У нас уже 242733 рефератов, курсовых и дипломных работ
Заказать диплом, курсовую, диссертацию


Быстрый переход к готовым работам

Мнение посетителей:

Понравилось
Не понравилось





Книга жалоб
и предложений


 


Особливості розвитку теорій мотивації

     

      Мотиваційна теорія у своєму розвитку пройшла тривалий шлях становлення наукових поглядів щодо обґрунтування сутності зазначеної проблеми і продовжує розвиватися, виходячи із потреб відповідних етапів науки та суспільства.

      Зокрема, О.І. Синицька виділяє п’ять етапів науки і практики мотивації [143]. На першому етапі мотивація існувала лише як практична діяльність організаторів функціонально-господарських процесів, але наукового обґрунтування на кшталт сучасної їх багатоманітності не існувало, оскільки людина сприймалася як біологічна істота, частина природи і колективу.

      Наступним етапом щодо осмислення даної проблеми вважається запровадження біопсихологічних конструкцій у вивчення провідних мотивів економічної діяльності, що дало змогу закласти основи теорії економічних інтересів та очікувань працівників.

      Третій етап характеризується відпрацюванням мотиваційних технологій в умовах ринкової економіки через застосування наукових уявлень про мотивацію в управлінні організацією. Четвертий відрізнявся розробкою мотиваційних моделей і концепцій мотиваційних механізмів для умов перехідної економіки з особливостями обґрунтування наукових уявлень про мотиваційний процес і мотиваційне управління трудовою діяльністю працівників. На п’ятому етапі були розроблені моделі мотивації персоналу в умовах трансформації індустріального суспільства в інформаційне через подальшу еволюцію наукових уявлень про мотивацію у напрямі побудови організацій людського розвитку.

      Однак, на наше переконання, такий перелік періодів еволюції мотивації як процесу і теорії у наведеній класифікації є поверховим, автор не врахувала значну частину проміжних етапів. Зокрема, доцільним є доповнення періодами, пов’язаними з докапіталістичним, капіталістичним розвитком виробництва, коли людину вважали частиною технологічного процесу в організації. Загалом мотивація в теорії менеджменту виходить із практики організаційного розвитку і еволюціонує разом із вимогами людини–носія мотивів, а також технологіями, соціально-економічними пріоритетами суспільного розвитку.

      Дослідження проблем мотивації праці в організації є об’єктивною необхідністю, яка постала починаючи з періоду, коли стала очевидною її виключна значимість як для конкретної людини, так і організації.

      Одним із перших науковців, який досліджував проблеми мотивації праці, був А. Сміт. У «Дослідженні про природу і причини багатства народів» він розглядає здібності людини до праці, дає аналіз затрат праці на виробництво [145, с. 64]. Таким чином, А. Сміт досліджує мотивацію з практичної точки зору, не приділяючи при цьому достатньої уваги теоретичним аспектам питання.

      Вся работа доступна по ССЫЛКЕ

     

Найти готовую работу


ЗАКАЗАТЬ

Обратная связь:


Связаться

Доставка любой диссертации из России и Украины



Ссылки:

Выполнение и продажа диссертаций, бесплатный каталог статей и авторефератов

Счетчики:

Besucherzahler
счетчик посещений

© 2006-2022. Все права защищены.
Выполнение уникальных качественных работ - от эссе и реферата до диссертации. Заказ готовых, сдававшихся ранее работ.