Умови господарювання і напрями розвитку підприємств молочної промисловості регіону
На початку 90–х р. молокопереробний комплекс Луганської області був представлений досить широким колом підприємств, який включав молочні заводи і комбінати, маслозаводи, що спеціалізуються на випуску сирів, казеїну і замінників незбираного молока, допоміжні та обслуговуючі підприємства. Регіональні молокопереробні підприємства мають досить розгалужену виробничу спеціалізацію, що охоплює широкий асортимент молочних продуктів. Виробничі потужності 22 регіональних молокопереробних підприємств повною мірою розраховані на задовільненні потреб області в молоці та молокопродуктах. Розміщення молокопереробних заводів області орієнтовано на споживача. Найкрупніші виробники переважно кисломолочної продукції з коротким терміном реалізації розташовані у великих містах, дрібніші – у районних центрах, де сконцентровано виробництво молока.
Розвиток економічних відносин на регіональному ринку молока і молокопродуктів, переважно зумовлених занепадницьким станом молокопродуктового комплексу, призвів до кризи молочної промисловості Луганського регіону і скорочення кількості підприємств молочної переробки. За станом на кінець 2006 р. молокопереробний комплекс представлений 14 підприємствами і 2 міні-заводами (цехами). За період 2004–2006 рр. в області закрилося 6 заводів. Враховуючи тенденції розвитку молочного комплексу і низьку конкурентоспроможність луганських молокопереробників щодо аналогічних підприємств інших областей, зокрема Донецької та Харківської, є всі підстави припускати, що процес скорочення і (або) зміни власників молокозаводів надалі триватиме.
Вся работа доступна по ССЫЛКЕ