Быстрый переход к готовым работам
|
Технологічні та організаційні особливості виробництва картоплі як об`єкта обліку та економічного аналізуТехнологічні та організаційні особливості виробництва картоплі як об`єкта обліку та економічного аналізу В Україні галузь картоплярства, як і в деяких картоплесійних країнах (Білорусь, Росія), має свою специфіку, пов’язану із зосередженням виробництва в різних категоріях господарств, насамперед в особистих господарствах населення, що пояснюється усталеними традиціями населення, а також намаганням заощадити частину коштів сімейного бюджету, за рахунок вирощування картоплі для власних потреб. В Україні з 1970 до 1992 р.р. середньорічні площі картоплі постійно зменшувались, у т.ч. і в населення. Скорочення площ під картоплею до початку 90-х років минулого століття супроводжувалося зростанням валових зборів за рахунок підвищення врожайності [17]. Протягом 1985-2005 років частка особистих підсобних господарств у валовому зборі картоплі зросла з 67 до 98 %. У країнах Заходу переважну частина валового збору картоплі виробляють фермерські господарства. Традиційно в нашій державі картоплярство займає одне з найважливіших місць. У 2005 р. в Україні вироблялось 19,4 млн. тонн або 6,1 відсоток світового виробництва. Хоча порівняно з найбільшою країною-виробником картоплі у світі Китаєм (23,0%) це майже в чотири рази менше. За цим показником Україна знаходиться приблизно між Індією, де показник виробництва досяг 25 млн. тонн, або 7,8 % від світового виробництва, та США (19,1 млн. тонн і 6,0%) [35]. Істотне зменшення обсягів товарного виробництва продовольчої картоплі у спеціалізованих сільськогосподарських підприємствах і концентрація посівів у господарствах населення на даний час потребує вирішення цілого комплексу надзвичайно складних і важливих проблем як практичного, так і наукового рівня. |
|