У нас уже 242733 рефератов, курсовых и дипломных работ
Заказать диплом, курсовую, диссертацию


Быстрый переход к готовым работам

Мнение посетителей:

Понравилось
Не понравилось





Книга жалоб
и предложений


 






Название ЕКОНОМІЧНЕ ОБҐРУНТУВАННЯ ВИРОБНИЧОГО ЦИКЛУ В ПІДПРИЄМСТВАХ ПО ВИРОБНИЦТВУ СВИНИНИ
Количество страниц 207
ВУЗ УМАНСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ АГРАРНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
Год сдачи 2008
Содержание ВСТУП 3
РОЗДІЛ 1. Теоретико-методичні основи виробничого циклу свинарства 10
1.1. Сутність виробничого циклу та його особливості в свинарстві 10
1.2. Складові виробничого циклу свинарства 19
1.3. Методичні основи дослідження виробничого циклу 35
Висновки до 1 розділу 44
РОЗДІЛ 2. Дослідження виробничого циклу в підприємствах по виробництву свинини 46
2.1. Світовий досвід і тенденції виробництва свинини в Україні 46
2.2. Організаційно-технологічні умови виробничого циклу галузі 75
2.3. Аналіз впливу факторів на тривалість виробничого циклу в підприємствах по виробництву свинини 95
Висновки до 2 розділу 114
РОЗДІЛ 3. Організаційно-економічні важелі скорочення тривалості виробничого циклу в підприємствах з виробництва свинини 117
3.1. Удосконалення державної політики щодо виробництва свинини 117
3.2. Організаційно-технологічні резерви скорочення тривалості виробничого циклу 129
3.3. Економічне обґрунтування напрямів скорочення тривалості виробничого циклу в підприємствах по виробництву свинини 149
Висновки до 3 розділу 163
ВИСНОВКИ 166
СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ 170
ДОДАТКИ 188
ВСТУП


