У нас уже 242733 рефератов, курсовых и дипломных работ
Заказать диплом, курсовую, диссертацию


Быстрый переход к готовым работам

Мнение посетителей:

Понравилось
Не понравилось





Книга жалоб
и предложений


 






Название РОЗВИТОК ВИРОБНИЦТВА ТА ПРОМИСЛОВОЇ ПЕРЕРОБКИ МОЛОКАУ ЛЬВІВСЬКОМУ РЕГІОНІ
Количество страниц 170
ВУЗ ЛЬВІВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ВЕТЕРИНАРНОЇ МЕДИЦИНИ ТА БІОТЕХНОЛОГІЙ імені С. З. ГЖИЦЬКОГО
Год сдачи 2008
Содержание ЗМІСТ

Вступ..............................................................................................................4

Розділ 1. Теоретичні та організаційні основи розвитку виробництва молока і молочних продуктів...................................................11
1.1.Організаційно-технологічні особливості та форми організації виробництва і промислової переробки молока........................................11
1.2.Розвиток молочного скотарства в Україні в контексті світового виробництва молока....................................................................................24
1.3.Ефективність виробництва молока в Україні та організація його промислової переробки в умовах ринку...................................................39
Висновки до розділу 1.................................................................................50

Розділ 2. Соціально-економічна структура та ефективність виробництва молока і молочних продуктів у Львівській області……….53
2.1. Аграрна реформа, зональні особливості регіону та перебудова соціально-економічної структури виробництва молока.........................53
2.2.Формування генетичного потенціалу молочного стада, його продуктивності та ефективності виробництва молока............................66
2.3.Особливості формування та розвитку ринку молока........................76
2.4.Стан молокопереробної промисловості в регіоні та ефективність її діяльності.....................................................................................................88
Висновки до розділу 2................................................................................97

Розділ 3 Удосконалення організації виробництва молока і молочних продуктів на основі кооперації та інтеграції.............................100
3.1 Основні організаційно-економічні положення кооперування господарств населення з виробництва молока.......................................100
3.2.Організаційно-економічні особливості формування виробничого молочного кооперативу у Сокальському районі ...................................119
3.3. Розвиток інтеграції виробництва молока та його промислової переробки...................................................................................................127
3.4.Стратегічні напрями розвитку виробництва молока і молочних продуктів в Прикарпатському регіоні.....................................................142
Висновки до розділу 3..............................................................................146

Висновки...................................................................................................149

Список використаних джерел...............................................................153

