У нас уже 242733 рефератов, курсовых и дипломных работ
Заказать диплом, курсовую, диссертацию


Быстрый переход к готовым работам

Мнение посетителей:

Понравилось
Не понравилось





Книга жалоб
и предложений


 






Название Суїцидальна поведінка дітей та підлітків
Количество страниц 38
ВУЗ КИЇВСЬКИЙ ПОЛІТЕХНІЧНИЙ ІНСТИТУТ
Год сдачи 2010
Бесплатно скачать 21674.doc 
Содержание Зміст

Вступ
1. Суїциїдальна поведінка
1.1 Загальні риси суїциду
1.2 Статистика дитячих суїцидів
2. Причини дитячого суїциду
2.1 Діагностика та способи корекції суїцидальної поведінки
2.2 Шляхи подолання проблеми дитячого та підліткового самогубства
Виявлення схильності до суїциду серед старшокласників
Висновки
Список літератури


Вступ

Дотепер проблема самогубства у світі залишається нерозв'язаною, а тому стає дедалі актуальнішою, особливо на тлі зростання показників цього явища, яке, зокрема в Україні, набуває епідемічного характеру. Якщо пощастить зрозуміти, чому людина, завзято захищаючи недоторканність життя на планеті та поглиблюючи свої знання, вибирає між життям і смертю на користь останньої, можна буде упритул наблизитися до розв'язання проблеми ефективного попередження самогубств. Тому важливим є вивчення феномену цього явища, в тому числі через призму невід'ємної частини культури людства — світових релігій.
Глибоке висвітлення деструктивної людської поведінки, а саме вчинення самогубства, досить широко репрезентоване вже у творчості мислителів античного світу. Серед досліджень цієї проблеми останніх десятиліть привертають увагу праці радянських і сучасних російських учених різних галузей знання, серед яких, зокрема, Р.З. Авакян, С.В. Бородін, Є.М. Вроно, І.О. Кирилова, М.І. Ковальов, А.Г Амбрумова, Л.І. Постовалова, А.Р. Ратінов, І. Паперно та інші. Самогубство та шляхи його попередження вивчали також українські науковці: Ю.В. Александров, В.О. Глушков, В.Ф. Войцех, С.В. Жабокрицький, М.П. Мелентьєв, О.М. Моховиков, Г.Я. Пілягіна, В.В. Сулицький, А.П. Тищенко, А.П. Чупріков, В.О. Шаповалов, СІ. Яковенко, Н.М. Ярмиш та інші, у зв'язку з чим ними висловлювалися доволі різні думки не лише щодо причин існування розглядуваного явища, способів його попередження, й навіть з приводу його дефініції та розуміння.
Актуальність проблеми, зокрема підліткового і дитячого суїциду полягає в тому, що, залишаючись на індивідуальному рівні затабованим через свою інтимність, нині самогубство сприймається загалом як негативне моральне явище, адже людські втрати не можна виправдати. Це розуміють і в широкому загалі, і в державі. Проте проблема мінімізації самогубства визнається дотепер не розв'язаною.
Проаналізувавши не лише літературні, релігійні, філософські, правові та наукові джерела, а також динаміку самогубств в Україні і розвинених країнах світу впродовж останніх 12 років, інші джерела, можна дійти певних висновків [1].
Можна сформулювати основну мету роботи: розглянути підліткове та дитяче самогубство не лише як соціальне (життєве) явище, ставлення до якого зазнавало змін у процесі історичного розвитку цивілізації, але і як культурний фактор, який став терезами для розв'язання фундаментальних питань свободи волі та вибору, життя, смерті та безсмертя, взаємопроникного співвідношення душі та тіла, людини та Бога.
Відповідно до мети роботи, виділимо задачі, які необхідно вирішити:
- аналіз наукової літератури по даній темі;
- визначення основних причин, які штовхають дітей та підлітків до самогубства;
- описати методи попередження дитячого суїциду.
Об'єкт дослідження - причини дитячого та підліткового самогубства.
Предмет дослідження - прояв суїцидальної поведінки у дітей та підлітків.
Дитячий і підлітковий суїцид є зараз великою проблемою для України. Насамперед це пов’язано з тим, що діти дуже рано дорослішають (що пов’язано з великою кількістю інформації) і відповідно до своїх не за вiком дорослих мрій хочуть самоутвердитися, отримати більше від життя, зокрема, більше, ніж батьки. Природно, що внаслідок різних причин зрозуміти й пристосуватися до дорослих проблем діти й підлітки ще не можуть. Тут дуже велику роль відіграє юнацький максималізм, і, на жаль, іноді діти не знаходять нічого кращого, як покінчити життя самогубством.
Особливо сильно на прийняття такого рішення впливає неблагополучна атмосфера в сім’ї. Тобто відсутність уваги з боку батьків та їхня нездатність в тій або іншій мірі зрозуміти дітей. Таким чином, у самогубствах підлітки знаходять уявний вихід з психологічних проблем, що нагромадилися.
Список литературы Висновки

