Быстрый переход к готовым работам
|
Основні види та складові стратегій виходу фірми на міжнародний ринок
Будь-яка компанія, що прагне
заволодіти ринком, повинна усвідомлювати, що вона не в змозі задовольнити всіх
без винятку клієнтів. Споживачів надто багато, а їх бажання та потреби часто
діаметрально протилежні. Не варто навіть намагатися завоювати одразу весь
ринок, розумніше виділити тільки ту його частину, яку саме ця компанія в саме
цей період часу і цьому місці здатна ефективно обслужити [18]. Тому одним з
перших стратегічних рішень, що приймає фірма, повинно стати визначення ринку,
на якому вона хоче вести конкурентну боротьбу. Цей вибір свого базового ринку
припускає розбиття ринку на частини, що складаються зі споживачів зі схожими
потребами та поведінковими чи мотиваційними характеристиками, що створюють для
фірми сприятливі маркетингові можливості. Фірма може надати перевагу звертанню
до всього ринку чи сфокусуватися на одному чи декількох специфічних сегментах у
межах свого базового ринку. Таке розбиття базового ринку звичайно виконується в
два етапи. Задача першого етапу, що має назву макросегментація полягає в ідентифікації
"ринків товару", в той час як на другому етапі, що має назву
мікросегментація, ставиться ціль виявити всередині кожного раніше
ідентифікованого ринку "сегменти" споживачів [19]. Стратегія сегментації -
поглиблення степені насичення товарами та послугами, що пропонуються всіх груп
споживачів, вибір максимальної глибини ринкового попиту, вивчення найдрібніших
його відтінків [20, с. 309]. Значення сегментації як ефективного інструментарію
маркетингової діяльності пояснюється такими її особливостями: а) сегментація є
високоефективним засобом конкурентної боротьби, оскільки вона орієнтує на
виявлення і задоволення специфічних потреб споживачів; б) орієнтація діяльності фірми
на певну ринкову нішу, знайдену завдяки вдалій сегментації, особливо ефективна
для фірм, які розпочинають свою ринкову діяльність; в) ринкова сегментація
допомагає більш обґрунтовано визначити маркетингові спрямування фірми; г) з допомогою сегментації
з'являється можливість установити реалістичні маркетингові цілі; д) вдала сегментація ринку
впливає на ефективність маркетингу загалом, починаючи з дослідження ринку та
споживачів до формування відповідної системи збуту та просування [8]. За Ф. Котлером ринкові
сегменти повинні мати такі властивості: а) вимірюваність - компанія
повинна мати можливість оцінити розміри, купівельну спроможність та інші
характеристики сегменту; б) розмір - сегменти повинні
бути достатньо великими для забезпечення прибутку та покриття витрат; сегментом
можна назвати максимально однорідну групу споживачів, що однаково сприймають
спрямовані на них маркетингові програми; в) доступність - продавці
повинні мати можливість виходу на сегменти з метою їх обслуговування; г) відмітні ознаки - за
визначенням, сегмент повинен складати відмітну від інших групу споживачів, що характеризується
однотипною реакцією на різні елементи програми маркетингу; д) активність - програма
маркетингу, що розроблена для залучення уваги споживачів та їх обслуговування,
повинна сприйматися ними активно [18]. Завдяки сегментації фірма
концентрується на вузький сфері діяльності, та досягає скорочення витрат, що
сприяє розширенню виробництва та дозволяє збільшити витрати на рекламу та
заходи з просування товарів. Крім того, займаючи лідируюче положення в обраному
сегменті, компанія скорочує строки окупності інвестицій. Якогось єдиного методу
сегментування ринку не існує. Компанії необхідно випробувати варіанти
сегментування на основі різних змінних параметрів, одного чи декількох одразу,
щоб відшукати найбільш корисний підхід до розгляду структури ринку. Зазвичай
ринки товарів споживчого призначення поділяють за: а) географічним принципом,
який включає такі змінні як регіон, місто, клімат та ін; б) психографічним принципом;
включає спосіб життя, суспільний клас тип особистості та ін; в) поведінковий принципом
(шукані вигоди, привід для здійснення покупки, інтенсивність споживання,
степінь прихильності та ін); г) демографічним принципом
(вік, стать, освіта, рівень доходів, розмір родини та багато іншого) [6]. Це тільки деякі критерії за
якими проводиться сегментація ринку, для кожного ринку існує свій набір
