У нас уже 242733 рефератов, курсовых и дипломных работ
Заказать диплом, курсовую, диссертацию


Быстрый переход к готовым работам

Мнение посетителей:

Понравилось
Не понравилось





Книга жалоб
и предложений


 






Название УПРАВЛІННЯ ЕФЕКТИВНІСТЮ ВИРОБНИЦТВА НА ПІДПРИЄМСТВАХ З ПЕРЕРОБКИ ПЛОДООВОЧЕВОЇ ПРОДУКЦІЇ
Количество страниц 241
ВУЗ ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
Год сдачи 2010
Содержание ЗМІСТ
ВСТУП………………………………………………………………………...3
РОЗДІЛ 1 ТЕОРЕТИКО-МЕТОДИЧНІ АСПЕКТИ УПРАВЛІННЯ ЕФЕКТИВНІСТЮ ВИРОБНИЦТВА……………………………………………..10
1.1. Економічна природа ефективності виробництва……………………..10
1.2. Система управління ефективністю виробництва та її складові……...27
1.3. Оцінювання ефективності виробництва за системою показників…...43
Висновки до розділу 1………………………………………………………59
РОЗДІЛ 2 АНАЛІЗ УПРАВЛІННЯ ЕФЕКТИВНІСТЮ ВИРОБНИЦТВА……..62
2.1. Вплив особливостей функціонування переробних підприємств на управління ефективністю виробництва…………………………………………...62
2.2. Аналіз ефективності виробництва підприємств з переробки плодоовочевої продукції.…………………………………………………………..83
2.3. Аналіз зв’язків підприємства із зацікавленими сторонами як інструмент оцінки нефінансових показників ефективності виробництва….…108
Висновки до розділу 2……………………………..………………………123
РОЗДІЛ 3 УДОСКОНАЛЕННЯ УПРАВЛІННЯ ЕФЕКТИВНІСТЮ ВИРОБНИЦТВА ЯК ЗАСІБ ДОСЯГНЕННЯ ПІДПРИЄМСТВОМ КОНКУРЕНТНОГО РІВНЯ…………………………………………………...…126
3.1. Планування в системі управління ефективністю виробництва…….126
3.2. Моделювання та оптимізація виробничих витрат підприємств з урахуванням динаміки попиту та цін на сировину……………………………..144
Висновки до розділу 3……………………………………………………..172
ВИСНОВКИ………………………..……………………………………………...175
ДОДАТКИ ………………………………..……………………………………….179
СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ ……...………………………………....

