Быстрый переход к готовым работам
|
Оцінка стану інвестиційної діяльності в харчовій промисловостіОцінка стану інвестиційної діяльності в харчовій промисловості Важливу роль у забезпеченні населення країни продовольством відіграє харчова промисловість. Вона є стратегічною галуззю національної економіки, від якої залежить продовольча безпека країни. У зв’язку з цим прискорений розвиток харчової галузі є передумовою сталого економічного зростання, а забезпечення ефективного її розвитку є одним з важливих завдань економіки нашої держави. Поряд з цим, харчова промисловість має ряд негативних тенденцій в своєму розвитку. Так недостатній обсяг фінансових ресурсів не дозволяє підприємствам проводити на належному рівні реконструкцію і модернізацію основних фондів та впроваджувати досягнення науково-технічного прогресу. Однією з важливих складових, яка сприяє розвитку підприємств є конкуренція. В харчовій галузі на належному рівні формується конкурентне середовище. Галузь однією з перших розпочала процес приватизації і на сьогоднішній день у державній власності знаходиться лише незначна частка підприємств, а основною формою власності є – колективна. Проте, зважаючи на поганий фінансовий стан, низький рівень технічного забезпечення, можна зробити висновок, що конкурентоспроможність підприємств харчової промисловості України знаходиться на досить посередньому рівні. Підвищити конкурентоспроможність підприємств галузі можна шляхом врахування вимог споживачів до продукції, розвитку системи постачання і збуту. Крім цього, слід покращити матеріально-технічну базу підприємств галузі. Потрібно підвищити роль інноваційної складової у розвитку харчової промисловості. Інновації слід спрямовувати на вдосконалення технологій, розширення асортименту продукції, покращення її якості. Перепоною для здійснення інноваційної діяльності є низький рівень виробництва українськими підприємствами новітнього обладнання яке використовується для потреб харчових підприємств. Тому державна підтримка інноваційної діяльності повинна носити комплексний характер. На нашу думку, заохочувати інноваційну діяльність підприємств харчової промисловості слід за допомогою: - впровадження пільг для інноваційно активних підприємств; - підтримки в інформаційному забезпеченні; - запровадження спільних проектів підприємств галузі з науковими закладами та закладами освіти; - розробки та реалізації цільових програм; - бюджетного фінансування витрат, пов’язаних з придбанням нових технологій. Харчова промисловість є галуззю, яка орієнтована на переробку сільськогосподарської сировини. Її розвиток пов’язаний зі змінами, які відбуваються в усьому агропромисловому комплексі. В умовах ринкової економіки переробним галузям харчової промисловості доцільно впроваджувати прогресивні ресурсозберігаючі технології з метою підвищення ефективності виробництва та отримання продукції високої якості, здатної до конкуренції на зовнішньому та внутрішньому ринках. З метою збуту продукції слід запровадити систему маркетингової служби із залучення професійних кадрів. Вирішення перелічених вище завдань потребує значних інвестицій. На відміну від інших галузей національної економіки інвестиційний процес на підприємствах харчової промисловості має ряд особливостей. Харчова галузь пов’язана перш за все з виробництвом продовольчих продуктів для населення, а тому вплив соціально-економічних, науково-технічних, правових та політичних факторів на інвестиційну діяльність носить глобальний характер та визначає не лише рівень ефективності інвестицій, а й стан виробництва продуктів харчування взагалі. Вплив на інвестиційний процес мають також особливості самої галузі. До найважливіших з них слід віднести такі: - підприємства харчової промисловості тісно пов’язані з сільськогосподарським виробництвом, яке служить сировинною базою для них. У зв’язку з цим якісна сировина має прямий вплив на підвищення конкурентоспроможності харчових продуктів, поліпшення попиту на ринку, що призводить до швидкого обігу капіталу та ефективної віддачі вкладених інвестицій; - робота підприємств харчової промисловості носить сезонних характер, а тому вкладення інвестицій в цю галузь потребує особливого підходу і правильного відбору проектів та врахування періоду окупності вкладених коштів; - у зв’язку з тим, що харчова промисловість базується на використанні сільськогосподарської сировини, розвиток її окремих галузей і їх територіальна організація взаємопов’язані. Інтегруючись між собою вони утворюють різні територіальні формування, а тому інвестиції в цю галузь допомагають розвитку інших виробництв, які використовують супутню продукцію і тим самим створюють додаткові робочі місця; - галузь характеризується великою матеріаломісткістю продукції та специфікою технологічних процесів. У зв’язку з цим підприємства харчової промисловості відчувають значну потребу в додаткових коштах. Інвестиції є важливим стимулом для розвитку науково-технічного прогресу. З огляду на це вони виступають рушійною силою розвитку підприємств харчової промисловості. Впровадження високоефективних технологій на підприємствах харчової промисловості дає можливості більш ефективного їх функціонування, а використання в ринкових умовах ресурсозберігаючих технологій дає змогу підприємствам вижити, розвиватися й досягати успіхів у діяльності. Підприємства, які не застосовують сучасних прогресивних технологій приречені на занепад. Обсяги інвестицій в підприємства харчової промисловості значно коливаються по роках (табл. 2.1). Аналіз таблиці показує що найменше їх було в 2004 році. В цьому періоді їх кількість була найменшою в цілому по всіх галузях промисловості. |
|