У нас уже 242733 рефератов, курсовых и дипломных работ
Заказать диплом, курсовую, диссертацию


Быстрый переход к готовым работам

Мнение посетителей:

Понравилось
Не понравилось





Книга жалоб
и предложений


 


Характеристика контрольних повноважень органів прокуратури

     

      На перший погляд, може здатися дещо нелогічним розгляд контрольних повноважень органів прокуратури, які спрямовані на забезпечення дисципліни та законності в діяльності правоохоронних органів, оскільки органи прокуратури є наглядовими, а не контролюючими суб’єктами. Крім того, у попередніх підрозділах цієї роботи було піддано критиці норми Закону України «Про демократичний цивільний контроль над Воєнною організацією і правоохоронними органами держави», статтею 6 якого серед його суб’єктів були названі органи прокуратури. Було обґрунтовано також й те, що необхідно розрізняти два види нагляду: у широкому розумінні — загальний, який є окремою формою контролю, що здійснюється будь-яким суб’єктом державного управління; у вузькому — спеціальний, що здійснюють лише органи прокуратури. Те, що органи прокуратури є саме наглядовим, а не контролюючим органом, передбачено Конституцією України та Законом України «Про прокуратуру», низкою інших законодавчих актів, переважна більшість яких містять окремі статті з альтернативною назвою «Нагляд органів прокуратури».

      Про те, що органи прокуратури здійснюють нагляд, а не контроль, наголошується не лише у науковій, а й у навчальній літературі. Так, варто погодитись з висновком В.М. Гаращука про те, що «головне, чим відрізняється контроль від нагляду, — це те, що контролюючий орган має право втручатися в оперативну діяльність підконтрольного об’єкта (іноді підміняючи собою керівний орган цього об’єкта) й самостійно притягувати правопорушників до юридичної відповідальності, в той час як прокуратуру позбавлено таких можливостей… Прокуратура, здійснюючи нагляд, тільки ставить питання про усунення виявлених нею порушень законодавства..., але самостійно ніяких конкретних дій щодо ліквідації (припинення) протиправної ситуації не здійснює» [113, с. 244].

      Подібне розуміння прокурорського нагляду характерне для низки інших наукових праць [69, с. 134; 123, с. 204; 179, с. 61; 235, с. 47; 260; 261, с. 175; 430 та ін.].

      У той же час, варто відзначити, що деякі повноваження органів прокуратури та форми їх реалізації подібні до контрольних. Деякі з них за своїм змістом є більш впливовими та обмежуючими для підконтрольного об’єкта, ніж ті, що вправі застосовувати такі суб’єкти контролю як, наприклад, органи місцевого самоврядування чи громадські організації. Особливість деяких контрольних повноважень органів прокуратури досить чітко виражена щодо таких піднаглядних їм об’єктів як правоохоронні органи, які проводять оперативно-розшукову діяльність, дізнання, досудове слідство.

      Вся работа доступна по ССЫЛКЕ

     

Найти готовую работу


ЗАКАЗАТЬ

Обратная связь:


Связаться

Доставка любой диссертации из России и Украины



Ссылки:

Выполнение и продажа диссертаций, бесплатный каталог статей и авторефератов

Счетчики:

Besucherzahler
счетчик посещений

© 2006-2022. Все права защищены.
Выполнение уникальных качественных работ - от эссе и реферата до диссертации. Заказ готовых, сдававшихся ранее работ.