У нас уже 17884 рефератов, курсовых и дипломных работ
Заказать диплом, курсовую, диссертацию


Быстрый переход к готовым работам

Мнение посетителей:

Понравилось
Не понравилось





Книга жалоб
и предложений


 


Методологічні засади обліку та аналізу в картоплярстві

Методологічні засади обліку та аналізу в картоплярстві З переходом до ринко¬вих відносин в Україні постала проблема пошуку ефективного механізму управ¬ління, яка, насамперед, пов'язана з якісними змінами в інформаційній системі, зокрема у системі об¬ліку. Н.М. Ткаченко вважає, що бухгалтерський облік є складовою частиною системи управління виробництвом [182], з чим варто погодитися. За його допомогою обробляється більше половини всієї інформації необхідної для функціонування підприємства. Саме облік забезпечує необхідну iнформацiю для ефективного управління підприємством. Бухгалтерський облік є важливим інструментом управління та діловою мовою бізнесу. Загалом, основна роль бухгалтерського обліку – в інформаційному забезпеченні системи управління [127]. Саме цим пояснюється прийняття Закону України "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні", у п. 5 ст. 8 якого зазнача¬ється: "підприємство самостійно розробляє сис¬тему i форми внутрішньогосподарського (управ¬лінського) обліку, звітності i контролю госпо¬дарських операцій" [57]. Завдання бухгалтерського обліку вчені трактують по різному. Наприклад, А.Ф. Ширман і А.Л. Добровольський на перше місце ставлять управління режимом економії та контроль за використанням і збереженням матеріальних та грошових коштів [195]. Н. М. Ткаченко у своїх працях формулює завдання бухгалтерського обліку дещо в іншому аспекті «… провадити облік, аналіз і контроль господарських процесів на підприємстві для сприяння його розширеному відтворенню» [182, с.9]. Об’єктами бухгалтерського обліку в картоплярстві, як і в інших галузях рослинництва, є: - активи підприємства (основні засоби, нематеріальні активи, фінансові інвестиції, капітальні інвестиції, розрахунки з дебіторами, виробничі запаси, грошові кошти та ін.); - власний капітал (статутний, пайовий, додатковий, резервний капітал, нерозподілений прибуток та ін.); - зобов'язання (кредити банків, розрахунки з кредиторами та ін.); - витрати підприємства за їх елементами і доходи за їх видами; - фінансові результати діяльності підприємства; - господарські операції, пов'язані з процесами придбання ресурсів, виробництва та реалізації. Об’єкт обліку – це господарські засоби підприємства, активи, джерела їх утворення, події господарської діяльності, які характеризують стан і використання ресурсів, процеси виробництва продукції, доходи та фінансові результати [167,193]. Слід зазначити, що об’єкти обліку залежать від галузевих особливостей підприємства. Таким чином, у в картоплярстві деякі об’єкти обліку будуть відрізнятися від об’єктів інших галузей сільського господарства. Щодо предмета бухгалтерського обліку в картоплярстві, то вчені-економісти визначення предмету застосовують для сукупності процедур облікового процесу [48,193]. Розмір і склад господарських засобів підприємства визначається обсягом та характером виробництва. Процес виробництва в картоплярстві обумовлює такі завдання обліку: - облік використання засобів і предметів праці за їхніми найменуваннями, якістю, кількістю, вартістю, відповідністю нормам, місцям витрачання; - облік картоплі за найменуванням, кількістю, якістю, собівартістю; - облік процесу виробництва картоплі у бригадах, ланках, дільницях та інших структурних підрозділах підприємства; - контроль за виконанням зобов’язань, наявністю та рухом майна, використанням матеріальних і фінансових ресурсів; - достовірне визначення податкових платежів і контроль за правильністю та своєчасністю їх оплати; - складання та подання бухгалтерської звітності; - своєчасне запобігання негативним явищам у господарській діяльності підприємства та виявлення і мобілізація внутрішньогосподарських резервів; - економне використання коштів на збирання й опрацювання економічної інформації. Під методологією бухгалтерського обліку слід розуміти вчення про метод наукового дослідження, тобто знання всієї сукупності прийомів і засобів теоретичного пізнання господарських явищ з точки зору їх законності, доцільності й достовірності [18]. Тобто методологія є вчення про організацію пізнавальної діяльності за допомогою різних методів і способів дослідження. В науковому розумінні методологія бухгалтерського обліку є знання про методи, що використовуються для дослідження предмета та об'єктів обліку.

Найти готовую работу


ЗАКАЗАТЬ

Обратная связь:


Связаться

Доставка любой диссертации из России и Украины



Ссылки:

Выполнение и продажа диссертаций, бесплатный каталог статей и авторефератов

Счетчики:

Besucherzahler
счетчик посещений

© 2006-2024. Все права защищены.
Выполнение уникальных качественных работ - от эссе и реферата до диссертации. Заказ готовых, сдававшихся ранее работ.