Актуальність теми. В умовах інтеграції України до міжнародних економічних структур основним завданням агропромислового комплексу є нарощування обсягів виробництва конкурентоспроможної на світовому ринку сільськогосподарської продукції. Це зумовлює пошук інтенсивних напрямів розвитку свинарства, застосування енерго- та ресурсозберігаючих технологій, впровадження інноваційно-інвестиційних моделей виробництва продукції АПК.
Забезпечення населення світу повноцінними екологічно чистими продуктами харчування є однією з актуальних проблем сьогодення. За оцінками експертів, у світі від недоїдання щороку потерпає понад 1 млрд. осіб. Вирішення продовольчої проблеми в першу чергу залежить від стабільності та економічної ефективності виробництва галузей сільського господарства.
Одним із найважливіших показників якості життя населення є рівень споживання м’яса і м’ясних продуктів. Забезпечення потреби в м’ясі значною мірою залежить від функціонування м’ясного підкомплексу в цілому, і зокрема, свинарства, як однієї з найбільш інтенсивних галузей тваринництва.
Свинарство України функціонує в умовах глибокої економічної кризи, зумовленої адаптацією галузі до ринкових умов та реформуванням сільськогосподарських підприємств. Зменшення поголів’я тварин, порушення селекційно-племінних основ розвитку галузі, нераціональне використання кормів, зниження продуктивності, збільшення затрат праці, відсутність паритету цін на сільськогосподарську та промислову продукцію, недостатній рівень державної підтримки тваринництва зумовили збільшення тривалості виробничого циклу свинарства та значні перевитрати сировинних, матеріальних, енергетичних і трудових ресурсів. Тому вирішення проблеми скорочення виробничого циклу та нарощування обсягів виробництва свинини за умов підвищення ефективності галузі є актуальним завданням і потребує подальшого дослідження.
Науково-теоретичні та методичні аспекти сутності виробничого циклу, зокрема розвитку і підвищення економічної ефективності свинарства, досліджували вітчизняні та зарубіжні вчені й науковці, серед них: В.Г. Андрійчук, О.А. Бугуцький, М.М. Геймор, В.І. Герасимов, О.В. Крятов, В.І. Медведєв, В.Я Месель-Веселяк, В.П. Рибалко, І.В. Свиноус, А.А. Стариков, Д.В. Шиян, О.М. Шпичак та інші.
Разом з тим потребують системної розробки методичні та прикладні питання пошуку резервів скорочення тривалості виробничого циклу свинарства, що сприятиме не лише ефективності відтворення та виробництва, але й підвищенню конкурентоспроможності свинини на внутрішньому та зовнішньому ринках. Актуальність вирішення даних питань обумовили вибір теми дисертаційної роботи.
Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. У дисертаційній роботі висвітлено результати досліджень, виконаних автором, які є складовою частиною комплексної тематики науково-дослідних робіт Уманського державного аграрного університету: “Адаптація організаційно-економічного механізму господарювання до соціально орієнтованих ринкових відносин в АПК” (номер державної реєстрації 0101U004493).
Мета і завдання дослідження. Метою дослідження є опрацювання науково-теоретичних і практичних напрямів розвитку галузі, економічного обґрунтування шляхів скорочення тривалості виробничого циклу, як фактора збільшення виробництва продукції в спеціалізованих свинокомплексах України та зокрема Черкаської області.
Відповідно до поставленої мети в процесі проведення дисертаційного дослідження вирішувались такі завдання:
- опрацювати науково-методичні основи визначення поняття “виробничий цикл” свинарства та уточнити систему його показників;
- дослідити тенденції розвитку виробництва, споживання та оцінки конкурентоспроможності свинини в Україні та на регіональному рівні;
- проаналізувати вплив основних факторів виробництва на тривалість виробничого циклу та економічну ефективність галузі;
- обґрунтувати комплекс організаційно-технологічних резервів скорочення тривалості виробничого циклу свинарства, спрямованих на раціональне використання ресурсного потенціалу та підвищення ефективності функціонування галузі;
- визначити оптимальну структуру комплексу по виробництву свинини та запропонувати основні напрями його розвитку за умов скорочення тривалості виробничого циклу.
Об’єкт дослідження. Об’єктом дослідження є виробничий цикл свинарства в сільськогосподарських підприємствах України та Черкаської області.
Предмет дослідження. Предметом дослідження є теоретичні, методичні та практичні основи економічного обґрунтування виробничого циклу в підприємствах з виробництва свинини та сукупності його складових.
Методи дослідження. Теоретико-методичною основою дослідження є діалектичний метод пізнання, системний і комплексний підхід вивчення економічних процесів, сучасна ринкова економічна теорія, наукові праці вітчизняних та зарубіжних вчених з питань організації виробництва та формування ринків сільськогосподарської продукції.
Для оцінки стану та тенденцій розвитку виробництва галузі застосовувалися такі наукові методи: аналізу і синтезу (дослідження виробничих та економічних показників діяльності підприємств Черкаської області), абстрактно-логічний (відображення сутності виробничого циклу), монографічний (вивчення передового досвіду функціонування підприємств з виробництва свинини), емпіричний (розрахунок фактичної тривалості виробничого циклу та порівняння з нормативними показниками), статистичних групувань (визначення впливу концентрації та спеціалізації на економічну ефективність виробництва), кореляційно-регресійного аналізу (аналіз впливу факторів виробництва на тривалість виробничого циклу), графічний (вивчення тенденцій розвитку галузі свинарства), логістичний (дослідження каналів реалізації свинини), розрахунково-конструктивний (обґрунтування оптимальних варіантів технологій утримання свиней за показниками їх продуктивності та структури стада), прогнозування (розробка бізнес-плану) тощо.
У підготовці дисертації використовувалися положення Законів України, Указів Президента України, Постанови Кабінету Міністрів України, нормативні документи міністерств і відомств, статистичні дані Держкомстату України, первинна документація ринкових структур і сільськогосподарських підприємств.
Наукова новизна одержаних результатів. Найважливіші результати досліджень, що визначають новизну та розкривають зміст дисертації, полягають в наступному:
вперше:
- економічно обґрунтовано вплив технологічних факторів виробництва (серед яких основними є збалансованість кормових раціонів, організація та умови утримання, мікроклімат у тваринницьких приміщеннях, породи тварин) на скорочення тривалості виробничого циклу у спеціалізованих комплексах по виробництву свинини в конкурентному середовищі Черкаської області з урахуванням інтеграційних процесів України до світового економічного простору;
удосконалено:
- науково-методичний інструментарій управління свинокомплексами шляхом розробки бізнес-плану виробництва свинини за промисловою технологією на підприємствах потужністю 12 тис. голів за рік на основі скорочення тривалості виробничого циклу свинарства та підвищення ефективності використання оборотних коштів з урахуванням досвіду розвинених країн світу;
- інтеграційну модель розвитку свинарства, яка розроблена за методом кластерного аналізу і відображає економічну доцільність розширення зв’язків підприємств із виробництва свинини з м’ясокомбінатами та структурами, що забезпечують сервісну, маркетингову, фінансову та юридичну підтримку учасників на регіональному рівні;
дістало подальший розвиток:
- обґрунтування економічної сутності поняття “виробничий цикл” свинарства, як важливого календарно-планового показника для визначення рівня організації та ефективності господарської діяльності, а також терміна “оборотність капіталу” у свинарстві, який визначається як середньозважений показник доходів і витрат у виробничому циклі;
- дослідження системи сучасних технологій виробництва свинини, на основі якої зроблено оцінку впливу численних факторів і чинників біолого-генетичного, природно-кліматичного, соціально-економічного, ресурсного, ветеринарного характеру та запропоновано стратегію розвитку галузі на основі оптимального ресурсозабезпечення, нарощування поголів’я, поліпшення його породного складу, збалансування кормових раціонів, впровадження науково обґрунтованих систем ведення галузі;
- систематизація показників тривалості виробничого циклу в свинарстві, на основі якої здійснено комплексну оцінку (фактичну і прогнозну) економічної ефективності виробничого циклу свинини у сільськогосподарських підприємствах Черкаської області з урахуванням різних термінів утримання поросят у кожній із технологічних груп, а також визначено економічний ефект від скорочення тривалості виробничого циклу;
- оцінка масштабності кризових явищ галузі та визначення рівня конкурентоспроможності свинини із застосуванням структурно-динамічного аналізу особливостей функціонування вітчизняного і світового ринків свинини, результатів дослідження структурних складових виробничого циклу галузі.
Практичне значення одержаних результатів полягає у визначенні високоефективного розвитку свинарства за умови скорочення виробничого циклу, науково обґрунтованих стратегій стабілізації та підвищення економічної ефективності галузі.
Результати досліджень та розроблені рекомендації щодо підвищення ефективності виробництва за умов скорочення тривалості виробничого циклу галузі впроваджені у виробництво.
Отримані результати дослідження, висновки і пропозиції запропоновано використати для прийняття рішень щодо подальшого розвитку підприємств, які спеціалізуються на виробництві свинини, обґрунтування оптимальної структури кормовиробництва та формування ринку м’яса і м’ясних продуктів.
Результати досліджень та рекомендації автора використовуються в практичній діяльності ТОВ “Черкаська м’ясна компанія” (Довідка від 10.11.2006 р.), Уманської районної державної адміністрації управління агропромислового розвитку (Акт впровадження від 26.01.2006 р.), Уманського державного аграрного університету (Довідка від 17.05.2005 р.).
Особистий внесок здобувача. Наукові результати, викладені в дисертаційній роботі, отримані автором особисто. У дисертації обґрунтовано передумови й принципи ефективного розвитку свинарства за рахунок скорочення тривалості виробничого циклу в підприємствах з виробництва свинини.
Дисертаційна робота виконана протягом 2003-2007 рр. і містить результати досліджень, що одержані при виконанні наукової тематики.
Апробація результатів дослідження. Основні положення дисертаційної роботи і результати наукових досліджень були викладені в доповідях автора на міжвузівській науково-практичній студентській конференції “Віковий пошук моделі економічного розвитку України” (м. Дніпропетровськ, 2002 р.); міжвузівській науково-практичній конференції “Аграрна реформа: стан, проблеми та перспективи” (м. Умань, 2003 р.); міжнародних науково-практичних конференціях: “Глобальні та національні проблеми в аграрній економіці України” (м. Луганськ, 2004 р.), “Ефективність використання ресурсного потенціалу в умовах сталого розвитку сільського господарства” (м. Харків, 2007 р.), “Аграрний форум – 2007” (м. Суми, 2007 р.); всеукраїнській науковій конференції молодих вчених (м. Умань, 2004-2007 рр.).
Публікації. Основні положення досліджень знайшли відображення у тринадцяти наукових працях (загальним обсягом 14,5 друк. арк.), з яких сім – у фахових виданнях (2,18 друк. арк.), п’ять – тези науково-практичних конференцій, одна монографія – у співавторстві (загальним обсягом 11,8 друк. арк., з яких особисто автору належить 8,2 друк. арк.).
Структура та обсяг дисертаційної роботи. Дисертаційна робота складається з вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел та додатків. Загальний обсяг дисертації становить 248 сторінки комп’ютерного тексту. Робота містить 20 таблиць, 39 рисунків, 19 додатків. Список використаних джерел нараховує 217 найменувань.
Список литературы ВИСНОВКИ

