Быстрый переход к готовым работам
|
Модифікація методики ціноутворення як інструменту підвищення доходності підприємстваМодифікація методики ціноутворення як інструменту підвищення доходності підприємства Збільшення прибутковості бізнесу можливо здійснювати за рахунок росту доходу, скорочення витрат або їх комбінації [96, 188, 194]. Ріст доходу може бути результатом збільшення надходжень за рахунок встановлення більш високих цін, якщо цей рівень цін буде економічно обґрунтованим з то-чки зору створеної споживчої вартості. Ціноутворення, як відомо, є одним з найважливіших елементів госпо-дарського механізму сучасних економічних систем. Необґрунтоване викори-стання цінового механізму або відмова від управління цінами обертається завжди негативними результатами в розвитку виробництва [6]. Тому питання ціноутворення на виробництві завжди є актуальним. Крім того, деякі автори відзначають прямий вплив ціноутворення на вартість підприємства (див., на-приклад [61, с. 180-188]). Останнім часом багато уваги в ціноутворенні при-діляється підходу, що спрямовує на споживача [158], проте в багатьох працях споживча вартість навіть не згадується як фактор, що впливає на ціну товара (див., наприклад [139, с. 20-36]). В цьому напрямку ще багато невирішених питань, серед яких можна вказати на відсутність більш-менш чіткого алгори-тму встановлення ціни, в якій безпосередньо враховувалася б споживча цін-ність товару (виробу). Серед публікацій, що присвячені проблемі ціни, можна відзначити, на-приклад, роботу [163]. В ній аналізується процес ціноутворення і поведінка покупця на ринку з різним рівнем інформованості. Продавець міняє ціну продажу товару до тих пір, поки покупець або купує товар, або відмовиться. Продавець і покупець мають різну інформацію. Витрати на виробництво ві-домі і постійні з часом, але споживча вартість – випадкова величина, що ви-значається "природою" і відома тільки покупцю. Було проведено 32 експери-менти, з них 8, в яких поведінка споживача піддавалася моделюванню, у 8 експериментах товар був новий і невідомий, 8 експериментів – з вже відомим товаром, а 8 – з добре відомим товаром. Найбільш непередбачувані поведінка покупця і результати торгу були в другій серії експериментів. Приблизно про такі ж результати сповіщається в роботі |
|