У нас уже 242733 рефератов, курсовых и дипломных работ
Заказать диплом, курсовую, диссертацию


Быстрый переход к готовым работам

Мнение посетителей:

Понравилось
Не понравилось





Книга жалоб
и предложений


 






Название РОЗВИТОК ВИРОБНИЦТВА ТА ЗБУТУ ЗЕРНА СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИМИ ПІДПРИЄМСТВАМИ
Количество страниц 180
ВУЗ ТАВРІЙСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ АГРОТЕХНОЛОГІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
Год сдачи 2010
Содержание Вступ
Розділ 1. Теоретичні основи розвитку виробництва та збуту зерна сільськогосподарськими підприємствами
1.1. Проблеми соціально-економічних відносин в процесі виробництва і збуту зерна сільськогосподарськими підприємствами
1.2. Наукові підходи щодо розвитку виробництва та збуту зерна
1.3. Теоретичні засади ефективності виробництва та збуту зерна
Висновки до розділу 1
Розділ 2. Дослідження особливостей розвитку виробництва та збуту зерна сільськогосподарськими підприємствами
2.1. Розвиток соціально-економічних відносин в процесі виробництва та збуту зерна сільськогосподарськими підприємствами в регіоні
2.2. Соціально-економічна інфраструктура забезпечення процесів виробництва та збуту зерна
2.3. Оптимізація закупівель до регіональних ресурсів зерна
Висновки до розділу 2
Розділ 3. Напрями розвитку виробництва та збуту зерна сільськогосподарськими підприємствами
3.1. Вибір і розвиток вигідних каналів збуту зерна сільськогосподарських підприємств з урахуванням зональних особливостей регіону
3.2. Вдосконалення методів регулювання виробництва і збуту зерна
3.3. Економічне моделювання попиту на зерно
Висновки до розділу 3
Висновки
Список використаних джерел
Додатки
ВСТУП



