Методики оцінки ефективності корпоративних структур
Виходячи з викладеного матеріалу та результатів попередніх теоретичних і аналітичних досліджень, можна визначити показники, які впливають на вибір розміру сільгосппідприємств, що не в останню чергу виступає критерієм вибору і ОПФ (табл. 1.4).
За рядом показників (залагодження недоліків ринкових відносин - перевага в доступі до субсидій, кредитів; забезпечення матеріально-технічними ресурсами; можливостей використання інфраструктури та розвитку соціальних програм) великі за розміром господарства мають переваги над малими [22]. Однак, за рівнем витрат на управління, продуктивності праці та ризиків підприємництва малі господарства більш адаптовані до ринкових умов. В той же час потенціал агробізнесу не може використати на 100% жодне з традиційних моделей господарств великих чи малих за розміром. Цю проблему частково вирішує саме розвиток корпоративних структур через об’єднання приватних і суспільних інтересів, досягнення ефекту масштабу від поєднання, в т. ч. малих господарств. Наприклад, спосіб об’єднання подібних інтересів, представлений у ЗАТ „Агрофірмі „Мрія” Конотопського району Сумської області, що має непопулярну організаційну структуру (Додаток И) [31, с. 120].