змінних, який може кардинально відрізнятися від наборів для інших ринків
споживчих товарів, не кажучи вже про ринки товарів виробничого призначення. По
мірі глобалізації світової економіки збільшуються можливості створення попиту
на універсальні товари, що зумовлює необхідність проведення сегментації на
міжнародному і навіть на світовому рівні. Її мета в виявленні різних країнах та
регіонах груп споживачів з однаковими сподіваннями та вимогами по відношенню до
товарів, незважаючи на культурні та національні відмінності. Ці сегменти, навіть якщо вони
не дуже великі в кожній країні, в цілому можуть являти собою доволі привабливі
можливості для міжнародної фірми. Міжнародна сегментація ринку може бути визначена
як процес ідентифікації специфічних сегментів потенційних споживачів у вигляді
групи країн чи груп індивідуальних покупців з однорідними властивостями, які з
великою вірогідністю будуть мати схожу поведінку при покупці. Є три різних підходи до міжнародної
сегментації: а) ідентифікація кластерів
країн з попитом на схожі товари; застосовується до групи країн, однорідних в
економічному та культурному планах зі схожими кліматичними, мовними,
інфраструктурними, комерційними та інформаційними умовами; але даному підходу
притаманні три суттєві обмеження: він базується на характеристиках країн, а не
змінних, що притаманні споживачам, він передбачає високу однорідність в межах
обраної країни, що рідко має місце, він нехтує можливістю існування однорідних
споживчих сегментів, що поширюються за межі обраних країн; б) ідентифікація сегментів, що
мають місце в усіх чи багатьох країнах; універсальні сегменти відповідають
ідентичним групам покупців з однаковими потребами в кожній країні, для
стратегії такого типу маркетингова програма лишається однаковою практично для
всіх країн, розмір ринку в кожній країні може бути невеликим, а загальний обсяг
доволі привабливим; це найбільш радикальний метод, який надає фірмі важливу
конкурентну перевагу в плані стабільності іміджу, а також економії на масштабах
та ефектах досвіду, крім того завдяки цієї стратегії фірма утруднює вихід на
ринок конкурентам; в) вихід на різні сегменти в
різних країнах з одним товаром; той самий товар може продаватися в різних
сегментах, якщо збутова та комунікаційна політика в кожній країні
диференційована з урахуванням характеристик цільового сегменту, тобто адаптація
до потреб різних сегментів відбувається не за рахунок товару, а з допомогою
інших маркетингових факторів, даний підхід вимагає серйозної адаптації
стратегії комунікації та продаж, що призводить до підвищення витрат; ця
стратегія може погіршити стабільність іміджу марки та потребує
диференційованого оперативного маркетингу, її перевага в адаптації до місцевих
умов [19]. Стратегія диверсифікації -
освоєння виробництва нових товарів, товарних ринків, а також видів послуг, що
включає на просто диверсифікацію товарних груп, але й розповсюдження
підприємницької діяльності на нові та не пов'язані з основними видами
діяльності фірми області [20. Або ж стратегія диверсифікації - це система
заходів, що використовується для того, щоб підприємство не стало занадто
залежним від одного стратегічного господарчого підрозділу чи однієї
асортиментної групи. Стратегія диверсифікації передбачає розробку нових видів
продукції одночасно з освоєнням нових ринків. При цьому товари можуть бути
новими для всіх підприємств, працюючих на цільовому ринку, або тільки для
даного підприємства. Така стратегія забезпечує прибуток, стабільність і
стійкість фірми у віддаленому майбутньому. Вона є найбільш ризикованою та
потребує значних витрат. Займатися диверсифікацією підприємства змушує ряд
причин, серед яких одними з головних є прагнення зменшити або розподілити
ризик, а також прагнення піти з ринків, що стагнують та отримати фінансові
вигоди від роботи в нових областях. Останні два чинники - стагнуючий ринок і
прагнення освоїти нові області діяльності - є головними причинами
диверсифікації українських підприємств. Диверсифікація передбачає виявлення
саме того виду діяльності, в якому можна найбільш ефективно реалізувати
конкурентні переваги підприємства. Диверсифікація має свої
позитивні та негативні сторони. Головна небезпека диверсифікації пов'язана з
розпиленням сил, а також з проблемами управління диверсифікованими підприємствами.