ВСТУП

Актуальність теми. Сучасний стан економіки України потребує зосередження більшої уваги науковців на діяльності підприємств харчової промисловості, які виробляють продукцію першої необхідності, формують значну частку експорту, забезпечують зайнятість населення. Зростання виробництва вітчизняних продуктів харчування, у тому числі й плодоовочеконсервних, із власної сировини в обсягах, здатних задовольнити потреби населення, є передумовою для створення продовольчої незалежності країни. Підприємства з переробки плодоовочевої сировини працюють не на повну потужність, про що свідчать зниження частки прибуткових підприємств та падіння обсягів виробництва продукції.
Головна проблема для переробних підприємств усіх форм власності полягає в їхньому виживанні у складному конкурентному середовищі, що є можливим лише за умови забезпечення ефективної роботи. Завоювання й утримання конкурентних позицій водночас потребує обґрунтування нових підходів до вдосконалення механізму управління ефективністю виробництва.
Практика діяльності підприємств з переробки плодоовочевої продукції засвідчила, що на багатьох з них система управління ефективністю виробництва або відсутня, або потребує подальшого вдосконалення і розвитку, розробки нових методичних підходів, які дали би змогу на всіх ієрархічних рівнях орієнтувати її на досягнення високих кінцевих результатів.
У працях багатьох вітчизняних та зарубіжних вчених, економістів та практиків у різних аспектах висвітлено цю тему. Проблема підвищення ефективності виробництва була і залишається в центрі уваги дослідження таких вчених, як Л. І. Абалкін, А. А. Барсов, І. І. Іщенко, І. Я. Кац, А. Є. Когут, В. Т. Лановий, Р. М. Пєтухов, В. А. Подсолонко, В. М. Рибін, В. І. Тарасевич, С. П. Терещенко, Т. С. Хачатуров. Проте з огляду на зміни, пов’язані з демократизацією і переходом до ринкових умов господарювання, деякі погляди науковців на управління ефективністю виробництва є застарілими й потребують перегляду. На сучасному етапі цими питаннями займаються такі дослідники, як С. Богачов, Н. Вавилов, О. Вакульчик, С. Василик, Н. Волостнов, В. Я. Горфінкель, Л. Драгун, О. О. Меліх, Т. Л. Мостенська, С. Ф. Покропивний, Н. В. Поліщук, Ю. Фокін, М. І. Хопчан, А. Шафронов, К. Адамс, Е. Дж. Долан, Р. С. Каплан, М. Кеннерлі, Д. Ліндсей, Е. Нілі, Д. П. Нортон, Д. С. Сінк, П. Хейне.
Всебічне вивчення економічної літератури й аналіз функціонування діючих підприємств показали, що існує чимало не вирішених проблем в управлінні ефективністю виробництва: нечітке визначення функцій, їхнього взаємозв’язку та розподілу між виконавцями на різних рівнях управління і призначення відповідальних осіб; недостатність об’єктивних методичних рекомендацій з його удосконалення.
Таким чином, недостатня обґрунтованість вищеназваних питань зумовила необхідність подальших досліджень у цій сфері та вибір теми дисертаційної роботи.
Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційну роботу виконано відповідно до науково-дослідної теми кафедри економіки підприємств і корпорацій Тернопільського національного економічного університету "Обґрунтування шляхів підвищення ефективності функціонування підприємств при переході до ринку" (державний реєстраційний номер 0102U002562), у межах якої автором розроблено систему оцінювання показників ефективності функціонування підприємства в умовах ринку.
Мета і завдання дослідження. Метою дисертаційної роботи є обґрунтування теоретико-методичних засад та розробка рекомендацій щодо вдосконалення управління ефективністю виробництва на підприємствах з переробки плодоовочевої продукції.
Для досягнення мети в дисертації визначено і вирішено такі завдання:
— обґрунтувати теоретичні аспекти ефективності виробництва в ринкових умовах господарювання;
— розробити теоретико-методичні положення формування системи управління ефективністю виробництва з позиції комплексного підходу та охарактеризувати її елементи;
— розвинути систему показників оцінювання ефективності виробництва;
— провести аналіз взаємозв’язків підприємства і зацікавлених сторін з метою оцінювання нефінансових показників ефективності виробництва плодоовочеконсервних підприємств;
— розробити напрямки покращення дієвості планування підвищення ефективності виробництва з урахуванням особливостей функціонування підприємств з переробки плодоовочевої продукції у вигляді план-карти;
— обґрунтувати доцільність оцінювання ефективності планування у практичній діяльності підприємств;
— розробити модель оптимізації виробничих витрат підприємств з переробки плодоовочевої продукції з метою підвищення ефективності виробництва.
Об’єктом дослідження є процес управління ефективністю виробництва підприємств з переробки плодоовочевої продукції.
Предмет дослідження – теоретичні та практичні засади управління ефективністю виробництва на підприємствах плодоовочеконсервної галузі.
Методи дослідження. Теоретичною і методологічною основою дисертаційної роботи є фундаментальні положення економічної науки у сфері управління підприємствами, розроблені у працях як вітчизняних, так і зарубіжних вчених-економістів. У процесі дослідження використано методи логічного узагальнення, які дали змогу досягти послідовності у викладенні положень наукової роботи. Так, при вивченні існуючих підходів щодо ефективності виробництва використано метод синтезу для формування основних положень теорії ефективності (розділ 1, підрозділ 1.1) та складових системи управління ефективністю (розділ 1, підрозділ 1.2); при проведенні аналізу ефективності виробництва – індуктивний метод як логічний шлях руху від часткового до загального, тобто від часткових показників ефективності виробництва до узагальнюючих (розділ 2, підрозділ 2.2); методи економічного аналізу, а саме: логарифмічний, балансовий і метод ланцюгових підстановок – допомогли об’єктивно відобразити рівень ефективності використання виробничих ресурсів підприємств та ефективності виробництва загалом (розділ 2, підрозділ 2.2); метод експертного опитування для оцінювання ефективності планування (розділ 3, підрозділ 3.1); методи економіко-математичного моделювання, зокрема, задача оптимізації витрат виробництва, що забезпечує підвищення ефективності виробництва підприємств з переробки плодоовочевої продукції (розділ 3, підрозділ 3.2).
Інформаційною базою дослідження є дані Державного комітету статистики України, Головного управління статистики у Тернопільській області, фінансова звітність досліджуваних підприємств.
Наукова новизна одержаних результатів полягає у комплексному обґрунтуванні теоретичних та прикладних засад управління ефективністю виробництва. Основні положення дисертації, що визначають її наукову новизну, полягають у такому:
вперше:
– запропоновано комплексний підхід до управління ефективністю виробництва на підприємстві, який, на відміну від існуючих, що ґрунтуються на врахуванні функцій управління, має охоплювати часовий, структурний, мотиваційний, технологічний і ресурсний напрямки;
– розроблено підхід до оцінювання ефективності планування, за основу якого взято використання експертного методу, що передбачає: розробку анкети за розділами плану підвищення ефективності виробництва підприємств; вибір і обґрунтування критеріїв оцінювання; розрахунок коефіцієнта ефективності планування. Відмінність цього підходу полягає у тому, що він дає змогу встановити взаємозалежність ефективності планування та кінцевих результатів діяльності підприємства;
удосконалено:
– теоретичний підхід до трактування поняття "ефективність виробництва" в ринкових умовах господарювання, відповідно до якого це економічна категорія, в якій знаходять своє відображення позитивні кінцеві результати діяльності окремої одиниці господарювання в розрахунку на обсяг застосовуваних і споживаних ресурсів за умов оптимального їхнього використання та вільного формування цін на сировину і готову продукцію. У раніше запропонованих визначеннях ефективності виробництва не відображено ринковий ціновий механізм;
– порядок визначення інтегрального показника ефективності виробництва. На відміну від раніше розроблених, ця модель базується на введенні в розрахунок показника ефективності використання інформаційних ресурсів;
– економіко-математичну модель зростання ефективності виробництва на основі оптимізації витрат на виробництво продукції підприємств з переробки плодоовочевої продукції щодо врахування динаміки попиту та цін на сировину;
дістало подальший розвиток:
– модель "призма ефективності", що використовується для аналізу взаємозв’язків підприємства і зацікавлених сторін з метою оцінювання нефінансових показників ефективності виробництва підприємств з переробки плодоовочевої продукції;
– формування план-карти на основі комерційних і некомерційних показників як інструменту, що дає змогу забезпечити дієвість планування підвищення ефективності виробництва підприємств з переробки плодоовочевої продукції.
Практичне значення одержаних результатів полягає в тому, що теоретичні висновки та практичні рекомендації, подані у дисертаційному дослідженні, мають прикладний характер і можуть використовуватись у практичній діяльності підприємств. Реалізація розробленої моделі зростання ефективності виробництва на основі оптимізації витрат на виробництво продукції дає змогу підвищувати ефективність функціонування підприємств з переробки плодоовочевої продукції.
Основні результати дослідження використано для підвищення ефективності виробництва шляхом впровадження економіко-математичної моделі оптимізації виробничих витрат з урахуванням сезонних коливань попиту та цін на сировину стратегічних видів продукції на ТзОВ "Агрофуд" (довідка № 233 від 09.11.2006 р.), а також взято до уваги підхід до оцінювання ефективності планування й побудови план-карти комерційних і некомерційних показників ефективності виробництва у процесі планування Велико-бірківського заводу продтоварів (довідка № 232 від 15.05.2007 р.).
Сформульовані та обґрунтовані у дисертаційній роботі положення й рекомендації використовуються у навчальному процесі Тернопільського національного економічного університету при викладанні дисциплін "Економіка підприємства" та "Управління ефективністю фірми" (довідка № 126-06/2026 від 11.12.2006 р.).
Особистий внесок здобувача. Дисертація є завершеною роботою, в якій застосовано науковий підхід і подано практичні рекомендації щодо вдосконалення управління ефективністю виробництва. Наукові розробки і висновки, наведені у дисертації, отримані автором самостійно.
Апробація результатів дисертації. Основні положення й висновки дисертаційної роботи були викладені у доповідях і отримали позитивну оцінку на науково-практичній конференції "Стратегія розвитку вітчизняних підприємств" (м. Тернопіль, 2003 р.), ІІ Всеукраїнській науково-практичній конференції "Економіка підприємства: проблеми теорії та практики" (м. Дніпропетровськ, 2004 р.), ІІ Міжнародній науковій конференції "Розвиток підприємницької діяльності в Україні: історія та сьогодення" (м. Тернопіль, 2004 р.), науково-практичній конференції "Розвиток економіки в трансформаційний період: глобальний та національний аспекти" (м. Запоріжжя, 2005 р.), наукових конференціях професорсько-викладацького складу, докторантів, аспірантів, здобувачів наукових ступенів "Економічні, правові, інформаційні та гуманітарні проблеми розвитку України в постстабілізаційний період" (м. Тернопіль, 2005 та 2006 рр.), наукових семінарах кафедри економіки підприємств і корпорацій Тернопільського національного економічного університету. Наукове та практичне значення дослідження підтверджено відповідними довідками й актами про апробацію і впровадження результатів науково-дослідної роботи (№ 126-02/541 від 22.03.2006 р., № 126-06/726 від 19.04.2006 р.).
Публікації. За темою дослідження видано 10 наукових праць, з них 6 статей у фахових виданнях, 4 – у матеріалах і тезах конференцій. Загальний обсяг публікацій – 2,51 д. а., з яких усі належать особисто авторові.
Структура і обсяг роботи. Дисертаційна робота складається зі вступу, трьох розділів та висновків загальним обсягом 178 сторінок основного тексту, списку використаних джерел з 205 найменувань. Дисертація містить 16 рисунків, 29 таблиць, що займають 19 повних аркушів, 11 додатків.