ВСТУП

Актуальність теми дослідження. Молоко і молочні продукти займають в структурі продовольчих ресурсів України традиційно важливе місце, що зумовлюється їх особливими харчовими цінностями та високим засвоюванням людським організмом. В процесі історичного розвитку суспільного поділу праці і поглиблення спеціалізації аграрного виробництва скотарство набуло провідного значення серед тваринницьких галузей. Тут здійснюється сукупне виробництво важливих продуктів харчування – молока і м’яса великої рогатої худоби. По мірі розвитку цивілізованого суспільства все в більшій мірі відбувається відособлення цих двох галузей в напрямі формування спеціалізованого молочного виробництва і виробництва яловичини.
Досвід багатьох провідних країн переконливо свідчить про організаційно-економічну доцільність розвитку молочного і м’ясного скотарства. Важлива роль у цьому процесі належить практиці активізації селекційно-племінної роботи щодо розведення спеціалізованих молочних і м’ясних порід великої рогатої худоби в провідних країнах світу. В Україні з урахуванням регіональних особливостей вже протягом тривалого часу також здійснюється цілеспрямована організаційно-господарська і селекційно-племінна робота, спрямована на підвищення продуктивності молочного стада та м’ясних якостей великої рогатої худоби на основі впровадження нових порід. Слід відмітити, що виробництво молока в Україні в структурі товарної продукції тваринницьких галузей посідає провідне місце. Проте, внаслідок кризових явищ, які охопили всі галузі аграрного виробництва, і які набули особливо руйнівного характеру у виробництві молока, значно скоротилось поголів’я молочного стада, істотно знизились обсяги виробництва молочної сировини, що стало причиною різкого зменшення випуску молочних продуктів підприємствами переробної промисловості.
Внаслідок глибоких соціально-економічних перетворень на селі, створення нових організаційно-правових структур на засадах приватної власності на засоби виробництва і землю, відбулось зосередження переважної більшості корів у господарствах населення, що створило певні організаційно-економічні складнощі щодо виробництва і формування ринку молока та молочних продуктів. У зв’язку з цим особливо актуальною стала проблема організації конкурентоспроможного виробництва молока в господарствах населення на основі кооперації та інтеграції кооперативних структур з підприємствами переробної промисловості.
Це слугувало підставою для вибору теми дисертаційного дослідження і об’єкта, яким є Львівський регіон, де розвиток молочного скотарства займає провідне значення. Нині ця проблема на часі наукових досліджень у ряді наукових установ, зокрема в Науковому національному центрі “Інститут аграрної економіки” (Бойко В.І., Данилевська О.Є., Крисальний О.В., Козак О.А., Коржинський М.П.), Черкаському державному технологічному університеті (Яценко В.М.), Національному аграрному університеті (Ільчук М.М., Шкільов О.В.), Національному університеті харчових технологій (Мостенська Т.Л.), Львівському державному аграрному університеті (Березівський П.С.), Львівській національній академії ветеринарної медицини ім. С.З. Гжицького (Васильчак С.В., Кіт В.Г. та інші).
Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційне дослідження здійснювалось у контексті виконання Львівською національною академією ветеринарної медицини ім. С.З. Гжицького теми “Сучасний аграрний сектор економіки України та шляхи його розвитку”, розділ “Проблеми інтенсифікації сільськогосподарського виробництва в нових умовах” (номер державної реєстрації 0194U01023336). Строки виконання – 2002-2007 роки.
Застосування отриманих результатів досліджень у розвитку молокопродуктового підкомплекса Львівщини слугує обґрунтованою підставою для створення і функціонування кооперованого виробництва молока, його інтеграції з промисловими переробними підприємствами.
Мета та завдання дослідження. Метою дисертаційного дослідження є розроблення системи організаційно-економічних заходів і практичних рекомендацій щодо розвитку та підвищення ефективності виробництва молока і його промислової переробки з урахуванням особливостей регіону.
Для досягнення вказаної мети в дисертації визначені до вирішення такі завдання:
• дослідити організаційно-економічні особливості та форми організації виробництва молока і його промислової переробки в період освоєння ринкових відносин; обґрунтувати сутність виробничого кооперування господарств населення та розвитку інтеграційних процесів в галузі промислової переробки молока Львівського регіону;
• здійснити аналіз стану та причин зниження обсягів виробництва молока в аграрній сфері та зниження випуску молочної продукції на підприємствах переробної промисловості в регіоні;
• обґрунтувати організаційно-економічні рекомендації щодо створення кооперативних формувань з виробництва молока на основі об’єднання поголів’я молочного стада і приватних земельних паїв природних кормових угідь господарств населення;
• розробити організаційно-економічні та техніко-технологічні підходи розвитку інтеграційних процесів у виробництві молока та молочних продуктів шляхом поєднання діяльності виробничих кооперативів і підприємств промислової переробки молока.
Предмет і об’єкт дослідження. Предметом дисертаційного дослідження є теоретико-методичні та практичні аспекти забезпечення ефективного розвитку виробництва та промислової переробки молока на регіональному рівні. Об’єктом дослідження є господарства–виробники молочної сировини та сукупність їх організаційно-економічних відносин з промисловими молокопереробними підприємствами.
Методи дослідження. Методологічною базою здійснення дисертаційного дослідження слугували перевірені широкою практикою положення з економічної теорії розвитку соціально-економічних явищ і процесів в агропромисловому виробництві при переході до ринкових відносин, наукові публікації вітчизняних і зарубіжних вчених з проблем здійснення аграрної реформи, створення і функціонування продовольчого ринку, а також законодавчі і нормативні акти владних структур щодо розвитку агропромислового виробництва на засадах приватної власності.
У процесі дослідження були використані наступні методи: діалектичний та абстрактно-логічний (для обґрунтування теоретичних основ дисертаційної роботи та висновків); системного аналізу та синтезу економічних явищ (для дослідження формування і розвитку нових організаційно-правових структур, динаміки поголів’я молочного стада, його продуктивності, обсягів та ефективності виробництва молока); економіко-статистичний (для збору даних про чисельність поголів’я корів, обсяги виробництва, реалізації молока та молочних продуктів); монографічний (для характеристики стану об’єктів дослідження, вивчення проблеми підвищення ефективності виробництва молока); розрахунково-конструктивний (для розробки перспектив галузі та удосконалення економічних відносин). У процесі роботи над дисертацією застосовувались також інші методи економічних досліджень.
Інформаційну базу дисертації склали чинні закони України, статистичні матеріали Державного комітету статистики України, Управління статистики Львівської області, Головного управління агропромислового розвитку Львівської обласної державної адміністрації, районних управлінь сільського господарства області, наукові праці вітчизняних та зарубіжних вчених-економістів, матеріали науково-практичних конференцій, інші літературні джерела, а також результати власних досліджень та розрахунків.
Наукова новизна одержаних результатів характеризується розробленням основних положень створення і функціонування виробничих молочних кооперативів та розвитку інтегрованих формувань з випуску молочних продуктів. До них належать:
вперше:
- обґрунтовано доцільність створення і розроблено механізм ефективного функціонування молочних виробничих кооперативів на основі добровільного об’єднання поголів’я корів та природних кормових угідь господарств населення;
- сформовані концептуальні засади ефективного розвитку і функціонування галузі молочного скотарства шляхом поєднання діяльності молочних виробничих кооперативів та підприємств промислової переробки молока.
удосконалено:
- систему регулювання економічних відносин суб’єктів виробничого кооперування у молочній галузі та інтегрованому виробництві молочних продуктів у напрямку забезпечення економічних інтересів кожного з учасників спільної діяльності.

