У нас уже 242733 рефератов, курсовых и дипломных работ
Заказать диплом, курсовую, диссертацию


Быстрый переход к готовым работам

Мнение посетителей:

Понравилось
Не понравилось





Книга жалоб
и предложений


 






Название ЕФЕКТИВНІСТЬ ВИРОБНИЦТВА СВИНИНИ В УКРАЇНІ
Количество страниц 196
ВУЗ УМАНСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ АГРАРНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
Год сдачи 2008
Содержание ВСТУП……………………………………………………………………….

РОЗДІЛ 1. ТЕОРЕТИЧНІ ОСНОВИ ЕФЕКТИВНОСТІ ВИРОБНИЦТВА В ГАЛУЗІ СВИНАРСТВА………………..............................................
1.1. Сутність ефективності у свинарстві та показники її визначення………………………………………………………………………….
1.2. Організаційно-економічні особливості ефективного ведення свинарства…….………………………………………………………….
1.3. Ціна як фактор ефективного функціонування галузі……………..
Висновки до розділу 1…………………………………………………..

РОЗДІЛ 2. ОЦІНКА СУЧАСНОГО СТАНУ ТА ЕФЕКТИВНОСТІ
ВИРОБНИЦТВА СВИНИНИ В УКРАЇНІ.......……………………………
2.1. Стан виробництва свинини…………………..……………………
2.2. Економічна ефективність виробництва свинини…………………
2.3. Ефективність виробництва свинини в різних організаційно-пра-
вових формах господарювання…...……………………………………
Висновки до розділу 2…………………………………………………..

РОЗДІЛ 3. ОРГАНІЗАЦІЙНО-ЕКОНОМІЧНІ НАПРЯМИ ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ ГАЛУЗІ…………………………………….
3.1. Організаційно-економічний механізм забезпечення ефективно-
сті свинарства…………………………………………..……………….
3.2. Оптимізація структури стада свиней……………………………...
3.3. Формування міжгосподарських відносин на основі кооперації...
Висновки до розділу 3…………………………………………………..
ВИСНОВКИ…………………………………………………………………
СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ…………………………………..
ДОДАТКИ…………………………………………………………………...