Список литературы ВИСНОВКИ
У дисертації здійснено теоретичне узагальнення і подано нове вирішення наукової проблеми, що полягає в удосконаленні управління ефективністю виробництва на підприємствах з переробки плодоовочевої продукції. Основні наукові і прикладні результати, а також рекомендації щодо їхнього практичного використання є такими:
1. Розкрито теоретико-методичні аспекти управління ефективністю виробництва. Вдосконалено визначення суті ефективності виробництва як економічної категорії з урахуванням ресурсно-витратного підходу, що базується на відображенні кінцевих позитивних результатів діяльності підприємства при оптимальному використанні як застосовуваних, так і споживаних ресурсів в умовах ринкового механізму формування цін. Уточнено обґрунтування вибору критерію ефективності виробництва.
2. У дисертаційній роботі поглиблено суть системи управління ефективністю виробництва як сукупності взаємопов’язаних принципів, методів та функцій, спрямованих на забезпечення підвищення ефективності виробництва. Розроблено концепцію комплексного підходу до управління ефективністю виробництва, який ґрунтується на врахуванні функціонального, часового, структурного, технологічного, мотиваційного і ресурсного елементів, що дає змогу охопити всі аспекти діяльності підприємства з метою виявлення резервів і шляхів їхньої реалізації. Зосереджено особливу увагу на функціональному аспекті управління ефективністю виробництва, відповідно до якого досліджено такі функції, як планування, організація, нормування, координація, мотивація, контроль і регулювання.
3. Запропоновано схему вимірювання ефективності виробництва на основі поєднання систем вимірювання вітчизняної й зарубіжної практики. Йдеться про паралельне застосування фінансових та нефінансових показників, які доповнюють один одного. Узагальнено вимоги до системи вимірювання. Розвинуто систему узагальнюючих і часткових показників ефективності виробництва через удосконалення моделі інтегрального показника. Рекомендується внести в цю модель такий компонент, як інформаційний ресурс.
4. Дослідження функціонування підприємств з переробки плодоовочевої продукції дало змогу виявити чинники, які сприяли рівномірному розвитку переробних підприємств у дореформений період економіки країни, та чинники, що впливають на зміцнення позицій галузі в сучасних умовах. Результати аналізу стану плодоовочеконсервної галузі в Тернопільській області показали невисокі обсяги виробництва порівняно з іншими галузями харчової промисловості. Однією з причин такого стану визнано зниження виробництва продукції рослинництва, що є основним постачальником сировини переробних підприємств. Ще одна причина пов’язана зі зміною структури реалізації сільськогосподарської продукції, коли більша частина вирощених плодоовочевих продуктів знаходить свого споживача на ринку і лише незначна частка надходить консервним підприємствам для подальшої переробки.
Узагальнено характерні риси функціонування підприємств із сезонним типом виробництва за основними напрямками діяльності. Встановлено взаємозв’язок процесу управління ефективністю виробництва щодо його функцій з особливостями діяльності підприємств з переробки плодоовочевої продукції.
5. Проведено аналіз взаємозв’язків підприємства і зацікавлених сторін з метою виявлення нефінансових показників. Застосовано модель "призма ефективності", на основі якої проаналізовано відносини (на прикладі одного з плодоовочеконсервних підприємств – ТОВ "Агрофуд") із суб’єктами, які перебувають в тісному взаємозв’язку з ним: власники-акціонери, інвестори, споживачі, працівники, державні регулятивні органи, постачальники, посередники. Визначено, що нефінансовими показниками, врахування яких забезпечить підвищення ефективності виробництва, є внесок, вимоги і побажання кожної із зацікавлених сторін. Схематично відображено етапи виконання завдання щодо підвищення ефективності виробництва.
6. З метою вдосконалення управління ефективністю виробництва підприємств з переробки плодоовочевої продукції зосереджено увагу на плануванні. Введено поняття планового критерію і розроблено систему комерційних та некомерційних показників плодоовочеконсервного виробництва, а також складено план-карту показників, що є тим інструментом, який забезпечить розробку плану підвищення ефективності виробництва.
Запропоновано скористатися методом експертного опитування для оцінювання ефективності планування. З цією метою розроблено анкету, кожному пункту якої відповідає певний розділ плану підвищення ефективності виробництва. Обґрунтовано такі критерії оцінювання: "періодичність планування", "термін виконання", "визначення виконавців і відповідальних осіб" та "ступінь охоплення кількісних і якісних показників". Розраховано коефіцієнт ефективності планування для обробки результатів експертного опитування. Використання цього коефіцієнта дає змогу встановити взаємозалежність ефективності процесу розробки планів та кінцевих результатів діяльності. Зростання значення коефіцієнта ефективності планування вказує на підвищення ефективності виробництва.
7. Проблему пом’якшення впливу сезонності виробництва рекомендовано вирішувати за допомогою економіко-математичного моделювання на основі задачі оптимізації виробничих витрат. Ця модель враховує: динаміку прогнозованого попиту на консервовану продукцію; сезонні коливання цін на сировину; зменшення сезонних обмежень на виробництво певних видів продукції підприємства з одночасним урахуванням додаткових витрат на тривале зберігання відповідних видів сировини. Запропоновано розширити асортимент продукції консервами із сировини, що піддається тривалому зберіганню. Це забезпечить більш ефективне використання обладнання й оптимальну структуру виробництва і дасть змогу збільшити прибуток. Раціоналізація виробництва на основі запропонованого графіка дозволила пом’якшити вплив сезонності. Продовжено виробничий цикл, збільшено зайнятість працюючих та ефективність використання фінансових ресурсів, що підвищило ефективність виробництва загалом.


СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

1. Абалкин Л. И. Конечные народнохозяйственные результаты: сущность, показатели, пути повышения / Л. И. Абалкин. – М. : Экономика, 1982. – 184 с.
2. Акофф Р. Л. Планирование будущего корпорации / Р. Л. Акофф ; пер. с англ. – М. : Прогресс, 1985. – 327 с.
3. Алексеева A. M. Планирование деятельности фирмы : учеб. -метод. пособ. / A. M. Алексеева. – М. : Финансы и статистика, 1997. – 248 с.
4. Амосов А. Эволюция планирования / А. Амосов // Экономист. – 2000. – № 2. – С. 44–49.
5. Асалюк В. Консерви, які нам потрібні / В. Асалюк // Харчова і переробна промисловість. – 1996. – № 9. – С. 27.
6. Афанасьєв А. Управление эффективностью компании на основе ROI [Электронный ресурс] / Александр Афанасьєв // Финансовый директор. – 2006. – № 2. – Режим доступа к журн. : http://www.fd.rud.ru/article/16677.htm.
7. Бабенко А. Г. Управление повышением производительности труда / А. Г. Бабенко. – Донецк, 1996. – 270 с.
8. Балабанов И. Т. Анализ и планирование финансов хозяйствующего субъекта / И. Т. Балабанов. – М. : Финансы и статистика, 1998. – 112 с.
9. Барсов А. А. Эффективность общественного производства / А. А. Барсов. – М. : Наука, 1987. – 160 с.
10. Бєлінська Н. С. Економічна ефективність роботи підприємств молочної промисловості України / Н. С. Бєлінська. – Вінниця : Універсум, 2003. – 202 с.
11. Бирюк А. Как мотивировать персонал к результативной постоянной работе / А. Бирюк // Бизнес без проблем. – 2002. – № 5. – С. 89–93.
12. Біттер О. Функціонування агропромислового ринку в умовах низької платоспроможності населення /О. Біттер // Економіка України. – 1998. – № 2. – С. 60–67.
13. Бланк И. А. Управление прибылью / И. А. Бланк. – К. : Никацентр – Эльга, 1998. – 544 с.
14. Богатин Ю. В. Производство прибыли : учеб. пособ. для вузов / Ю. В. Богатин, В. А. Швандар. – М. : Финансы, ЮНИТИ, 1998. – 256 с.
15. Богачов С. Оценка степени влияния прямых и косвенных факторов внешней среды на уровень эффективности деятельности предприятий Украины / С. Богачов, О. Степанюк // Менеджер. – 2001. – № 1. – С. 18–23.
16. Богачов С. Порівняльна ефективність функціонування підприємств різних форм власності / С. Богачов // Економіка України. – 2000. – № 8. – С. 31–36.
17. Борщевський П. Актуальні проблеми розвитку харчової промисловості / П. Борщевський, Л. Дейнеко, А. Рибалко // Економіка України. – 1996. – № 7. – С. 18–30.
18. Браверман А. Интегральная оценка результатов работы предприятий / А. Браверман, А. Саулин // Вопросы экономики. – 1998. – № 6. – С. 108–110.
19. Буббело О. А. Методика оцінки ефективності функціонування приватизованих підприємств / О. А. Буббело, В. М. Тясунова // Нафтова i газова промисловість. – 1997. – № 5. – С. 3–4.
20. Бугров Д. Метрика эффективности [Электронный ресурс] / Денис Бугров // Вестник McKinsey. – 2003. – № 3. – Режим доступа к журн. : http://www.mckinsey.com/russianquarterly/articles/issue03/05_0103.aspx?tid=2.
21. Бурков В. Н. Экономические механизмы управления производством / В. Н. Бурков. – М. : МФТИ, 1996. – 32 с.
22. Бутнік-Сіверський О. Рентабельність – якісний показник, який свідчить про ефективність напрямків діяльності підприємства / О. Бутнік-Сіверський // Харчова і переробна промисловість. – 2004. – № 9–10. – С. 6–7.
23. Вавилов Н. Успехи и трудности повышения эффективности производства / Н. Вавилов, Ю. Фокин // Экономист. – 1996. – № 1. – С. 66–75.
24. Ванькова О. В поисках эффективности бизнеса [Электронный ресурс] / О. Ванькова // Управление компанией. – 2004. – № 8. – Режим доступа к журн. : http://www.zhuk.net/archive/articles.asp?aid=4366.
25. Василенко В. О. Виробничий (операційний) менеджмент : навч. посіб. / В. О. Василенко, Т. І. Ткаченко. – К. : ЦУЛ, 2003. – 532 с.
26. Василик С. Оценка эффективности деятельности предприятий / С. Василик // Бизнес-информ. – 1997. – № 21. – С. 69–71.
27. Васильева Н. Консерваторы: 2003 / Н. Васильева // Бизнес. – 2003. – № 32. – С. 124–128.
28. Веретнов В. Управление эффективностью [Электронный ресурс] / В. Веретнов // KlubOK.net. – 2004. – 30 авг. – Режим доступа к журн. : http://www.klubok.net/article1752.html.
29. Волостнов Н. Методологические основы анализа эффективности государственных предприятий / Н. Волостнов // Экономист. – 2002. – № 5. – С. 55–59.
30. Вчитися працювати ефективно // Харчова і переробна промисловість. – 2003. – № 5. – С. 12–13.
31. Герасимчук В. Г. Розвиток підприємства: діагностика, стратегія, ефективність / В. Г. Герасимчук. – К. : Вища школа, 1995. – 267 с.
32. Гладун Б. И. Оценка экономической эффективности производства / Б. И. Гладун, С. Г. Ермакова, О. А. Лескова. – М. : Финансы и статистика, 1991. – 114 с.
33. Глушенко В. В. Разработка управленческого решения / В. В. Глушенко, И. И. Глушенко. – М. : Крылья, 2001. – 400 с.
34. Голяш I. Формування регіональних ринків плодоовочеконсервної продукції / І. Голяш // Регіональні аспекти розвитку i розміщення продуктивних сил України: зб. наук. праць. – Тернопіль : Економічна думка, 2000. – Вип. 4. – С. 82–85.
35. Гончаров В. Н. Эффективность производственной инфраструктуры предприятия : науч. -метод. разработки / В. Н. Гончаров, О. А. Бурбело, А. И. Вавин ; отв. за вып. В. Т. Савченко. – Луганск, 1994. – 166 с.
36. Грабовецький Б. Є. Економічне прогнозування та планування : навч. посіб. / Б. Є. Грабовецький. – К. : Центр навчальної літератури, 2003. – 188 с.
37. Горячек I. Стратегічне планування як функція менеджменту / І. Горячек // Економіка. Фінанси. Право. – 2000. – № 2. – С. 16–20.
38. Грибов В. Д. Экономика предприятия : учеб., практикум / В. Д. Грибов, В. П. Грузинов. – М. : Финансы и статистика, 2007. – 336 с.
39. Грицай Б. Чтобы эффективно управлять, нужно управлять эффективностью [Электронный ресурс] / Грицай Борис, Кутракова Мария // Управление компанией. – 2004. – № 8. – Режим доступа к журн. : http://www.zhuk.net/Archive/articles.asp?aid=4362.
40. Грузинов В. П. Экономика предприятия и предпринимательство / В. П. Грузинов. – М. : Софит, 1994. – 496 с.
41. Грюнинг Р. Методы и средства стратегического планирования на фирме / Р. Грюнинг // Проблемы теории и практики управления. – 1993. – № 3. – С. 52–57.
42. Дереповко I. Л. Питання підвищення ефективності функціонування системи управління підприємства / I. Л. Дереповко // Регіональна економіка. – 2000. – № 1. – С. 44–53.
