У нас уже 242733 рефератов, курсовых и дипломных работ
Заказать диплом, курсовую, диссертацию


Быстрый переход к готовым работам

Мнение посетителей:

Понравилось
Не понравилось





Книга жалоб
и предложений


 






Название Аналіз витрат на виробництво продукції на підприємстві «Кранопільський Хлібокомбінат»
Количество страниц 97
ВУЗ Сумський державний університет
Год сдачи 2012
Содержание Реферат

Магістерська робота складається з 97 сторінок, 4-х розділів, 18 формул, 18 таблиць і 6 рисунків.
Мета даної дипломної роботи являється виявлення, аналіз резервів та впровадження заходів щодо зниження собівартості випускаємої продукції
Об’єктом даного дослідження являється процес управління витратами на Краснопільському Хлібокомбінаті.
Предметом дослідження являються витрати підприємства на виробництво продукції.
В першому розділі розглянуто теоретичні основи організації та управління процесами економії витрат на виробництво продукції. Розкрито суть витрат та їх класифікація на підприємстві. Розглянуто поняття собівартості та наведено механізм розрахунку собівартості продукції.
В другому розділі проведено аналіз витрат на виробництво продукції. Приведено характеристику підприємста та техніко – економічні показники його діяльності. Проаналізовано витрати підприємства на виробництво хліба та булок.
В третьому розділі розроблено заходи щодо економії витрат на виробництво продукції. Розраховано витрати на виробництво та проведено порівняльний аналіз витрат діяльності підприємства після введення в експлуатацію автоматизованої лінії.
В четвертому розділі здійснено аналіз умов праці в приміщенні Краснопільського Хлібокомбінабу.
Ключові слова: витрати, виробничі витрати, рентабельність, собівартість, калькуляція, кошторис, амортизація, матеріальні витрати, прибуток.



Зміст
Реферат.........................................................................................................................4
Вступ………………………………………………………………………………….6
1. Теоретичні основи організації та управління процесами економії витрат на виробництво продукції ………………………………………………………...……8
1.1 Сутність витрат......................................................................................................8
1.2 Класифікація витрат на підприємстві................................................................14
1.3 Поняття собівартості продукції..........................................................................22
1.4 Визначення калькуляції та розрахунок собівартості продукції.......................30
2. Аналіз витрат на виробництво продукції Краснопільського Хлібокомбінату.40
2.1 Характеристика діяльності підприємства..........................................................40
2.2 Техніко-економічні показники діяльності підприємства.................................44
2.3 Аналіз витрат підприємства...............................................................................46
2.4 Аналіз виробничих витрат на підприємстві......................................................50
3. Заходи щодо економії витрат на виробництво продукції..................................55
3.1 Обґрунтування та вибір заходу...........................................................................64
3.2 Розрахування витрат на виробництво продукції...............................................65
3.3 Техніко-економічні показники та порівняльний аналіз витрат діяльності підприємства після введення в експлуатацію автоматизованої лінії....................69
3.4 Аналіз виробничих витрат діяльності підприємства........................................74
4. Охорона праці.........................................................................................................80
4.1 Характеристика приміщення..............................................................................80
4.2 Аналіз стану охорони праці в приміщенні........................................................81
4.3 Розробка заходів щодо поліпшення умов праці................................................92
Висновок.....................................................................................................................94
Список використаних джерел...................................................................................96




