У нас уже 242733 рефератов, курсовых и дипломных работ
Заказать диплом, курсовую, диссертацию


Быстрый переход к готовым работам

Мнение посетителей:

Понравилось
Не понравилось





Книга жалоб
и предложений


 


Заходи державного регулювання міжрегіональних економічних зв’язків і зменшення диференціації регіонального розвитку

     

      Недосконалість управління регіональним розвитком та його стимулювання з боку держави спричинило необхідність розробки Концепції регіональної економічної політики. Зауважимо, що, на нашу думку, ця концепція має розроблятися з урахуванням умов, які склалися в Україні, законодавчих основних обмежень, напрямів економічної політики. Визначимо головні соціально-економічні особливості розвитку України.

      По-перше, в умовах ринкової економіки визначальну роль у розвитку територій відіграє приватний капітал. Держава може лише впливати на інвестиційну привабливість регіонів, але не може вирішувати за приватних підприємців, де їм розміщувати свої підприємства, як збувати свою продукцію тощо. Обмежена частка державного сектора в економіці означає, що з двох альтернативних підходів:

      1) посилення податкового навантаження з метою збільшення масштабів перерозподілу коштів між регіонами, у тому числі за рахунок розміщення державних підприємств;

      2) підвищення інвестиційної привабливості країни в цілому й окремих її регіонів-вибір має робитися на користь другого.

      По-друге, в Україні вже склалося певне законодавство (податкове, бюджетне, інвестиційне). Навіть якщо це законодавство неідеальне, докорінний його перегляд вже неможливий (внаслідок того, що законодавство зовсім не покращує інвестиційний клімат країни, а в ряді випадках, особливо це стосується взаємовідносин центру і регіонів, може порушити політичну стабільність). Тому всі пропозиції концепції регіональної економічної політики робилися виходячи з того, що вони повинні бути вписані у вже існуюче законодавче поле.

      По-третє, пропозиції, що висуваються, мають сенс тільки в тому випадку, якщо існують можливості для їх практичної реалізації. Якщо йдеться про ті або інші видатки з державного бюджету, то обсяги цих видатків мають бути реалістичними, якщо пропонуються податкові пільги, то слід забезпечити можливості адміністрування цих пільг (тобто держава повинна мати можливість відстежувати цільове використання пільг, що надаються).

      Як показує проведений нами аналіз теорій регіональної економіки, світової практики проведення регіональної економічної політики, особливостей розвитку регіонів останніми роками в Україні доцільним є проведення державного регулювання економічного розвитку регіонів, з використанням адаптаційної моделі регіональної економічної політики.

      Вся работа доступна по ССЫЛКЕ

     

Найти готовую работу


ЗАКАЗАТЬ

Обратная связь:


Связаться

Доставка любой диссертации из России и Украины



Ссылки:

Выполнение и продажа диссертаций, бесплатный каталог статей и авторефератов

Счетчики:

Besucherzahler
счетчик посещений

© 2006-2022. Все права защищены.
Выполнение уникальных качественных работ - от эссе и реферата до диссертации. Заказ готовых, сдававшихся ранее работ.