43. Дмитренко Г. А. Мотивация и оценка персонала / Г. А. Дмитренко. – К. : МАУП, 2002. – 279 с.
44. Дмитрієва Н. А. Визначення економічної ефективності на макро- та мікрорівні / Н. А. Дмитрієва // Фінанси України. – 2000. – № 9. – С. 68–72.
45. Долан Э. Дж. Микроэкономика / Э. Дж. Долан, Д. Линдсей ; пер. с англ. В. Лукашевич. – Санкт-Петербург, 1994. – 448 с.
46. Доля В. Т. Экономический анализ: теория и практические методики : учеб. пособ. / В. Т. Доля. – К. : Кондор, 2003. – 208 с.
47. Драгун Л. Інтегральний показник для аналізу ефективності виробництва / Л. Драгун, О. Вакульчик // Економіка України. – 1995. – № 9. – С. 93–95.
48. Дубенко Е. А. Резервы повышения конкурентоспособности предприятий плодоовощной консервной промышленности Украины / Е. А. Дубенко // Труды Одесского политехнического университета : научный и производственно-практический сборник по техническим и естественным наукам. – Одесса : ОПУ, 2004. – Вып. 1. – С. 313316.
49. Дубищев В. П. Теоретическая трактовка проблем управления в экономической науке / В. П. Дубищев, Д. С. Громов // Менеджер. – 2002. – № 6 (22). – С. 131–139.
50. Думинець О. С. Використання аналітичної інформації для прийняття управлінських рішень / О. С. Думинець // Вісник Львівської комерційної академії. – Львів : ЛКА, 2004. – Вип. 16. – С. 189–193.
51. Економіка підприємства : [підруч. / ред. Покропивний С. Ф.]. – 2-е вид., перероб. та доповн. – К. : КНЕУ, 2001. – 528 с.
52. Економіка підприємства: навч. посіб. [для студ. економ. спец. вищ. навч. закл.] / І. М. Бойчик, П. С. Харів, М. І. Хопчан, Ю. В. Піча. – 2-е вид., перероб. та доповн. – К. : Каравелла, 2001. – 298 с.
53. Економіка торговельного підприємства : [підруч. для вузів. / ред. проф. Н. М. Ушакова]. – К. : Хрещатик, 1999. – 800 с.
54. Економічний аналіз : навч. посіб. / М. А. Болюх, В. З. Бучевський, М. І. Горбатюк ; за ред. акад. НАНУ проф. М. Г. Чумаченка. – К. : КНЕУ, 2001. – 540 с.
55. Єлейко B. I. Аналіз впливу витрат на обсяги виробництва та реалізації продукції підприємствами споживчої кооперації України / B. I. Єлейко, М. Я. Демчишин, I. O. Чупик // Bicник Львівської комерційної академії. – Львів : ЛКА, 2004. – Вип. 16. – С. 199–203.
56. Ємельянов В. Методичні підходи до аналізу ефективності фінансово-господарської діяльності підприємств, у статутних фондах яких є державна частка / В. Ємельянов // Український інвестиційний журнал WELCOME. – 1999. – № 6–7. – С. 50–52.
57. Жадан О. В. Адресна мотивація персоналу щодо підвищення ефективності роботи підприємства / О. В. Жадан, I. C. Вовк // Менеджер. – 2002. – № 1 (17). – С. 95–98.
58. Жариков В. Эффективность производственной системы / В. Жариков // Риск. – 2002. – № 1. – С. 24–26.
59. 3абродский В. А. Современные методы организации и управления промышленным производством / В. А. 3абродский, Н. А. Кизим, Л. И. Янов. – X. : Бизнес-Информ, 1997. – 64 с.
60. 3адольський А. Оцінка ефективності діяльності підприємств / А. 3адольський // Економіка України. – 1995. – № 12. – С. 79–82.
61. Зінь Е. А. Планування діяльності підприємства / Е. А. Зінь, М. О. Турченюк. – К. : Професіонал, 2004. – 320 с.
62. Имитационное моделирование экономических процессов : [учеб. пособ. / под ред. А. А. Емельянова]. – М. : Финансы и статистика, 2002. – 364 с.
63. Іщенко I. I. Оцінка економічної ефективності виробництва і затрат / I. I. Іщенко, С. П. Терещенко. – К. : Вища школа, 1991. – 182 с.
64. К вопросу о принципах абсолютной эффективности и интегрального эффекта при оценке экономической эффективности затрат // Фондовый рынок. – 2000. – № 2. – С. 25–28.
65. Кайшев В. Пищевая промышленность в 2003 г. : итоги, перспектива / В. Кайшев, С. Серегин // Экономист. – 2004. – № 6. – С. 74–86.
66. Каплан Р. С. Сбалансированная система показателей. От стратегии к действию / Р. С. Каплан, Д. П. Нортон. – М. : Олимп-Бизнес, 2003. – 304 с.
67. Кац И. Я. Экономическая эффективность деятельности предприятий : (анализ и оценка) / И. Я. Кац. – М. : Финансы и статистика, 1987. – 192 с.
68. Кинг У. Стратегическое планирование и хозяйственная политика / У. Кинг, Д. Клиланд. – М. : Прогресс, 1982. – 399 с.
69. Когут А. Е. Эффективность промышленного производства / А. Е. Когут. – Л. : Наука, 1983. – 176 с.
70. Коласс Б. Управление финансовой деятельностью предприятия: проблемы, концепции и методы : учеб. пособ. / Б. Коласс ; пер. с франц. – М. : Финансы, ЮНИТИ, 1997. – 576 с.
71. Количественные методы в экономических исследованиях : учеб. для вузов / М. В. Грачева, Л. И. Фадеева, Ю. И. Черемных. – М. : ЮНИТИ-ДАНА, 2004. – 791 с.
72. Колот A. M. Мотивація персоналу : підруч. / A. M. Колот. – К. : КНЕУ, 2002. – 337 с.
73. Колот А. Нормування праці та його роль у функціонуванні економіки ринкового типу / А. Колот // Україна: аспекти праці. – 1998. – № 3. – С. 46–50.
74. Коніщева П. Аналітичні підходи до оцінки ефективності діяльності підприємств / П. Коніщева, Р. Балашова, В. Гураль // Економіст. – 2000. – № 12. – С. 44–47.
75. Конюховский П. В. Математические методы исследования операций / П. В. Конюховский. – Санкт-Петербург : Питер, 2001. – 192 с.
76. Корілько М. Д. Диверсифікація: оцінка ефективності / М. Д. Корілько // Актуальні проблеми економіки. – 2002. – № 10. – С. 29–33.
77. Коробов М. Я. Фінансово-економічний аналіз діяльності підприємств : навч. посіб. / М. Я. Коробов. – К. : Знання, 2000. – 380 с.
78. Костаневич Н. Чому є низькою ефективність переробки на деяких сільськогосподарських підприємствах? / Н. Костаневич, Л. Воякова // Економіка України. – 1999. – № 8. – С. 86–87.
79. Костенко В. Планування – функція управління ефективністю виробництва / В. Костенко // Вісник Української Академії державного управління при Президентові України. – 2002. – № 1. – С. 110–113.
80. Кремнев Г. Р. Управление производительностью и качеством : 17-модульная программа для менеджеров "Управление развитием организации" / Г. Р. Кремнев. – Модуль 5. – М. : Инфра-М, 1999. – 312 с.
81. Криничный М. Н. Моделирование процессов оценки эффективности функционирования предприятия / М. Н. Криничный // Проблемы повышения эффективности функционирования предприятий различных форм собственности : сб. науч. трудов / ред. Н. И. Иванов. – Донецк : Ин-т экономики пром., 2000. – С. 149–159.
82. Крисанов Д. Ф. Економіко-екологічні проблеми харчової промисловості України / Д. Ф. Крисанов. – К. : Ін-т екон. НАНУ, 2002. – 247 с.
