Быстрый переход к готовым работам
|
Аналіз конкурентоспроможності м'ясопереробних підприємствАналіз конкурентоспроможності м'ясопереробних підприємств Ситуація, що склалася на сьогоднішній день, у м’ясопереробних підприємств агропромислового комплексу України характеризується різким спадом виробництва усіх видів м’ясних продуктів, незадовільним станом більшості підприємств, значним зносом основних виробничих фондів. На частку виробництва м’ясопереробних підприємств припадає 22,4% в структурі продовольчого ринку країни [125,с.221], м'ясні продукти входять в споживчу корзину і є життєво необхідними продуктами, що забезпечують людину незамінним тваринним білком. У сукупності продукція тваринництва займає в структурі раціону споживання 30% по калорійності, а за вмістом білку 60%. За станом на 1990 рік частка продукції тваринництва складала 56% в загальному обсязі валової продукції сільського господарства [59]. Проте, при всій очевидній важливості динамічного розвитку галузі, реальний стан м’ясопереробних підприємств характеризується стійким наростанням негативної ситуації. Зниження споживання м'яса і м'ясопродуктів на душу населення, викликано скороченням платоспроможності споживачів. Так, при рекомендованому інститутом харчування нормативі споживання 80 кг на рік у 2007 році цей показник складав 43 кг проти 65 кг в 1995 році. М'ясо і м'ясопродукти є товаром з вельми еластичним попитом, істотно залежним від рівня доходів населення. Еластичність попиту на м'ясо за ціною підтверджується, наприклад І.А. Оносовою [98,с.320], яка зазначає, що «при підвищенні в 2004-2007 рр. реального рівня роздрібних цін на м'ясо майже в 2 рази обсяг його продажів скоротився в 1,7 раза». Очевидно, що зниження рівня життя населення відбилося в першу чергу саме на даній групі товарів, не дивлячись на життєво важливу необхідність їх споживання. У зв'язку з цим нам представляється необхідним навести основні показники рівня життя населення країни за досліджуваний період |
|