Быстрый переход к готовым работам
|
Основні тенденції розвитку буряківництва регіонуОсновні тенденції розвитку буряківництва регіону Вінницька область є одним із потужних аграрних регіонів країни. Достатньо високий рівень розвитку сільського господарства Вінниччини зумовлений, насамперед, об’єктивними факторами, до яких належать: зручне географічне розташування, помірні кліматичні умови й родючі чорноземи. За обсягами виробництва сільськогосподарської продукції область з року в рік посідає одне з перших місць у державі. Так, з виробництва валової продукції сільського господарства Вінницька область у 2006 р. була третьою в Україні. Індекс валової продукції рослинництва становив 126,1 %, що дало змогу Вінниччині вийти на перше місце серед областей. За обсягами виробництва продовольчих товарів у розрахунку на 1 особу, що становили 2175 грн, вона поступалася лише Черкаській, Кіровоградській та Полтавській областям. У наступному році, регіон втратив дві позиції з виробництва валової продукції сільського господарства і валової продукції рослинництва. Однак незмінним за рейтингом залишилося місце Вінниччини з виробництва сільськогосподарської продукції в розрахунку на 1 особу. Аграрна Вінниччина, забезпечуючи близько 6% валової продукції сільського господарства щороку, відроджує свої соціально-економічні позиції в національній економіці, у тому числі на вітчизняному та світовому ринках цукру. Ще донедавна 60% обласного бюджету формувалося за рахунок реалізації цукрових буряків, цукру та продукції спиртової промисловості [104]. Розвиток цих галузей забезпечував робочими місцями сільське населення області, питання працевлаштування для якого на сьогодні є найбільш гострим. Саме тому вирішення проблеми реструктуризації цукробурякової галузі набуває великої ваги на сучасному етапі розвитку регіону і країни в цілому. До набуття державної незалежності на території області працював 41 цукровий завод. Наприкінці 80-х років було досягнуто надзвичайно високих результатів у вирощуванні цукрових буряків. При достатньому матеріально-технічному забезпеченні та вагомих фінансово-економічних показниках діяльності у 1989 р. на площі 210,5 тис. га було зібрано 7,99 млн т коренеплодів при врожайності 379,4 ц/га. З минулого десятиліття, протягом кількох років, галузь відчула наслідки економічної кризи, яка супроводжувалася значним скороченням виробництва сировини і цукру. Незважаючи на те, що першість з вирощування коренеплодів Вінницька область не втрачала, простежуються деякі негативні тенденції в розвитку бурякосійних господарств. Зокрема, змінюються розміри посівних площ у регіоні не на користь цукрових коренеплодів, помітне підвищення інтересу до вирощування зернових культур, які менш трудо- та ресурсномісткі, витіснення цукрових буряків з ряду провідних культур. |
|