Актуальність теми дослідження. Виробництво і збут зерна є важливою складовою аграрної економіки, її головним чинником подальшого розвитку в ринкових умовах та інтеграційних процесів на етапі входження України у світовий економічний простір. Об’єктивна необхідність розвитку виробництва і формування ринку зерна зумовлена цілим комплексом причин. По-перше, зерно є найважливішим продуктом, що визначає міжгалузеві пропорції не тільки в агропромисловому виробництві, але й в економіці країни в цілому. Хліб є одним з основних продуктів харчування. На продукти переробки зерна припадає до 40% загальної калорійності харчового раціону населення. По-друге, виробництво зерна є найважливішим джерелом доходів переважної більшості сільськогосподарських підприємств. По-третє, зерно складає значну частину кормових ресурсів тваринництва і є сировиною для харчової та переробної промисловості.
Проте на сьогодні сільськогосподарські підприємства України знаходяться в скрутному фінансово-економічному стані. Залишається у занепаді значна частка їх виробничо-технічної бази. Відсутня ефективна ринкова система збуту зернової продукції, незадовільним залишається рівень державного регулювання розвитку виробництва та збуту продукції сільськогосподарських підприємств.
Питанням ефективного розвитку виробництва та збуту зерна присвячені праці багатьох вітчизняних та зарубіжних вчених. Найбільший вклад у розв’язання зазначеної проблеми внесли: В.І. Бойко, В.Р. Боєв, П.П. Борщевський, Д.Ф. Вермель, О.В. Крисальний, М.Г. Лобас, І.І. Лукінов, П.М. Макаренко, Л.Ю. Мельник, З.П. Ніколаєва, Б.Й. Пасхавер, П.Т. Саблук, В.Ф. Сайко, Л.М.Худолій та інші. Їх праці зробили важливий внесок у розробку проблем розвитку виробництва та збуту зерна сільськогосподарськими підприємствами і суттєво вплинули на зміст і теоретичні висновки, зроблені у дисертаційному досліджені.
Разом з тим варто відзначити, що в Україні поки ще не розроблена єдина наукова парадигма щодо соціально-економічних відносин у процесі збуту продукції сільськогосподарськими підприємствами. Потребує подальшого дослідження система забезпечення основних економічних функцій ринку зерна. Відсутній механізм раціонального перерозподілу фінансових коштів між сільськогосподарськими підприємствами усередині регіону і вирівнювання умов виробництва і реалізації зернових. Не розроблено дієвих заходів підвищення ефективності виробництва та збуту зерна сільськогосподарськими підприємствами.
Наукова-теоретична та практична значущість зазначених проблем зумовила вибір теми, актуальність і цільову спрямованість дисертації.
Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Наукові результати, теоретичні положення та висновки дисертації були одержані під час виконання досліджень у межах наукової теми Таврійського державного агротехнологічного університету: "Планування, прогнозування та державне регулювання мікро- та макроекономічних процесів" (номер державної реєстрації 0102U003195). Роль автора полягає у розробці механізму раціонального перерозподілу фінансових коштів між сільськогосподарськими підприємствами усередині регіону і вирівнювання умов виробництва і реалізації зернових на основі бальної оцінки сільськогосподарських підприємств по районах.
Мета й завдання дослідження. Метою дисертаційної роботи є розробка науково обґрунтованих теоретичних положень і практичних заходів щодо розвитку виробництва та збуту зерна сільськогосподарськими підприємствами.
Реалізація поставленої мети зумовила постановку і вирішення таких завдань:
- обґрунтування сутності та типів економічних відносин у процесі виробництва і збуту зерна сільськогосподарськими підприємствами;
- визначення факторів впливу на економічні відносини в процесі виробництва і збуту зерна сільськогосподарськими підприємствами;
- аналізу чинників нерозвиненості виробництва та збуту зерна сільськогосподарськими підприємствами на макро- та мікрорівнях;
- визначення механізму раціонального перерозподілу бюджетних фінансових коштів між сільськогосподарськими підприємствами усередині регіону і вирівнювання умов виробництва і реалізації зернових;
- розробка заходів підвищення ефективності виробництва та збуту зерна сільськогосподарськими підприємствами.
Об'єктом дослідження є процес виробництва та збуту зерна в Україні та сільськогосподарськими підприємствами Запорізької області.
Предмет дослідження – теоретичні, методичні та практичні аспекти розвитку виробництва та збуту зерна сільськогосподарськими підприємствами.
Методи дослідження. Методологічною основою проведеного дослідження стали класичні положення сучасної економічної теорії, економіки підприємств. Для оцінки тенденцій розвитку виробництва та збуту зерна сільськогосподарськими підприємствами у роботі використовувались методи факторного та функціонально-структурного аналізу. При розробці теоретичних основ розвитку виробництва та збуту зерна використано метод групування, синтезу та структурно-логічного моделювання. Для оцінки стану системи збуту зерна сільськогосподарськими підприємствами використано метод економіко-математичного моделювання. За допомогою комплексного аналізу та методів економіко-статистичного групування досліджено методичні основи розвитку виробництва та збуту зерна сільськогосподарськими підприємствами. Для інтерпретації виявлених показників динаміки використовувався графічний метод.
Інформаційну базу дослідження складають нормативно-правові акти України, статистичні дані Держкомстату України та Запорізької області, інформаційні матеріали, опубліковані у періодичних виданнях, монографії та науково-аналітичні статті вітчизняних та зарубіжних авторів.
Наукова новизна отриманих результатів полягає у такому:
вперше:
- запропоновано прогнозувати розвиток виробництва зерна на основі рівняння Фур’є, що враховує гармоніку ряду;
- запропоновано механізм раціонального перерозподілу фінансових коштів між сільськогосподарськими підприємствами усередині регіону і вирівнювання умов виробництва та реалізації зернових на основі бальної оцінки природно-кліматичних умов собівартості виробництва і врожайності зернових в межах адміністративних районів;
удосконалено:
- методичні підходи формування резервного фонду зерна, через встановлення його розміру з апріорно заданою вірогідністю за функцією Лапласа, з визначенням оцінки близькості емпіричного розподілу та з урахуванням врожайності зернових за критерієм Пірсона;
- методичні підходи визначення факторів впливу на економічні відносини в процесі виробництва і збуту зерна сільськогосподарськими підприємствами через виділення в економіко-математичній моделі чотирьох блоків: умови по використанню виробничих ресурсів для виробництва зерна; умови по використанню і збуту зерна на внутрішньому та зовнішньому ринках; умови переробки зерна; умови споживання населенням регіону хлібопродуктів з урахуванням його платоспроможного попиту;
набула подальшого розвитку:
- сутність економічних відносин в процесі виробництва та збуту зерна сільськогосподарськими підприємствами, яка полягає у взаємодії суб’єктів господарювання в процесі руху зернової продукції від виробника до споживача за допомогою товарного обігу під впливом законів попиту і пропозиції та адекватного державного регулювання.
- класифікація типів економічних відносин в процесі збуту продукції сільськогосподарськими підприємствами за ознаками: нерозвинені відносини; деформовані відносини; регульовані відносини; вільні відносини на ринку сучасної конкуренції;
Практичне значення одержаних результатів полягає в обґрунтуванні механізму раціонального перерозподілу фінансових коштів між сільськогосподарськими підприємствами усередині регіону і вирівнювання умов виробництва і реалізації зернових, удосконалення економіко-математичної моделі врахування факторів впливу на соціально-економічні відносини в процесі виробництва і збуту зерна сільськогосподарськими підприємствами.
Дослідження доведене до розробки конкретних заходів підвищення ефективності виробництва та збуту зерна сільськогосподарськими підприємствами.
Результати дисертаційної роботи у формі теоретико-методичних розробок та рекомендацій, щодо вдосконалення економіко-математичної моделі врахування факторів впливу на соціально-економічні відносини в процесі виробництва і збуту зерна сільськогосподарськими підприємствами, знайшли практичне впровадження: Головним управлінням агропромислового розвитку Запорізької обласної державної адміністрації при розробці Програми агропромислового розвитку Запорізької області використані пропозиції автора (довідка № 21-31/1014 від 20.06.2007 р.); Мелітопольською районною державною адміністрацією при формуванні цільових бюджетних програм та розробці заходів з підвищення ефективності функціонування зерновиробничого підкомплексу Мелітопольського району застосовано механізм перерозподілу фінансових коштів між сільськогосподарськими підприємствами району і вирівнювання умов виробництва та реалізації зернових на основі бальної оцінки сільськогосподарських підприємств (довідка № 22-12/432 від 23.05.2007 р.); для товариства з обмеженою відповідальністю „Тур” розроблено стратегію його розвитку до 2012 року при безпосередній участі дисертанта (довідка № 8/10-14/07 від 01.06.2007 р.); для сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю „Розівка” на основі використання запропонованої автором економіко-математичної моделі розроблено програму підвищення конкурентоспроможності підприємства на 2008-2011 рр. (довідка № 76 від 02.08.2007 р.).
Теоретичні розробки дисертаційної роботи з економіки зерновиробництвва в умовах входження України в Світову організацію торгівлі, використовуються в навчальному процесі Таврійського державного агротехнологічного університету при викладанні таких дисциплін: „Економіка підприємств”, „Управління ресурсами та фінансами” (довідка № 201/07 від 30.01.2007 р.).
Особистий внесок здобувача. Основні положення й висновки дисертації розроблено автором особисто, викладені в одноосібних наукових працях. В співавторських працях особистий внесок такий: визначено особливості економічних відносин в процесі виробництва та збуту зерна сільськогосподарськими підприємствами.
Апробація результатів дослідження. Основні положення й результати дисертації доповідались і обговорювались на науково-практичних конференціях: «Особливості соціально-економічного розвитку України та регіонів» (м. Запоріжжя, 2005 р.), «Особливості соціально-економічного розвитку України та регіонів» (м. Запоріжжя, 2006 р.), «Наука та інновації – 2005» (м. Дніпропетровськ, 2005 р.), “Сучасний стан та проблеми розвитку підприємництва в регіоні” (м. Дніпропетровськ, 2005 р.).
Публікації. Основні положення дисертаційної роботи викладені в 11 публікаціях загальним обсягом 3,4 обл. - вид. арк., у тому числі 7 статей надруковано у наукових фахових виданнях.
Структура дисертації. Дисертація складається зі вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел, додатків. Повний обсяг дисертації – 193 сторінки. Робота містить 13 рисунків, 8 таблиць, 7 додатків. Список використаних джерел складається з 150 найменувань.