дістало подальший розвиток:
- соціально-економічної структури виробництва молока в регіоні, яка характеризується зростаючим значенням господарств населення у виробництві та реалізації молока, їх участі в кооперативному процесі;
- організаційно-технологічні функції сільськогосподарських товариств та підприємств промислової переробки молока в інтегрованому виробництві молочних продуктів.
Практичне значення одержаних результатів. Результати дисертаційного дослідження використані при розробці перспектив розвитку молочного скотарства у Львівській області, нарощування обсягів реалізації молочних продуктів на ринку в регіоні та за його межами. Вони також покладені в основу формування і функціонування молочних виробничих кооперативів та створення інтегрованого виробництва молочних продуктів. Про це свідчить довідка Головного управління агропромислового розвитку Львівської обласної державної адміністрації від 3 вересня 2007 року (№ 01-16/306) та довідка Управління агропромислового розвитку Золочівської районної державної адміністрації Львівської області від 3 вересня 2007 року (№ 1450).
Особистий внесок здобувача. Дисертаційна робота є самостійно виконаним дослідженням, у якій обґрунтовані методологічні положення розвитку кооперативного процесу у виробництві молока та інтеграції створення спільного виробництва молочних продуктів за участю аграрних товаровиробників та промислових переробних підприємств.
Апробація результатів досліджень здійснювалась на Міжнародній науково-практичній конференції “Тваринництво України: селекція, технологія, ветеринарна безпека, економіка, виробництво екологічно чистих продуктів” (м. Суми, 2004 р.); на Міжнарожній конференції “Актуальні проблеми та інновації в тваринництві, ветеринарній медицині і харчових технологіях” (м. Львів, 2004 р.); Всеукраїнський науково-методичній конференції “Нові інформаційні технології в управлінні агропромисловим виробництвом” (м. Київ, 2005 р.); Міжнародній науково-практичній конференції “Інноваційність розвитку сучасного аграрного виробництва” (м. Львів, 20-21 жовтня 2005 року).
Публікація одержаних результатів. Основні результати досліджень автора опубліковані у семи наукових роботах у фахових виданнях загальним обсягом 2,1 друк. арк.