1. Виробництво свинини провідних країнах світу, характеризується динамічним розвитком: підвищенням продуктивності тварин, застосуванням інтенсивних енергозберігаючих технологій, збільшенням виробничих потужностей, що забезпечує стійке нарощування ринку свинини.
Виявлено, що найбільшого розвитку в Україні свинарство набуло в період 1970-1990 рр., коли при поголів’ї понад 21 млн. голів, обсяги вирощування свиней досягли 1,5 млн. тонн живої ваги. Але за останні роки, в результаті реформування, відсутності паритету цін на сільськогосподарську та промислову продукцію, недостатнього рівня державної підтримки тваринництва, нестабільності розвитку селекційно-племінної роботи, низького рівня забезпечення поголів’я повноцінними кормами, відтворення стада та його збереження, високої собівартості продукції, виробничий цикл галузі перевищує нормативні параметри, обсяги виробництва свинини скоротились майже втричі, значно знизилися показники економічної ефективності та конкурентоспроможність галузі.
2. Сформульовано економічну сутність поняття “виробничий цикл” свинарства, який є важливим календарно-плановим показником аналізу рівня організації та ефективності господарської діяльності, а також терміну “оборотність капіталу” у підприємствах з виробництва свинини, що визначається як середньозважений показник доходів і витрат у виробничому циклі.
3. На основі систематизації показників тривалості виробничого циклу в свинарстві здійснено комплексну оцінку економічної ефективності виробничого циклу свинини у сільськогосподарських підприємствах Черкаської області потужністю 12 тис. голів за рік з урахуванням різних термінів утримання поросят у кожній технологічній групі, а також розраховано, що економічний ефект від скорочення тривалості виробничого циклу на один день становить 41,2 грн.
Досліджено зв’язок і взаємозалежність технологічних факторів вирощування поголів’я свиней та тривалості виробничого циклу. Згідно з проведеними розрахунками визначено, що відхилення виробничих показників від норми лише за два місяці по кожній із технологічній групі (вирощування підсисних поросят, поросят після відлучення, ремонтного та відгодівельного молодняку) може спричинити втрату коштів на суму 79,02 грн. (1,32 грн. за добу).
4. Дослідженнями встановлено, що кращих економічних показників розвитку галузі на регіональному рівні, за рахунок надходженню зовнішніх інвестицій досягнуто ТОВ “Черкаською м’ясною компанією” на базі свинокомплексу ”Мар’янівський”. Нарощування кількості основних свиноматок, збільшення приплоду на 23% та зменшення падежу на 34% забезпечило у 2006 р. утримання поголів’я у кількість 12,6 тис. голів. Завдяки високому рівню селекційної роботи, забезпеченню тварин повноцінними кормами, ранньому відлученню поросят, організації технологічних процесів щодо впровадження ресурсозберігаючої технології виробництва та контролю за мікрокліматом у приміщеннях на свинокомплексі “Мар’янівський” отримують по 2-2,2 опороси з виходом 18-20 голів ділових поросят за середньодобових приростів поросят-сисунів − 260 г, на дорощуванні − 508 г, на відгодівлі − 644 г.
5. При досліджень генетичного потенціалу галузі виявлено, що у сільськогосподарських підприємствах України розводять свиней понад 15 різних порід, а також спеціалізованих типів і ліній. Наявність такої кількості порід і генотипів пояснюється насамперед необхідністю пошуку найбільш скороспілих та високопродуктивних тварин, більш ефективного використання природних умов різних регіонів та широкого впровадження схрещування та гібридизації. Найбільш поширеною (78,4%) і скороспілою (середньодобовий приріст 800-850 г) породою є велика біла, якої характерні чотири основних напрями селекції: селекція внутрішньопородного материнського типу (УВБ-1), внутрішньопородного типу з високими відгодівельними якостями (УВБ-2), спеціалізованого заводського типу з поліпшеними м’ясними якостями (УВБ-3) та селекція за незалежними рівнями (комплексна).
6. Для збільшення обсягів виробництва свинини та скорочення виробничого циклу необхідно створити міцну кормову базу, яка б забезпечувала фізіологічні потреби свиней відповідно до обґрунтованого рівня продуктивності. Основним напрямом розвитку кормовиробництва є підвищення урожайності та поживності сільськогосподарських культур, зниження їх вартості. Встановлено, що раціональне використання кормових ресурсів сприяє зменшенню витрат кормів на одиницю продукції, а також грошових коштів на придбання кормових добавок, підвищенню ефективності виробництва в цілому.
7. Обґрунтовано, що скорочення виробничого циклу та підвищення ефективності виробництва продукції свинарства залежать від рівня впровадження комплексної механізації та автоматизації трудомістких процесів і удосконалення системи утримання тварин. На основі досліджень виявлено, що найбільш прогресивною для товарного виробництва є потокова (конвеєрна) технологія виробництва свинини, яка рекомендована комплексам і спецгоспам з обсягом виробництва не менше 12 тис. відгодівельних свиней. За такої технології виробництва при мінімальних капітальних затратах збільшуються обсяги виробництва продукції, створюються найбільш сприятливі умови для підвищення ефективності використання приміщень, машин і механізмів, трудових і матеріальних ресурсів тощо. З цією метою удосконалено науково-методичний інструментарій управління свинокомплексами шляхом розробки бізнес-плану виробництва свинини на підприємствах потужністю 12 тис. голів за рік на основі скорочення тривалості виробничого циклу свинарства з урахуванням сучасних інтеграційних процесів України до міжнародних економічних структур, що сприятиме нарощуванню поголів’я та задоволенню споживчих потреб населення. Впровадження запропонованого проекту планується здійснити протягом двох років у два етапи. Перший етап передбачає введення в експлуатацію після реконструкції та технологічного переоснащення потужностей на 12 тис. голів свиней, другий етап – введення в експлуатацію після реконструкції другого блоку з поступовим наповненням поголів’ям свиней за рахунок власного відтворення. За рахунок спеціалізації і концентрації постійні витрати зменшуватимуться.
8. Запропонована стратегія розвитку та результати комплексного дослідження виробництва (за методом кластерного аналізу) щодо впровадження ресурсо-, енергозберігаючих, екологічно чистих технологій у виробництво свинини передбачають інтеграцію сільськогосподарських підприємств із структурами, які забезпечуватимуть сервісну, маркетингову, фінансову та юридичну підтримку. На загальнодержавному рівні впровадження даної стратегії дозволить в середньостроковій перспективі скоротити виробничий цикл галузі, мультиплікувати регіональний ефект; забезпечити активізацію руху коштів у сферу виробництва м’яса, а в довгостроковому періоді – створити передумови для реалізації свинини на світовий ринок.
З метою прискорення оборотності капіталу та підвищення конкурентоспроможності продукції розроблено класичну портфельну модель – матриці росту Бостонської консультаційної групи, яка сприятиме виявленню сильних і слабких позицій підприємств при обґрунтуванні ринкової стратегії галузі та пошуку ринків збуту продукції.


СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

1. Закон України “Про стимулювання розвитку сільського господарства на період 2001 – 2004 років” Консультант – 2001. – № 12.
2. Закон України “Про якість та безпеку харчових продуктів і продовольчої сировини”. Відомості Верховної Ради України. – 1998. – № 19.
3. Закон України “Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо встановлення відповідальності за порушення законодавства про племінну справу у тваринництві” від 5 квітня 2001 рік № 2359-3.
4. Закон України “Про ліцензування певних видів господарської діяльності” // Урядовий кур’єр. – 2000. – 2 червня.
5. Закон України “Про племінне тваринництво” від 15 грудня 1993 року № 3691-12.
6. Закон України “Про племінну справу у тваринництві” від 21 грудня 1999 року № 1328-14.
7. Закон України “Про внесення змін до Закону України “Про племінне тваринництво” // Відомості Верховної Ради України, 2000, – № 6-7, – С. 37.
8. Комплексна програма підтримки та розвитку українського села “Добробут через аграрний розвиток”. Блок “Модельні інвестиційні проекти” станом на 4.07.2005 року // Кабінет Міністрів України. Група з розробки програми розвитку українського села. – К.: – 2005. – 91 с.
9. Комплексна програма розвитку сільського господарства Черкаської області у 2003-2005 роках та на період до 2010 року // Черкаська обласна державна адміністрація. Головне управління сільського господарства і продовольства облдержадміністрації. – Черкаси, – 2003. – 400 с.
10. Концепція розвитку в Українській РСР на 1991 – 1995 роки та на період до 2010 р. від 22.10.1990 р. № 332 // Картотека законодавства України. – 2005.– № 9.
11. Послання Президента України до Верховної Ради України / Європейський вибір. Концептуальні засади стратегії економічного та соціального розвитку України на 2002-2011 роки // Ур’ядовий кур’єр. – 2002. – №110. – С.5.
12. Постанова Кабінету Міністрів України “Порядок використання коштів державного бюджету, що спрямовуються для фінансової підтримки виробництва продукції тваринництва та рослинництва” від 6 травня 2005 року // Агро компас. Укази. – 2005. – № 6.
13. Постанова Кабінету Міністрів України “Програма стабілізації та розвитку тваринництва і птахівництва на 2001-2004 роки” від 11 липня 2001 р. №799 // Картотека законодавства України. – 2005.– №9.
14. Проект Закону України “Про м’ясо та м’ясні продукти” // Картотека законодавства України. – 2005.– №9.
15. Агропромисловий комплекс України: стан та перспективи розвитку (1990-2000) / За ред. П.Т. Саблука, М.Я. Дем’яненка, М.Ф. Кропивка – К.: ІАЕ, 1999. – 335 с.
16. Акімов С., Перетятько Л. Напрями та перспективи селекції вітчизняних м’ясних порід свиней // Пропозиція. – 2005. – №7. – С. 114-116.
17. Акневський Ю., Геймор М. Інтенсивне свинарство на індустріальній основі // Пропозиція. – 2003. – №12. – С.80-83.
18. Алейніков В., Мацько А. Свиня – економічно вигідна тварина // Пропозиція. – 2000. – №2. – С. 69.
19. Андрійчук В.Г. Економіка аграрних підприємств. – К.: КНЕУ, 2002. – 624 с.
20. Андрійчук В.Г. Економіка аграрних підприємств: Навч.-метод. посібник. – К.: КНЕУ, 2000. – 356 с.
21. Андрійчук В.Г. Теоретико-методологічне обґрунтування ефективності виробництва // Економіка АПК. – 2005. – №5. – С. 52-63.
22. Артиш В.І. Сучасний стан виробництва екологічно чистої продукції в країнах світу // Економіка АПК. – 2005. – №3. – С. 50-53.
23. Бачуріна І. Віват датським технологіям // Агроперспектива. – 2006. – №2. – С. 47.
24. Бачуріна І. Українці розучились вирощувати свиней? // Агроперспектива. – 2006. – №2. – С. 46.
25. Бен Ларсон, Джеймс Клібенштейн, Марк Ханімен, Арлі Пеннер Альтернативне чи традиційне свинарство? // Пропозиція. – 2006 – № 1. – С. 50-55.
26. Березовський М.Д., Королех Т.Т. Свинарство на племінній основі. – К.: Урожай, 1987. – 84 с.
27. Бернштейн Б.Л., Комарніцька О.П. Формування аграрного ринку // Економіка АПК. – 2006. – №1. –С. 98-103.
28. Боб Гукдбенд, Майк Токач, Стів Дрітз, Джим Нелссен. Планування раціону відгодівлі з метою отримання кращих показників розвитку свиноматок та кабанів// www. sasktrade. sk. ca/farm.
29. Бойко В.І. Про гарантування продовольчої безпеки України // Економіка АПК. – 2006. – № 1. – С. 60-67
30. Борецька І. Свиня як альтернатива // Агро Перспектива. –2006. – №11. – С. 42-43.
31. Борисенко М., Опришко Н. Розвиток свинарства у фермерських господарствах // Тваринництво України. – 2005. – №10. – С. 4-5.
32. Бугуцкий А.А. Повышение эффективности труда в сельском хозяйстве. – К.: Урожай, 1980. – 116 с.
33. Бугуцький О.А. Аналіз економічної ефективності сільськогосподарського виробництва. – К.: Урожай, 1976. – 264 с.
34. Бурик А.Ф. Аграрні реформи: стан і проблеми // Вісник Уманського державного аграрного університету. – 2003. – № 1-2. – С. 87-97.
35. Бюлетень про фінансово-господарську діяльність сільськогосподарських підприємств за 2006 рік/ Державний комітет статистики України, Головне управління статистики у Черкаській області: – Черкаси. – 2007. – 88 с.