ВСТУП

Актуальність теми. Однією з важливих проблем подальшого розвитку агропромислового комплексу України є пошук ефективних механізмів виро-бництва сільськогосподарської продукції. Ці механізми повинні стимулювати виробника та забезпечити економічно вигідне її виробництво у всіх організа-ційно-правових формах господарювання незалежно від форм власності.
Серед основних галузей, що забезпечують населення м’ясними продук-тами, значна частка припадає на свинарство. Виробництво свинини на висо-кому рівні здатне забезпечити населення м’ясною продукцією та сприяти ви-рішенню проблеми продовольчої безпеки в державі.
Починаючи з 1990 р. в Україні спостерігається зниження обсягів вироб-ництва свинини, про що свідчить зменшення кількості поголів’я свиней, се-редньодобових приростів, виробництва м’яса в живій та забійній масі, погір-шення показників економічної ефективності. Знижується технологічний рі-вень ведення галузі. Виробництво м’яса залишається рентабельним лише у спеціалізованих свинарських комплексах, які ведуть великотоварне виробни-цтво, застосовують інтенсивні технології та мають високий рівень технічного забезпечення.
Проблеми економічної ефективності сільськогосподарського виробниц-тва висвітлені у працях В.Г. Андрійчука, І.М. Бойчика, М.Й. Маліка,
В.Я. Месель-Веселяка, Б.Й. Пасхавера, П.Т. Саблука, Д.К. Семенди,
О.М. Шпичака, В.В. Юрчишина та інших вчених. Особливості ефективності виробництва свинини досліджували В.І. Герасимов, В.П. Рибалко, І.О. Ски-бенко, В.С. Топіха, О.М. Царенко, П.В. Щепієнко та ін. Проте залишаються невирішеними питання, пов’язані з розробкою системного підходу до визна-чення факторів формування ефективності у свинарстві, систематизації показ-ників різних видів ефективності в галузі, недостатньо вивчені організаційно-економічний механізм і напрями забезпечення його ефективності. При аналізі проблем ефективності виробництва свинини вчені у своїх дослідженнях не-достатньо застосовують SWOT-аналіз, за допомогою якого виявляють слабкі сторони діяльності сільськогосподарських товаровиробників при виробницт-ві продукції та можливі загрози в ринкових умовах господарювання. Значи-мість та актуальність цих питань й обумовило вибір теми дисертаційної ро-боти.
Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисерта-ційна робота виконана згідно з тематикою науково-дослідних робіт Умансь-кого державного аграрного університету “Адаптація організаційно-економічного механізму господарювання до соціально-орієнтованих ринко-вих відносин в АПК та удосконалення земельних відносин на селі” (номер державної реєстрації 0101U004493). Автором обґрунтовано пропозиції щодо організації ефективного ведення галузі свинарства в Україні.
Мета і завдання дослідження. Метою дисертаційної роботи є дослі-дження зміни динаміки поголів’я тварин, його розміщення по природно-економічних зонах, стану виробництва свинини, аналіз показників економіч-ної ефективності у свинарстві, обґрунтування шляхів його розвитку, удоско-налення методики оптимізації структури стада, розробка механізму міжгос-подарських зв’язків на кооперативній основі.
Основними завданнями дослідження визначено:
- узагальнення теоретичних основ сутності ефективності у свинарстві та систематизація показників визначення її видів;
- визначення організаційно-економічних особливостей формування ефе-ктивного виробництва свинини;
- виявлення впливу цінової політики на ефективність ведення галузі;
- обґрунтування здійснення Аграрним фондом державних інтервенцій тваринницької продукції, зокрема свинини;
- визначення тенденцій розвитку й оцінка стану свинарства в сільського-сподарських підприємствах та особистих селянських господарствах;
- визначення організаційно-економічних і стратегічних напрямів ефек-тивного розвитку галузі;
- розробка методики оптимізації структури стада свиней;
- опрацювання економіко-математичної моделі міжгосподарського коо-перативного об’єднання з виробництва свинини та аналіз результатів дослі-дження.
Об’єктом дослідження є процес забезпечення ефективного ведення га-лузі свинарства сільськогосподарськими товаровиробниками різних органі-заційно-правових форм господарювання, а також особистими селянськими господарствами.
