У нас уже 242733 рефератов, курсовых и дипломных работ
Заказать диплом, курсовую, диссертацию


Быстрый переход к готовым работам

Мнение посетителей:

Понравилось
Не понравилось





Книга жалоб
и предложений


 


Принципи права у процесі юридичного тлумачення

У філософській науці під принципом розуміють первісне начало, фундаментальне положення якоїсь теорії, вчення, світогляду, теоретичної програми. Незважаючи на те, що філософська проблема принципів активно обговорювалася ще з часів давньогрецької філософії, питання про принципи в правовій сфері все ще залишається невирішеним.

 

Основними правовими категоріями, безумовно, потрібно визнати принципи права, оскільки вони є ключовими елементами механізму правового регулювання і визначають сутність права як регулятора суспільних відносин. Визначаючи таким способом загальну спрямованість правового регулювання, принципи права конкретизуються у правових нормах, які реалізуються у конкретних правовідносинах. Крім того, ця правова категорія безпосередньо включена в процес тлумачення права.

 

Таке положення принципів права проявляється в їх універсальному і, водночас, індивідуалізованому характері. Їх абстрактність полягає у відсутності конкретного емпіричного змісту, тобто вони не співвідносяться з певною подією або дією, а універсальність − у відсутності будь-яких спеціальних умов їх застосування (безумовні).

 

доктринальному середовищі можна зустріти одночасне застосування термінів «принципи права» і «правові принципи» [213, с.42]. Дехто пропонує їх розрізняти [215], розуміючи під останніми загальнозначимі основи і цінності,

 

що утворюють основу життєдіяльності суспільства. А принципи права в такому ракурсі виступають у вигляді ідей, якими визначається сутність, зміст і порядок застосування встановлених або санкціонованих державою норм поведінки. На нашу думку, таке розмежування не є аргументованим і ці поняття є тотожними за своїм сенсом і змістом.

 

Підходи науковців до визначення сутності принципів права та їх ролі у процесі тлумачення обумовлюються їх розумінням права. Прихильники позитивістської концепції праворозуміння наголошують на тому, що принципи

201

 

права потрібно виводити з норм права. Натомість принципи права для прихильників природної концепції права: 1) є визначальними і зумовлюють зміст правових норм; 2) не обов’язково мають бути закріплені в законодавстві, щоб мати регулятивне значення, а їх легітимація може відбуватися, зокрема, через безпосереднє застосування під час вирішення судового спору [127, с.19-20]. Саме останній підхід домінує в сучасній вітчизняній науці та практиці й знаходить відображення у рішеннях Конституційного Суду України (наприклад, рішення КСУ від 2 листопада 2004 року № 15-рп/2004, де зазначено, що «право не обмежується лише законодавством як однією з його форм, а охоплює й інші соціальні регулятори, зокрема норми моралі, звичаї, традиції, принципи права тощо, які легітимовані суспільством і зумовлені історично досягнутим його культурним рівнем») [434].

 

Серед принципів права, які, зокрема, знайшли відображення в чинному законодавстві України, можемо визначити такі: верховенства права, законності, рівноправності, свободи, гуманізму, демократизму, соціальної справедливості, рівності прав і обов’язків, невідворотності юридичної відповідальності [229, с.44].

 

Найбільш істотною властивістю принципів права є їх здатність юридично уособлювати найбільш важливі прогресивно акцентовані цінності суспільного життя. Про важливість цієї категорії свідчить той факт, що за роки незалежності України принципи права в певних аспектах досліджувалися більш ніж у 180 кандидатських і докторських дисертаціях з юридичних наук [499, с.52].

 

Кожний принцип права має в своїй основі соціальне значиме, корисне, слугує орієнтиром у суспільному житті і втілює ідеал соціального розвитку . Усі цінності, що вироблені людством, як продукт його культури та діяльності, мають об’єктивно-суб’єктивний характер. Суб’єктивність проявляється в їх порівнянні з внутрішньо виробленими і засвоєними кожною особою індивідуальними системами морально-правових, політичних, побутових та

 

202

 

інших цінностей. Водночас вони об’єктивні за своїм походженням як результат колективного досвіду, а також через встановлення для індивіда стандарту поведінки. Усі члени суспільства орієнтуються на ідеали законності, справедливості, гуманізму, свободи і рівності, бо за цими ідеями стоять уявлення і колективні переконання про їх важливість, корисність, необхідність проведення в життя за допомогою правового регулювання. Такі орієнтири і виступають як ціннісне обґрунтування цих правових принципів.

 

Отже, принципи права є ціннісними орієнтирами його створення і реалізації. Законодавець може помилятися в проголошенні і закріпленні принципів, керуючись класовими або іншими суб’єктивними мотивами, але у становленні і реалізації принципів права проявляється колективна мудрість суспільства.

 

Через великий обсяг матеріалу з цього питання в межах цієї роботи зосередимо увагу на визначенні та інтерпретації основних правових принципів вітчизняними правознавцями.

 

Однією з важливих властивостей правових принципів є їх системність. Системність передбачає існування взаємозв’язку таких принципів, які у своїй сукупності є необхідними і достатніми для регулювання певної сфери і визначають у діяльності конкретних суб’єктів основні засадничі моменти, з яких зі свого боку виходять положення більш індивідуального характеру, що знаходять відображення в різних нормах права.

 

Вся работа доступна по ссылке https://mydisser.com/ru/catalog/view/540238.html

Найти готовую работу


ЗАКАЗАТЬ

Обратная связь:


Связаться

Доставка любой диссертации из России и Украины



Ссылки:

Выполнение и продажа диссертаций, бесплатный каталог статей и авторефератов

Счетчики:

Besucherzahler
счетчик посещений

© 2006-2022. Все права защищены.
Выполнение уникальных качественных работ - от эссе и реферата до диссертации. Заказ готовых, сдававшихся ранее работ.