Быстрый переход к готовым работам
|
Особливості формування собівартості продукції картоплярстваОсобливості формування собівартості продукції картоплярства Успішна фінансово-господарська діяльність будь-якого суб'єкта економічної діяльності в ринкових умовах залежить, на¬самперед, від двох чинників: наявних ресурсів (фінансових, матеріальних, трудових) і вміння розпоряджатися ними з най¬більшою ефективністю. Щоб ефективно працювати в ринкових умовах підприємство повинно контролювати витрати своєї господарської діяльності за допомогою обліку та аналізу витрат. Одержання продукції картоплярства в основному залежить від складу та якості ґрунту, температурного режиму, кiлькостi опадів, від технології та якості праці. Якщо фактори в комплексі сприятливі, то при мiнiмумi витрат можливо тримати максимум продукції. Тому технологія обліку й аналізу повинна бути націлена на розв’язання таких завдань i також враховувати ці особливості, прогнозувати одержання максимальної кiлькостi продукції високої якості з низькою собiвартістю, конкурентоспроможної на внутрішньому і зовнішньому ринках. Для галузі картоплярства особливо важливо здійснити класифікацію витрат, яка б відповідала сучасним процесам управління. В сучасних умовах господарювання необхідно розділяти витрати за основними функціями управління, технологічними операціями та центрами відповідальності. У картоплярстві найбільш важливо розділити витрати так, щоб кожний їх мав свій специфічний вплив на собівартість. П(С)БО №16 «Витрати» дозволяє розробляти класифікацію витрат для кожного підприємства самостійно: «Перелік і склад статей калькулювання виробничої собівартості продукції, робіт, послуг установлюється підприємством»[131]. Економічній категорії «собівартість» завжди приділялась найбільша увага. Економісти висловлюють різні точки зору щодо змісту цієї категорії, однак її значення для підприємства неможливо недооцінити. Собiвартiсть є одним із найважливіших показників для визначення ефективності виробництва. За допомогою цього показника контролюють використання виробничих ресурсів підприємства. Зниження собiвартостi виробництва картоплі є основним шляхом збільшення прибутку підприємства. Собівартість відображає рівень органiзацiї виробничого процесу, технiчний рiвень, продуктивнiсть працi. Щодо важливості такого економічного показника як собівартість учені економісти висловлюють думку, що за своєю економічною природою собівартість відображає поточні витрати на виробництво і реалізацію продукції, а тому зниження її має велике значення для підвищення ефективності суспільного виробництва [94]. Закон України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» одним з головних принципів бухгалтерського обліку визначив історичну (фактичну) собівартість [57]. Згідно з Типовим положенням про визначення нормативних витрат на виробництво сільськогосподарської продукції №135 від 20.05.2002 р. [135], ос-новою бухгалтерського обліку є фактична собіва¬ртість продукції. В умовах ринкової економіки при постійній зміні цін на виробничі ресурси необхідно використовувати інші види собівартості: - собівартість за центрами відповідальнос¬ті, яку застосовують в системі управлінського обліку для планування й контролю за діяль¬ністю підрозділів підприємства; - повну собівартість, яка використовується в управлінських рішеннях для ціноутворення та для інших оперативних рішень; - "неповну" собівартість, яку використовують з метою прий¬няття рішень щодо завантаження потужностей, визначення цін в умовах економічного спаду [11]. |
|