Список литературы ВИСНОВКИ


1. На підставі дослідження теоретичних основ розвитку виробництва та збуту зерна сільськогосподарськими підприємствами визначено такі типи економічних відносин: нерозвинені відносини; регульовані відносини; вільні відносини на ринку сучасної конкуренції. Всі вони відрізняються особливістю свого характеру, рівнем сприяння учасникам, мотивацією до розвитку виробництва, рівнем втручанням держави.
2. Сутність економічних відносин в процесі виробництва та збуту зерна сільськогосподарськими підприємствами полягає у взаємодії суб’єктів господарювання в процесі руху зернової продукції від виробника до споживача через товарний обіг під впливом законів попиту і пропозиції та адекватного державного регулювання.
3. Нерозвиненість виробництва та збуту зерна сільськогосподарськими підприємствами на даний час полягає у відсутності: ефективного механізму забезпечення регіональних зернових запасів; забезпечення рівноваги між попитом і пропозицією на зернову продукцію; достатнього рівня продовольчого забезпечення населення.
4. На сьогодні для кожного зерновиробничого підприємства необхідно здійснювати самостійні маркетингові дослідження кон’юнктури ринку зерна. Вона повинна містити оцінку стану ринку зерна, характеристику тенденцій, закономірностей розвитку і аналізу результатів ринкової діяльності на загальнодержавному і регіональному рівні, прогнозні матеріали про можливі обсяги попиту і пропозиції по окремих видах зерна як на внутрішньому так і на зовнішньому ринках, також відомості про кон'юнктуру зернового ринку.
5. У сільськогосподарських підприємствах зменшуються товарні запаси зерна через його використання на корм в не переробленому вигляді. Це призводить до відповідного збільшення перевитрат зернофуражу, собівартості м’яса та молока. В 2001 р. в Запорізькій області частка не переробленого зерна, використовуваного на корм худобі в загальному обсязі зерна, що витрачається на фуражні цілі, склала 13,6%, р., в 2003 р. – 24,8%, а в 2006 р. – 30,7%.
6. Виходячи з того, що сільськогосподарські підприємства Запорізької області знаходяться в різних природно-кліматичних умовах з виробництва зерна, що впливає на їх фінансово-економічний стан, необхідно здійснювати його закупівлі за бюджетні кошти до регіональних ресурсів з врахуванням бальної оцінки ефективності виробництва. Так, для сільськогосподарських підприємств, що знаходяться в районах з менш сприятливими умовами для виробництва необхідно закупляти зерно за спеціальною ціною, диференційованою для кожного району. При цьому має бути забезпечене просте відтворення в середньому по ефективності реалізації зерна господарству в конкретному районі. Тут закупівельна ціна зерна може виявитися значно вище ринкової.
Дві третини зерна доцільно купувати в тих господарствах, які мають рівень ефективності реалізації зерна не менший за середній по району. При визначенні маржинального доходу від реалізації зернових необхідно враховувати суми грошових коштів, які одержить виробник на вкладений капітал, виходячи із його загальної суми при заданій банківській ставці річних.
7. Розрахунок цін, за якими необхідно закупляти зерно до регіонального резервного фонду, пропонується здійснювати за допомогою економіко-математичної моделі з прогнозними значеннями виробництва зерна, його потребами на фуражні і продовольчі цілі, витрат населення області на купівлю хліба і хлібобулочних виробів. Це дозволить забезпечити його виробникам заданий рівень рентабельності функціонування зернової галузі, можливість не тільки визначити рівень закупівельних цін на зерно і продуктів його переробки, але й прогнозувати збут зернової продукції залежно від зміни попиту, обсягу пропозиції, стану відносин між підприємствами, обсягів державної підтримки виробників і переробників зерна, платоспроможного попиту населення регіону.
8. Встановлено, що при існуючому платоспроможному попиті населення фактичні ціни лише на житню муку і житній хліб майже повністю відповідають оптимальним.
Виділена з обласного бюджету Запорізької області сума дотацій на хлібопродукти дозволяє встановити закупівельні ціни на зерно жита у розмірі 420 грн. за 1 т. А за умов, коли не знайдеться жодного сільськогосподарського підприємства, яке б погодилось переробляти зерно на муку для виробництва датованого хліба, то рекомендовано адміністрації області викупити контрольний пакет акцій будь-якого мукомельного підприємства.
9. Рівень виробництва і споживання зерна, що склався в Запорізькій області свідчить про необхідність підвищення як попиту на зерно, так і його пропозиції. Проте нарощувати виробництво і товарну пропозицію зерна необхідно в асортименті та якості, що відповідає вимогам споживачів. Пропозиція зерна і попит на нього повинні формуватися так, щоб рівень споживання хлібопродуктів і продуктів харчування тваринного походження наближалися до науково обґрунтованих норм харчування, а витрати зернової сировини на виробництво одиниці кінцевої продукції відповідали б рівню економічно розвинених країн і робили б її конкурентноздатною на ринку.
10. На державному рівні пропонується ввести мораторій на посередництво у сфері збуту, постачання, переробки, агросервісного обслуговування і торгівлі. Для цього повинна бути проведена державна атестація та акредитація працюючих в агропромисловому виробництві посередницьких організацій для встановлення відповідності їх діяльності інтересам товаровиробників і продовольчого комплексу в цілому.
СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ



