У нас уже 242733 рефератов, курсовых и дипломных работ
Заказать диплом, курсовую, диссертацию


Быстрый переход к готовым работам

Мнение посетителей:

Понравилось
Не понравилось





Книга жалоб
и предложений


 


Методи оцінювання ефективності господарювання в регіоні

     

      Теоретичне узагальнення методів оцінювання ефективності господа-рювання необхідно вести на основі визначення поняття «ефективність».

      Економічна наука у визначенні ефективності виходить із принципу зіс-тавлення результату та витрат на досягнення цього результату. Наприклад, Козаченко С.В. зазначає, що «категорія «ефективність», а також методи, по-казники, вимірники, що будуються на її основі, мають головною своєю фун-кцією визначення економічної доцільності виконання тих чи інших робіт, проведення тих чи інших заходів, розробки й виконання проектів, програм, доцільності використання тих чи інших ресурсів, технологій, матеріалів, об-ладнання тощо. Визначення економічної та соціальної ефективності базуєть-ся на порівнянні витрат та результатів безвідносно до особистісного факто-ру» [118, с.238]. Також витратний підхід до визначення ефективності використовують в своїх роботах Павлов К.В. та Ільін С.Ю. [119, с.79], Хачатуров Т.С.[120, с.26], Лопатинський Ю.М. [121, с.76], Мірошніков П. та Мірошников Л. [122, с.86], Шніпер Р.І. [23, с.171].

      Схожим підходом до оцінки ефективності є ресурсний підхід, згідно з яким ефективність виробництва означає певний результат на одиницю вико-ристаних ресурсів [123, с.66]. Як зазначає Воронін О.О., «цей підхід урахо-вує всі чинники виробництва (основні засоби, обігові кошти, кількість працівників)» [124, с.23]. Ресурсний підхід до оцінки ефективності господарської діяльності використано в роботах Сендрякова В.Г.[125, с.133-134], Даренських Ю.А., Колотової Н.С., Храмової Л.Б. та Зиміної М.В. [126, с.11], Барсова А.А. [127, с.13, 17-18].

      Проте, розуміння ефективності економічної системи як простого зіста-влення витрат чи ресурсів та результатів економічної діяльності є обмеже-ним, оскільки виходячи з його сутності мета господарювання зводиться до кількісного збільшення виробленого в суспільстві продукту за рахунок міні-мальних витрат, не враховуючи при цьому системну природу економіки.

      Так, Бабань Ю.А. вважає традиційне розуміння ефективності недостат-ньо широким. Поняття ефективності не обмежується формулою відношення результату до використаних ресурсів, це відношення значно коливається в залежності від обраних періоду та методів підрахунку. Тому для опису ефективності господарської системи необхідно вивести його на більш високий рівень системного аналізу і ширший діапазон властивостей системи [128, с.34]. Як справедливо зазначає Ляшенко В.І., поняття ефективності для економічних систем залежить від особливостей економіки, де вивчається ефективність, мети дослідження та інших факторів та умов [129, с.67].

      Вся работа доступна по ССЫЛКЕ

     

Найти готовую работу


ЗАКАЗАТЬ

Обратная связь:


Связаться

Доставка любой диссертации из России и Украины



Ссылки:

Выполнение и продажа диссертаций, бесплатный каталог статей и авторефератов

Счетчики:

Besucherzahler
счетчик посещений

© 2006-2022. Все права защищены.
Выполнение уникальных качественных работ - от эссе и реферата до диссертации. Заказ готовых, сдававшихся ранее работ.