У нас уже 242733 рефератов, курсовых и дипломных работ
Заказать диплом, курсовую, диссертацию


Быстрый переход к готовым работам

Мнение посетителей:

Понравилось
Не понравилось





Книга жалоб
и предложений


 


Система принципів контролю за діяльністю правоохоронних органів

     

      Після мети та завдань контролю за діяльністю правоохоронних органів необхідним є уточнення системи його принципів, відповідно до яких він повинен здійснюватися. Слово «уточнення» у назві цього підрозділу ми використали тому, що такі принципи визначені у чинному законодавстві, яке регламентує різні види контролю [238-247], зокрема, і контроль за діяльністю правоохоронних органів [241]. Ця тематика на достатньому рівні розроблена у науковій літературі, оскільки у кожній другій науковій праці у формі монографії чи наукового посібника [11, с. 218; 94, с. 46; 113, с. 241; 135, с. 54; 167, с. 38; 171, с. 88; 262, с. 516; 299, с. 61; 300, с. 201], а також у кожній третій праці у формі наукової статті [119, с. 99; 120, с. 58-59; 121, с. 16 122, с. 287 та ін.] автори визначають поняття та види принципів того чи іншого виду контролю. Проте, дослідження таких принципів та їх нормативне закріплення мають безсистемний характер, називаються їх різні види, деякі із таких принципів ототожнюються із завданнями та функціями. Безсистемний характер розгляду принципів контролю обумовлений й тим, що під час визначення їх переліку автори не беруть до уваги, що вони є похідними від принципів права, принципів державного управління, принципів організації діяльності державного апарату, а їх нормативне закріплення дає змогу розглядати такі як норми-принципи, порушення яких тягне за собою юридичну відповідальність, насамперед, дисциплінарну. Тут варто погодитись з В.М. Гаращуком, який зазначає, що оскільки «контроль є однією з основних функцій державного управління, то на нього розповсюджуються загальні (або основні) принципи, які притаманні державному управлінню в цілому» [301, с. 18].

      Зважаючи на вищенаведене, у цьому підрозділі дисертації заплановано: уточнити семантику слова «принципи» та близьких до нього за змістом інших категорій: «засади», «ідеї», «вимоги», «основи», «правила», тощо; охарактеризувати чинне законодавство, проекти нормативних актів, а також наукову літератури на предмет визначення у них принципів контролю; визначити загальні ознаки принципів контролю; уточнити систему принципів контролю за діяльністю правоохоронних органів та сформулювати їх поняття.

      У Великому тлумачному словнику сучасної української мови принципи визначаються як «основне вихідне положення якої-небудь наукової системи, теорії, ідеологічного напряму; особливість, покладена в основу створення або здійснення чого-небудь, спосіб створення або здійснення чогось; правило, покладене в основу діяльності якої-небудь організації, товариства і т. ін.» [80, с. 1125]. Подібне тлумачення слова «принцип» пропонується у Сучасному словнику іншомовних слів [83, с. 468].

      На нашу думку, у загальному слововжитку під принципом необхідно розуміти вимоги та правила, які є обов’язковими для виконання, з якими повинна здійснюватись певна діяльність, функціонувати певна організація, порушення (недотримання) яких є підставою для притягнення винної особи до відповідальності.

      Наприклад, К.Ф. Гуценко та М.О. Ковальов принципи контролю розглядають як правові вимоги, наголошуючи на тому, що «на відміну від конкретних законодавчих приписів, ці вимоги є обов’язковими не лише для органів, посадових осіб та громадян, які покликані дотримуватися та виконувати закони, а й для законодавчих органів, котрі утворюють нові закони або корегують чинні» [302, с. 51].

      Вся работа доступна по ССЫЛКЕ

     

Найти готовую работу


ЗАКАЗАТЬ

Обратная связь:


Связаться

Доставка любой диссертации из России и Украины



Ссылки:

Выполнение и продажа диссертаций, бесплатный каталог статей и авторефератов

Счетчики:

Besucherzahler
счетчик посещений

© 2006-2022. Все права защищены.
Выполнение уникальных качественных работ - от эссе и реферата до диссертации. Заказ готовых, сдававшихся ранее работ.