У нас уже 242733 рефератов, курсовых и дипломных работ
Заказать диплом, курсовую, диссертацию


Быстрый переход к готовым работам

Мнение посетителей:

Понравилось
Не понравилось





Книга жалоб
и предложений


 


Принципи сучасного українського конституціоналізму

     

      Конституціоналізм базується на ряді основних принципів, вироблених людством, які стали світовими стандартами формування демократичної держави і громадянського су¬спільства і сприйняті, у всякому разі вербально, в сучасній Україні. Ці принципи по праву можна назвати «витоками» системи конституціоналізму, «першими» в її русі, функціонуванні.

      Ці принципи – основа системи конституціоналізму. Вони мають забезпечити стійкий і поступальний розвиток інститутів конституціоналізму, а також є базовими нормативними основами функціонального механізму сучасного українського конституціоналізму для досягнення його мети.

      У сучасній юридичній науці не вирішеним є питання про поняття і зміст принципів конституціоналізму. На відміну від російської правової науки, в якій, зокрема, виокремлюються два підходи – широкий і вузький відносно дослідження принципів конституціоналізму. При широкому підході принципами російського конституціоналізму називають «весь набір основ конституційного ладу, які закріплено у розділі 1 Конституції РФ». У вузькому сенсі ці принципи є «базові конституційні положення, що забезпечують панування права, реальність чинної конституції, демократичні процедури здійснення державної влади, захист основних прав і свобод особи» [243, c. 210]. Дотримуючись вузького підходу, слід відзначити, що формулювання поняття і розкриття змісту принципів вітчизняного конституціоналізму має значення для формування цілісної концепції сучасного українського конституціоналізму на основі власного категоріального апарату.

      Сутність і багатогранний зміст конституціоналізму обумовлюють комплексний підхід до його принципів з гносеологічної, онтологічної і функціональної позицій (відповідно, гносеологічна, онтологічна і функціональна характеристики принципів конституціоналізму).

      Гносеологічна характеристика принципів конституціоналізму полягає у розгляді детермінованості їх змісту соціально-юридичною дійсністю відповідно до досягнутого в су¬спільстві рівня її пізнання. У гносеологічному плані принципи конституціоналізму є особливими правовими поняттями. Причому ці поняття мають тенденцію змінюватися і розвиватися відповідно до розвитку суспільного пізнання. Принципи конституціоналізму виникають лише на певному етапі правогенезу, безпосередньо пов’язаному з появою розвиненого юридичного мислення, досягнення певного рівня розвитку правових знань у суспільстві. Саме тому передумови конституціоналізму, його основні елементи та інститути виникають значно раніше, ніж наукові уявлення про них і, зокрема, принципи конституціоналізму на рівні їх сутності.

      Вся работа доступна по ССЫЛКЕ

     

Найти готовую работу


ЗАКАЗАТЬ

Обратная связь:


Связаться

Доставка любой диссертации из России и Украины



Ссылки:

Выполнение и продажа диссертаций, бесплатный каталог статей и авторефератов

Счетчики:

Besucherzahler
счетчик посещений

© 2006-2022. Все права защищены.
Выполнение уникальных качественных работ - от эссе и реферата до диссертации. Заказ готовых, сдававшихся ранее работ.