36. Василенко Д.Я., Меленчук Е.Й. Свиноводство и технология произ¬водства свинины. - К.: Высшая школа, 1988. – 271 с.
37. Виробничий цикл у галузі свинарства: національний та світовий досвід / Дмитрук Б.П., Клименко Л.В. – К.: ЗАТ “Нічлава”, 2006. – 200 с.
38. Вихор М.В. Забезпечення стратегічної стійкості аграрних підприємств // Удосконалення економічного механізму функціонування аграрних підприємств в умовах невизначеності: Зб. наук. праць.– К.: КНЕУ, 2004. – С. 84-86
39. Вітков М.С. До теоретичних і методологічних засад інтенсифікації аграрного виробництва // Економіка АПК. – 2004. – №11. – С. 36-37.
40. Власов В.І., Ткач Г.В. Глобалізація і мальтузіанство // Економіка АПК. – 2005. – №9. – С. 9-15.
41. Войтенко С. Оцінка кнурів і свиноматок за якістю потомства з використанням різних методів // Тваринництво України. – 2005. –№9. – С. 17-19.
42. Волкоп’ялов Б.П. Свинарство. – К.: Держ. вид-во с-г літ-ри. УРСР. – 1959. – 232 с.
43. Гаджинский A.M. Логистика: Учебник для высших и средних спе¬циальных учебных заведений. – 3-е изд., перераб. и доп. – М.: Ин¬формационно-внедренческий центр “Маркетинг”, 2000. – 375 с.
44. Гайдуцький А.П. Продовольча проблема у Китаї в контексті світового аграрного ринку // Економіка АПК. – 2005. – №10. – С. 9-15.
45. Гайдуцький П.І. Україні потрібна нова аграрна політика // Економіка АПК. - 2005. – №10. – С. 3-7.
46. Гарригус У.П. Животноводство США/М.:– Издат. иностр. лит-ры. – 1957. – 363 с.
47. Герасимов В.І., Рибалко В.П. та ін. Свинарство і технологія вироб¬ництва свинини. - К.: Урожай, 1996. – 352 с.
48. Гнатюк С. Крупнотоварне виробництво // Тваринництво України. – 2005. – №2. – С. 2-4.
49. Голик М.А. Підвищення ефективності тваринництва. – К.: Урожай. – 1981. – 104 с.
50. Губенко В.І. Диверсифікація та підтримка експорту продукції АПК в умовах членства України в СОТ // Вісник Білоцерківського держ. ун-ту. – 2006. – Вип. 38. – С. 6 -13.
51. Губенко В.І. Теоретико-методичні аспекти продовольчої безпеки України в контексті глобалізацій них процесів// Зб. наук. праць Подільського держ. агро-техн. ун-ту. – 2006. – С. 8-10.
52. Данилів Б.В. Інтенсифікація свинарства на основі використання промислових методів виробництва продукції // Економіка АПК. – 2006. – №8. – С. 28-36
53. Данчук В. Шляхи підвищення продуктивності свинарства // Тваринництво України. – 2000. – № 7-8. – С. 2-3.
54. Датское обозрение / Датские деловые новости. – Копенгаген: Королевское Министерство иностранных дел Дании, 1989. – 64 с.
55. Денисенко. В. Двойной удар // Бізнес. – 2005. – №35 . – С. 110-112.
56. Дергач І.В. Економічна сутність та напрямки розвитку інтенсифікації аграрного виробництва // Економіка АПК. – 2005. – №6. – С. 3-7.
57. Деталізовані норми годівлі сільськогосподарських тварин Довідник. / М.Т. Ноздрін, М.М. Карпусь, В.Ф. Каравашенко та ін.; За ред. М.Т.Ноздріна. – К.: Урожай, 1991. – 344 с.
58. Діхтяр В. Відродження чи занепад? // Агроперспектива. – 2006. – №2. – С. 26-29.
59. Дмитрук Б.П. Деякі аспекти зацікавленості країн нових членів ЄС в реалізації інвестиційних проектів в Україні // Зб. наук. праць Луганського нац. ун-ту/ За ред. В.Г. Ткаченко. – Луганськ: Вид–во ЛНАУ. – 2004 . – № 34 ( 46) – С. 44-47.
60. Дмитрук Б.П., Приліпко С.М. Відродження галузі тваринництва в Україні та проблеми формування українсько-російського м’ясного ринку // Зб. наук. праць Уманської держ. аграр. акад. – К.: Знання України, 2002. – С. 127-129.
61. Дмитрук Б.П., Терещук С.М. Інвестиційна привабливість, політична стабільність та національне багатство: взаємозв’язок та взаємозалежність // Вісник Уманського держ. аграр. ун-ту. – 2001. – № 8. – С. 132-135.
62. Довгаль С. Мясопереработчиков спешат успокоить чиновники // Мясопродукты питания. – 2005. – №21. – С. 23.
63. Довідник з виробництва свинини / В. І. Герасимов, В. Ф. Коваленко, В.М. Ногаєвич, Г.С Походня та ін.; За ред. В.П. Рибалка, В.І. Герасимова, М.В. Чорного. – Х.: Еспада, 2001. – 336 с.
64. Доповідь “Про соціально-економічне становище україни за січень-листопад 2006 р.” / Державний комітет статистики України: Під заг. керів. А.М. Левченка. – К., 2006. – 106 с.
65. Економіка підприємства / За ред. С.Ф. Покропивного. – К.: КНЕУ, 2000. – 526с.
66. Економічний словник довідник / За ред. С.В. Мочерного. – К.: Феміна, 1996. – 366 с.
67. Жуйков В.И. Развитие свиноводства в Российской Федерации // Аграрная наука. – 2005. – №10. – С. 13-14.
68. Засуха Т.В., Зубець М.В. та інші. Розведення сільськогосподарських тварин з основами спеціальної зоотехнії. – К.: Аграрна наука, – 1999. – 512 с.
69. ИА “Укринформ” Производители мяса бьют тревогу // Мясопродукты питания . – 2005. – № 21. – С. 53.
70. Інструкція з бонітування свиней; Інструкція з ведення племінного обліку у свинарстві. – К.: Вид-поліграф центр “Київський університет”. – 2003. – 64 с.
71. Кабанов В.Д. Интенсификация производства свинины. – М.: Зна¬ние, 1986. – 64 с.

