У нас уже 242733 рефератов, курсовых и дипломных работ
Заказать диплом, курсовую, диссертацию


Быстрый переход к готовым работам

Мнение посетителей:

Понравилось
Не понравилось





Книга жалоб
и предложений


 


Радикалізація соціальних конфліктів як причина і наслідок дезінтеграції держави

     

      Терміни «соціальний конфлікт», «внутрішній конфлікт», «громадян-ська війна», незважаючи на присвячені їм дослідження, поширену практи-ку застосування цих термінів ООН та іншими міжнародними організація-ми, не можуть адекватно описати сутності більшості сучасних конфліктів. Сучасні конфлікти, з одного боку, точаться з метою отримання влади, прибутків або ресурсів, локалізованих на певних територіях, але, з іншого боку, є транснаціональними і не обмежуються державними кордонами.

      Конфлікти є тими подіями, які супроводжують і прискорюють дезінтеграцію держав. У більшості випадків дезінтеграція не відбувається мирно. Вона супроводжується радикалізацією насилля у різних формах соціальних конфліктів: локальних сутичках, страйках, повстаннях, громадянських війнах.

      Ескалація латентних конфліктів разом з дезінтеграцією держави є поступовими процесами, які можуть тривати декілька десятиріч. Інститути держави поступово паралізуються, втрачають спроможність виконувати свої функції спочатку на окремих територіях, для окремих груп громадян, як правило, соціально вразливих, а потім для всього населення країни. Процес дезінтеграції супроводжується ескалацією насилля, яке спочатку є виключно локальним феноменом, а потім легітимізується, поширюється серед усіх соціальних груп, стає нормою буденного життя.

      У процесі розпаду держава проходить такі стадії:

      1) слабка держава;

      2) держава, яка розпадається;

      3) держава, що розпалась;

      4) держава у стані колапсу [205, с. 173].

      На стадії слабкої держави, як правило, поширені локальні, латентні форми конфліктів, які періодично виникають у найбільш вразливих сферах соціально-економічного життя. Держава – єдина організація, яка має виконувати дві важливі функції відносно усього суспільства: гарантувати безпеку та забезпечувати добро-бут. Центральним критерієм оцінки дієспроможності держави вважають факт монополії влади на усій території держави. У державі, яка функціонує ефективно, немає відцентрованих тенденцій.

      Визначення «слабкої держави» в науковій літературі стикається з певними методологічними проблемами, пов’язаними з аргументацією критеріїв слабкості. Дисертаційне дослідження спрямовано на розробку універсального визначення слабкої держави, виходячи із критеріїв терміна-антоніма – «сильна держава».

      Німецький соціолог Макс Вебер дає таке визначення держави: «це організація всередині суспільства, яка має монополію на законне насилля» [230, с. 2555; 336]. Держава має бути визнаною вдома та у зарубіжжі, вона зобов’язана виконувати певні публічні послуги для населення, розподіляти прибуток.

      Сучасний експерт з конфліктів, засновник відомої Копенгагенської наукової школи безпеки Барі Бузан, вважає, що сильна держава має три найважливіші ознаки державності: загальну ідею держави – «серце полі-тичної ідентичності держави», інституційне вираження держави у виді іє-рархії адміністративної, законодавчої та судової гілок влади, та фізичну основу – населення, територію, ресурси і національне багатство у межах певних кордонів [211, с. 117].

      Тим не менш, як антонім сильної держави «слабка держава» не обов’язково має бути визначена як нерозвинена, зруйнована або та, що потерпає від соціальних конфліктів. «Слабка держава» – держава, яка не може забезпечити мінімальні умови для розвитку населення та економіки країни, верховенство права, захист прав людини, ефективне управління, безпеку.

      Вся работа доступна по ССЫЛКЕ

     

Найти готовую работу


ЗАКАЗАТЬ

Обратная связь:


Связаться

Доставка любой диссертации из России и Украины



Ссылки:

Выполнение и продажа диссертаций, бесплатный каталог статей и авторефератов

Счетчики:

Besucherzahler
счетчик посещений

© 2006-2022. Все права защищены.
Выполнение уникальных качественных работ - от эссе и реферата до диссертации. Заказ готовых, сдававшихся ранее работ.