У нас уже 242733 рефератов, курсовых и дипломных работ
Заказать диплом, курсовую, диссертацию


Быстрый переход к готовым работам

Мнение посетителей:

Понравилось
Не понравилось





Книга жалоб
и предложений


 


Оцінка грошового попиту населення

     

      До переходу на ринкову економіку готівково-грошовий обіг регулювався на основі двох планів грошового обігу: балансу грошових доходів та витрат населення і касового плану. На їх основі вирішувалось питання щодо збалансованості грошової та товарної маси в обігу, розміру емісії або вилучення грошей з обігу [112].

      В умовах ринкової економіки ці плани перестали бути директивними, але продовжують використовуватись в якості прогнозу по касовим оборотам з метою визначення потреби в готівкових грошах для здійснення касових операцій, визначення розміру емісії або вилучення грошей з обігу. Прогноз балансу грошових доходів та витрат населення і фактичне його виконання допомагає НБУ та уряду більш повно враховувати попит населення, прогнозувати тенденції заощаджень населення, структуру споживчого попиту і фонду споживання населення.

      Формування попиту на гроші в Україні та в економічно розвинених країнах формується під впливом різних чинників і має істотні відмінності. Домашні господарства не мають можливості зберігати кошти у вигляді спекулятивних залишків через низький рівень розвитку грошово-кредитного та фондового ринків, що призводить до ефекту заміщення багатства: гроші зберігаються у вигляді іноземної валюти та товарах з високим рівнем ліквідності. Ускладнюють ситуацію й інфляційні очікування.

      До доходів населення відносять обсяг нарахованих в грошовій та натуральній формі заробітної платні, соціальних допомог, прибутку та змішаного доходу, отриманих доходів від власності та інших поточних трансфертів. Реальні доходи розраховуються на основі номінальних скоригованих на індекс споживчих цін. Витрати та заощадження населення включають: витрати на придбання товарів та послуг; сплачені доходи від власності, поточні податки на доходи, майно та інші поточні трансферти; нагромадження основного капіталу та матеріальних оборотних коштів, а також приріст фінансових активів у вигляді заощаджень у вкладах, в іноземній валюті тощо [106].

      Інформаційною базою щодо життєвого рівня населення в цілому та окремих його прошарків, структури доходів та витрат, даних щодо споживання товарів та послуг залежно від рівня матеріальної забезпеченості, чисельного складу домогосподарств і за іншими соціально-економічними аспектами є вибіркове обстеження умов життя домогосподарств [106].

      Вся работа доступна по ССЫЛКЕ

     

Найти готовую работу


ЗАКАЗАТЬ

Обратная связь:


Связаться

Доставка любой диссертации из России и Украины



Ссылки:

Выполнение и продажа диссертаций, бесплатный каталог статей и авторефератов

Счетчики:

Besucherzahler
счетчик посещений

© 2006-2022. Все права защищены.
Выполнение уникальных качественных работ - от эссе и реферата до диссертации. Заказ готовых, сдававшихся ранее работ.