Предметом дослідження є система теоретичних, методичних та органі-заційно-економічних аспектів забезпечення ефективного виробництва свини-ни в Україні.
Методи дослідження. Теоретико-методологічною базою проведення ди-сертаційного дослідження є діалектичний метод пізнання, положення класи-чної і сучасної економічної теорії, законодавчі й нормативні акти України, наукові розробки та публікації вітчизняних і зарубіжних вчених з питань під-вищення ефективності агропромислового виробництва, зокрема тваринницт-ва. Для розв’язання поставлених завдань у роботі застосовувались такі мето-ди: монографічний (при висвітленні поглядів учених на проблему ефектив-ності галузі), індукції та дедукції (при дослідженні видів ефективності, ви-значення між ними взаємозв’язку та взаємозалежності, при формуванні сис-теми показників у свинарстві), абстрактно-логічний (при узагальненні теоре-тичних основ ефективності), економіко-статистичний (при оцінці стану ви-робництва свинини в Україні), статистичного групування та порівняльного аналізу (при визначенні впливу концентрації поголів’я, спеціалізації, собівар-тості реалізованої продукції, обсягів і ціни реалізації свиней на економічну ефективність виробництва свинини в сільськогосподарський підприємствах), методи математичного моделювання та оптимізації (при розробці методики визначення структури стада свиней та формуванні міжгосподарських відно-син на кооперативній основі).Інформаційною базою дисертаційного дослі-дження були: Закони України, Укази Президента України, Постанови Кабіне-
ту Міністрів України, нормативні акти міністерств і відомств України, стати-стичні збірники та аналітична звітність Державного комітету статистики України, обласних, районних управлінь статистики, річні звіти сільськогос-подарських підприємств, літературні джерела за темою дослідження, наукові публікації та інформаційно-аналітичні збірники щодо розвитку свинарства як в Україні, так і за кордоном.
Наукова новизна одержаних результатів полягає у дослідженні на-прямів підвищення ефективного ведення виробництва у галузі свинарства сільськогосподарськими товаровиробниками різних організаційно-правових форм господарювання та особистими селянськими господарствами. У проце-сі дослідження одержано наступні результати, що мають наукову новизну:
вперше:
- розроблено і рекомендовано організаційно-економічну схему вироб-ництва м’яса свиней у міжгосподарському кооперативному об’єднанні, учас-никами якого є свинарський комплекс, спеціалізоване господарство з вироб-ництва кормів, сільськогосподарські товаровиробники-постачальники фура-жного зерна, комбікормовий і молокопереробний заводи, а економічні відно-сини формуються між ними залежно від вкладеного у виробництво капіталу;
- розроблено економіко-математичну модель функціонування міжгос-подарського кооперативного об’єднання з урахуванням погодного ризику, що дає можливість спланувати обсяги виробництва конкурентоспроможної продукції при різних рівнях забезпечення сільськогосподарських товарови-робників кормовими ресурсами;
удосконалено:
- систематизацію показників видів ефективності відповідно до вироб-ництва свинини, за рахунок чого можна провести комплексний аналіз розви-тку галузі;
- методичні підходи щодо визначення оптимальної структури стада, що забезпечуватиме одержання максимального виходу продукції. Суть питання полягає у врахуванні при цьому коефіцієнтів виживання та вибракування свиней, що дає можливість більш точно визначити оптимальну структуру стада;
дістали подальший розвиток:
- визначення системи формування ефективності у свинарстві, яка пе-редбачає обґрунтування комплексу організаційних, економічних, техніко-технологічних, ресурсозберігаючих, еколого-безпечних, управлінських і со-ціальних заходів, спрямованих на досягнення максимального результату при виробництві конкурентоспроможної високоякісної продукції за мінімальних витрат на її одержання;
- обґрунтування доцільності здійснення Аграрним фондом України державних інтервенцій тваринницької продукції, зокрема свинини, що дасть змогу гарантувати товаровиробникам мінімальні ціни на м'ясо та підвищити економічний інтерес до виробництва продукції;
