Быстрый переход к готовым работам
|
Зміни середовища контролю на мікрорівніЗміни середовища контролю на мікрорівні Вивчаючи мікрорівень середовища контролю, ми досліджували рівень суб’єкта господарювання – підприємство, юридичну особу недержавної форми власності. Це, на нашу думку, найбільш типовий об’єкт, де принципи та організація управління досить еклектичні та поєднують в собі як залишки управлінської практики часів СРСР, так і сучасні західні підходи та методичні і організаційні прийоми управління бізнесом. Окрім цього, саме цей вид підприємства є базовим і таким, який в Україні найбільше розвивається, перш за все чисельно, Про це свідчать дані Держкомстату України, наведені у табл.1.9. З даних таблиці видно, що чисельність юридичних осіб невпинно зростає. При цьому йде певний перерозподіл кількості представлених на ринку підприємств: спостерігається чітка тенденція до зменшення числа державних , колективних та спільних з іноземним капіталом підприємств - з одного боку, та тенденція зростання підприємств приватної форми власності- з другого. Ця тенденція важлива і для контрольного середовища, бо в ньому зростає прошарок суб’єктів господарювання під управлінням приватних фізичних осіб – або безпосередньо або через найманий персонал але в інтересах саме приватних фізичних осіб. Хоча чисельність господарських товариств теж має тенденцію до зменшення. Таким чином приватні інтереси, які є основним носієм суспільного продукту та головним постачальником податків до розподілу через бюджетну систему, в бізнесі не тільки превалюють, але і створюють саму сферу бізнесу, де активно функціонує контрольне середовище. За Міжнародними стандартами аудиту [160] термін «середовище контролю» охоплює наступне: • Загальне ставлення керівництва та персоналу щодо заходів та мети контролю; • Розуміння всім персоналом системи управління важливості ефективної системи внутрішнього контролю; • Обізнаність щодо власних дій в ході виконання контрольних заходів в системі управління та рівень обізнаності керівництва та персоналу щодо порядку здійснення контрольних процедур; • Типізація господарських та адміністративних процедур; • Регламентація дій персоналу. На середовище контролю в управлінні підприємством суттєво впливають такі чинники, як: організаційна структура системи; діяльність вищого органу управління та вищого наглядового органу; стиль та філософія роботи вищого управлінського персоналу; кадрова політика; розподіл повноважень, обов’язків і відповідальності; результативність діяльності внутрішнього аудиту. За нашими спостереженнями негативно впливають на середовище контролю на підприємстві і такі фактори, як: подвійні стандарти вищого керівництва та відсутність адекватного реагування на суттєві помилки та порушення з боку персоналу виконавців або підлеглого керівництва; невизнання власних помилок а перенесення провини за них до низу, по підпорядкованості; відсутність контролю дисципліни виконання прийнятих рішень, тощо. Як вже вказувалося раніше, контроль – це інформаційний процес. Тому інформація та комунікативні системи є матеріальними носіями контрольного середовища, при цьому останнє формується навколо господарських процесів безпосередньо в системі управління останніми. Звідси, контрольне середовище складається з формальної та практичної складових. Формальна складова контрольного середовища може бути визначена як комплекс певним чином взаємопов’язаних елементів: 1. Державне законодавче регулювання 2. Внутрішньо системні норми та правила 3. Права та обов’язки персоналу управління 4. Етичні норми бізнесу 5. Професійні етичні норми персоналу управління |
|