У нас уже 242733 рефератов, курсовых и дипломных работ
Заказать диплом, курсовую, диссертацию


Быстрый переход к готовым работам

Мнение посетителей:

Понравилось
Не понравилось





Книга жалоб
и предложений


 


Концептуальні основи формування кластеру в регіоні

     

      Наявність численних проблем у функціонуванні промислового комплексу регіону та неможливість їх розв’язання протягом останніх років потребує активного пошуку шляхів подолання подібної ситуації. Адекватним сучасним економічним реаліям є застосування кластерного підходу як найбільш перспективного та оптимального напряму розвитку промисловості регіону. Впровадження даного підходу є позитивним моментом як для регіонального розвитку в цілому, так і для всіх його складових. При цьому виникає ряд питань (організаційних, економічних тощо) щодо кластеризації промислового комплексу регіону, які потребують відповідей.

      Процес формування промислового комплексу регіону на основі кластерної моделі полягає передусім у інтеграції ряду підприємств перспективних видів промислової діяльності області. Інтеграційні зв’язки, які виникають у підприємств, мають позитивні та негативні аспекти. До позитивний аспектів інтеграції підприємств слід по-перше, віднести змогу підприємств зменшувати витрати, зокрема, транспортні, трансакційні, на одиницю продукції тощо, по-друге, мати переваги при отриманні кредитних та інших видів ресурсів, по-третє, краще розповсюдження інформації, зниження ризиків тощо, що в результаті приводить до підвищення ефективності функціонування та конкурентоспроможності суб’єктів господарювання. До негативних – поява довгострокових партнерських відносин, що призводять до зменшення або втрати гнучкості та конкуренції. Крім того можна виділити негативні аспекти при горизонтальній інтеграції – складність управління великими господарськими структурами, при вертикальній інтеграції – обмеження мобільності, гнучкості, значні витрати на здійснення функцій управління тощо [20, с. 122-124].

      Враховуючи вищевикладене, зазначимо, що на нашу думку, кластерна модель, сутність якої полягає в об’єднанні і співпраці економічно самостійних підприємств – учасників кластеру задля досягнення спільної мети, дає можливість уникнути негативних аспектів інтеграції, тоді як в повній мірі сприяє використанню позитивних її моментів. Серед переваг кластеризації слід вказати на покращення взаємодії між учасниками кластеру з різних сфер: підприємств, органів влади, наукових, освітніх закладів тощо; появу сильного поштовху для регіонального розвитку; змогу вирішити багато накопичених проблем регіону в різних сферах діяльності за рахунок активізації інноваційної діяльності та залучення інвестиційних ресурсів тощо.

      Вся работа доступна по ССЫЛКЕ

     

Найти готовую работу


ЗАКАЗАТЬ

Обратная связь:


Связаться

Доставка любой диссертации из России и Украины



Ссылки:

Выполнение и продажа диссертаций, бесплатный каталог статей и авторефератов

Счетчики:

Besucherzahler
счетчик посещений

© 2006-2022. Все права защищены.
Выполнение уникальных качественных работ - от эссе и реферата до диссертации. Заказ готовых, сдававшихся ранее работ.