Ця проблема привела до розвитку методів портфельного аналізу. Стратегія
диверсифікації реалізується тоді, коли фірма далі не може розвиватися на даному
ринку в рамках даної галузі. Основними факторами, що
зумовлюють вибір стратегії диверсифікації: а) ринки для здійснюваного
бізнесу виявляються в стані насичення або ж скорочення попиту на продукцію
внаслідок того, що продукт перебуває в стадії вмирання; б) поточний бізнес дає
перевищуючи потреби надходження грошей, що можуть бути прибутково вкладені в
інші сфери бізнесу; в) новий бізнес може викликати
синергічний ефект, наприклад за рахунок кращого використання устаткування,
сировини тощо; г) антимонопольне регулювання
не дозволяє подальшого розширення бізнесу в рамках даної галузі; д) можуть бути скорочені
втрати від податків; е) може бути полегшений вихід
на світові ринки; є) можуть бути залучені нові
кваліфіковані службовці або ж краще використаний потенціал наявних менеджерів. Основними стратегіями
диверсифікації є: а) стратегія концентрованої
диверсифікації яка базується на пошуку і використанні додаткових можливостей
виробництва нових продуктів, що укладені в існуючому бізнесі; тобто існуюче
виробництво залишається в центрі бізнесу, а нове виникає виходячи з тих
можливостей, що укладені в освоєному ринку, використаній технології або ж інших
сильних сторонах функціонування фірми; б) стратегія горизонтальної
диверсифікації припускає пошук можливостей росту на існуючому ринку за рахунок
нової продукції, що вимагає нової технології, відмінної від використаної; за
даної стратегії фірма повинна орієнтуватися на виробництво таких технологічно
не зв'язаних продуктах, які б використовували вже наявні можливості фірми; тому
що новий продукт має бути орієнтований на споживача основного продукту, по своїх
якостях він має бути супутнім продуктам, що вже виробляються; в) стратегія конгломеративної
диверсифікації полягає в тому, що фірма розширюється за рахунок виробництва
технологічно не пов'язаних товарів, що реалізуються на нових ринках; це одна з
найскладніших для реалізації стратегій розвитку; дуже часто ця стратегія
реалізується шляхом придбання підприємств, а не створенням нових підприємств
для роботи на незнайомому ринку [16]. Стратегія інтернаціоналізації
- освоєння нових, закордонних ринків, використовуючи не тільки розширення
експорту товарів, але й експорту капіталів, коли закордоном створюються
підприємства, що випускають в колишніх країнах-імпортерах товари, минаючи
обмежувальні торгові бар'єри та використовуючи переваги дешевої робочої сили та
багатої місцевої сировини [20]. Організація міжнародної діяльності фірми
передбачає вибір способу виходу на закордонні ринки. Вона може зупинитися на
експорті, спільній підприємницькій діяльності чи прямому інвестуванні за
кордоном. Кожний наступний стратегічний підхід потребує прийняття на себе
більшого обсягу зобов'язань та більшого ризику, але обіцяє і більш високі
прибутки. Стратегії виходу на зовнішні ринки зображено в табл 1.2. Таблиця 1.2 Стратегії виходу на закордонні ринки
На різних етапах
інтернаціоналізації фірми використовують різні комбінації дій, кожна з яких
пов'язана з різними витратами, ризиком та ефектом. В якості відмітних ознак
ділення способів виходу на зовнішні ринки можуть розглядатися наступні: а) форма руху капіталу; б) рівень витрат, пов'язаних з
виходом на закордонний ринок; в) ступінь привабливості
інвестування. Розглянемо особливості кожного
способу та умови їх використання. Під експортом розуміється реалізація на
закордонних ринках товарів та послуг, що виробляються чи виконуються у своїй
країні. Розрізняють прямий та непрямий експорт. Непрямий експорт має місце,
коли вироби та послуги реалізуються, через посередників: а) вітчизняний
посередник-експортер отримує продукцію від виробника та продає її за кордон; б) вітчизняний агент-експортер
шукає покупців за кордоном та домовляється про поставки, розраховуючи на
отримання комісійної винагороди; в) кооперативна організація
здійснює експорт від декількох виробників та частково під їх адміністративним
контролем; г) керуюча експортом фірма
керує експортною діяльністю компанії за певну винагороду. Непрямий експорт особливо
необхідний в умовах, коли виробник не має достатньої інформації про зовнішній