- визначені за допомогою SWOT-аналізу стратегічні напрями розвитку свинарства, які спрямовані на забезпечення ефективного ведення галузі. Їх суть полягає у подальшому розвитку концентрації і спеціалізації виробницт-ва, удосконаленні міжгосподарських відносин на кооперативній основі, мо-дернізації діючих і будівництві нових свинарських комплексів, створенні спільних підприємств з іноземними інвестиціями, наданні послуг з виробни-цтва свинини дорадчими службами на районному рівні, створенні галузевого web-сайту на загальнонаціональному рівні, підвищенні кваліфікації керівни-ків і спеціалістів за кордоном.
Практичне значення одержаних результатів. Результати досліджень можуть бути використані аграрними формуваннями при створенні схеми розвитку міжгосподарських відносин на кооперативній основі для виробниц-тва свинини. Результати роботи можуть застосовуватися також при розробці рекомендацій, підготовці та виданні навчально-методичної літератури з еко-номіки галузі свинарства та програм розвитку ефективної господарської дія-льності в свинарстві.
Розроблені дисертантом пропозиції щодо вдосконалення організаційно-економічного механізму розвитку свинарства, визначення стратегічних на-прямів формування ефективності галузі, методики визначення оптимальної структури стада, створення та функціонування кооперативного об’єднання з виробництва свинини прийняті Управлінням агропромислового розвитку Шполянської районної державної адміністрації Черкаської області (довідка № 1.2 – 162/2 від 12.03.2007 р.), ТОВ “Провімі Київ” (довідка № 187/2 від 07.03.2007 р.), Головним управлінням агропромислового розвитку Черкаської обласної державної адміністрації (довідка № 11-23/237 від 23.11.2007 р.) до впровадження у практику.
Результати дисертаційного дослідження використовуються в навчально-му процесі Уманського державного аграрного університету при викладанні дисциплін „Операційний менеджмент” та „Управління проектами” для сту-дентів факультету менеджменту, а також дисципліни „Європейські технології інтенсифікації тваринництва”, яка викладається в Інституті післядипломної освіти Уманського державного аграрного університету для керівників і спе-ціалістів Кіровоградської, Черкаської та Одеської областей (довідка № 221 від 04.04.2007 р.).
Особистий внесок здобувача. Викладені в дисертації наукові результа-ти досліджень одержані автором особисто. З наукових праць, опублікованих у співавторстві, автору належить збір, обробка інформації та формулювання висновків щодо методологічних підходів стратегічного планування в АПК. Інші опубліковані наукові видання є одноосібними.
Апробація результатів дисертації. Теоретичні та практичні проблеми ефективності виробництва у свинарстві висвітлені в наукових публікаціях та обговорені на наукових конференціях: Всеукраїнських науково-практичних конференціях молодих вчених в Уманському державному аграрному універ-ситеті (м. Умань, 2004 р., 2007 р.), міжнародній науково-практичній конфе-ренції “Глобальні та національні проблеми в аграрній економіці в Україні” (м. Луганськ, 2004 р.), міжнародній науково-практичній конференції “Сталий розвиток аграрного сектора економіки” (м. Харків, 2004 р.), міжнародній на-уково-практичній конференції “Ефективність використання ресурсного поте-нціалу в умовах сталого розвитку сільського господарства” (м. Харків, 2007 р.), міжнародній науково-практичній конференції молодих вчених “Аграрний форум – 2007” (м. Суми, 2007 р.), міжнародній науково-практичній конфере-нції “Формування конкурентоспроможності підприємств АПК в умовах гло-балізації” (м. Полтава, 2007 р.).
Публікації. Основні положення дисертаційного дослідження опубліко-вані у 15 наукових працях, з них 8 – у фахових наукових виданнях обсягом 2,3 друк. арк. Загальний обсяг опублікованих праць становить 3,2 друк. арк.
Структура та обсяг дисертаційної роботи. Дисертація складається із вступу, 3 розділів, висновків, списку використаних джерел і додатків. Зага-льний обсяг дисертації − 172 сторінки комп’ютерного тексту. Дисертація мі-стить 27 таблиць, 7 рисунків, 41 додаток. Список використаних джерел налі-чує 225 найменувань.
Список литературы ВИСНОВКИ