1. Аграрна реформа в Україні. За ред. М.В.Зубця. – К.: НВФ "Українські технології" Львів. – 332 с.
2. Аграрний сектор України у 2005 році / За ред. Ю.Ф. Мельника. – К., 2006. – 88 с.
3. Аграрная экономика и политика: история и современность. – М.: Аграрный институт, 1996. – 240 с.
4. Агропромисловий комплекс України: стан та перспективи розвитку (1990-2000) / За ред. П.Т.Саблука, М.Я.Дем’яненка, М.Ф.Кропивка. – К.: ІАЕ. – 1999. – 335 с.
5. Александров В.Т. Гладій М.В., Лавров Є.М., Рішняк І.М. Енциклопедичний довідник. Зерновий та хлібопродуктовий товарооборот в Україні. – К.: Видавництво " АртЕк ", – 2000. – 544 с.
6. Алтухов А.И., Вермель Д.Ф., Дадашев Б.А. Продовольственная безопасность Украины и России : ее состояние и проблемы сотрудничества // Росія - Україна: проблеми і можливості наукового та економічного співробітництва: Збірник наукових праць: Наукове видання. – Суми: Мрія-1 ЛТД; Ініціатива, 2000. – 252 c.
7. Амбросов В., Маренич Т. Організаційні фактори підвищення результативності реформ // Економіка України. – 2000. - № 3. – С.73-78.
8. Бабич В.О. Світові земельні, продовольчі і кормові ресурси. – К.: Аграрна наука. – 1996. – 560 с.
9. Баймуханова С.Б., Исаева А.А. Рынок и его инфраструктура // Весник КазГУ. – 1999. - № 1.
10. Бакай С.С. Інтенсивне насінництво зернових культур. – К.: Урожай. – 1992. – 182 с.
11. Білик Ю.Д. Ринок зерна в Україні: стан і проблеми // Економіка АПК. – 1998. - № 4. – С.51-57.
12. Блок Р., Гончаренко В. та ін. Сільськогосподарські обслуговуючі кооперативи. Практичний посібник. – К.: Урожай . – 2001. – 286 с.
13. Боев В.Р., Серков А.Ф., Романов А.Е. Основные результаты аграрной реформы // Экономика сельскохозяйственных и перерабатывающих предприятий . – 1996. – № 4 . – С. 7 - 14.
14. Боев В.Р. Совершенствование закупочных цен на сельскохозяйственную продукцию. – М.: Экономика, 1979. – 308 с .
15. Бойко В.І. Ринок зерна України // Економіка АПК. – 1999. – № 1. – С.103-105.
16. Бойко В. І., Ніколаєва З.П. Потенціал галузі і цінова ситуація на ринку зерна в Україні // Економіка АПК. – 2001 - № 12. – С. 57 - 61.
17. Борхунов Н., Назаренко А. Ориентировочные цены: область применения и уровень // Экономика сельского хозяйства России. – 2000. – № 8. – С.13.
18. Борхунов Н., Счастливцева Л. Рост спроса и дополнительные доходы сельского хозяйства России // Экономика сельского хозяйства России. – 2002. - № 3. – 20 с.
19. Борщевський П.П. Шляхи структурних перетворень в агропромисловому комплексі // Економіка АПК. – 1995. – № 1. – С.68-73.
20. Борщевський П.П., Князєв С.І. Основні напрями розвитку борошномельно-круп’яної і комбікормової промисловості України // Економіка АПК. – 2001. – № 5. – С.36-47.
21. Вермель Д.Ф., Дадашев Б.А. Агропромышленная интеграция в России и Украине: перспективы сотрудничества // Прикордонне економічне співробітництво та його роль в інтеграційних процесах між Україною і Росією: Збірник наукових праць: Наукове видання. – К.: Фенікс, 2001. – 88 c.
22. Власов В.І. Глобальна продовольча проблема. – Інститут світової економіки і міжнародних відносин НАНУ, Інститут аграрної економіки УААН. – К.: 2001. – 506 с.
23. Гайдук В.А. Конкурентоздатрість в умовах сучасного ринку // Економіка та держава. – 2007. – №2. – С. 16-17.
24. Гайдуцкий П.И. Анализ и контроль экономических взаимоотношений предприятий АПК. – М.: Агропромиздат. – 1989. – 160 с.
25. Галушко В.П., Ковтун О.А. Ціноутворення і маркетинг в АПК розвинутих країн // Економіка АПК. – 1995. – № 9. – С.89-93.
26. Гаркуша О.М. Ринку АПК – належне регулювання // Економіка АПК. – № 4. – 2001. – С.49, 50.
27. Герасимова З.К., Счастливцева А.В. Стандарты и цены ( проблемы и взаимосвязь ). – М. : Экономика . – 1980. – 110 с.
28. Господарський механізм агропромислового комплексу кризового періоду. Редакція Б.Й. Пасхавера та ін. Інститут економіки НАН України. – К. – 2001. – 350 с.
29. Гош О. Об'єктивні засади ціноутворення в постсоціалістичній Україні // Економіка України. – 2001. – № 1 . – С. 52 - 57.
30. Губський Б.В. Аграрний ринок. – К.: Нора - ПРІНТ. – 1998. – 184 с.
31. Дацій О.І. Особливості розвитку сільського господарства в національній економіці // Агросвіт. – 2007. – № 14. – С. 9-13.
32. Джевонс У.С. Об общей математической теории политической экономии // Теория потребительского поведения и спроса. – М., 1995. – 322 с.
33. Дмитрук Б.П. Організація біржової діяльності в агропромисловому комплексі. – К.: "Либідь". – 2001. – 342 с.