ринок або досвіду роботи на ньому, тому віддає перевагу зменшенню власного
ризику, передаючи функцію збуту посередницькій фірмі. Непрямий експорт має дві
переваги: по-перше, його здійснення не потребує значних засобів, відсутня
необхідність створення експортного відділу, який буде займатися продажем за
кордоном чи встановлювати контакти з іноземними партнерами. По-друге, такий
експорт менш ризикований, тому що посередники діють за своєю ініціативою,
спираючись на знання кон'юнктури закордонних ринків, та пропонують виробнику
додаткові послуги [18]. Концепція маркетингу повинна враховувати можливість
здійснення в активній та пасивній формах. При активній формі ініціатива
стосовно закордонних поставок виходить від вітчизняних інститутів - виробника
або експортера. Пасивний експорт має протилежне джерело: імпортер або якийсь
іноземний інститут (нерідко державні організації іноземної держави) веде пошук
необхідної для них продукції. В деяких випадках пасивний експорт проявляється в
вигляді нерегулярного. Це такий рівень включення до світової торгівлі, коли
фірма час від часу експортує свої надлишки та продає товари місцевим оптовикам,
що є представниками закордонних фірм. Про прямий експорт кажуть, якщо виробник
продає свої товари та послуги самостійно. При цьому несуттєво, чи продав він
продукцію кінцевому споживачеві або посереднику. Робота на зовнішньому ринку
пов'язана з суттєвими витратами та підвищеним ступенем ризику, що компенсується
економією на оплаті послуг посередника. Відомо декілька способів
організації прямого експорту: а) експортний відділ чи
підрозділ, в обов'язки якого входить здіснення продажу за кордоном та
організація збору необхідної інформації про ринок, експортний відділ може
трансформуватися в автономний підрозділ, який буде акумулювати інформацію та
керувати всією експортною діяльністю; б) закордонний відділ продажу
чи дочірня компанія, дозволяє виробнику скористуватися ефектом безпосередньої
присутності на ринку та здійснювати контроль за виконанням маркетингових
програм; закордонний відділ продажу здійснює реалізацію та розподілення
продукції, інколи на нього покладаються організації, зберігання та просування
товарів, демонстраційного та обслуговуючого центру; в) торгові представники, для
пошуку закордонних клієнтів компанія використовує своїх торгових представників; г) іноземні дистриб'ютори чи агенти,
для організації продажу продукції компанія звертається до закордонних
дистриб'юторів чи агентів, які можуть бути наділені виключними чи обмеженими
правами на представництво виробника в конкретній країні [18]. Експорт значно ускладнює
реалізацію усіх функцій маркетингу. Особливо це стосується обробки ринку,
реалізації та дистрибуції. Крім того, експортер зустрічається з необхідністю
переорієнтації всіх задач на нові умови, що часто потребує перерозподілу
капіталу, структурних змін у кадровому потенціалі і т.п. Особливо важким такий
перехід в новий якісний стан є для малих та середніх підприємств. Для більшості
з них виходом є використання форм експортної кооперації. Експортна кооперація в
світовій практиці отримала широкий розвиток та характеризується великою
різноманітністю форм. Перш за все експортна кооперація це співробітництво на
добровольчій основі двох і більше юридично та економічно самостійних
підприємств на основі укладання угоди чи договору. Це співробітництво
направлено на рішення спільних задач в сфері експорту. Співробітництво в
області експорту часто приводить до звичайних спільних дій групи незалежних
фірм, що мають взаємозв'язані продукцію та ринки, що розширює їх можливості при
проведенні міжнародних операцій. В інструментальному та інституціональному
плані міжнародна кооперація побудована на використанні великого арсеналу
методів та механізмів, за допомогою яких вирішуються задачі по обробці
закордонних ринків [21]. Використання ліцензування для
виходу на зовнішній ринок та розширення зв'язку з закордонними партнерами
передбачає як експорт так і імпорт технологій. Ліцензійне виробництво полягає в
тому, що вітчизняний оферент (ліцензіар) передає закордонному виробнику
(ліцензіату) права на використання ноу-хау на продукт та виготовляти цей
продукт на умовах оплати певного ліцензійного збору чи винагороди. При цьому