Вступ

Харчова і переробна промисловість України – одна із стратегічних галузей економіки, призвана забезпечувати стійке постачання населення необхідними якісними продуктами харчування.
Хліб був і залишається одним із основних продуктів харчування населення нашої країни. Щоденне повсюдне споживання хліба дозволяє вважати його одним із найважливіших продуктів харчування, харчова цінність, якого має першостепеневе значення. Він забезпечує більш 50% добової потреби в енергії і до 75% потреби в рослинному білці.
На етапі переходу до ринкових відносин багато підприємств, втратили державну підтримку, стали самостійними суб’єктами економічного життя. Питання вибору вида діяльності, організації виробничого процесу, випуску і збуту готової продукції стали прерогативою самих підприємств. В умовах самофінансування основною задачею для підприємств стала задача отримання прибутку у розмірі, достатнього для виробничого процесу. Основною умовою збільшення прибутку підприємства являється зниження витрат виробництва і збуту продукції, у тому числі собівартості випускаємої продукції. Тому що питання управління витратами являються вельми актуальними для підприємств.
Мета даної дипломної роботи являється виявлення, аналіз резервів та впровадження заходів щодо зниження собівартості випускаємої продукції.
Тільки детальне вивчення виробничої і комерційної діяльності об’єкта дослідження дозволять розкрити резерви зниження собівартості і дати економічне обумовлення наступних пропозицій.
Таким чином, для досягнення головної мети дипломної роботи необхідно розв’язати наступні задачі:
1. Зробити комплексний аналіз виробничо-господарської діяльності підприємства та основних техніко-економічних показників за 2006 – 2008 р.р.
2. На основі проведенного аналізу виявити можливі резерви зниження собівартості.
3. Провести техніко-економічне обумовлення виявлених резервів і розробити пропозиції для розв’язання поставленої мети.
4. Визначити шляхи реалізації заходів по зниженню собівартості випускаємої продукції та зниженню витрат на підприємстві.
5. Розрахувати економічний ефект від реалізації запропонованих заходів.
Об’єктом даного дослідження являється процес управління витратами на Краснопільському Хлібокомбінаті.
Предметом дослідження являються витрати підприємства на виробництво продукції.
Робота складається із вступу, трьох основних розділів, висновка, списку використаних джерел, додатків.
При написані дипломної роботи використовувались як методичні посібники та закони України, так і публікації вітчизняних та зарубіжних авторів, присвячених дисциплінам: фінансовий менеджмент, економіка підприємства, економічний аналіз, управління витратами, фінанси підприємства та інші.
Список литературы Висновки

У теперішній час, в умовах важкої економічної ситуації, необхідно шукати шляхи раціонального виробництва шляхом зниження собівартості.
Для Краснопільського Хлібокомбінату – як допоміжного виробника хлібобулочних виробів важко використовувати усі резерви для підвищення ефективної роботи підприємства.
У ході виконання роботи був проведен комплексний аналіз витрат на виробництво продукції підприємства, на базі якого проведені дослідження. Розкриті зовнішні і внутрішні фактори, які мали вплав на економічний стан підприємства, такі як зріст закупочних цін на сировину, а також зріст цін на електроенергію і водопостачання, високий рівень оподаткування.
Усі ці фактори призводять до збільшенню собівартості випускаємої продукції і підприємство підвищує ціни на хлібобулочні вироби.
У результаті проведеного аналізу виявилися наступні резерви зниження собівартості:
- збільшення обсягів виробництва та економія всіх видів ресурсів, які використовуються на виробництві;
- впровадження механізованого комплексу;
- зменшення навантаження на обладнання та устаткування;
- зменшення витрат на матеріали та сировину (у нашому випадку дана позиція не була задіяна, тому що необхідно практично повна реструктуризація виробничих потужностей та площин підприємства, що викликає великі витрати на впровадження даного комплексу заходів).
Пропонується комплекс заходів, що передбачає ведення та експлуатацію нової автоматизованої лінії, заміну електричних печей на газову, зменшення штату робітників.
Після впровадження заходів зменшилися витрати на оплату праці, податки до соціальних фондів, паливо та енергія, а також зменшились питома вага практично усіх статей витрат, крім матеріальних витрат, це обумовлено тим, що ціни на купівлю сировини не змінились.
У результаті проведених розрахунків було виявлено, що економічний ефект впровадження заходів складає 1 млн. грн. на рік, а прибуток підприємства збільшився в тричі.
Таким чином , головна мета дипломної роботи досягнена і реалізація пропонуємих заходів приведе до збільшенню ефективності роботи підприємства і собівартість випускаємої продукції буде знижена.
Але за умов зростання випуску продукції (тобто розширення ринку збуту) можна впровадити більш дієві заходи, які потребують більших капітальних витрат на їх залучення (будівництво мукомольного комбінату, укладання контрактів з підприємствами на більш вигідних умовах внаслідок збільшення замовлень на сировину, побудова цеху по виготовленню макаронних виробів та кондитерського цеху).