Список литературы ВИСНОВКИ
Багатовіковою практикою доведено, що молоко є досить важливим висококалорійним дієтичним продуктом харчування людства. До його складу якого входить велика кількість поживних речовин, що забезпечує високу засвоєність людським організмом.
Молоко у вартісній структурі споживчого кошика населення України посідає третє місце після м’яса (19%), хліба (18%). На його припадає 12% харчового раціону жителів країни. При розведенні великої рогатої худоби одержують два важливих супутніх видів продукції – молока і м’яса. В процесі розвитку суспільного поділу праці і спеціалізації виробництва молочне скотарство виокремлюється в окрему галузь молочного скотарства.
1. В умовах переходу до ринкової економіки, трансформації соціально-економічних відносин створенні нові господарсько-виробничі структури на засадах приватної власності на засоби виробництва і землю. Як наслідок в Україні здійснено значне зосередження виробництва молока в господарствах населення, виявлено скорочення поголів’я молочного стада в Україні, зменшення загального обсягу виробництва молока за період з 1990 року майже в 1,8 раза, а на одну особу країни – у 1,6 раза. Це призвело до зниження рівня споживання населенням молока на 147 кг. В умовах світового виробництва молока Україна значно знизила свій імідж. Якщо в 1990 році вона займала 4,5% валового надою, то в 2005 році – тільки 2,2%.
2. Здороження матеріально-технічних ресурсів, призвело до підвищення собівартості виробництва молока в Україні з 2000 до 2005 з 57,39 грн. у 2000 році до 92,08 грн. за центнер в 2005 році. Тривалий період виробництво молока було збитковим за винятком 2003 року (+9,9%) і 2005 року (12,3%).
Порушення паритетності цін на промислові товари, які споживаються в аграрній сфері, і сільськогосподарську продукцію, стали основною причиною збитковості молочної галузі. Це вимагає застосовування системи державних дотацій на виробництво молока.
3. Аналіз свідчить, що здійснення аграрної реформи не завершило перебудову соціально-економічних відносин в сільському господарстві, спрямованої на перехід аграрного виробництва до ринкової економіки, створення мережі нових організаційно-правових структур на засадах приватної власності на землю і засоби виробництва. Внаслідок цього помітно знизились обсяги виробництва молока та його ефективність. Основна частина поголів’я корів та виробництва молока зосереджується у господарствах населення, що значно ускладнює організацію заготівлі, зберігання якості молочної сировини та її промислової переробки.
В генофонді молочного стада великої рогатої худоби регіону провідне значення належить молочним породам, адаптованим до умов зовнішнього середовища.
4. Поглиблення диспаритету цін на промислові товари, що споживаються в сільському господарстві та на аграрну продукцію, втрати економічного інтересу сільських товаровиробників до виробництва молока, різко знизилась його ефективність, а в останні роки виробництво молока стало збитковою галуззю. Реалізація молока переробним підприємствам в переважній більшості здійснюється за цінами, які не відшкодовують виробничих витрат сільськогосподарських товаровиробників.
5. Молокопереробна промисловість Львівського регіону через значне скорочення обсягів виробництва молочної сировини різко зменшило завантаження виробничих потужностей та обсяги випуску молочної продукції.
Особливого значення тут набуває організація виробництва якісного молока, як основи виготовлення високоякісних молочних продуктів.
6. В практиці аграрної реформи у Львівському регіоні відбулося зосередження основної частини виробництва молока у господарствах населення, реальним шляхом розв’язання проблем удосконалення організації виробництва молока на Львівщині є кооперування продуктивних тварин та земельних часток (паїв) природних кормових угідь, створення на їх базі багаторічних культурних пасовищ.
Опрацьовано організаційний склад виробничих кооперативів, їх функціональні завдання та технологічні особливості виробництва молока у кооперативних формуваннях. До складу виробничих кооперативів включаються ферми молочного стада з відповідними приміщеннями табірного типу, пересувні механічні доїльні установки, джерела водного забезпечення, загонні культурні пасовища, площі природних сіножатей тощо.
Особливого значення при формуванні кооперативних структур набуває визначення участі господарств-суб’єктів у створенні матеріальної бази спільної діяльності.
7. Розвиток молочного скотарства і виробництва молочних продуктів у Львівській області у віддаленій перспективі має бути спрямований, як і в інших областях Прикарпатського регіону, на підвищення його ролі у формуванні ринкової економіки краю. Беручи до уваги унікальні природно-економічні, етнічні та рекреаційні особливості Прикарпаття, розвиток його сільських територій доцільно спрямовувати на розвиток “зеленого туризму”, на створення сучасної природно-ландшафтної зони для широкого оздоровлення жителів України та інших Європейських держав.
З цією метою необхідно спрямувати розвиток аграрного сектора економіки на формування продовольчо-ресурсної бази, зокрема молочного скотарства і переробної промисловості на максимальне забезпечення зростаючої потреби у харчових продуктах в основному за рахунок організації їх територіального виробництва.
СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