Про самогубства завжди досить складно говорити як про дійсно реальні цифри. Цілий ряд суїцидів стараннями батьків, лікарів завжди потрапляє в графу нещасних випадків. За кордоном, наприклад, родичі самогубців не отримують страховок. Але такі випадки все одно становлять меншу частку. Суїциди з 5 до 10 років ніяк не можуть бути зумовлені якимись соціально-психологічними чинниками. У цьому віці діти ще не здатні повністю розуміти навколишню дійсність, адекватно реагувати на неї. У них це все ситуаційно. І хоч депресії в дітей, в принципі, можливі, частіше за все — це реакція на ситуацію: побили, в тому числі й батьки, отримав погану оцінку тощо. Уявлення про цінність життя у дітей і підлітків абсолютно інше. Життєвий досвід у них дуже малий і обмежується часто враженнями від телевізійних фільмів, коли герої оживають або живуть в іншому вимірі і навіть намагаються втручатися в справжнє життя. Тому дуже багато хто з підлітків, які здійснюють самогубство, впевнені, що: 1) їх врятують; 2) якщо їх не врятують, то все одно вони будуть жити далі, тільки в іншій формі.
Існує три групи причин дитячих і підліткових суїцидів. Перша й, напевно, найважливіша в таких випадках — це характерологічні особливості. Друга — це сам підлітковий вік. Є навіть термін "підліткові та юнацькі самогубства". I третя причина — це складні, психотравмуючі ситуації. Але це поодинокі випадки.
Частіше за все самовбивцями стають діти та підлітки з різними акцентуаціями характеру. Це може бути астенічний тип — дитина зі слабкою нервовою системою, замкнена, слабовільна. Другий варіант — циклоїдна акцентуація, коли на зміну хорошому настрою приходить депресивний. Це щось на межі норми та патології. Ну й третя, найпоширенiша акцентуація в підлітків — це істероїдний, демонстративний тип характеру. Він частіше виявляється в дівчаток. У таких випадках дитина самогубством хоче щось довести, чогось домогтися, приміром, жалості. Звичайно, такі діти насправді не хочуть піти назавжди. Вони часто пишуть передсмертні записки, ставлять ультиматуми, попереджають. Але їхні спроби не завжди закінчуються благополучно. Можна ж не розрахувати дозу таблеток або сусідка не встигне з’явиться вчасно. Основною причиною, що спонукає дітей до настільки страшного кроку, є сім’я, члени якої не завжди розуміють колосальну важливість своєї ролі або мають досить специфічне уявлення про "правильний" виховний процес.
Дитячий і підлітковий суїцид є зараз великою проблемою для України. Насамперед це пов’язано з тим, що діти дуже рано дорослішають (що пов’язано з великою кількістю інформації) і відповідно до своїх не за вiком дорослих мрій хочуть самоутвердитися, отримати більше від життя, зокрема, більше, ніж батьки. Природно, що внаслідок різних причин зрозуміти й пристосуватися до дорослих проблем діти й підлітки ще не можуть. Тут дуже велику роль відіграє юнацький максималізм, і, на жаль, іноді діти не знаходять нічого кращого, як покінчити життя самогубством.
Особливо сильно на прийняття такого рішення впливає неблагополучна атмосфера в сім’ї. Тобто відсутність уваги з боку батьків та їхня нездатність в тій або іншій мірі зрозуміти дітей. Таким чином, у самогубствах підлітки знаходять уявний вихід з психологічних проблем, що нагромадилися.


