Быстрый переход к готовым работам
|
Методичні підходи дослідження ефективності функціонування підприємств на ринку яловичиниМетодичні підходи дослідження ефективності функціонування підприємств на ринку яловичини Традиційно, до ринкових перетворень в аграрному секторі, управління економікою зводилось до вирішення питань щодо проведення посівної компанії, збирання та перевезення продукції у сховища. Адміністрування цінової політики та кредитна підтримка сільськогосподарських товаровиробників створювали тепличні умови господарювання на селі. З переходом до ринкових відносин стихія в економічних зв’язках між різними виробничими сферами, особливо між сільським господарством та переробкою (в деякій частині – оптовими ринками), поставила перед кожним учасником з виробництва, переробки та реалізації продукції задачі, які часто не могли бути ними вирішені на місцевому рівні. Була відсутня ринкова рівновага в структурно розбалансованій економіці, тому, що кількість споживачів (або ринків збуту) за всі роки реформування скорочувалась швидше, ніж можливості економіки знайти ринки збуту або скоротити обсяги виробництва, щоб досягти рівноваги в системі ″попит-пропозиція″. В надлишку накопичилися окремі ресурси, які неможливо було швидко ліквідувати. Втрата ринків збуту, особливо російського, змусило Україну з її великим технічним та економічним потенціалом різко скоротити поголів’я великої рогатої худоби та свиней. Весь час пропозиція продукції перевищувала попит внаслідок чого ціни реалізації великої рогатої худоби та свиней (в живій масі) мали тенденцію до постійного зниження їх рівня. В останні роки, коли кількість поголів’я скоротилась до катастрофічних розмірів, держава змушена була вдатись до імпорту м‘яса та м‘ясопродукції, що призвело до нестабільності цін за місяцями, їх велика варіація. Це створило ряд проблем в скотарстві і призвело до повної збитковості основної частини підприємств, які виробляють яловичину. |
|