72. Каким будет закон для мяса? // Продукты питания. (Новости рынка). – 2005. – №21. – С. 4.
73. Кандиба А.М. Суттєвий внесок у відтворення ресурсного потенціалу АПК// Вісник аграрної науки. – 2003. – №9. – С. 13 - 18.
74. Касьянов Л.І. Якість і ефективність виробництва тваринницької продукції. – К.: Знання, 1978 – 48 с.
75. Кащенко А.Х. Відтворення стада свиней. – К.: Державне вид-тво с-г літ-ри Української РСР,– 1963. – 85 с.
76. Кащенко А.Х. Племенная работа на товарной свиноферме – К.: Урожай, 1969. – 98 с.
77. Кваша С., Лука О. Конкурентоспроможність вітчизняної аграрної продукції в умовах вступу України до СОТ // Економіка України. – 2003. – № 10. – С. 79-85.
78. Кириленко І.Г. Аграрна реформа в Україні: надбання, проблеми // Економіка АПК. – 2005. – №5. – С. 8-14.
79. Кириленко І.Г. Розвиток аграрної політики у нарощуванні та споживанні м’яса і м’ясної продукції в Україні // Економіка АПК. – 2004. – №10. – С. 29-36.
80. Клименко Л.В. Актуальні проблеми виробництва свинини та можливі шляхи їх вирішення (на прикладі Черкаської області) // Матеріали всеукраїнської конференції молодих вчених / Редкол.: Копитко П.Г. (відп. ред.) та ін. –Умань, 2004. – С. 157-160.
81. Клименко Л.В. Деякі аспекти раціонального використання кормової бази свинарства в Черкаській області // Зб. наук праць Уманського держ. аграр. ун-ту. – 2005. – № 61. – С. 140-144.
82. Клименко Л.В. Екологічні аспекти розвитку свинарства в умовах інтеграції України в міжнародні економічні структури // Матеріали всеукраїнської наукової конференції молодих вчених / Редкол.: П.Г.Копитко та ін. – Умань, 2006. – С. 139-140.