1. Закон України "Про господарські товариства" // Відомості Верховної Ради України. – №2. – 1992. – С. 3-23.
2. 3акон України "Про державне прогнозування та розроблення програм економічного і соціального розвитку України // Голос України. – 2000. – 5 травня.
3. Закон України "Про підприємства в Україні" // Державний бюлетень про приватизацію. – №4/5. – 1993. – С. 3-22.
4. 3акон України "Про підприємництво" // Відомості Верховної Ради України. – №2. – 1992. – С. 3-29.
5. Закон України "Про особливості приватизації майна в агропромисловому комплексі" // Відомості Верховної Ради України. – №2. – 1996.
6. Закон України "Про сільськогосподарську кооперацію" // Офіційний вісник України. – №33. – 1997. – С. 1-15.
7. Указ Президента України "Про основні напрями розвитку агропромислового комплексу України". – Голос України. – 1998. – 5 травня.
8. Указ Президента України "Про невідкладні заходи щодо прискорення реформування аграрного сектора економіки" // Голос України. – 1999. – 7 грудня.
9. Айдаров В.Н. Развитие экономики сельскохозяйственных
кооперативові: практика и проблемы // Экономика сельскохозяйственных и перерабатывающих предприятий. – 1999. – №11. – С. 12-15.
10. Алексанова В.В. Об организации районных кооперативных формирований по переработке и сбыту сельскохозяйственной продукции в АПК Сибири // Экономика сельскохозяйственных и перерабатывающих предприятий. – 1999. – №11. – С. 52-55.
11. Аналіз породних і продуктивних якостей великої рогатої худоби молочних порід та овець в племзаводах і племрепродукторах за 2003 р.
12. Андрійчук В.Г. Економіка аграрних підприємств: Підручник. –К.: ІЗМН, 1996. – 512 с.
13. Андрійчук В.Г. Обгрунтування економічного механізму інтеграції аграрних і агропереробних підприємств // Підприємництво в аграрній сфері економіки. – К., 1997. – Розд.6. – С. 262-286.
14. Андрійчук В.Г. Ефективність діяльності аграрних підприємств: теорія, методологія, аналіз. – К.: КНЕУ, 2005. – 292 с.
15. Афанасьев В. Кооперация и интеграция в аграрном секторе // Экономика сельского хозяйства России. – 1997. – №2. – С. 4.
16. Бабич А.О. Світові земельні, продовольчі і кормові ресурси. – К.: “Аграрна наука”, 1996.
17. Балабанов Г.В., Кобзев О.М., Семенченко Г.В. Трансформація структури сільськогосподарського виробництва України: регіональний аспект. – К.: ИАРР/пап, 2000. – 29 с.
18. Березівський П.С. Розвиток ринку продукції скотарства і продуктів її переробки // Економіка АПК – 1997. - №12. – С. 47-52.
19. Бойко В., Макаренко Ю, Коржинський М. Регіональні аспекти формування ринку молока // Тваринництв України. – 1996. – №2. – С. 25-26.
20. Бойко В.І., Коржинський М.П., Макаренко Ю. М. Регіональні проблеми виробництва молока // Економіка АПК. – 1997. – №7. – С. 25-29.
21. Бондаренко В. Проблеми виробництва та реалізації молочної продукції // Пропозиція. – 1996. – №2. – С. 40-41.
22. Борщевський П.П., Дейнеко Л.В. Розвиток інтеграційних відносин в переробній сфері // Сучасна аграрна політика України: проблема становлення. За ред. Саблука П.Т. та Юрчишина В.В. – К., 1996. – 663 с.
23. Бровко Л.И. Формирование высокой эффективности молочного скотарства // Економіка АПК. – 1997. – №1. – С. 58-61.
24. Бузмаков А. Развитие концентрации, интеграции и кооперации в сельском хозяйстве США // АПК: экономика, управление. – 1995. – №5. – С. 70-75.
25. Васильчак С.В. Формування та розвиток регіонального ринку. Монографія. НВФ „Українські технології”. Львів, 2005. – 239 с.
26. Вінничук Д.Т., Мережко П.М. Шляхи створення високопродуктивного молочного стада. – К.: Урожай, 1991. – 240 с.
27. Власність у сільському господарстві / В.В. Юрчишин, О.М. Онищенко, П.Т. Саблук та ін / За ред. Юрчишина В.В., Саблука П.Т. – К.: Урожай, 1993. – 350 с.
28. Гранчук І., Гранчук А. Прогноз рентабельності виробництва молока та яловичини // Тваринництво України, 2001. – № 1. – С. 7-8.
29. Грунти Львівської області. – Л.: Вид-во “Каменяр”, 1969. – 184 с.