34. Долішній М.І., Козоріз М.А. Національна економіка в умовах глобалізації // Вісник Національної академії наук України. – 2002. – № 3. – С. 26-36.
35. Закон України " Про ціни і ціноутворення " № 507 від 03.01.1990 р. // Відомості Верховної Ради. – 1990. – № 52.– ст. 650.
36. Закон України "Про стимулювання розвитку сільського господарства на період 2001 - 2004 років" № 2238 від 18.01.2001 р. // Відомості Верховної Ради. – 2001. – № 11. – ст.52.
37. Закон України " Про зерно та ринок зерна в Україні " № 37 від 04. 07. 2002 р. // Відомості Верховної Ради. – 2002. – № 35. – ст. 258.
38. Закон України «Про страхування» № 85 від 07.03.1996 р. // Відомості Верховної Ради. – 1996. – № 18. – ст. 78.
39. Закону України «Про основні засади державної аграрної політики на період до 2015 року» № 2982 від 18.10.2005 р. // Відомості Верховної Ради. – 2006. – N 1. – ст.17
40. Економіка і організація аграрного сервісу / П.О. Мосіюк, О.В. Крисальний, В.А. Сердюк та ін.; За ред. П.О. Мосіюка. – К.: ІАЕ УААН, 2001. – 501 с.
41. Карпов В.А., Кучеренко В.Р. Маркетинг прогнозування кон'юнктури ринку. – К.: "Знання". – 2001. – 215 с.
42. Кваша С.М. Зовнішньоекономічна діяльність АПК України: стан, стратегія і тактика розвитку. – К.: ЗАТ " НІЧ ЛАВА " – 2000. – 252 с.
43. Кириленко І.Г. З думкою про майбутній урожай // Пропозиція. – 2002. – № 1. – С.6-9.
44. Клюкач В.А., Алтухов А.И., Пролыгина Н.А. и др. Государственное регулирование зернового рынка страны // Экономика сельскохозяйственных и перерабатывающих предприятий. – 2000. – № 11. – С.10-13.
45. Кобута І.В. Цінові аспекти формування ринку пшениці в Україні // Економіка АПК. – 1995. – № 2. – С.56-60.
46. Кондратьев Н.Д. Рынок хлеба и его регулирование во время войны и революции. – М.: Наука. – 1991. – 487 с.
47. Котлер Ф. Основы маркетинга. – М.: Прогресс. – 1999. – 736 с.
48. Кравцов В., Щука П. Концептуальні основи виробництва зернових культур // Економіка України. – 1993. – № 12. – С. 58.
49. Крисальний О.В. Аграрна реформа і кооперація в Україні // Економіка АПК. – 1998. – № 8. – С.3-13.
50. Крылатых Э.Н., Алтухов А.И. и др. Межгосударственная программа развития зернового рынка государств – участников СНГ (проект). – М.: "Форма Полиграф". – 2000. – 38 с.
51. Кулинич Е.И. Статистика заготовок сельськохозяйственной продукции. – М.: "Статистика". – 1980. – 254 с.
52. Курно А.О. Основы теории шансов и вероятностей. – М., 1999. – 198 с.
53. Левина А.С. Себестоимость хлеба и хлебобулочных изделий и пути ее снижения. – М.: Агропромиздат. – 1985. – 59 с.
54. Левченко О.П. Інновації – об’єктивна необхідність розвитку ринку зерна // Держава та регіони. Серія: Економіка та підприємництво. – 2006. – № 4. – С. 192-196.
55. Левченко О.П. Науково-методологічні підходи до реформування системи реалізації зерна // Держава та регіони. Серія: Економіка та підприємництво. – 2006. – № 3. – С. 166-169.
56. Левченко О.П. Необхідність вдосконалення інфраструктури зернового ринку в Україні // Збірник наукових праць Донецького державного університету управління « Маркетингова і логістична технологія управління », т. VI, вип. 54, Серія: « Економіка ». – Донецьк, ДонДУУ, 2005. – С. 129-136.
57. Левченко О.П. Особливості світової практики регулювання ринків зерна // Держава та регіони. Серія: Економіка та підприємництво. – 2005. – №6. – С. 171-176.
58. Левченко О.П. Роль державної агенції на зерновому ринку України // Держава та регіони. Серія: Економіка та підприємництво. – 2006. – № 5. – С. 173-176.
59. Левченко О.П. Теоретичні аспекти економічної ефективності виробництва зерна // Держава та регіони. Серія: Економіка та підприємництво. – 2006. – № 2. – С. 144-149.
60. Лисенко В., Бойко В. Економіка дочірніх. Реальність і перспектива мовою цифр і фактів // Зерно і хліб. – 2001. – № 3. – С.12-13.
61. Логинов В.Г. Государственное регулирование зернового рынка России // Экономика сельскохозяйственных и перерабатывающих предприятий. – М.: Колос. – 2001. – № 10. – С.13-16.
62. Лозовский Л.Ш., Райзберг Б.А., Ратновский А.А. Универсальный бизнес-словарь. – М.: ИНФРА-М. – 1997. – 632 с.
63. Лортикян Э.Л. История экономических реформ. Мировой опыт второй половины ХІХ - ХХ вв. – Харьков: " Консул ". – 1999. – 287 с.
64. Лукінов І.І. Ринкові реформи в подоланні кризи // Економіка України. – 1996. – № 1. – С.4-19.