Список використаних джерел


1. Закон України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» N 2756-VI ( 2756-17 ) від 02.12.2010
2. ОСТ 12.0.003-74. Опасные и вредные производственные факторы. Классификация.
3. ДСН 3.3.6.042-99. Санітарнінормимікрокліматувиробничихприміщень.
4. СНиП 2.09.04-87. Административные и бытовые здания.
5. СНиП ІІ-4-79. Естественное и искусственное освещение.
9. СНиП 2.04.05-91. Отопление, вентиляция икондиционирование воздуха.
10.СНиП 2.09.02-85. Производственные здания промышленных предприятий. Нормы проектирования.
11. СНиП 2.01.02-85. Противопожарные нормы проектирования зданий и сооружений.
11. ОНТП 24-86 (общесоюзные нормы технологическогопроектирования). Определение категорий помещений по взрывной и пожарной опасности.
12. Статут «Краснопільського Хлібокомбінату»
13. Річна звітність «Краснопільського Хлібокомбінату»
14. Гетьман О.О., Шаповал В.М. Економіка підприємства: Навчальний посібник для студентів вищих навчальних закладів. – Київ, Центр навчальної літератури, 2006. – 488 с.
15. Манів З.О., Луцький І.М. Економіка підприємства: Навч. посіб. – К.: Знання, 2004. – 580 с. – (Вища освіта ХХІ століття).
16. Цал-Цалко Ю.С. Витрати підприємства: Навч. посібник. - Київ: ЦУЛ, 2002. – 656 с.
17. М.В. Володькіна. Економіка промислового підприємства. Навчальний посібник. – К.: Центр навчальної літератури, 2004. 196 с.
18. Экономика предприятия: Учеб. пособие/ В.П. Волков, А.И. Ильин и др.; Под общ. ред. А.И. Ильина. – 2-е изд., испр. – М.: новое знание, 2004. – 672 с.
19. Економіка підприємства: Підручник/ За ред. А.В. Шегди. – К.: Знання, 2006. – 614 с.
20. Примак Т.О. Економіка підприємства: Навч. посіб. – 3-тє вид., перероб. і доп. – К.: Вікар 2003. – 213 с. – (Вища освіта ХХІ століття).
21. Фінансовий менеджмент: Навчальний посібник:/ За ред. проф. Г.Г. Кірейцева. – Київ: ЦУЛ, 2002. – 496 с.
22. Костенко Т.Д. Економічний аналіз і діагностика стану сучасного підприємства: Навч. посіб. – Київ: Центр навчальної літератури, 2005. – 400 с.
23. Турило А.М., Кравчук Ю.Б. Управління витратами підприємства: Навч. посібник. – К.: Центр навчальної літератури, 2006. – 120 с.
24. Бланк И.А. Финансовый менеджмент: Учебный курс. – К.: Ника-Центр; Эльга, 2001. – 528 с.
25. Грещак М.Г. , Коцюба О.С. Управління витратами: Навч.-метод. посібник для самост. вивч. дисц. – К.: КНЕУ, 2002.
26. Ізмайлова К.В. Фінансовий аналіз: Навч. посібник. – 2-ге вид., стереотип. – К.: НАУП, 2001.
27. Мякота В. Собівартість продукції: від випуску до реалізації. – 2-ге вид., перероб. і доп. – Х.: Фактор, 2003. – 268 с.
28. Плєшонкова Л. Формування витрат згідно з П(С)БО 16// Баланс. – 2000. - № 10(291) від 7 березня. – с. 32.
29. Юровский Б. Себестоимость продукции: Методические рекомендации по калькулированию// Энциклопедия бухгалтера и экономиста. – 2002. - № 6.
30. Мец В.О. Економічний аналіз фінансових результатів та фінансового стану підприємства: Навч. посіб. – К.: Вища шк., 2003 – 278 с.