30. Данилевська О. Є. До питання методики прогнозування виробничого потенціалу молочного скотарства // Організаційно-економічні проблеми розвитку АПК. Т. 1. – К.: ІАЕ УААН, 2001. – С. 224-229.
31. Довгий А., Ємець Ю. Молочне скотарство – це вигідно // Тваринництво України, 1995. – № 7. – С. 3.
32. Долішній М., Даниленко А., Міцишин С, Подольський М. Інтегровані територіальні агропромислові комплекси (концептуальний аспект формування) // Економіка України. – 1997. – №4. – С. 61-67.
33. Дубицький В. Стан і можливі напрями розвитку агропромислової інтеграції // Економіка України. – 1999. – №2. – С. 62-65.
34. Дукмас А.Н. Кооперационные и интеграционные взаимосвязи в агропромышленном производстве // Экономика сельскохозяйственных и перерабатывающих предприятий. – 1996. – №1. – С. 15-17.
35. Економіка виробництва молока і молочної продукції в Україні. – К.: ННЦ “ІАЕ”, 2005.
36. Економічна енциклопедія. Т. 1. – К.: Видавничий центр “Академія”, 2000.
37. Економічна теорія. – К.: ННЦ “ІАЕ”, 2004. – 560 с.
38. Залюбська Р., Фадеева О., Пашко С, Солодкий М. Ринок молока та молочних продуктів в Україні // Пропозиція. – 1996. – №10. – С. 52-53.
39. 3іновчук В.В. Організаційні основи сільськогосподарської кооперативу. – К.: "Логос", 1999. – 256 с.
40. Зимовець В.Н. Ціноутворення в молочно-продуктовому комплексі АПК // Соціально-економічна ситуація та шляхи подолання кризового стану в АПК України. – К.: ІАЕ, 1999. – С. 279-282.
41. Ибрагимов М. Интеграция сельскохозтоваропроизводителей с перерабатывающими предприятиями — требование жизни. // Экономика сельского хозяйства России. – 1997. – №11. – С. 5.
42. Ільчук М.М. Виробництво молока та ринок молокопродуктів. – К.: Аграрна наука, 2001. – 215с.
43. Ільчук М.М. Регіональні проблеми розвитку молочного скотарства України. – К.: ІАЕ УААН, 2002.
44. Интенсификация молочного скотарства / Омельяненко А.А. та ін. – К.: Урожай, 1977. – 136 с. (на украинском языке).
45. Камінова С. Р., Данилевська О.Є. Розвиток молоко продуктивного під комплексу в Україні // Економіка АПК. – 2002. – № 2. – С. 27-31.
46. Коваленко Ю.С. Сільськогосподарське підприємство в ринковому середовищі. – К.: ІАЕ УААН, 2000. – 204 с.
47. Коваленко Ю.С. Аграрний ринок України: організація та управління. – К.: ІАЕ УААН, 1998. – 108 с.
48. Коваленко М.К. та ін. Промислова технологія в молочному скотарстві. – К.: Урожай, 1986. – 200 с.
49. Коврига В.В., Фененко А.І. Передумови збільшення і здешевлення виробництва молока. // Економіка АПК. – 1996. – №3. – С. 39-45.
50. Концепція аграрної політики в Україні (проект). – К.: ІАЕ, 1999. – 15 с.
51. Коржинський М.П., Макаренко Ю.М. Молочнопромисловий підкомплекс України: стан і напрями розвитку. – К.: ІАЕ, 1998. – 82 с.
52. Коржинський М.П., Шпак В.Ф. Тенденції розвитку виробництва молока і формування його ринку // Економіка АПК. – 1995. – №3. – С. 57-62.
53. Крисальний О.В. Теоретико-методологічні засади розвитку спеціалізації і сільськогосподарської кооперації в постеформованому аграрному виробництві // Економіка АПК. – 2007. – №6. – С.3-10
54. Кузнецов А. Перспективные формы агропромышленной интеграции // Экономика сельского хозяйства России. – 1997. – №9. – С. 5-6.
55. Кученёв П.В. Молоко и молочне продукты. – М.: Россельхозиздат, 1981.
56. Лисенко А.М. Державне регулювання ринку молочної продукції та основні напрями його удосконалення // Економіка АПК. – 2002. – № 1. – С. 100-103.
57. Лисенко А.М. Маркетингова система виробництва та реалізації молокопродукції // Економіка АПК. – 2000. – № 6. – С. 62-66.
58. Малік М.Й., Орлатий М.К., Федієнко П.М. Інтеграція – як фактор підвищення ефективності реформованих сільськогосподарських підприємств. – К.: ІАЕ УААН, 2000. – 40 с.
59. Мостенська Т.Л. Економічний механізм функціонування молочної промисловості України. – К.: УДХТ, 2001. – 328 с.
60. Мостенська Т.Л. Прогнозування тенденцій розвитку молочної промисловості України // Кн.. Економічний механізм функціонування молочної промисловості України. – К.: ІДУХТ. – 2001. – С. 274.
61. Мостенська Т.Л. Проблеми розвитку молочного виробництва в Україні // Економіка АПК, 2001. – № 6. – С. 40.