65. Лукінов І.І. Продовольча безпека та її гострота у світовому вимірі // Економіка АПК. – № 4. – 2001. – С.34-35.
66. Майкл Бурда, Чарлз Виплош. Макроекономіка. Європейський контекст ( переклад з англійської С.Панчишина ). – К.: Основи. – 1998. – 682 с.
67. Макаренко П.М. Причини аграрної кризи і недооцінка ролі держави в умовах ринкових перетворень // Економіка АПК. – 2002. – № 4. – С.22-29.
68. Макаренко А.П., Мельник Л.Ю. Регуляторна роль механізмів ринку і держави // Інвестиції: практика та досвід. – 2007. – № 13. – С. 22-27.
69. Межгосударственная программа развития зернового рынка государств - участников СНГ. – М. – 2000. – 38 с.
70. Мескон М.Х., Альберт М., Хедоури Ф. Основы менеджмента. – М.: Дело. – 1992. – 701 с.
71. Мельник Л.Ю., Макаренко П.М. Структура форм господарювання в агросфері економічно високорозвинених країн // Економіка АПК. – 2003. – № 9. – С.28-37.
72. Мельник Л.Ю., Макаренко П.М. Концентрація виробництва в сільському господарстві: тенденції і перспективи // Економіка АПК. – 2002. – № 2. – С.11-16.
73. Методологія та методика формування і функціонування цінового механізму АПК в перехідний період до ринкової економіки / О.М.Шпичак, П.Т.Саблук, Л.М.Худолій, В.П.Ситник, В.Ю.Протасов, В.Н.Зимовець, З.П.Ніколаєва, В.В.Ситих, Є.О.Маслюков, Т.В.Ярославська, Р.Л.Бойко, В.П.Білаш, Є.М.Орел. – К.: ІАЕ УААН, 1993 . – 63 с.
74. Мясников А.В., Ралль Ю.С., Трисвятський А.А. и др. Товароведение зерна и продуктов его переработки. – М.: "Колос", 1978. – 495 с.
75. Назаренко В., Шмелев Г. Государственная политика в аграрной сфере // Вопросы экономики. – 1996. - № 9. – С.40-53.
76. Ніколаєва З.П., Кобута І.В. Якість і ціна української пшениці // Економіка АПК. – 1999. – № 8. – С.43-49.
77. Основи економічної теорії. Навчальний посібник під ред. В.О.Білика, П.Т.Саблука. – К.: ІАЕ УААН, 1999. – 467 с.
78. Орлов А.В. Очерки общей экономической теории. Рационалистический подход / А.В. Орлов. – М.: Моск. гос. техн. ун-т. им. Н.Э. Баумана, 2004. – 142 с.
79. Пазій І. П. Формування і функціонування ринку насіння зернових культур в Україні // Економіка АПК. – 1996. – № 9. – С. 59-66.
80. Пасхавер Б.Й. Ціноутворення в продовольчому комплексі // Економіка АПК. – 1995. – № 10. – С.60-64.
81. Побережна А.А. Розвиток світового виробництва і ринку кормового зерна // Економіка АПК. – 2000. – № 9. – С. 88-90.
82. Побережна А.А. Формування світового ринку зерна та кон’юнктура цін // Економіка АПК. – 1997. – № 9. – С.75-77.
83. Попрозман Н. В., Кодієвський В. А. Прогнозування оптимальної структури виробництва зернового господарства регіону // Формування ринкових відносин в Україні: Зб. молодих вчен. - К. , 1996. - Вип. 2. - С. 205-210.
84. Посібник по реформуванню сільськогосподарських та переробних підприємств. Друге видання. За ред. П.Т.Саблука, В.Я.Месель-Веселяка. – К.: ІАЕ УААН. – 2000. – 634 с.
85. Постанова Кабінету Міністрів України "Про затвердження Статуту Державної акціонерної компанії "Хліб України" № 240 від 14.03.2000 р. // Урядовий кур’єр. – 2000. – № 40. – С. 8-11.
86. Пушкар І. Основні тенденції розвитку зернового господарства в Україні // Тернопільський педуніверситет ім. В.Гнатюка. Наук. зап. Сер.: Географія. - Тернопіль, 1998. - № 2. - С. 125-129.
87. Про стратегію трансформації АПК і забезпечення продовольчої безпеки України. Наукова доповідь за ред. І.І.Лукінова, П.Т.Саблука. – ІЕ НАНУ, ІАЕ УААН. – К. – 2000. – 60 с.
88. Рекомендації щодо створення приватного сільськогосподарського підприємства з орендними відносинами та організації його розвитку. Колектив авторів / За ред. П.Т.Саблука, В.В.Юрчишина. – К.: Міністерство агропромислового комплексу України, 1998. – 130 с ., в тому числі автора С.27-30; 35-41; 130.
89. Рекомендації з паювання та виділення майна в натурі при реструктуризації колективних сільськогосподарських підприємств / Лузан Ю.Я., Саблук П.Т., Малік М.Й. та ін. – К.: Міністерство агропромислового комплексу України, 1999. – 82 с., в тому числі автора С.41-50.
90. Рекомендації по удосконаленню організації сільськогосподарського ринку на основі інтеграційних процесів. За ред. Саблука П.Т., Артикульного Л.О. ІАЕ УААН, 1997. – с. 48.
91. Рекомендації по створенню і функціонуванню ринку зерна і хлібопродуктів / Л.М.Худолій, М.І.Щур, В.Л.Перегуда, І.П.Пазій, В.О.Омельченко, С.С.Бакай, А.С.Лісецький. – К.: ІАЕ УААН, 1994. – 65 с.
92. Реформи в Україні: погляд зсередини. За ред. Л.Гоффамана, А. Зідельберга. – К.: ФЕНІКС. – 1997. – 228 с.
