У нас уже 242733 рефератов, курсовых и дипломных работ
Заказать диплом, курсовую, диссертацию


Быстрый переход к готовым работам

Мнение посетителей:

Понравилось
Не понравилось





Книга жалоб
и предложений


 


Удосконалення методів управління ризиками аграрної іпотеки

     

      Управління іпотечним ризиком складається з таких етапів:

      • аналізу ризику;

      • оцінки ризику;

      • нагляду, контролю та стратегії відношення до ризику.

      Автори [90, 116, 153] зазначають, що початковим етапом в управлінні ризиком є його аналіз (виявлення, ідентифікація, якісний аналіз) та оцінка (кількісний аналіз). Ми також підтримуємо цю точку зору, тому і присвячуємо даний підрозділ питанням аналізу й оцінки загальних іпотечних ризиків. Мета аналізу ризику – надати потенційним партнерам або учасникам проекту потрібні дані для прийняття рішення відносно доцільності участі у проекті та заходів захисту їх від можливих фінансових утрат. Тому аналіз може проводити кожен учасник проекту [8, с.169].

      Якісний аналіз являє собою ідентифікацію всіх можливих ризиків. Він може бути порівняно простим, його головне завдання – визначити фактори ризику, етапи роботи при яких ризик виникає [150, с.247], суб’єктів та об’єктів ризику, зони дії ризику, розробити заходи щодо зниження ризиків тощо. В.В. Вітлінський [90, с.60] зазначає, що якісний аналіз доцільно здійснювати за двома аспектами:

      • перший аспект пов’язаний із визначенням можливих джерел ризику та збитків, розгорнутим аналізом кредито- й платоспроможності клієнтів, проводиться класифікація та структуризація ризику;

      • другий аспект пов’язаний із визначенням суб’єктивної складової ризику, з виявленням інтересів суб’єктів ризику тощо.

      Кількісний аналіз – це визначення конкретного розміру грошового збитку окремих підвидів ризику і ризику в сукупності [8, с.247]. Кількісна оцінка (аналіз) на основі математичної статистики, теорії ймовірності та за допомогою інших точних наук визначає числову величину ризику [90, с.60]. Аналіз праць [1, 18, 25, 75, 79, 85, 90, 98, 100, 127, 138, 147, 148, 150, 155] показав, що найрозповсюдженішими є такі методи на які спирається кількісний аналіз ризику (загальних іпотечних ризиків), серед них: статистичні; експертних оцінок; аналізу доцільності витрат; аналогій; аналізу чутливості (вразливості); імітаційного моделювання; аналітичний тощо.

      В.В. Вітлінський та С.І. Наконечний також зазначають, що: «Якісний аналіз є найбільш складним і вимагає ґрунтовних знань, досвіду та інтуїції у даній сфері економічної діяльності. Його головна мета – визначити чинники ризику, області ризику, після чого ідентифікувати усі можливі ризики» [18, с.28].

      Ідентифікація заключається у виявленні джерела чи/або джерел ризику та факторів, що впливають на нього. Ідентифікація ризиків неможлива без необхідного обсягу інформації щодо загальної ситуації в економіці – законодавче забезпечення, що стосується регулювання діяльності в даній сфері та оподаткуванні, рівня інфляції, значення середньої величини відсоткових ставок за депозитами і кредитами в комерційних банках, місце та значення галузі, сфери діяльності, регіону і т.п., так і інформації стосовно попиту і пропозиції послуг (товарів, робіт), які надає установа, собівартості, рентабельності, середнього рівня заробітної плати, прибутковості (збитковості) і т.д. Інформація збирається, як універсальними методами – різноманітні форми опитувань, співбесід, інтерв’ю тощо, так і спеціалізованими – аналіз фінансових звітів, аналіз первинних документів бухгалтерської, управлінської та фінансової звітності, аналіз статистико-математичної інформації, аналіз структури організації, складання і аналіз різноманітних карт, діаграм, графіків, таблиць.

      Основна мета ідентифікації ризику – визначення факторів, які можуть розглядатися як потенційні джерела ризику, тобто факторів, що можуть призвести до неможливості або небажання позичальника розраховуватися за кредитом.

      Вся работа доступна по ССЫЛКЕ

     

Найти готовую работу


ЗАКАЗАТЬ

Обратная связь:


Связаться

Доставка любой диссертации из России и Украины



Ссылки:

Выполнение и продажа диссертаций, бесплатный каталог статей и авторефератов

Счетчики:

Besucherzahler
счетчик посещений

© 2006-2022. Все права защищены.
Выполнение уникальных качественных работ - от эссе и реферата до диссертации. Заказ готовых, сдававшихся ранее работ.