83. Кулик А. Определение эффективности общественного производства с позиций ценообразования на промышленном предприятии / А. Кулик // Економіка. Фінанси. Право. – 2001. – № 1. – С. 7–8.
84. Кулик А. Принципи визначення економічної ефективності виробництва та використання нової техніки / А. Кулик // Економіст. – 2001. – № 2. – С. 28–29.
85. Куртов Д. Предпринимательская ответственность и эффективность функционирования предприятия / Д. Куртов // Международная экономика и международные отношения. – 2002. – № 14. – С. 48–56.
86. Кучеренко С. М. Тенденції розвитку консервного виробництва в системі споживчої кооперації / С. М. Кучеренко // Економіка АПК. – 2000. – № 9. – С. 43–47.
87. Лагода Т. Сировина для підприємств консервної промисловості / Т. Лагода, О. Дерев'янко // Пропозиція. – 2001. – № 2. – С. 92–95.
88. Лазня В. Плодоовочеконсервне виробництво в Україні / В. Лазня // Економіка України. – 1999. – № 10. – С. 70–77.
89. Лановой В. Т. Плановое управление и эффективность производства / В. Т. Лановой. – К. : Техника, 1988. – 271 с.
90. Ластовецький В. О. Ефективність господарювання : оцінка, аналіз, фактори, резерви / В. О. Ластовецький, О. В. Миронюк. – Чернівці, 1995. – 168 с.
91. Лебедев И. П., Есютин А. А. Производственные ресурсы предприятия : (эффективное использование) / И. П. Лебедев, А. А. Есютин. – М. : Экономика, 1984. – 200 с.
92. Литвинчук Т. Оперативне управління як система впливу на економічні об'єкти / Т. Литвинчук // Регіональні перспективи. – 2000. – № 2. – С. 133–136.
93. Луцкина В. Управление рабочей мотивацией / В. Луцкина // Менеджмент сегодня. – 2002. – № 5(11). – С. 11–13.
94. Людаев В. Повышение эффективности деятельности производственных предприятий / В. Людаев // Финансовые услуги. – 1998. – № 7–8. – С. 38–40.
95. Максименко Ю. Управління економічною діяльністю в умовах перехідного періоду / Ю. Максименко // Регіональні перспективи. – 2000. – № 2. – С. 108–110.
96. Малиновський В. Стратегічне планування в державному управлінні / В. Малиновський // Вісник Української Академії державного управління. – 2002. – № 1. – С. 43–50.
97. Манн Р. Контроллинг для начинающих / Р. Манн, Е. Майер. – М. : Финансы и статистика, 1995. – 304 с.
98. Масалаб Р. Н. Стратегии повышения производительности труда / Р. Н. Масалаб // Проблемы повышения эффективности функционирования предприятий различных форм собственности : сб. науч. трудов. / ред. Н. И. Иванов. – Донецк : Ин-т экономики пром., 2000. – С. 179–187.
99. Махмудов А. Проектирование эффективной деятельности / А. Махмудов // Актуальні проблеми економіки. – 2002. – № 12. – С. 67–75.
100. Медведева Л. Цена использования ресурсов и эффективность предприятия / Л. Медведева // Бизнес-информ. – 1999. – № 7–8. – С. 96–98.
101. Меліх О. О. Якість і конкурентоспроможність продукції харчових підприємств України / О. О. Меліх // Вісник соціальноекономічних досліджень.  Одеса : ОДЕУ, 2007.  Вип. 25.  С. 229–234.
102. Мельник Ю. О. Передумови до управління ефективністю діяльності підприємства / Ю. О. Мельник // Вісник Тернопільської академії народного господарства. – 2003. – № 3. – С. 19–22.
103. Мельник Ю. О. Аналіз ефективності функціонування плодоовочеконсервних підприємств Тернопільської області / Ю. О. Мельник // Наукові записки Тернопільського національного педагогічного університету ім. В. Гнатюка. Сер. : Економіка. – 2005. – № 18. – С. 257–259.
104. Мельник Ю. О. Елемент аналізу в процесі управління ефективністю функціонування підприємства / Ю. О. Мельник // Розвиток економіки в трансформаційний період: глобальний та національний аспекти : наук.-практ. конф., 2005 р. : тези допов. – Запоріжжя, 2005. – С. 121–122.
105. Мельник Ю. О. Етапи моделювання процесу управління ефективністю підприємства / Ю. О. Мельник // Економіка підприємства: проблеми теорії та практики : ІІ всеукр. наук. -практ. конф., 2004 р. : тези допов. : у 2 т. – Дніпропетровськ : Наука і освіта, 2004. – Т. 2. – С. 39–40.
106. Мельник Ю. О. Підходи до характеристики особливостей функціонування плодоовочевих консервних підприємств / Ю. О. Мельник / Українська наука : минуле, сучасне, майбутнє. – Тернопіль : Економічна думка, 2004. – Вип. 9. – С. 113–119.
107. Мельник Ю. О. Планування у системі управління ефективністю консервних підприємств / Ю. О. Мельник // Розвиток підприємницької діяльності в Україні: історія та сьогодення : ІІ міжн. наук. конф., 2004 р. : тези допов. – Тернопіль, 2004. – С. 49–50.
108. Мельник Ю. О. Розробка моделі оптимізації виробничих витрат підприємств переробки плодоовочевої продукції / Ю. О. Мельник // Економіка і регіон. – 2006. – № 1(8). – С. 128–130.
109. Мельник Ю. О. Формування стратегічного плану системи комплексного вимірювання ефективності функціонування підприємства / Ю. О. Мельник // Стратегія розвитку вітчизняних підприємств : наук. -практ. конф., 2003 р. : тези допов. – Тернопіль, 2003. – С. 290–291.
110. Мельник Ю. О. Функціональний підхід до управління ефективністю діяльності підприємства / Ю. О. Мельник // Економіка : проблеми теорії та практики : зб. наук. праць : у 5 т. – Дніпропетровськ : ДНУ, 2004. – Т. 3., Вип. 189. – С. 653–660.
111. Мельник Ю. О. Характеристика зацікавлених сторін у програмі підвищення ефективності діяльності плодоовочеконсервних підприємств / Ю. О. Мельник // Галицький економічний вісник. – 2006. – № 1(8). – С. 79–84.
112. Менеджмент : учеб. для вузов / под ред. М. М. Максимцова, А. В. Игнатьевой. – М. : Банки и биржи, ЮНИТИ, 1999. – 343 с.
113. Менеджмент организации : учеб. пособ. / под ред. Румянцевой З. П., Саломатиной Н. А. – М. : Инфра-М, 1996. – 432 с.
114. Мескон М. Х. Основы менеджмента / М. Х. Мескон, М. Альберт, Ф. Хедоури ; пер. с англ. – М. : Дело, 1992. – 702 с.
115. Методика анализа показателей эффективности производства : учеб. пособ. / под ред. Э. А. Маркарьяна. – 2-е изд., доп. и перераб. – М., 2001. – 208 с.
116. Мойсеєнко Ю. Необхідність створення гнучкої структури управління / Ю. Мойсеєнко // Регіональні перспективи. – 2000. – № 2. – С. 155–159.
117. Монахов А. В. Математические методы анализа экономики / А. В. Монахов. – Санкт-Петербург : Питер, 2002. – 176 с.
118. Мостенська Т. Л. Теоретичні засади визначення ефективності організації / Т. Л. Мостенська // Актуальні проблеми економіки : теорія і практика : зб. наук. праць Європейського університету і Інституту міжнародної економіки Академії наук України. – К. : Європейський ун-т, 2006. – Вип. 2. – С. 56–63.