31. Іваненко В.М. Курс економічного аналізу: Навчальний посіб. – К.: Знання – Прес, 2000. – 207 с.
32. Мних Є.В. Економічний аналіз: Підручник. - Київ: Центр навчальної літератури, 2003. – 412 с.
33. Бандурка О.М. Фінансова діяльність підприємства: Підручник. – К.: Либідь,1998. – 312с.
34. Экономика предприятия/ Под ред. В.Я. Горфинкеля и др. – М.: Банки и биржи: ЮНИТИ. – 1998.
35. Зимакова Л.А. Управление затратами. Как его осуществить// Экономический анализ: теория и практика. – 2004. - № 12(27). – с. 55 – 56.
36Грабовецький Б. Є. Економічний аналіз: навч. посіб. / Б. Є. Грабовецький. – К.: Центр учбової літератури, 2009. – 256 с.
37. Зятковський І. В. Фінанси підприємств: навч. посіб. – 2-ге вид., перероб. і доп. / І. В. Зятковський – К. : Кондор, 2003. – 364 с.
38. Онисько С.М.Фінанси підприємств: Підручник для студентів вищих закладів освіти/ С.М. Онисько, П.М. Марич. -2-ге вид., випр. і доп.. -Львів: Магнолія плюс, 2006. -367 с.
39. Партин Г. О. Фінанси підприємств : навч. посіб. – 2-ге вид., перероб. і доп. / Г. О. Партин, А. Г. Загородній. – К.: Знання, 2006. – 379 с.
40. Поддєрьогін А. М. Фінанси підприємств./ А. М. Поддєрьогін, М. Д. Білик, Л. Д. Буряк, та інші. -Київ: КНЕУ, 2004. -546 с.
41. Подольська В. О. Фінансовий аналіз: навч. посіб. / В. О. Подольська, О. В. Яріш. – К. Центр навчальної літератури, 2007. – 488 с.
42. Стасюк Г. А. Фінанси підприємств./ Г. А. Стасюк. - Херсон: ОЛДІ-плюс, 2004. -480 с.
43. Степаненко В. С. Економіка: навч. посіб. / за ред. С.В. Степаненка. – 2-ге вид. [доп.]. – К. : КНЕІ, 2001. – 306 с.
44. Філімоненков О.С. Фінанси підприємств:Практикум./ О.С. Філімоненков. -К.: Ельга,Ніка-Центр, 2003. -208 с.
45. Цал-Цалко Ю. С. Фінансовий аналіз. Підручник / Ю. С. Цал-Цалко. – К.: Центр учбової літератури, 2008. – 566с.
46. Андроcова О.Ф. Облік і аналіз собівартості продукції на промисловому підприємству / О. Ф. Андросова, Г. В. Бойченко // Економічний простір. – 2009. - №25. – С.269-274.
47. Крисанов Д.Ф. Формування собівартості продукції і прибутків товаровиробників у харчовому ланцюзі / Д. Ф. Крисанов, О. М. Варченко, М. Є. Рогоза // Економіка і прогнозування. – 2009. - №2. – С.52-69
48. Міценко Н.Г. Собівартість продукції як економічна категорія та її місце серед витрат підприємства / Н. Г. Міценко, С. В. Мизгала // Науковий вісник НТЛУ України. – 2009. - №19.4. – С.129-132.
49. Несвєт В. І. До питання формування концепції управління собівартістю продукції / В.І. Несвєт // Вісник економічної науки України. – 2006. - №1. – С.109-112.
50. Голов С.Ф., Костенко В.М.”Бухгалтерський облік за міжнародними стандартами.”Київ.Екаунтінг2000р.
51. Грабова Н.М. “Теорія бухгалтерського обліку” Кийв. А.С.К. 2001р.
52. Радченя Л.І. Економічна сутність витрат виробництва / Л. І. Радченя // Фінанси облік і аудит. – 2009. - №13. – С. 273-277