93. Рішняк М.І. Задуми реальні, дії рішучі // Зерно і хліб. – 2001. – № 3. – С. 11-13.
94. Р. Дісмукас, М. Вандевьєр. Скільки коштує страхування врожаю та доходів в США. Служба економічних досліджень МСГ США // "Пропозиція". – 2002. - № 1. – 107 с.
95. Саблук П.Т. Зерновий ринок України: проблеми і перспективи // Економіка України. – 1997. - № 5. – С.4.
96. Саблук П.Т., Ситник В.П., Шпичак О.М. та ін. Товарні біржі в Україні: аналіз діяльності, законодавче поле, перспективи розвитку. – К.: ІАЕ УААН. – 1997. – 427 с.
97. Саблук П.Т., Лукінов І.І., Юрчишин В.В. та ін. Сучасна аграрна політика України: проблеми становлення. – К.: ІАЕ УААН, 1996. – 664 с.
98. Сагайдак Э.А. Проблемы ценообразования в системе агропромышленного комплекса. – М.: Высшая школа. – 1984. – 95 с.
99. Сайко В.Ф.Землеробство на шляху до ринку / Укр. акад. аграр. наук. Iн-т землеробства. – Киiв, 1997. – 47 с.
100. Сайко В.Ф., Лобас М.Г., Яшовський І.В. та ін. Наукові основи ведення зернового господарства. – К.: "Урожай", 1994. – 334 с.
101. Сільське господарство України. Статистичний збірник. К.: Держкомстат. – 2005. – 258 с.
102. Ситник В.П., Шпичак О.М. Економічні проблеми виробництва зерна в Україні // Економіка АПК. – 1996. – № 5. – С.3-10.
103. Соціально - экономические проблемы развития АПК. Сборник научных трудов ВНИЭСХ Российской академии сельскохозяйственных наук под ред. И.Г.Ушачева. // Экономика и информатика. – М. – 2000. – 392 с.
104. Справочник: Мукомольно-крупяная промышленность Украины. // Хранение и переработка зерна. – К. – 2000. – 60 с.
105. Статистичний щорічник Запорізької області за 2005 рік / Держкомстат України. Головне упр. статистики у Запорізькій обл. – Запоріжжя. – 2006. – 423 c.
106. Студзинський М. Зернова інтеграція // Харчова і переробна промисловість. – 1995. – № 2. – С.18-19.
107. Тарасенко Г.С., Зрібняк Л.Я., Ільчук М.М. та ін. Організація сільськогосподарського виробництва: підручник для студентів економічних спеціальностей вищих аграрних закладів освіти. – К.: ФАДА, ЛТД. – 2000. – 446 с.
108. Тевосян В.Т., Макаров Н.К., Маргонин П.С. Справочник по закупкам зерновых и масличных культур. – М.: "Колос". – 1979. – 245 с.
109. Терещенко Ю.Ф. Нарощування зерновиробництва як чинник ефективного використання аграрного потенціалу. Зб. Ресурсний потенціал АПК: Удосконалення формування та підвищення ефективності використання. Збірник праць НАН України, Інститут економіки. – К. – 2001. – 131 с.
110. Тінгулов Ю.В. Світовий досвід державного регулювання розвитку агропромислового комплексу. Збірн. під ред. В.М.Трегобчука "Ресурсний потенціал АПК: удосконалення формування та підвищення ефективності використання". – К. – 2001. – 132 с.
111. Точилін В.О., Остапенко Т.О., Городній В.В. Продовольча безпека як концепція ринкових реформ в аграрному секторі економіки України. – К.: Інститут економічного прогнозування НАН України. – 1998. – 60 с.
112. Ткачев А. На основе агропромышленной интеграции // Экономика сельского хозяйства России. – 2002. - № 3. – С.7-8.
113. Тютюнник С.В. Зарубіжний досвід державного регулювання зернового ринку // Економіка АПК. – 1999. – № 5. – С.73-75.
114. Указ Президента України «Про невідкладні заходи щодо стимулювання виробництва та розвитку ринку зерна» № 32/2000 від 29.06.2000 р. // Урядовий кур’єр. – 2000. – 1 лип. – С. 2.
115. Указ Президента України "Про додаткові заходи щодо вирішення соціальних проблем на селі та дальшого розвитку аграрного сектора економіки" від 21 лютого 2002 року № 170/2002.
116. Ульянченко О.В. Сучасні моделі дослідження операцій в економіці. – Харків, 2000. – 140 с.
117. Устойчивость земледелия – проблемы и пути решения / В.Ф. Сайко, А.М. Малиенко, Г.А. Мазур и др.; Под ред. В.Ф. Сайко. – 2-е изд., перераб. и дополн. – К.: Урожай, 1993. – 320 с.
118. Фесина А.А. Місце і перспективи України на зерновому ринку в країнах СНД // Економіка АПК. – 2001. – № 2. – С.121-124.
119. Формування та функціонування ринку агропромислової продукції / За ред. П.Т.Саблука. – К.: ІАЕ УААН. – 2000. – 555 с.
120. Хорин А.Н. Анализ интенсификации производства: вопросы методологии и практики. – М.: Финансы и статистика, 1990. – 172 с.
121. Худолій Л.М. Економічний механізм формування та функціонування ринку зерна в Україні. – К.: ІАЕ У А А Н, 1998. – 204 с.
122. Худолій Л.М., Щур М.І., Курило Л.І. Ринок зерна // Ринок продовольства / За ред. П.Т. Саблука, В.І. Бойка. – К.: ВІПОЛ, 1996. – 279 с.