83. Клименко Л.В. Інноваційно-інвестиційні аспекти розвитку свинарства// Економіка: проблеми теорії та практики. Зб. наук. праць. Вип 212: Т 1 том. – Дніпропетровськ: ДНУ, 2006. – С. 107-112.
84. Клименко Л.В. Кормова база, як фактор інтенсифікації свинарства // Тези наукової конференції Уманського держ. аграр. ун-ту / Редкол.: Костогриз П.В. та ін. – Умань, 2005. – С. 125-127.
85. Клименко Л.В. Напрямки скорочення виробничого циклу свинарства в умовах інтеграції України в міжнародні економічні структури // Зб. наук. праць Вінницького ДАУ. – 2006.– Вип. № 27. – С. 134-141.
86. Клименко Л.В. Сучасний стан виробництва продукції свинарства в агро формуваннях України // Зб. наук. праць Уманського держ. аграр. ун-ту. – 2003. – № 56. – С. 244-249.
87. Клименко Л.В. Сучасний стан та напрямки розвитку свинарства в Україні // Зб. наук. праць Луганського нац. аграр. ун-ту / За ред. В.Г. Ткаченка. – Луганськ: Вид-во ЛНАУ, 2004. – №34. – С. 175-179.
88. Клименко Л.В. Сучасні проблеми розвитку свинарства в підприємствах Уманського та Маньківського районів Черкаської області // Віковий пошук моделі економічного розвитку України: Матеріали міжвузівської наук.-практ. студ. конф. – Дніпропетровськ: ДДАУ, 2002. – С. 112-114.
89. Клименко Л.В. Функціонування та прогнозування свинарства на базі свинокомплексу “Мар’янівський” Лисянського району Черкаської області // Економіка: проблеми теорії та практики. Зб. наук. праць. Вип.. 208. В 4 т. Т. ІІ. - Дніпропетровськ: ДНУ, 2005. – С. 487-493.
90. Клюйков В.Ф. Экономика производства свинины на промышленной основе. – М.: “Колос”, - 1971. – 223 с.
91. Кобута І.В., Шевцов О.Л. Оцінка впливу вступу України до СОТ на окремі ринки сільськогосподарської продукції // Економіка АПК. – 2007. – № 1. – С. 127 - 135.
92. Козак Ю.П. Стан тваринництва та його державна підтримка // Економіка АПК. – 2006. – № 12. – С. 67- 71.
93. Козловский В.Г. Технология промышленного свиноводства. – М.: Россельхозиздат, 1984. – 334 с.
94. Козловский В.Г., Майоров А.П., Тонышев И.И. Интенсификация производства свинины в специализированных хозяйствах. М.: Россельхозиздат, 1979. – 270 с.
95. Комбикорма // Аграрная неделя. – 2005. – № 12 – 28 марта. – С. 29-30.
96. Котов Г.Г. Пути повышения интенсивности сельскохозяйственного производства // Экономика сельского хозяйства. – 1976. – № 12. – С. 11-14
97. Крисанов Д.Ф. Стан і проблеми розвитку підприємств агропродовольчого комплексу України // Регіональні проблеми розвитку агропромислового розвитку України: сучасний стан і перспективи. Матеріали ІІ Міжнародної наукової конференції. – К.; 2002. – С. 159- 165
98. Кротич П. Сало на роздоріжжі // Пропозиція. – 2005. – №11. – С. 112-115.
99. Кругляк О.В. Обґрунтування розвитку системи державного лізингу тварин // Економіка АПК, – 2006. – № 2. – С. 37-40.
100. Кулик А.А. Розвиток інтеграції в м’ясопродуктовому підкомплексі // Економіка АПК, – 2005. – №7. – С. 51-54.
101. Кучер Л.М. Особливості регулювання торгівлі сільськогосподарською продукцією в умовах СОТ // Економіка АПК. – 2005. – №5. – С. 144-153.
102. Лайко П.А., Бабієнко М.Ф., Іщенко Т.Д., Бузовський Є.А., Гойчук О.І., Кулаєць М.М. Екологія і продовольча безпека в Україні й світі // Економіка АПК. – 2006. – №1. –С. 54-60.
103. Лоза А., Грабенко И. Содержание свиней на глубокой подстилке // Новое сельское хозяйство. – 2006. – № 1. – С. 66-68.
104. Любецький М.Д. Влияние возраста и живого веса свиноматок на последующий рост и откормочные качества их приплода // Интенсивный откорм: Научные труды ВАСХНИЛ. – М.: Колос, 1967. – С.181-185.
105. Мазуренко О.В. Економічні відносини підприємств м’ясопродуктового підкомплексу // Економіка АПК. – 2004. – №2. – С. 51-55.
106. Мазуренко О.В. Стан виробництва та споживання м’яса в Україні // Економіка АПК. – 2005. – №2. – С. 38-41.
107. Майструк С. Технологія вирощування поросят до чотиримісячного віку // Тваринництво України. – 2005. – №9. – С. 8-11.
108. Медведєв В. Чи врятують нас данські ландраси? // Агробізнес сьогодні. – 2006. – №1 – 2 (87). – С. 12-13.
109. Месель-Веселяк В.Я. Реформування аграрного сектора України, здобутки і проблеми // Економіка АПК. — 2003. — № 5. — С. 3
110. Месель-Веселяк В.Я. Напрямки розвитку галузей тваринництва та їх державна підтримка // Економіка АПК. — 2004. — № 9. — С. 3
111. Методика определения экономической эффективности использования в сельском хозяйстве результатов научно-исследовательских и опытно-конструкторских работ, новой техники, изобретений и рационализаторских предложений. – К.: Урожай, 1986. – 117 с.
112. Микитюк Д., Яцик Л., Геймор М. Велика біла з берегів Альбіону непогано почувається на Київщині // Пропозиція. – 2006. – № 138. – С. 36-37 .
113. Михайлов С.І., Бугуцький О.А. Економіка виробництва свинини / Ред. кол. В.Д. Грецов та ін. – К.: Урожай, 1990. – 216 с.
114. Місюк М.В. Основні напрямки відродження галузі свинарства // Подільська державна агротехнічна академія – 2003. – №10.
115. Морозов Н.М. Эффективность комплексной механизации животноводческих ферм. – М.: “Колос”. – 1972. – 360 с.
116. Московчук Э. “Разговелись” // Бизнес. – 2006. – № 1-2. – С. 97.
117. Мысик А.Т., Нетеса А.И., Козловский В.Г. и др. Свиноводство. – М.: Колос, 1984. – 448 с.
118. Мясопродукты Украина // Аграрная неделя. – 2005. – 21 февраля – С. 22-23.
119. Мясопродукты Украина // Аграрная неделя. – 2005. – 7 февраля – С. 22-24.
120. Наливка С. Короткий огляд ринку м’яса в Україні та світі в 2005 році. // Агробізнес сьогодні – 2005. – 10 червень. – С. 16-17.
121. Нацюк М., Топалов А., Нацюк І. Збільшення виробництва м’яса – одне з головних завдань аграрників // Тваринництво України – 2005. – № 11. – С. 2-4.
122. Нерентабельные котлеты // Огляд ринків. – Агросвіт. – 2005. – №15. – С. 32- 33.
123. Нормы и рационы кормления сельскохозяйственных животных / Под ред. А.П. Калашникова. – М.: Агропромиздат, 1985. –352 с.
124. Одинцова Т.М. Про шляхи відновлення і розвитку галузі свинарства // Головне управління сільського господарства і продовольства Черкаської області. – 2003. – 10 с.
125. Окрепилов В.В. Управление качеством: Учебник для ВУЗов. 3–е изд. доп. и перераб. – СПб: ОАО “Издательство “Наука”, 2000. – 912 с.
126. Олександров О. Аграрії чекають дотацій // Агроперспектива. – 2005. – № 06. – С. 29.
127. Олійник О.В. Циклічність відтворювального процесу в сільському господарстві: Моногр./ Харк. нац. аграр. ун-т ім. В.В. Докучаєва. – Х., 2005. – С. 229
128. Основні результати наукових досліджень секції селекції і розведення тварин відділення тваринництва УААН за 1991-1995 рр. / Під. ред. В.Л. Голець, Укр. акад. агр. наук. – К.: Асоціація “Україна”, 1996. – 45 с.
129. Основы интенсификации производства продуктов животноводства / В.Л. Владимиров, Ю.Н. Григорьев, А.М. Жиряков и др. – М.: Агропромиздат, 1987. – 255 с.
130. Оцінка впливу вступу України до СОТ на окремі ринки сільськогосподарської продукції//Інтернет видання