ліцензійні договори містять не менш двох аспектів. По-перше, вони відображають
специфіку об'єкту ліцензії. В їх числі виділяються патенти, виробничі моделі та
зразки, товарні знаки та торгові марки, незахищені ноу-хау. По-друге, при
придбанні ліцензії часто фіксуються певні обмеження на використання,
експлуатацію і т.п. відповідно видові ліцензії набувають форму ліцензій на
виробництво, використання та збут. Ліцензійні контракти встановлюють вид прав
на використання, експлуатацію та отримання доходу, а також період, на який вони
передаються (частіше на 5-10 років). Нерідко обмовляються можливості та умови
продовження договору. Переваги торгівлі ліцензіями для ліцензіара
полягають в тому, що він має можливість: а) в короткі строки окупити
витрати на науково-дослідницькі роботи, використані на розробку винаходу; б) одержати додатковий
прибуток за рахунок швидкого освоєння винаходу і випуску на його основі нової
продукції; в) використати місцеву, більш
дешеву робочу силу; г) забезпечити близькість до
джерел сировини; д) перебороти валютні та митні
обмеження [21]. Головною перевагою
ліцензійного виробництва є те, що крім ноу-хау закордон не вивозиться ніяких
матеріальних цінностей. При цьому воно позбавляється необхідності проявлення
власної активності. Саме тому даний напрямок дуже популярний серед малих та
середніх підприємств. В останні роки найбільш розповсюдженою формою господарчої
інтеграції крупного та малого виробництва, особливо в сфері послуг та торгівлі,
стала система договірних відносин типу франчайзинг. Франчайзинг це можливість
використання відпрацьованих та виправдавших себе технологій, відому торгову
марку, можливість навчатися та отримувати необхідні консультації. Всі ці
можливості можуть представити ті, хто вже має досвід, знання, володіє
технологічними секретами або ноу-хау, хто створив собі певний імідж в світі
бізнесу та у споживачів. Все це нематеріальний, але доволі цінний при
правильному користуванні капітал [23]. Правильно спланована та обґрунтована
програма франчайзингу дозволяє франчайзеру суттєво розширити межі своїх
можливостей, визначити головні напрямки своєї діяльності, прогнозувати свої
майбутні доходи, швидко отримати суспільне визнання, укріпити свої ринкові
позиції. Від франчайзі зазвичай
вимагається: а) початковий внесок для
отримання права на навчання, використання імені, торгівельного знаку и т.п.; б) постійні внески - частіше у
вигляді частки з обороту - в оплату за поточне керівництво та навчання; в) внески на цілі маркетингу
та збуту (на покриття витрат з реклами, просуванню товару, дослідження ринку і
т.п.) - частіше у вигляді частки з обороту; г) суворе дотримання форм і
методів роботи, включаючи порядок управління, стандарти якості, уніформу співробітників
і т.п. Франчайзер зі свого боку
забезпечує франчайзі: а) початковим навчанням
управлінню та веденню справ; б) постійною допомогою у
підготовці та перепідготовці кадрів, консультаціями з усіх питань управління та
маркетингу [21]. Франчайзинг застосовується в
основному в сфері розподілення продукції та послуг. Франчайзинг має як
переваги, так і недоліки. Переваги для франчайзера полягають в наступному: а) франчайзинг дозволяє
франчайзеру збільшити кількість торгових пунктів (виробництв), що розповсюджують
продукцію чи надають послуги. Для розширення справи не вимагається великих
власних капіталів; б) розширює джерела доходів
(прибутків) за рахунок зусиль франчайзі; в) знижує рівень витрат
виробництва і повернення на одиницю товару, тому що франчайзі сам покриває
витрати на утримання свого підприємства; г) право франчайзі
використовувати торгову марку згідно до франчайзу захищено методом патентування
торгової марки. Недоліки франчайзингу для
франчайзера: а) франчайзеру буває важко
контролювати франчайзі, оскільки він не може безпосередньо керувати ними; б) можливість згубити свою
репутацію через погану роботу франчайзі; в) франчайзер не може бути
певен, що всі франчайзі подають йому правдиві дані про свою діяльність [21]. Однією з форм сумісного підприємництва
- є керування за контрактом Management Contracting, вона знаходить широке
використання в країнах що розвиваються, які мають капітал та персонал, але не
мають необхідних ноу-хау та кваліфікованих робітників. Пропозиції відносно
