У нас уже 242733 рефератов, курсовых и дипломных работ
Заказать диплом, курсовую, диссертацию


Быстрый переход к готовым работам

Мнение посетителей:

Понравилось
Не понравилось





Книга жалоб
и предложений


 


Механізм державної підтримки формування інноваційного потенціалу країн

     

      З 2002 р. питання формування інноваційної політи¬ки стали об'єктом постійної уваги з боку керівництва України. Зокрема, в завданнях, які випливають з Послання Президента України до Верховної Ради України «Європейський вибір», визначено стратегічний курс на інтеграцію України до ЄС, що базується на інноваційній моделі розвитку економіки і вимагає формування і проведення ефективної державної політики [12].

      У Стратегії економічного та соціального розвитку України (2004-2015 рр.) «Шляхом Європейської інтеграції» відзначається, що домінуючим для України повинна стати стратегія інноваційного розвитку, що ґрунтується на використанні стратегії нарощування інноваційного потенціалу на заздалегідь визначених державою пріоритетних напрямах науково-технічного прогресу, при якій використовується власний інноваційний потенціал, залучаються іноземні вчені та конструктори, досягається інтеграція фундаментальної та прикладної науки [141, с. 115].

      Разом з тим на сьогодні основу національної економіки становлять сировинні галузі, які є низько-технологічними, що істотно знижує потенціал розвитку України як конкурентоспроможної держави в довгостроковій перспективі. Результати наукових досліджень і науково-технічних розробок не впливають на зростання валового внутрішнього продукту, наукоємна складова якого не перевищує 1%.

      Конкурентоспроможність національної економіки визначається темпами впровадження новітніх науково-технічних розробок, рівнем розвитку наукоємного виробництва, ефективністю та динамічністю інноваційних процесів. Сьогодні у забезпеченні економічного зростання більшості держав світу інноваційний розвиток відіграє провідну роль. Його підтримка на державному рівні здійснюється насамперед за допомогою визначення державних пріоритетів науково-технологічного розвитку, що дає змогу концентрувати фінансові та людські ресурси для реалізації конкурентних переваг вітчизняного науково-технологічного сектору та забезпечення прогресивних технологічних структурних зрушень в економіці.

      В Україні існують законодавчі та нормативно-правові документи, спрямовані на формування, розвиток та реалізацію інноваційного потенціалу країни, тобто правові засади розвитку інноваційних процесів сформовано.

      На даний час інноваційну діяльність в Україні регулюють такі законодавчі акти: «Про пріоритетні напрями інноваційної діяльності в Україні» №433-IV від 16.01.2004 р. [2], що визначає правові, економічні та організаційні засади формування та реалізації пріоритетних напрямів інноваційної діяльності в Україні; «Про інноваційну діяльність» №40-IV від 04.07.2002 р. [3], що визначає правові, економічні та організаційні засади державного регулювання інноваційної діяльності в Україні, встановлює форми стимулювання державою інноваційних процесів і спрямований на підтримку розвитку економіки України інноваційним шляхом.

      Вся работа доступна по ССЫЛКЕ

     

Найти готовую работу


ЗАКАЗАТЬ

Обратная связь:


Связаться

Доставка любой диссертации из России и Украины



Ссылки:

Выполнение и продажа диссертаций, бесплатный каталог статей и авторефератов

Счетчики:

Besucherzahler
счетчик посещений

© 2006-2022. Все права защищены.
Выполнение уникальных качественных работ - от эссе и реферата до диссертации. Заказ готовых, сдававшихся ранее работ.