Список літератури

1. Л. Шестопалова. Феномен самогубства в контексті захисту життя у вченнях світових релігій та праві // Вісник НАВСУ. – 2002. –№ 3.
2. Личко А. Е. "Психопатии и акцентуации характера у подростков", Л., 1983;
3. Г. Я. Пилягіна, М. І. Винник. Проблема саморуйнуючої поведінки серед населення україни
4. Максимова Н.Ю. Воспитательная работа с социально дезадаптированными школьниками: Методические рекомендации. - К.: ІЗМН, 1997. - 136 с.
5. Пачковський Ю.Ф., Корнієнко І.О Проблеми молоді: соціолого-психологічні аспекти вивчення та діагностики // Збірник науково-методичних матеріалів для роботи з дітьми, що зазнали насильства. - Львів: ВНТЛ, 1999 - 68с.
6. Здіорук С.І. Психологічне обґрунтування використання ЗМІ та різних видів рекламної продукції з метою профілактики нарко-, токсикоманії та алкоголізму. // Практична психологія та соціальна робота: Науково-практичний та освітньо-методичний журнал.--№10., 2004.—7с.
7. Змановская Е.В. Девиантология: (Психология отклоняющегося поведения): Учеб. Пособие для студ. высш. учеб. заведений.—М.: Издательский центр "Академия", 2003.—288с.
8. Федорченко Т.Є. Рання профілактика негативних проявів у поведінці дітей: Навч.-метод. Посібник. – К.: ТОВ „ХІК", 2003. – 128с.
9. Тимченко О.В. К проблеме о зависимости уровня счастья и склонности к самоубийству от основных демографических характеристик // Психологія суїцидальної поведінки: діагностика, корекція, профілактика / Під ред. С.І.Яковенка.— К.: КІВС, 2000.— 200с.
10. Журов М.С. Социально-психологическая природа суицида и возможные пути его прогнозирования // Психологія суїцидальної поведінки : діагностика, корекція, профілактика / Під ред. С.І. Яковенка.— К.: КІВС, 2000.— 200с.
11. Балабанова Л.М., Михайленко А. Мотивационные аспекты формирования суицидного поведения у юношей и его психокоррекция //Мед. психология. – 2007. – Т.2. - №1. – С.42 – 45.
12. Вашека Т.В. Профілактика самогубства серед підлітків: методика вимірювання суїцидальної поведінки //Практич. психол. та соц. робота. – 2005. - №4. – С.53 – 57.
13. Вашека Т.В. Рання діагностика та профілактика суїцидної поведінки у підлітковому віці //Практик. психол. та соц. робота. – 2006. - №6. – С.64 – 66.
14. Вереніч Н. Особливості тривожності сучасник підлітків //Психолог. – 2004. - №23-24. – С.41 – 43.
15. Гайдученко І.Ф. Психологічні передумови суїцидальної поведінки підлітків: Маг. роб. /Наук. кер. О.Блинова. – Херсон, 2005. – 98с.
16. Гаткин Е. Психологические травмы и самоубийства //ОБЖ. – 2000. - №2. – С.31-37.
17. Гришина О. Емоційні порушення в дітей, що виявляються під впливом тривалої психічної деривації //Соц. педагог. – 2007. – №4. – С.15-17.
18. Довгань О. Специфіка кризи особистості у юнацькому віці //Психол. і суспільство. – 2004. - №2. – С.144-151.
19. Живаєва Н. Психологічна допомога молоді, яка схильна до суїциду //Психолог. – 2006. - №2-3. – С.42-45.
20. Калініна Ю. Запобігання суїцидальній поведінці серед підлітків //Психолог. – 2005. - №35. – С.26-32.
21. Кльоц Л.А., Заброцький М. Соціальному педагогу про суїцид. Шляхи допомоги при потенційному суїциді //Соц. працівник. – 2007. - №17. – С.15-32.
22. Панок В., Коврижник Ю. Скривджений діти. Що таке зловживання щодо дітей //Психолог. – 2004. - №48. – С.2-12.
23. Подмазін Г., Сироватко О. Діти із суїцидальними тенденціями. Психологічна підтримка //Психолог. – 2002. - №12. – С.8-11.
24. Попередження суїцидальної поведінки дітей та підлітків: Метод. рек. для педагогів, практ. психологів, соціальних педагогів, батьків //Все для вчителя. – 2003. - №30. – С.53-64.
25. Рекомендації щодо роботи з підлітками, у яких спостерігаються ознаки суїцидальної поведінки //Псих. газета. – 2005. - №5. – С.23.
26. Романовська Д., Собкова Г. Робота з підлітками, схильними до суїциду //Психолог. – 2006. - №15. – С.26-30.
27. Сидорика Л.Л. Соціально-психологічні чинники суіцидальної поведінки молоді: Вип. роб. /Наук. кер. О.Блинова. – Херсон, 2005. – 108с.
28. Сокирська Л. Попередження суїцидальної поведінки дітей та підлітків //Соц. педагог. – 2007. - №1. – С.30-35.
29. Титаренко Т.М. Вікова динаміка особистісних дисгармоній //Практ. психол. та соц. робота. – 2004. - №9. – С.67-75.
30. Цушко І.І. Профілактика суїцидальної поведінки серед дітей та учнівської молоді //Практ. психол. та соц. робота. – 2001. - №7. – С.46 – 47.
31. Шавровська Н. та ін. Суїцид як соціально-психологічний феномен //Психолог. – 2002. - №38-39. – С.46.
32. Шевцова Т.І., Сікалюк А.І. Особливості соціальної роботи з суїцидальносхильними підлітками.
Стоимость доставки работы, в гривнах:

(при оплате в другой валюте, пересчет по курсу центрального банка на день оплаты)
200
Скачать бесплатно 21674.doc 





Найти готовую работу


ЗАКАЗАТЬ

Обратная связь:


Связаться

Доставка любой диссертации из России и Украины



Ссылки:

Выполнение и продажа диссертаций, бесплатный каталог статей и авторефератов

Счетчики:

Besucherzahler
счетчик посещений

© 2006-2022. Все права защищены.
Выполнение уникальных качественных работ - от эссе и реферата до диссертации. Заказ готовых, сдававшихся ранее работ.