кооперації з участю закордонного капіталу в цих країнах часто відхиляються
через страх допустити безмірну іноземну присутність. Угода на проведення
комплексу робот в області менеджменту обмежено в часі, і наприкінці угоди
закордонні спеціалісти будуть замінені на місцевих. Отже, використовуючи
Management Contracting, фірма експортує не товар, а управлінські послуги.
Частіше за все це здійснюється у формі консультацій для іноземних компаній. В
сучасних умовах для використання Management Contracting відкриваються абсолютно
нові можливості, які в світовій практиці ще не мали широкого використання. Мова
йде про придбання ноу-хау в області менеджменту діючими підприємствами, багато
з яких приватизуються. Виробництво за контрактом (Contract Manufacturing)
полягає в тому, що іноземне підприємство приймає на себе обов'язки виготовляти
на власних виробничих потужностях продукцію, придбання якої гарантується
вітчизняною фірмою договором на тривалий термін. Ситуації в яких виникає
необхідність звертатися до такої форми, можна певною мірою типізувати.
Використання її має сенс при дефіциті власних потужностей та наявності великих
перешкод для експорту в відповідну країну або його високої вартості, а також в
умовах, коли виробництво в чужій країні дешевше завдяки низьким матеріальним
витратам та невисокому рівню заробітної платні. Особливе місце серед способів
виходу підприємства на зовнішній ринок належить прямому інвестуванню чи
трансферту капіталу. Інвестування може виконуватися підприємством самостійно
або разом з господарчими суб'єктами країни, в яку ввозиться капітал. В
останньому випадку мова йде про створення спільного підприємства (Joint
Venture). При самостійному вкладенні капіталу за кордоном фірма приймає
підприємство під свою повну відповідальність. Спільне підприємство - підприємство,
яке базується на спільному капіталі суб'єктів господарчої діяльності України та
іноземних суб'єктів господарської діяльності, на спільному управлінні та на
спільному розподілі результатів та ризиків [24]. Основними мотивуючими
факторами для підприємства для створення спільного підприємства за кордоном
можуть бути: а) освоєння нових ринків збуту
і, відповідно, збільшення прибутку через зростання продажу новим покупцям; б) краще забезпечення
надійного і довготривалого доступу до джерел сировини й енергоносіїв; в) розширення діючих
виробничих потужностей; г) зниження собівартості
виробництва і поліпшення його конкурентних параметрів завдяки можливості
використання дешевих факторів виробництва, зокрема робочої сили; д) економія часу і капітальних
витрат завдяки можливості купити вже існуючі та діючі потужності; е) забезпечення можливості
господарського маневрування, використання додаткових важелів поліпшення позицій
на ринку; є) перспективне придбання того
або іншого привабливого об'єкта в повну власність; ж) використання збутової
мережі партнера й відомих у світі торгових марок; з) загальне поліпшення умов
ринкової роботи й більш повне і ефективне використання ряду інших маркетингових
чинників [21]. Можна виділити дві основні
форми трансферту капіталу за кордон, коли на себе приймаються переважно всі
ризики: зборочне виробництво та повне виробництво продукту. Різниця між ними в
основному в кількості виробничих фаз, що передбачається виконувати в іншій
країні. Зборочне виробництво в закордонних філіях характеризується трансфертом
капіталу, засобів виробництва, персоналу та ноу-хау в країні присутності з
метою заснування та експлуатації власних виробництв для здійснення монтажу
кінцевого продукту з вузлів та деталей. Отже, закордонні підприємства з
технологічної точки зору є організацією виробничого процесу на його останній
фазі. Економічна вигода зборочного підприємства в закордонних філіях полягає в
використанні господарчого законодавства країни присутності з метою отримання
додаткового ефекту у порівнянні з постачанням готової продукції. Організація
зборочних робот за кордоном доцільно у випадках, коли в цільовій країні існують
обмеження для закордонних експортерів. Наприклад проведення відкритих конкурсів
на розміщення урядових замовлень чи виконання крупних проектів, в яких мають
право приймати участь лише зареєстровані та функціонуючі в країні підприємства.
