Тенденції розвитку самозабезпечення продуктами тваринництва
Концепція самозабезпеченості продовольством орієнтована на задо-волення потреб населення в основних видах продовольства за рахунок вну-трішніх ресурсів. У зв'язку із цим вимір поточних і перспективних потреб у продовольстві має першорядне значення для кількісного визначення мети розвитку продовольчого ринку.
Теорія споживання відносить потреби в продовольстві до первинних потреб, що мають фізіологічне походження (Меррей) [296].
По класифікації Маслоу [297] потреби в продовольстві відносяться до домінуючих, тому що задоволення потреб нижчого порядку, до яких він ві-дносить фізіологічні, дозволяє більше високим потребам служити мотивато-ром поводження й впливати на неї. Однак, розглядаючи ієрархію потреб по Маслоу, слід зазначити, що потреба в продовольстві має безпосереднє від-ношення й до інших категорій потреб.
Дослідження учасників конгресу по харчуванню в Брайтоні, скликано-го в серпні 1985 р. Міжнародним Союзом дієтології (МСД), показали, що недоїдання знижує продуктивність праці й тягу людей до спілкування. Дефі-цит калорій і нестача заліза в харчуванні дітей затримує їх нормальний розу-мовий розвиток, спричиняє проблеми у навчанні.
Дослідження в області фізіології, біології, геронтології, санітарії вста-новили зв'язок між фізичним розвитком, продуктивністю праці, тривалістю життя й кількісною і якісною визначеністю їжі. Майбутнє, вважав Спенсер, належить народу, що краще харчується. На думку Бокля історія народів може бути написана по їжі, яку вони вживають [298]. "Доля народу зале-жить від того, яким чином він харчується", - писав в 1926 р. Жан Брийя Са-варен в книзі "Психологія смаку" [299].