У нас уже 242733 рефератов, курсовых и дипломных работ
Заказать диплом, курсовую, диссертацию


Быстрый переход к готовым работам

Мнение посетителей:

Понравилось
Не понравилось





Книга жалоб
и предложений


 


Аналіз показників демократичності управління персоналом (на прикладі промислових підприємств)

     

      Впровадження демократичних засад у практику управління персоналом повинне спиратися на результати оцінки й аналізу його демократичності. Проведення такого аналізу та оцінки вимагає виділення показників демократичності управління, які стануть основою вимірювання. Обґрунтування складу та структури показників демократичності управління, їх оцінка та аналіз стали основним завданням даного розділу дисертаційної роботи.

      Аналіз літератури [56; 68; 105; 129; 190] свідчить про відсутність мето-дики оцінки демократичності управління персоналом, що вимагає уточнення і систематизації показників, які характеризують демократичність управління.

      Визначення складу та структури показників демократичності управлін-ня персоналом доцільно проводити за допомогою специфічної наукової процедури операціоналізації поняття, що досить рідко використовується в економічних дослідженнях [95; 192].

      Під операціоналізацією в дисертації розуміємо наукову процедуру встановлення зв'язку концептуального апарату дослідження з його методич-ним інструментарієм, поєднання проблеми формування поняття, техніки ви-мірювання та пошуку індикаторів; це розробка нових засобів фіксації даних індексів, шкал, анкет, тобто те, що можна назвати методичним експеримен-том; це пошук індикаторів, а не їх використання [95].

      Дж. Мангейм і Р. Річ визначають операціоналізацію як пошук зв'язку між теорією, що визначає сутність поняття, та спостереженням, у вигляді показників, які можуть відобразити все вкладене в поняття [122, c. 76]. Також Дж. Мангейм і Р. Річ наголошують на тому, що операціоналізація неминуче призводить до певного спрощення або часткової втрати сутності, оскільки показники не можуть передати все, що відображає сутність поняття, і визначають у зв'язку з цим головну ідею операціоналізації, що полягає у пошуку та відборі таких показників, які передають більшу частину змісту поняття або окремі його аспекти настільки точно, наскільки це можливо [122, c. 75-76].

      Узагальнення праць, присвячених проблемі операціоналізації понять, авторами яких є C.І. Григор'ев та Ю.Є. Растов [52], І.Ф. Девятко [61], В.І. Лупандін [117], Дж. Б. Мангейм і Р.К. Річ [122], О.В. Сідоренко [194], В.О. Ядов [234], дозволяє сформулювати такі правила її проведення: урахування багатовимірності досліджуваних явищ та об'єктів. Прик-ладом неврахування багатовимірності може бути виділення як критерію де-мократії лише проведення регулярних зборів трудового колективу організа-ції. У такому разі виникає ймовірність віднесення до демократичного управління жорстко централізованого управління підприємством, коли про-ведення регулярних зборів трудового колективу пов'язано з доведенням до відома співробітників рішень керівництва, а не прийняття колективних рі-шень [122, c. 76].

      Вся работа доступна по ССЫЛКЕ

     

Найти готовую работу


ЗАКАЗАТЬ

Обратная связь:


Связаться

Доставка любой диссертации из России и Украины



Ссылки:

Выполнение и продажа диссертаций, бесплатный каталог статей и авторефератов

Счетчики:

Besucherzahler
счетчик посещений

© 2006-2022. Все права защищены.
Выполнение уникальных качественных работ - от эссе и реферата до диссертации. Заказ готовых, сдававшихся ранее работ.