1. У дисертації узагальнено теоретичні основи сутності ефективності в свинарстві та показники визначення її видів. Дослідження ефективності да-ють підстави поєднати між собою чотири її види: технологічну, соціальну, екологічну та економічну, які взаємовпливаючи одна на одну, забезпечують загальний результат при виробництві кінцевої продукції та формують ефек-тивність у галузі свинарства.
2. Визначено організаційно-економічні особливості, що формують ефе-ктивне виробництво свинини. Формування ефективності у свинарстві здійс-нюється за рахунок комплексного впливу організаційних, економічних, тех-ніко-технологічних, ресурсозберігаючих, еколого-безпечних, управлінських і соціальних заходів, які спрямовані на досягнення максимального результату при виробництві конкурентноспроможної високоякісної продукції за мініму-му витрат.
3. Для підвищення ефективності галузі свинарства держава має здійсню-вати виважену цінову політику з урахуванням інтересів сільськогосподарсь-ких товаровиробників через систему мінімальних закупівельних цін і дота-ційних виплат на продукцію.
4. Одним із напрямів регулювання ціни на свинину є товарні інтервенції свинини Аграрним фондом, які дадуть можливість гарантувати товаровироб-никам рентабельне ведення виробництва за будь-якої ситуації на споживчому ринку.
5. Протягом 1990-2006 рр. у сільськогосподарських підприємствах Укра-їни поголів’я свиней скоротилось на 10,8 млн. гол., в особистих селянських господарствах – на 0,6 млн. гол. Відповідно зменшилися й обсяги вирощу-вання та реалізації свиней у живій та забійній масі. Основними виробниками свинини залишаються особисті селянські господарства, які у
2006 році виробили 363,6 тис. тонн свинини (у забійній масі), що становить 69,1% загального її виробництва в Україні.
6. Серед організаційно-економічних напрямів формування ефективного свинарства вагоме значення має подальший розвиток спеціалізації і концент-рації виробництва; удосконалення міжгосподарських відносин на кооперати-вній основі; використання інтенсивних технологій та комплексної механізації й автоматизації; поліпшення породного складу поголів’я; ефективна годівля; наявність кваліфікованих працівників і професійної команди управлінського персоналу.
Групування сільськогосподарських підприємств України, що займаються виробництвом свинини, за різними показниками дало змогу виявити прямо-пропорційну залежність економічної ефективності свинарства від рівня кон-центрації та спеціалізації виробництва, собівартості реалізованої продукції й її обсягів.
7. Організаційно-економічний механізм відіграє провідну роль при фор-муванні стратегії ефективного виробництва й розвитку галузі свинарства. На основні SWOT-аналізу визначено основні напрями розвитку галузі.
8. За допомогою економіко-математичного моделювання розроблено ме-тодику оптимізації структури стада свиней, визначено його раціональну структуру, при якій можливо досягти максимального виходу продукції в сільськогосподарському підприємстві.
9. Створення об’єднання з виробництва та реалізації свинини на основі міжгосподарської кооперації є одним із шляхів виходу свинарства з кризи. В такому об’єднанні товаровиробники матимуть багато переваг на відміну від інших форм господарювання. За допомогою економіко-математичного моде-лювання розроблено програму ефективної господарської діяльності такого об’єднання. Розрахунки показали доцільність використання стратегії форму-вання ефективного розвитку свинарства, що передбачає три напрями ведення господарювання – виробництво максимальної кількості товарної продукції, одержання максимального прибутку та рівня рентабельності.