131. Пабат В., Віннічук Д. Тваринництво Польщі // Тваринництво України. – 2005. – № 10. – С. 2-4.
132. Палуга. А. З данського досвіду інтенсивного ведення галузі свинарства // Пропозиція. – 2005. – №6. – С. 114-115.
133. Паска І.М. Диверсифікація експорту зовнішньоекономічної діяльності підприємств АПК // Зб. наук. праць Подільської держ. аграр. акад. – 2004. – С. 63-70.
134. Передові методи роботи в свинарстві/ Під ред. М.А. Коваленка. – К.: Державне вид-тво с-г літ-ри Української РСР. – 1961. – 237 с.
135. Петухов В.П., Эрнст Л.К., Гудилин И.И. Генетические основы селекции животных/ Под ред. В.П. Петухова, И.И. Гудилина. – М.: Агропромиздат, 1989. – 448 с.
136. Писаренко В.В., Дубенець М.В. Ринок м’яса свиней: стан та прогноз розвитку // Економіка АПК. – 2006. – №2. –С. 119-122.
137. План дій Україна – Європейський Союз // Європейська ролітика сусідства // Інтернет ресурс.
138. Племенная работа: Справочник / Н.Г. Дмитриев, Н.З. Басовский, Б.В. Александров и др. – М.: Агропромиздат, 1998. – 559 с.
Стоимость доставки работы, в гривнах:

(при оплате в другой валюте, пересчет по курсу центрального банка на день оплаты)
50





Найти готовую работу


ЗАКАЗАТЬ

Обратная связь:


Связаться

Доставка любой диссертации из России и Украины



Ссылки:

Выполнение и продажа диссертаций, бесплатный каталог статей и авторефератов

Счетчики:

Besucherzahler
счетчик посещений

© 2006-2022. Все права защищены.
Выполнение уникальных качественных работ - от эссе и реферата до диссертации. Заказ готовых, сдававшихся ранее работ.