Великий набір факторів, що визначають економічне значення власного зборочного
виробництва за кордоном, пов'язано з витратами. Перш за все це відноситься до
прямих витрат: заробітній платі, сировині, допоміжним матеріалам, матеріалам
виробничого призначення, постачанням комплектуючих деталей. Враховуючи, що
тарифи та інші збори на ввезення в відповідні країни деталей та комплектуючих
для зборки нижче, ніж на експорт готових виробів. Організація зборочного
виробництва на закордонних філіях звільняє підприємство від кон'юнктурної
залежності на вітчизняному ринку. Особливо це важливо при змінах валютного
курсу. Виробництво продукту на власних закордонних філіях представляє собою
узагальнююче поняття, що характеризує форми виробничої діяльності на ринках
чужих країн, що забезпечує виготовлення складових частин продукту та їх зборку
в кінцевий продукт. Виділяють чотири види такого
виробництва: виробництво первісного продукту (виготовлення деталей), зборка,
переробка давальницької сировини, комплектне закордонне виготовлення.
Виробництво первісного продукту (виготовлення деталей) представляє собою
перенесення на закордонну філію однієї чи декількох фаз виробництва продукту чи
виготовлення деякої частини деталей та вузлів кінцевого продукту. Мова йде про
підприємство, що є субпостачальником, яке може постачати продукцію як головному
підприємству, так і інші підприємства країни присутності та третіх країн.
Можливе також постачання зборочних фірм прикордонних країн. Позитивне рішення
відносно організації виробництва первісного продукту за кордоном приймається
при умові зниження витрат на виробництво (нижчі ціни на енергоносії, робочу
силу, тощо); наявності можливості використання пільг для іноземного капіталу та
переходу до організації виробництва продукту в цілому; приближення до місця
розташування фірм-покупців продукції, для яких одночасно можна виконувати
замовлення по завозу товарів. До того ж створення нових робочих місць сприяє
формуванню позитивного іміджу компанії в країні, що приймає. Компанія повністю
контролює інвестиції та проводить виробничу та маркетингову політику, що
найкращим чином відповідає її довгостроковим цілям. Основним недоліком прямого
інвестування є те, що компанія не застрахована від погіршення ринкових умов,
девальвації валюти чи експропріації її власності в разі будь-яких політичних
потрясінь [18]. Функціонування закордонних
філій з функціями зборки пов'язано з відносно високим впливом функції збуту. Це
зумовлює потребу в потужній службі маркетингу з різноманітними функціями.
Особлива увага повинна при цьому повинна приділятися зв'язкам з клієнтами,
вивченню та формуванню попиту на продукцію та сервісному обслуговуванню.
Виникає додатково в більшому чи меншому обсязі функція маніпулювання над
товаром, пов'язана з необхідністю пристосування його до смаків місцевих
споживачів. В особливості це стосується кольорової гами продукції, її форми,
смакових добавок і т.п. в залежності від виду продукту. |
|