119. Нагорская М. И. Эффективность производства: роль управленческого персонала / М. И. Нагорская. – Донецк, 1998. – 239 с.
120. Нили Э. Призма эффективности : карта сбалансированных показателей для измерения успеха в бизнесе и управления им / Э. Нили, К. Адамс, М. Кеннерли. ; пер. с англ. А. С. Шагоян. – Днепропетровск : Баланс-Клуб, 2003. – 400 с.
121. Новак И. Н. Проблемы повышения эффективности функционирования специальных экономических зон и территорий приоритетного развития в Украине / Новак И. Н. // Финансовые риски. – 2002. – № 3. – С. 30–34.
122. Новиков В. М. Экономическая оценка эффективности развития производственных систем / В. М. Новиков, В. Н. Меркачев. – Одесса : ОГПУ, 1993. – 168 с.
123. Определение эффективности предпринимательской деятельности // Деньги и технологии. – 2001. – № 9. – С. 30–34.
124. Орлов О. Планування собівартості продукції / О. Орлов, С. Рясних, К. Ларіонова // Економіка України. – 1999. – № 12. – С. 39–48.
125. Оучи У. Г. Методы организации производства : японский и американский подходы / У. Г. Оучи. – М. : Экономика, 1984. – 184 с.
126. Оценка бизнеса / под ред. А. Г. Грязновой, М. А. Федотовой. – М. : Финансы и статистика, 2001. – 512 с.
127. Оценка интеллектуальной собственности / под ред. С. А. Смирнова.– М. : Финансы и статистика, 2002. – 352 с.
128. Павлюк В. В. Методология системного контроля : упорядочение понятий / В. В. Павлюк // Менеджер. – 2002. – № 6 (22). – С. 127–131.
129. Петухов P. M. Оценка эффективности промышленного производства : (методы и показатели) / P. M. Петухов. – М. : Экономика, 1990. – 95 с.
130. Пинегина М. В. Математические методы и модели в экономике / М. В. Пинегина. – М. : Экзамен, 2002. – 128 с.
131. Питерс Т. В поисках эффективного управления : опыт лучших компаний / Т. Питерс, Р. Уотермен. – М. : Прогресс, 1986. – 418 с.
132. Пич Г. Уточнение содержания контроллинга как функции управления и его поддержки / Г. Пич // Проблемы теории и практики управления. – 2001. – № 3. – С. 11–20.
133. Плоха О. Д. Інструменти управління підприємством в перехідній економіці / О. Д. Плоха // Регіональні перспективи. – 2000. – № 2–3. – С. 164–167.
134. Повышение эффективности производства : учеб. в 3-х т. – К. : Наукова думка, 1990. – 248 с.
135. Поліщук Н. В. Методи аналізу діяльності підприємства / Н. В. Поліщук // Фінанси України. – 2001. – № 1. – С. 61–63.
136. Поліщук Н. До проблеми регулювання результативності діяльності підприємства / Н. Поліщук // Економіст. – 2001. – № 2. – С. 43–45.
137. Поліщук Н. Підприємницька діяльність як сукупність відповідних економічних процесів : результативність складових частин / Н. Поліщук // Економіст – 2000. – № 9. – С. 28–32.
138. Поліщук Н. В. Інформаційне забезпечення регулювання результатів діяльності підприємства / Н. В. Поліщук // Фінанси України. – 2002. – № 1. – С. 61–66.
139. Поліщук Н. В. Планування результативності діяльності підприємства / Н. В. Поліщук // Фінанси України. – 2001. – № 4. – С. 39–42.
140. Попов В. Застосування функціонального підходу до вдосконалення управлінських процесів / В. Попов // Регіональні перспективи. – 2000. – № 2. – С. 130–132.
141. Проблемы повышения эффективности функционирования предприятий различных форм собственности : сб. науч. трудов / ред. Н. И. Иванов. – Донецк : Ин-т экономики пром., 1998. – 340 с.
142. Пудич В. Понятие организации в современной теории менеджмента / В. Пудич // Менеджмент сегодня. – 2002. – № 6. – С. 40–57.
143. Пушкар М. С. Планування i організація підприємств, об'єднань i комплексів : навч. посіб. / М. С. Пушкар. – К. : НМК, 1992. – 414 с.
144. Реутов В. Є. Конкурентноздатність підприємства: критерії, показники і методики оцінювання / В. Є. Реутов // Економіка та держава. – 2006. – № 5. – С. 65–67.
145. Решетов В. Інструментарій механізму мотивації праці персоналу малих підприємств / В. Решетов // Україна : аспекти праці. – 2000. – № 2. – С. 43–47.
146. Рыбин В. Н. Планирование эффективности и интенсификации производства в машиностроении / В. Н. Рыбин. – Л. : Машиностроение, 1989. – 128 с.
147. Саати Т. Аналитическое планирование. Организация систем / Т. Саати, К. Кернс. ; пер. с англ. – М. : Радио и связь, 1991. – 224 с.
148. Самочкин В. Н. Гибкое развитие предприятия. Анализ и планирование / В. Н. Самочкин. – М. : Дело, 1999. – 336 с.
149. Санталайнен Т. Управление по результатам / Т. Санталайнен, Э. Воутилайнен, П. Поренка. ; пер. с финск. – М. : Прогресс, 1993. – 319 с.
150. Свободин В., Маржинальный анализ эффективности производства / В. Свободин, М. Свободина // АПК : экономика, управление. – 2001. – № 11. – С. 65–73.
151. Сигиневич А. В. Конечные результаты и показатели деятельности предприятия / А. В. Сигиневич. – М. : Наука, 1986. – 161 с.
152. Синк Д. С. Управление производительностью : планирование, измерение и оценка, контроль и повышение / Д. С. Синк. ; пер. с англ. – М. : Прогресс, 1989. – 528 с.
153. Скобелев В. Г. Адаптивное управление стратегией планирования / В. Г. Скобелев, С. Ф. Смеричевский // Менеджер. – 2000. – № 3. – С. 18–24.
154. Соловйов I. O. Маркетингові аспекти підвищення виробничо-збутової діяльності підприємств овочеконсервної галузі / I. O. Соловйов // Економіка АПК. – 2002. – № 1. – С. 92–96.
155. Статистичний щорічник Тернопільської області за 2004 рік. – Тернопіль : Головне управління статистики у Тернопільській області, 2005. – 482 с.
156. Статистичний щорічник Тернопільської області за 2006 рік. – Тернопіль : Головне управління статистики у Тернопільській області, 2007. – 522 с.
157. Статистичний щорічник України за 2004 рік. Державний комітет статистики України / за ред. О. Г. Осауленка. – К. : Видавництво Консультант, 2005. – 590 с.
158. Статистичний щорічник України за 2006 рік. Державний комітет статистики України / за ред. О. Г. Осауленка. – К. : Видавництво Консультант, 2007. – 552 с.
159. Стратегічне управління підприємством : філософія, політика, ефективність / ред. В. В. Пастуховова. – К. : Б.В., 2002. – 302 с.
160. Сурков С. Закономерности мотивации персонала / С. Сурков // Менеджмент сегодня. – 2002. – № 3. – С. 5–8.
161. Танкиевская Н. С. Маркетинг плодоовощной консервной продукции / Н. С. Танкиевская // Экономика и управление. – 1998. – № 4. – С. 17–18.
162. Тарасевич В. И. Эффективность общественного производства : сущность и механизм роста / В. И. Тарасевич. – К. : Вища школа, 1991. – 191 с.
