, 1931. – 294с.
97. Лунский Н.С. Коммерческие вычисления. – 3-е изд. – М.: Экономическая жизнь, 1925. – 122с.
98. Люкшинов А.Н. Стратегический менеджмент: Учебное пособие для вузов. – М.: ЮНИТИ-ДАНА, 2000. – 375с.
99. Лысковский В. Методология бюджетного управления // http://www.intalev.ru.
100. Мазаракі А.А. Сучасні проблеми регіонального розвитку торгівлі. – К., 1999. – 118с.
101. Майер Э. Контроллинг как система мышления и управления: Пер. с нем. Ю.Г. Жукова и С.Н. Зайцева. / Под ред. С.А. Николаевой. – М.: Финансы и статистика, 1993. – 174с.
102. Макарова М.В. Тенденції розвитку цифрової економіки: Монографія. – Полтава: РВВ ПУСКУ, 2004. – 236с.
103. Макконел К.Р., Брю С.Л. Экономикс: Принципы, проблемы и политика. – К.: Хагард–Демос, 1993. – 785с.
104. Максименко Г.Д. Внутриведомственный контроль. – М.: Финансы и статистика, 1981. – 172с.
105. Маркс К. Капитал: Критика политической экономии. Т.3. Кн.3 Торговый капитал. – М.: Политиздат, 1978. – 376с.
106. Международные стандарты учета: Сб. 1 – 4. – К: Укр.-фин. ин-т менеджмента и бизнеса, 1993. – 96с.
107. Методичні рекомендації зі складання фінансового плану торговельного підприємства. – К.: Укоопспілка. Фінансово-економічне управління, 2001. – 48с.
108. Методичні рекомендації з формування складу витрат та порядку їх планування в торговельній діяльності., затв. наказом Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України від 22.05.2002 р. № 145. – К.: Укоопосвіта, 2002. – 34с.
109. Методические рекомендации по планированию показателей хозяйственно-финансовой деятельности потребительского общества в новых условиях хозяйствования. – К.: Украинский союз потребительских обществ; Украинский республиканский филиал Всесоюзного научно-исследова-тельского института потребительской кооперации,
1990. – 189с.
110. Методические указания по анализу и планированию издержек обращения, валового дохода и прибыли от торговой деятельности районного потребительского общества. – М.: Центросоюз. Финансово-экономическое управление, 1980. – 112с.
111. Миддлтон Д. Бухгалтерский учёт и принятие финансовых решений / Пер. с англ.; Под ред. И.И. Елисеевой. – М.: Аудит, ЮНИТИ, 1997. – 408с.
112. Міжнародні стандарти аудиту, надання впевненості та етики: Видання 2006 року / Пер. з англ. мови О.В. Селезньов, О.Л. Ольховікова, О.В. Гик, Т.Ц. Шарашидзе, Л.Й. Юрківська, С.О. Куликов. – К.: ТОВ «ІАМЦ АУ «СТАТУС», 2006. – 1152 с.
Стоимость доставки работы, в гривнах:

(при оплате в другой валюте, пересчет по курсу центрального банка на день оплаты)
50





Найти готовую работу


ЗАКАЗАТЬ

Обратная связь:


Связаться

Доставка любой диссертации из России и Украины



Ссылки:

Выполнение и продажа диссертаций, бесплатный каталог статей и авторефератов

Счетчики:

Besucherzahler
счетчик посещений

© 2006-2022. Все права защищены.
Выполнение уникальных качественных работ - от эссе и реферата до диссертации. Заказ готовых, сдававшихся ранее работ.