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

1. Аграрна економіка: Підручник / Д.К. Семенда, О.І. Здоровцов, П.С. Ко-тик, О.О. Школьний, О.Л. Бурляй, М.А. Коротєєв, Л.Ф. Бурик, А.П. Бу-рляй, А.І. Кисіль, К.Г. Гайдай: За ред. Д.К. Семенди та О.І. Здоровцова. – Умань, 2005. – 318 с.
2. Алексійчук Т. В. Підвищення ефективності виробництва свинини // Економіка АПК. – 2002. – № 10. – С. 86-88.
3. Алексійчук Т.В. Організаційні форми та ефективність виробництва свинини // Вісник аграрної науки. – 2002. – № 11. – С.70–72.
4. Андрійчук В., Бауер Л. Менеджмент: прийняття рішень і ризик: Навч. посібник. - КНЕУ, 1998. - 316 с.
5. Андрійчук В.Г. Економіка аграрних підприємств: Підручник. – 2-ге вид., доп. і перероб. / В.Г. Андрійчук. – К.: КНЕУ, 2002. – 624 с.
6. Андрійчук В.Г. Економіка аграрного підприємства: Навч.-метод. посі-бник для самост. вивч. дисц. – К.: КНЕУ, 2000. – 356 с.
7. Андрійчук В.Г. Ефективність діяльності аграрних підприємств: теорія, методика, аналіз: Монографія. – К.: КНЕУ, 2005. – 292 с.
8. Андрійчук В.Г. Ціна як інструмент аналізу, оцінки і прогнозу економі-чних і виробничих параметрів розвитку підприємства // Економіка АПК. – 2002. - №3. – С. 65 –70.
9. Безуглий М., Мирос В., Ткачов А., Пономаренко В. Проблеми сучасно-го свинарства // Пропозиція. − 2001. − №1. − С. 78−80.
10. Березовський М. Свинарство Данії // Тваринництво України. – 2000. – № 7-8. – С. 6-7.
11. Бізнес-план розвитку сільськогосподарського підприємства: Навч. по-сібник / В. І. Дробот, В.П. Мартьянов, М.Ф. Соловйов, А.В. Токар, В.Й. Шиян. – К.: Мета, 2003. – 336 с.
12. Бойко В.І., Щепієнко П.В., Коржинський М.П. та ін. Рекомендації по формуванню ринку м’яса і м’ясопродуктів. – К.: ІАЕ УААН, 1994. – 43 с.
13. Бойчик І.М. Економіка підприємства. Навч. посібник. – К.: Атака, 2002. – 480 с.
14. Бойчик І.М., Харів П.С., Хопчан М.І., Піча Ю.В. Економіка підприємс-тва: Навч. посібник для студ. екон. спец. вищ. навч. закл. І-IV рівнів акредитації. Друге вид., випр. і доп. – К.: «Каравела»; Львів: «Новий світ – 2000», 2001. – 298 с.
15. Боровик О.Г. Виклад доповіді на спільному з’їзді Всеукраїнського сою-зу сільськогосподарських підприємств і Асоціації фермерів та приват-них землевласників України від 28 листопада 2006 року // Економіка АПК.- 2006. - № 12. – С. 6-9.
16. Брезвін А.І. Організаційно-методологічні засади інтеграції виробницт-ва в АПК // Економіка АПК. – 2000. – №3. – С.15-17.
17. Бугуцький О.А. Федоренко О.С., Михайлов С.І. Резерви підвищення ефективності трудозатрат у свинарстві // Економіка АПК. –1995. – №6. – С. 52–57.
18. В. Амбросов, Т. Маренич. Механізми ефективного функціонування аг-роформувань // Економіка України. - 2006.- № 9. – С. 60-66.
19. Вертийчук А.Р., Масенко М.І. Технологія виробництва продукції тва-ринництва. – К.: Урожай, 1995. – 376 с.
20. Вишневська О. Підвищення ефективності племінного свинарства за ра-хунок зміцнення кормової бази // Економіка АПК. - 2002. - №11. - С. 84.
21. Вітлінський В.В. Аналіз, оцінка і моделювання економічного ризику. - К.: "Деміур", 1996. - 199 с.
22. Вітлінський В.В. та ін. Економічний ризик: ігрові моделі: навч. посіб-ник. – К.: КНЕУ, 2002. – 446 с.
23. Вітлінський В.В., Наконечний С.І. Ризик у менеджменті. - К.: "Борис-фен - М", 1996. – 336 с.
24. Вітлінський В.В., Наконечний С.І., Шарапов А.Д. Економічний ризик і методи його вимірювання. – К.: ІЗМН, 1996. – 400 с.
25. Волощук В., Майструк С., Максименко О., Фролова Г., Лосєв О. Виро-бництво свинини в Данії // Тваринництво України. – 2003. – № 10. – С.8-10.
26. Волощук В., Максименко О., Майструк С. Розвиток свинарства Німеч-чини // Тваринництво України. – 2004.– № 1-2. – С. 3-6.
27. Гайдуцький П.І. Утвердження соціально-ринкової моделі економіки в Україні // Економіка АПК. – 2006. - № 8. – С. 3 - 9.
28. Галушко В.П., Хоменко В.Ф. Державне регулювання та підтримка сіль-ськогосподарського виробництва в розвинутих країнах //Економіка АПК. – 1998. - №11. – С. 3-7.
29. Гарасим П.М., Черевко Г.В. Аграрна економіка: реформи та стабіліза-ція кризи. – Львів: ЛДАУ, 1998. – 100 с.
30. Гафт М.Г. Принятие решений при многих критериях. - М.: Знание, 1979. - 64 с.
31. Гладій М.В. Основні концептуальні положення аграрної політики в Україні //Економіка АПК. -1998. - № 9. - С. 3 – 7.
32. Голіков В.І. Теоретична сутність корпоративних відносин та корпора-тивного управління // Економіка і прогнозування. – 2001. – № 2. – С. 52–64.
33. Господарський механізм агропромислового комплексу кризового пері-оду / Відп. ред. Б.Й.Пасхавер. – К.: ІЕ НАНУ, 2001. – 351с.