163. Теорія економічного аналізу : підруч. / В. М. Серединська, О. М. Загородна, Р. В. Федорович ; за ред. Р. В. Федоровича. – Тернопіль : Укрмедкнига, 2002. – 324 с.
164. Томпсон А. Экономика фирмы : уч. пособ. [для студ. вузов] / А. Томпсон, Дж. Формби. – М. : Бином, 1998. – 540 с.
165. Трофимова Л. Методы обобщающей оценки эффективности деятельности предприятия / Л. Трофимова // Бизнес-информ. – 1997. – № 6. – С. 21–26.
166. Трубилин А. Конкурентоспособность – главный фактор эффективности производства / А. Трубилин // АПК : экономика, управление. – 2002. – № 12. – С. 39–47.
167. Уолш К. Ключові фінансові показники. Аналіз та управління розвитком підприємства / К. Уолш ; пер. з англ. – К. : Всеувито; Наукова думка, 2001. – 367 с.
168. Управление по результатам / [под ред. Я. А. Леймана]. – М. : Прогресс, 1993. – 319 с.
169. Управление эффективностью и качеством : Модульная программа ; Ч. 1. Повышение эффективности и качества : концепции, процессы и методы / под ред. И. Прокопенко, К. Норта. ; пер. с англ. – М. : Дело, 2001. – 800 с.
170. Управление эффективностью производства / [под ред. В. А. Подсолонко]. – К. : Наукова думка, 1985. – 126 с.
171. Управління підприємницькою діяльністю : оцінка, організація, прогнозування / [за ред. А. В. Чупіса]. – Суми : Університетська книга, 1999. – 333 c.
172. Усенко Я. Б. Деякі питання ефективності функціонування орендних підприємств в Україні / Я. Б. Усенко // Державний інформаційний бюлетень про приватизацію. – 2002. – №9. – С. 43–47.
173. Учет и анализ эффективности производства / под ред. А. Ф. Аксененко – М. : Финансы и статистика, 1986. – 272 с.
174. Управление – это наука и искусство / А. Файоль, Г. Эмерсон, Ф. Тейлор, Г. Форд. – М. : Республика, 1992. – 351 с.
175. Федорова Л. В. Плодоовочевий комплекс України та досвід роботи його міністра Щербенка О. В. і Голови ВАТ "Тепличний комбінат" Чернишенка В. І. / Л. В. Федорова. – К. : ІАЕ УААН, 2003. – 210 с.
176. Филатов О. К. Причины спада производства отечественной плодоовощной продукции и пути его преодоления / О. К. Филатов, К. М. Журавинкин // Пищевая промышленность. – 1998. – № 2. – С. 16–17.
177. Фостер Р. Обновление производства: атакующие выигрывают / Р. Фостер ; пер. с англ. – М. : Прогресс, 1987. – 272 с.
178. Хачатуров Т. С. Эффективность капитальных вложений / Т. С. Хачатуров. – М. : Экономика, 1979. – 118 с.
179. Хейне П. Экономический образ мышления / П. Хейне, П. Боуттке, Д. Причитко ; пер. с англ. Гуреш Т. А. – М. : Диалектика ИД Вильямс, 2007. – 544 с.
180. Чаплина А. Планирование хозяйствования / А. Чаплина // Экономист. – 2003. – № 5. – С. 34–36.
181. Черевко Г. Людський аспект соціально-економічної ефективності / Г. Черевко, В. Лукаш // Економіка України. – 1998. – № 3. – С. 47–50.
182. Шадурская Г. И. Критерий и показатели эффективности производства предприятий / Г. И. Шадурская, В. Я. Хрипач. – Минск : Наука и техника, 1980. – 152 с.
183. Шафронов А. Новый подход к эффективности производства / А. Шафранов // Экономист. – 2003. – № 4. – С. 82–87.
184. Шевцов А. Про заходи щодо підвищення ефективності економіки України у перехідний період / А. Шевцов // Економіка України. – 1999. – № 12. – С. 30–35.
185. Шевченко А. А. Аналіз сучасного економічного стану підприємств харчової та переробної промисловості / А. А. Шевченко, I. B. Богуцька // Наукові записки : зб. наук. праць каф. екон. аналізу. – Тернопіль, 2003. – Вип. 3 ; ч. 2. – С. 57–59.
186. Шмаглій О. Плодоовочеконсервна промисловість: деякі проблеми та перспективи / О. Шмаглій // Харчова i переробна промисловість. – 2000. – № 11–12. – С. 10.
187. Шмален Г. Основы и проблемы экономики предприятия / Г. Шмален ; пер. с нем. – М. : Финансы и статистика, 1996. – 512 с.
188. Шумейко А. Ринок фруктів i ягід України / А. Шумейко, С. Погорілець // Економіка України. – 2003. – № 10. – С. 55–61.
189. Экономика и статистика фирм : учеб. / под ред. С. Д. Ильенковой. – М. : Финансы и статистика, 2000. – 288 с.
190. Экономика предприятия / под ред. В. П. Грузинова. – М. : Банки и биржи, 1998. – 426 с.
191. Экономика предприятия / под ред. В. Я. Горфинкеля, Е. М. Купрякова – М. : ЮНИТИ, 1997. – 418 с.
192. Экономика предприятия : учеб. / под ред. В. Я. Горфинкеля, В. А. Швандара. – М. : Банки и биржи, ЮНИТИ, 1998. – 742 с.
193. Экономика предприятия : учеб. пособ. / под общ. ред. М. Г. Мельника. – Сумы : Университетская книга, 2002. – 631 с.
194. Экономика предприятия : учеб. пособ. / под ред. П. А. Орлова. – Харьков, 2000. – 391 с.
195. Экономика предприятия : учеб. / под ред. В. Я. Горфинкеля, В. А. Швандара. – М. : Банки и биржи, ЮНИТИ, 1998. – 742 с.
196. Экономико-математические методы в системе управления предприятием / под ред. Н. П. Федоренко, И. П. Шубкиной. – М. : Экономика, 1998. – 390 с.
197. Экономико-математические методы и модели : учеб. пособ. / под общей ред. А. В. Кузнецова. – Минск : БГЭУ, 1999. – 413 с.
198. Эмерсон Г. Двенадцать принципов производительности / Г. Эмерсон. – 2-е изд. – М. : Экономика, 1992. – 224 с.
199. Яригін Д. Критеріальна оцінка організаційної системи управління / Д. Яригін // Регіональні перспективи. – 2000. – № 4. – С. 31–33.
200. John. M. Ivancevich, Jemes N. Donnelly, Jr. James L. Gibson Management : Principles and Functions ; 4-th editions. – Boston, 1989.
201. Richard B. Chase, J. Aquiliano Production and Operations Management. A Life Cycle Approach ; 5-th edition. – Boston : Homewood, 1989.
202. Ricky W. Griffin, Management ; 3-rd edition. – Boston : Houghton Mifflin Company, 1990.
203. Robert Kreitner Management ; 5-th edition. – Boston, 1992.
204. Robert P. Gatewood, Robert R. Taylor, О. С. Ferrell Management : Comprehension, Analysis, and Operation. – U.S. : Richard P. Irwin Inc., 1995.
205. Wichem Skinner The Productivity Paradox. – Harvard Business Review 64. – 1986. – No. 4. – pp. 55–59.

Стоимость доставки работы, в гривнах:

(при оплате в другой валюте, пересчет по курсу центрального банка на день оплаты)
50





Найти готовую работу


ЗАКАЗАТЬ

Обратная связь:


Связаться

Доставка любой диссертации из России и Украины



Ссылки:

Выполнение и продажа диссертаций, бесплатный каталог статей и авторефератов

Счетчики:

Besucherzahler
счетчик посещений

© 2006-2022. Все права защищены.
Выполнение уникальных качественных работ - от эссе и реферата до диссертации. Заказ готовых, сдававшихся ранее работ.