У нас уже 242733 рефератов, курсовых и дипломных работ
Заказать диплом, курсовую, диссертацию


Быстрый переход к готовым работам

Мнение посетителей:

Понравилось
Не понравилось





Книга жалоб
и предложений


 


Динамічність податкової нормативно-правової бази як основи діяльності підприємств

     

      Динамічність розвитку системи оподаткування є важливою характеристикою досліджуваної системи, оскільки будь-які зміни суттєво трансформують окремі елементи та їх зв’язки, а також зміст і результативність функціонування системи в цілому.

      Характеристиками динамічності розвитку системи оподаткування є ,по-перше, зміна нормативно-правової бази оподаткування машинобудівних підприємств; по-друге, швидкозмінність інструктивно-методичного забезпечення платників податків, як юридичних так і фізичних осіб; по-третє, самі суб’єкти податкової роботи, необхідність визначення, розподілу і особливо перерозподілу їх функцій у системі державної податкової служби. Останнє знаходиться під постійним впливом економічних реформ, змін у завданнях податкової служби, у відповідних трансформаціях організаційних структур ДПС, змін в інформаційних потоках щодо оподаткування тощо.

      Податки є однією з важливих економічних категорій, яка відображає певні взаємини держави з суб’єктами господарювання. Виникнення податків пов’язано з виникненням держави і необхідністю утримання її інститутів, коли з’явилась потреба, яку можна покрити тільки через усуспільнену діяльність. Проте, як стверджують окремі дослідники історичних аспектів оподаткування [140,160], податки є досить пізньою формою державних доходів. Спочатку податки існували у формі безсистемних платежів – переважно в натуральній формі. У давні часи, наприклад, у Греції та Римі, податки вважались надзвичайними доходами [160]. Вони називались “auxilia” – допомога – і збирались з громадян тільки в нагальних випадках. Піддані сплачували податки харчами, фуражем, спорядженням для армії. Причому активність збирачів податків (митарів) особливо зростала у важкі для країни часи. Пізніше необхідність утримання армії та зростаючого чиновницького апарату стала вимагати неперервного надходження коштів до державної казни, і податки з тимчасового джерела державних доходів перетворилися на джерело постійне. Поступовий перехід від натуральної до грошової форми оподаткування зумовив розвиток товарно-грошових відносин.

      Перша спроба створення податкової системи була реалізована у стародавньому Римі, в основу її було покладено майнове та подушне оподаткування, яке проводилось на підставі оцінки майна та перепису населення [202]. У Греції в VII – IV ст. до н.е. вводяться податки на доходи (одна десята або одна двадцята частина доходів), а також акцизи у вигляді зборів, які збиралися біля воріт міста. Це давало державі змогу накопичувати гроші на утримання армії, будівництво захисних споруд навколо міст, релігійних споруд та споруд громадського користування, а також для вирішення деяких соціальних питань – допомоги найбіднішим верствам населення продуктами харчування тощо [160].

      З розвитком суспільства та економіки податкова система ускладнюється, а кількість об’єктів та способів оподаткування збільшується. Звичайно, для будь-якої людини, процедура сплати податків не є вельми приємною. Американський суддя Хант, виступаючи 1984 року на судовому засіданні, сказав: “З усіх тягарів людства тягар оподаткування найжорстокіший” [161, с.156].

      Вся работа доступна по ССЫЛКЕ

     

Найти готовую работу


ЗАКАЗАТЬ

Обратная связь:


Связаться

Доставка любой диссертации из России и Украины



Ссылки:

Выполнение и продажа диссертаций, бесплатный каталог статей и авторефератов

Счетчики:

Besucherzahler
счетчик посещений

© 2006-2022. Все права защищены.
Выполнение уникальных качественных работ - от эссе и реферата до диссертации. Заказ готовых, сдававшихся ранее работ.