53. Семенов А.Г. Резерви зниження собівартості автомобілебудівної компанії / А. Г. Семенов // Вісник економічної науки України. – 2006. - №2. – С.137-141.
54. Філінков О. Розміри підприємств і собівартість продукції / О. Філінков // Економіка України. – 2003. - №9. – С.42-46.
55. Цигилик І.І. Виробничі затрати і вплив людського фактора на їх використання / І. І. Цигилик, В.Ф Морицан, О. М. Морицан // Вісник
Прикарпатського університету. – 2009. - №7. – С. 22-27.
56. Ластовецький В.О. Галузевий бухгалтерський облік :проблеми теорії і практики.- Чернівці: Прут,2005.- 200с.
57. Нападовська Л.В. Управлінський облік: Монографія.-Дніпропетровськ: Наука і освіта, 2000.-450с.
58. Мацкевичюс И.С., Кальчинскас Г.Л. Управление затратами. М.: Финансы и статистика, 1989. 221 с.: ил.
59. Индукаев В.П. Организация оперативного учета и контроля издержек производства. М.: Финансы и статистика, 1986. 143 с.
60. Бондар І.Ю., Пахомов В.І. Управління витратами виробництва та собівартістю продукції: Навч. Посібник. К.: Київ. держ. торг.-екон. ун-т, 200,-65с.
61. Економіка підприємства: Підручник / За заг. ред.. С.Ф.Покропивного.- Вид. 2-ге, перероб. та доп.- К.: КНЕУ, 2001. – 528 с., іл..
62 . Бріль М.С. Текст лекції “Витрати виробництва і теорія фірми” з курсу “Мікроекономіка”: Текст лекції. – Х.: ХДЕУ, 2002. – 31 с.
63. Іващенко В. І, Болюх М. А. Економічний аналіз господарської діяльності. — К.: КНЕУ, 1999. — 204 с.
64. Бухгалтерський фінансовий облік: Підручник За ред. проф. Ф.Ф.Бутинця. -Житомир: ЖІТІ, 2000. — 608 с.
65. Бухгалтерський управлінський облік. Навчальний посібник для студентів Ф.Ф. Бутинець, Л.В.Чижевська, Н.В.Герасимчук. - Житомир: ЖІТІ, 2000. - 416с.
66. Бухгалтерський управлінський облік: Підручник / За ред. проф. Ф.Ф. Бутинця – Житомир ПП "Рута”, 2002.- 480 с.
67. Долгажданський М.І., Долгожданський А.М. Бухгалтерський облік в Україні з використанням Положень (стандартів) бухгалтерського обліку: Навчальний посібник. – Львів: Львівський банківський інститут НБУ, 2003. – 494с.
68. Лишиленко О.В. Бухгалтерський облік: Підручник. – Київ: Видавництво „Центр навчальної літератури”, 2004. – 623с.
69. Рудницький В.С., Лазаришина І.Д., Бачинський В.І., Поліщук В.Л. Організація первинного обліку та економічного аналізу: Навчальний посібник. – Киів:ВД „Професіонал”, 2004. – 480 с.
70. Сухарський В.С. економічний словник-довідник. – Тернопіль: Навчальна книга – Богдан, 2002. – 328 с.
Стоимость доставки работы, в гривнах:

(при оплате в другой валюте, пересчет по курсу центрального банка на день оплаты)
300





Найти готовую работу


ЗАКАЗАТЬ

Обратная связь:


Связаться

Доставка любой диссертации из России и Украины



Ссылки:

Выполнение и продажа диссертаций, бесплатный каталог статей и авторефератов

Счетчики:

Besucherzahler
счетчик посещений

© 2006-2022. Все права защищены.
Выполнение уникальных качественных работ - от эссе и реферата до диссертации. Заказ готовых, сдававшихся ранее работ.