34. Дадашев Б.А. Ціноутворення і ціни на продукцію сільського господар-ства в сучасних умовах // Економіка АПК. – 2003. - № 7. - С. 124 – 128.
35. Дем’яненко С.І. Менеджмент виробничих витрат у сільському госпо-дарстві. – К.: КНЕУ, 1998. – 264 с.
36. Дем’яненко М.Я. Проблеми фінансово-кредитного забезпечення сіль-ськогосподарських виробників в період формування ринкових відносин // Економіка АПК. - 1999. - № 1. - С. 41-43.
37. Дієсперов В.С. Організація заробітної плати у тваринництві. – К.: ІАЕ УААН, 1999. – 68 с.
38. Драгун Л., Вакульчик О. Інтегральний показник для аналізу ефектив-ності виробництва // Економіка України. – 1995. – № 9. – С.93–95.
39. Дубицький В.В. Становлення інтегрованих агропромислових форму-вань ринкового типу // Економіка АПК. – 2000. – №10. – С.17-20.
40. Економіка підприємства: Підручник / За ред. С.Ф. Покропивного. – К.: КНЕУ, 2000. – 526 с.
41. Економіка розвитку: Підручник / О.М. Царенко, Н.О. Бей,
І.І. Д’яконова, І.В. Сало; За ред. д.е.н., проф. І.В. Сало. – Суми: ВТД «Університетська книга», 2004. – 590 с.
42. Економіка сільського господарства / В. П. Мертенс, В. І. Мацибора,
Л. Ф. Жигало та ін.; За ред. В. П. Мертенса. – К.: Урожай, 1995. – 288 с.
43. Економіка сільського господарства: Підручник / О. І. Здоровцов.
Л. І. Касьянов, В. І. Мацибора, В. Й. Шиян; За ред. О. І. Здоровцова,
В. І. Мацибори. – К.: Вид-во УСГА, 1993. – 320 с.
44. Економічний довідник аграрника / В.І. Дробот, Г.І. Зуб, М.П. Кононен-ко та ін. / За ред. Ю.Я. Лузана, П.Т. Саблука. – К.: «Преса України», 2003. – 800 с.
45. Економічний словник / За ред. П.І. Багрія, С.І. Дорогунцова. – К.: Голо-вна редакція УРЕ АН УРСР, 1973. – 624 с.
46. ЕС: концентрация в животноводстве // АПК: экономика, управление. – 2000. – № 7. – С.73.
47. Животноводство / Е. А. Арзуманян, А.П. Бегучев, В.И. Георгиевский и др..; Под ред. Е. А. Арзуманяна. – 3-е изд, перераб. и доп. – М.: Агро-промиздат, 1985.– 448 с., ил. – (Учеб. и пособия для высш. с.-х. учеб. заведений).
48. Животноводство. – М.: «Колос», 1978. – 383 с.
49. Завадський Й.С. Державне регулювання економіки АПК // Економіка АПК. – 1999. - №1. – С. 69.
50. Закон України "Про господарські товариства" від 19 вересня 1991р. № 1576-ХІІ / Відомості Верховної Ради України. – 1991. – № 49. – С. 682.
51. Закон України "Про підприємництво" від 7 лютого 1991 р. № 698-ХІІ / Відомості Верховної Ради України. – 1991. – № 14. – С. 168.
52. Закон України "Про підприємства в Україні" від 27 березня 1991 р.
№887-ХІІ / Відомості Верховної Ради України. – 1991. – № 24. – С. 272.
53. Закон України "Про сільськогосподарську кооперацію" від 17 липня 1997 р. № 469/97-ВР / Відомості Верховної Ради України. – 1997. –
№ 39. – С. 261.
54. Закон України "Про споживчу кооперацію" від 10 квітня 1992 р. № 2265-ХІІ / Відомості Верховної Ради України. – 1992. –№ 30. – С. 414.
55. Закон України “Про захист економічної конкуренції” від 11 січня 2001 р. № 2210-ІІІ // Відомості Верховної Ради України. – 2001. – № 12. – С. 64.
56. Закон України ”Про державну підтримку сільського господарства України” від 24 червня 2004 р. № 1877-IV // Відомості Верховної Ради України. – 2004. – № 49. – С. 527.
57. Закон України „Про власність” від 7 лютого 1991 р. № 697-ХІІ // Відо-мості Верховної Ради України. – 1991. – № 20. – С. 249.
58. Закон України „Про Загальнодержавну програму селекції у тваринниц-тві на період до 2010 року” від 19 лютого 2004 р. № 1517-IV // Відомос-ті Верховної Ради України. – 2004. – № 23. – С. 319.
59. Закон України „Про охорону навколишнього природного середовища” від 25 червня 1991 р. № 1264-ХІІ // Відомості Верховної Ради України. – 1991 р. – № 41. – С. 546.
60. Закон України „Про стимулювання розвитку сільського господарства на період 2001-2004 років” від 18 січня 2001 р. № 2238-III // Відомості Верховної Ради України. – 2001 р. – № 11. – С. 52.
61. Закон України «Про племінну справу у тваринництві» від 20 лютого 2003 р. № 546-IV // Відомості Верховної Ради. – 2003. – № 23. – С. 145.
62. Зіновчук В.В. Кооперативна ідея у сільському господарстві України і США. – К.: Логос, 1996. – 224 с.
Стоимость доставки работы, в гривнах:

(при оплате в другой валюте, пересчет по курсу центрального банка на день оплаты)
50





Найти готовую работу


ЗАКАЗАТЬ

Обратная связь:


Связаться

Доставка любой диссертации из России и Украины



Ссылки:

Выполнение и продажа диссертаций, бесплатный каталог статей и авторефератов

Счетчики:

Besucherzahler
счетчик посещений

© 2006-2022. Все права защищены.
Выполнение уникальных качественных работ - от эссе и реферата до диссертации. Заказ готовых, сдававшихся ранее работ.