123. Хужин В. Повышение эффективности сельскохозяйственного производства // Междунар. с.-х. журнал. - 1999. - №4. - С.33-36.
124. Ціни, витрати, прибутки агровиробництва та інфраструктура продовольчих ринків України. За ред. О.М.Шпичака. – К.: ІАЕ УААН, 2000. – 585 с.
125. Ціноутворення в процесі реформування агропромислового комплексу України (1990-2001 рр.). За ред. О.М.Шпичака. – К.: ІАЕ. – 2002. – 499 с.
126. Ціноутворення в умовах формування ринкових відносин в АПК. За ред. П.Т.Саблука, В.П.Ситника, О.М.Шпичака. – К.: ІАЕ. – 1997. – 501 с.
127. Чапко І.П. Визначення конкурентноздатності аграрної продукції // Економіка АПК. - 1999. - №11. - С.85
128. Чижевський О.А., Шульгина Л.М. Цілі та принципи мікромаркетингу // Предпринимательство: Проблемы и решения: Сб.науч.тр. - Донецк, 1999. -С.108-113.
129. Чланчук В. С., Колесов О. С. Формування ринку зерна та продуктів його переробки // Економіка АПК – 2000 – № 10. – С. 74 - 77.
130. Чорна Л.О. Ціни і ціноутворення в ринковій економіці. – Вінниця. – 1999. – 163 с.
131. Чумак Л. Н., Ханюков А. Эффективность повышения конкуренции в условиях рынка // Придніпр. наук. вісн. Економіка. – 1997. – №53. – С. 34-36.
132. Шевельова С.О. Аграрний менеджмент: Монографія. – Тернопіль, Карт-бланш, 1999. – 212с.
133. Шевчук О.О. Розвиток і діяльність селянських (фермерських) господарств України // Економіка АПК. – 1999. – №3. – С8-10.
134. Шепотько, Прокопа И. Некоторые аспекты макроэкономического регулирования аграрной сферы // Экономика Украины. – 2001. – №3. – С.51-58.
135. Шифман З.Б. Справочник экономиста хлебопекарной промышленности. – М.: ВО Агропромиздат. – 1991. – 223 с.
136. Шиян В.Й., Шиян Д.В. Концептуальні засади моделювання підприємств в АПК // Соціально-економічна модель постреформованого розвитку агропромислового виробництва в Україні. – К.: ІАЕ УААН, 2000. – 367с.
137. Шиян В.И., Слаута В. А. Структура, стабильность и цикличность зернового хозяйства региона. - Харків: Харьк. гос. аграр. ун-т им. В.В.Докучаева, 1998. - 251 c.
138. Шкарупа А.П. Оптимальне співвідношення власних та позичених коштів у джерелах оборотних засобів // Економіка АПК. – 1999. – №9. – С.65-67.
139. Шпаар Д. Защита растений в экологически обоснованном сельскохозяйственном землепользовании // Аграрные науки. – 1993. – № 1. – С. 21-25.
140. Шпичак О.М. Економічні відносини сільськогосподарських підприємств із сферою заготівель і переробки технічних культур. – К.: Урожай. – 1987. – с. 52.
141. Шпичак О.М. Сільське господарство України на початку та в кінці ХХ століття. – К.: ІАЕ УААН, 2000. – 74 с.
142. Шпичак О.М., Ніколаєва З.П. Проблеми заставної ціни на зерно. // Економіка АПК. – К.: ІАЕ УААН. – 2001. – № 5. – С.98-101.
143. Экономическое природопользование на предприятии // Кузнецов В.А.,Кузнецова Л.Ф. и др. – М.: «ИМАКС», 1992. – 202с.
144. Юданов А. Ю. Конкуренция: теория и практика: Учебно-практическое пособие. - М.: АКАЛИС, 1996. - 272 с.
145. Юрчишин В.В. Дестабілізаційні процеси і явища в сільському господарстві: комплексне подолання //Економіка АПК. – 1997. – №2. – С.17-21.
146. Юрчишин В.В. Зміцнення кадрово-управлінського потенціалу аграрних реформувань // Стенограма Других Всеукраїнських зборів (Конгресу) вчених економістів-аграрників 24-25 січня 2000 року. – К.: ІАЕ УААН, 2000. – 146с.
147. Юрчишин В.В. Сільське господарство України в порівнянні з іншими країнами (короткий аналітичний огляд). – К.: ІАЕ УААН. – 1997. – 36 с.
148. Ющенко В.А. Розвиток агропромислового комплексу України в контексті світового продовольчого ринку // Економіка АПК. – 2001. - № 4. – С.6-13.
149. Янків М.А. Організаційно - економічний механізм розвитку і функціонування АПК України. – Львів: Коопосвіта, 2000. – 448 с.
150. Яновский А. Роль маркетинговой информации в предпринимательстве // Бизнес. – 1998. - №11. – С.20 - 21.





Стоимость доставки работы, в гривнах:

(при оплате в другой валюте, пересчет по курсу центрального банка на день оплаты)
50





Найти готовую работу


ЗАКАЗАТЬ

Обратная связь:


Связаться

Доставка любой диссертации из России и Украины



Ссылки:

Выполнение и продажа диссертаций, бесплатный каталог статей и авторефератов

Счетчики:

Besucherzahler
счетчик посещений

© 2006-2022. Все права защищены.
Выполнение уникальных качественных работ - от эссе и реферата до диссертации. Заказ готовых, сдававшихся ранее работ.