МЕТОДИ УПРАВЛІННЯ ЕКОНОМІЧНОЮ СТІЙКІСТЮ ПРОМИСЛОВИХ ПІДПРИЄМСТВ
Промислове підприємство працює економічно стійко тоді, коли воно здійснює виробничу діяльність, здатне ефективно функціонувати й розвиватися на основі зростання прибутку шляхом інвестування необхідних коштів для здійснення процесу розширеного відтворення. Економічна стійкість має свій предмет дослідження, а саме, фінансово-економічні і організаційно-управлінські процеси підприємств, відповідні підходи, методи і технології управління різними сторонами діяльності підприємства.
Однією з основних функціональних сфер діяльності промислового під-приємства, найбільш схильною до впливу випадкових чинників, є фінансова сфера. Забезпечення фінансово-економічної стійкості можливе за рахунок вирішення таких основних завдань:постійний фінансовий аналіз діяльності підприємства; підвищення платоспроможності; оптимізація структури майна і джерел його формування; оптимізація співвідношення власних і позикових коштів; підвищення рентабельності; управління фінансовими потоками.
Самофінансування підприємства – основа його самостійності й незале-жності, що і забезпечується шляхом економії ресурсів і проведення гнучкої витратної і цінової політики. Однак підприємству не завжди вигідно фінансу-вати свою діяльність тільки за рахунок власних коштів, в зв'язку із чим виникає потреба в залученні позикових коштів. При цьому обов'язковою вимогою фінансової стійкості підприємства – є дотримання оптимального співвідно-шення власних і позикових коштів. Фінансовий ризик знижується зі збіль-шенням частки власних коштів, разом з тим розумний розмір залучених по-зикових коштів поліпшує фінансовий стан підприємства.
Для будь-якого промислового підприємства, не менш значимою ніж фі-нансова є виробнича сфера діяльності, де створюється сам товарний продукт (послуга), від реалізації якого залежить прибуток усього підприємства. Зрос-тання прибутковості підприємства сприяє здійсненню розширеного відтво-рювання, можливості відповідати за своїми зобов’язаннями, зростанням рівня рентабельності, що підвищує фінансову стійкість підприємства. Об'єктами управління виробничо-економічною стійкістю є: об'єм, асортимент, структура та якість продукції; її собівартість; забезпеченість основними й оборотними коштами і рівень їх використання; наявність і рівень розвинутості інфрастру-ктури; здатність виробничої системи підприємства гнучко й оперативно реа-гувати на зміни запитів ринку. Зростання обсягу виробництва продукції, по-ліпшення її якості, зміна структури продукції безпосередньо впливають на ре-зультативність роботи підприємства, збільшення попиту і підвищення цін, ре-зультатом чого є зростання прибутку підприємства й, отже, підвищення стій-кості його фінансово-економічного стану.