62. Месель-Веселяк В.Я. Реформування аграрного виробництва. – К.: ІАЕ УААН, 1999. – 272 с.
63. Месель-Веселяк В .Я. Удосконалення економічних відносин в інтегрованих формуваннях // Сучасна аграрна політика: проблеми становлення. – К., 1996. – Розд. 10, гл. 10.6. – С. 320-323.
64. Месель-Веселяк В.Я., Щепієнко П.В. Форми інтеграції в агропромисловому комплексі // Сучасна аграрна політика: проблеми становлення. – К., 1996. – Розд. 10, гл. 10.4. – С. 308-317.
65. Методичні рекомендації з експертної оцінки майна в підприємствах АПК / Г.М. Підлісецький, М.І. Герун, В.О. Питулько та ін. / За ред. П.Т. Саблука та Г.М. Підлісецького. – К.: ІАЕ УААН, 2000. – 98 с.
66. Методичні рекомендації по ефективному функціонуванню аграрно-промислових підприємств і фірм в умовах ринкових відносин / Бойко В.І., Коденська М.Ю., Романова Л.В., Федієнко М.П. / Відпов. за випуск Бойко В.І., Коденська М.Ю. – К.: ІАЕ, 1995. – 42 с.
67. Методичні рекомендації по формуванню і розвитку ринку молока / Бойко В.І., Коржинський М.П. т ін. – К.: ІАЕ, 1994. – 79 с.
68. Національна програма розвитку агропромислового виробництва і соціального відродження села на 1999-2010 роки (проект). – К., 1999. – 66 с.
69. Новиков В. Интеграция сельхозтоваропроизводителей сільськогосподарський перерабатывающими предприятиями АІЖ // АПК: экономика, управление. – 1996. – №11. – С. 14-20.
70. Омельяненко А.А. Основні напрями інтенсифікації молочного скотарства. – К., 1974.
71. Організаційно-правові форми господарювання в АІЖ / П.Т. Саблук, В.В. Юрчишин, М.Й. Малік та ін. – К.: ІАЕ, 1998. – 36 с.
72. Павлюченков А., Кочетков Л. Интеграция – высшая форма хозяйственных связей и веление времени // Международный сельскохозяйственный журнал. – 1996. – №6. – С. 26-29.
73. Підприємництво в аграрній сфері економіки / М.Й. Малік, Ю.О. Лупенко, Л.В. Романова та ін.; За ред. П.Т. Саблука, М.Й. Маліка. – К.: ІАЕ, 1997. – 420 с.
74. Перестройка экономического механизма в перерабатывающей промышленности / Г.Н. Беляев, Т.Г. Белова, С.А. Кошелюк и др. – К.: Урожай, 1990. – 152 с.
75. Повышение экономической эффективности аграрно-промышленной интеграции. Под ред. Г.С. Илиади. – Кишинев, "Штиинца", 1997. – 100 с.
76. Посібник по реформуванню сільськогосподарських та переробних підприємств. Друге доповнене видання. / П.Т. Саблук, М.В. Зубець, М.В. Гладій, І.Г. Кириленко, В.Я. Месель-Веселяк (керівник авторського колективу та ін. /За ред. П.Т. Саблука, В.Я. Месель-Веселяка. – К.: ІАЕ УААН, 2000. – 634 с.
77. Посібник по реформуванню ринкового середовища підприємств АПК / П.Т. Саблук, В.П. Ситник, М.Я. Дем'яненко, О.М. Шпичак та ін. / За ред. П.Т. Саблука, М.Я. Дем'яненка. – К.: ІАЕ, 1997. – 600 с.
78. Поточна кон'юнктура і прогноз продукції та продовольства в Україні на 1999/2000 маркетинговий рік. Відповідальні за випуск: Шпичак О.М., Маслюков Є.О. – К.: ІАЕ, 2000. – 155 с.
79. Промышленное производство молока и говядины / Админ Е.И., Азизов С.П., Богданов Г.А. и др. – М.: Колос, 1983. – 295 с.
80. Рекомендації з паювання майна недержавних сільськогосподарських підприємств при їх реструктуризації та виділення майна в натурі їх членам в рахунок майнових паїв / П.Т. Саблук, М.Й. Малік, М.Я. Дем'яненко та ін. / За ред. П.Т. Саблука. – К.: ІАЕ, 1999. – 64 с.
81. Рекомендації з подальшого реформування колективних та
інших недержавних сільськогосподарських підприємств / В.В. Юрчишин, П.Т. Саблук, Л.О. Артикульний та ін. / За ред. П.Т. Саблука. – К.: ІАЕ, 1996. – 101 с.
Стоимость доставки работы, в гривнах:

(при оплате в другой валюте, пересчет по курсу центрального банка на день оплаты)
50





Найти готовую работу


ЗАКАЗАТЬ

Обратная связь:


Связаться

Доставка любой диссертации из России и Украины



Ссылки:

Выполнение и продажа диссертаций, бесплатный каталог статей и авторефератов

Счетчики:

Besucherzahler
счетчик посещений

© 2006-2022. Все права защищены.
Выполнение уникальных качественных работ - от эссе и реферата до диссертации. Заказ готовых, сдававшихся ранее работ.