У нас уже 242733 рефератов, курсовых и дипломных работ
Заказать диплом, курсовую, диссертацию


Быстрый переход к готовым работам

Мнение посетителей:

Понравилось
Не понравилось





Книга жалоб
и предложений


 


Теорії соціального вибору

     

      Раціональний актор має бути послідовним (без суперечливих інтересів, бажань) та взаємодіяти з іншими акторами за правилами теорії ігор. Раціональність – це оптимальна відповідність між цілями і засобами досягнення цілей. Застосування раціонального вибору до ухвалення рішень у конфліктах здається очевидним. Але це не єдиний підхід до аналізу конфліктів. Наприклад, у теоріях структурного функціоналізму індивідуальні актори не беруться до уваги, а у теоріях психоаналізу, соціальній психології та поведінських наук, актори вважаються апріорі ірраціональними.

      Можна виділити дві групи теорій, які не визнають відповідності між цілями та засобами досягнення цілей. Для теорій, що належать до першої групи, актори не вважаються одиницею аналізу. Теорії іншої групи дослі-джують акторів, але не вважають їх раціональними. Системний аналіз, структуралізм, функціоналізм, теорії модернізації – лише найбільш відомі приклади теорій без акторів. Соціальні конфлікти пояснюються з точки зору функціонування системи в цілому, рішення, які ухвалюють актори є другорядними. Проміжне положення між теоріями з раціональними акторами і теоріями без акторів займає позиція, відповідно до якої конфлікти є наслідком діяльності неформальних соціальних груп. Ці групи розглядаються як раціональні, але їхнє походження не поясню-ється на раціональній основі. Наприклад, К. Маркс у теорії класової боро-тьби розглядає робочий клас і буржуазію як сукупних акторів, що намага-ються максимізувати свій добробут (середню заробітну плату у випадку робочих та середню норму прибутку у випадку капіталістів) [208].

      У відповідності до теорій соціального вибору, соціальні конфлікти, які розглядаються як боротьба цінностей та вимог щодо отримання певного статусу, прав, влади і ресурсів, можуть також виконувати позитивні функції. Наприклад, конфлікти зменшують ступінь невизначеності, формалізують вимоги, потреби індивідуумів, роблять реальними висловлювання групової ідентичності та спонукають до пошуку спільних інтересів і взаємовигідних пропозицій.

      Вся работа доступна по ССЫЛКЕ

     

Найти готовую работу


ЗАКАЗАТЬ

Обратная связь:


Связаться

Доставка любой диссертации из России и Украины



Ссылки:

Выполнение и продажа диссертаций, бесплатный каталог статей и авторефератов

Счетчики:

Besucherzahler
счетчик посещений

© 2006-2022. Все права защищены.
Выполнение уникальных качественных работ - от эссе и реферата до диссертации. Заказ готовых, сдававшихся ранее работ.